به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، بهرام قاسمی، سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در نشست خبری امروز خود با خبرنگاران ضمن تسلیت حادثه دردناک پلاسکو گفت: از تمام کشورهایی که با جمهوری اسلامی در رخداد این حادثه دردناک همدردی کردند و همچنین آتش نشانان سایر کشورها که یاد همکاران شهید خود را گرامی داشتند، سپاسگزارم.
وی در ادامه این نشست خبری به سوالات خبرنگاران پاسخ گفت و در پاسخ به سوال ابتدایی در خصوص نشست آستانه گفت: اجلاس آستانه نتیجه تلاش های سه گانه ایران، ترکیه و روسیه است و هدف اصلی آن نشست معارضین با دولت سوریه بود.
اولویت اصلی نشست آستانه تثبیت آتش بس در سوریه است
قاسمی تصریح کرد: سه کشور نام برده شده به عنوان ناظر و هماهنگ کننده این نشست در آستانه حضور داشتند و نماینده دبیر کل سازمان ملل نیز دیروز وارد آستانه شد در حقیقت سه کشور نام برده شده مذاکرات آستانه را نظارت و در مواقع نیاز آن را تسهیل خواهند کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اولویت اصلی این نشست تثبیت آتش بس در سوریه عنوان کرد و افزود: تثبیت آتش بس در نشست امروز و فردا در آستانه مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت و اگر این اجلاس بتواند در خصوص ثبت آتش بس گام های رو به جلو بردارد مقدمه ای برای کمک های انسان دوستانه فراهم خواهد شد.
وی در خصوص تشکیل کمیته دائمی ضد ایرانی توسط بحرین نیز گفت: مواضع جمهوری اسلامی در خصوص این گونه اقدامات همواره روشن است. بحرین دچار مشکلات داخلی است و به دنبال ایجاد پوششی بر بحران های داخلی خود به دنبال یک دشمن فرضی یا جایگزینی است که افکار عمومی را از سمت مسائل داخلی منحرف کند.
قاسمی این اقدام بحرین را موضوعی تکراری دانست و تصریح کرد: این موضوع در گذشته نیز مطرح شده بود و من فکر می کنم باید به مقامات بحرینی توصیه کنیم که تا دیر نشده به خودشان بیایند و حقوق اقلیت های بحرینی را حفظ کنند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص اظهارات اسلام هراسانه ترامپ نیز گفت: اظهارنظر در خصوص ترامپ هنوز زود است و نمی توان از وی ارزیابی مشخصی داشت که سخنان خود را بر چه اساسی ارائه می دهد.
وی تاکید کرد: نه تنها در بخش اسلام هراسی بلکه در خصوص همه مسائل جهانی هنوز مواضع روشنی از طرف ترامپ نداریم و باید صبر کنیم تا چارچوب نگاه او و هیئت حاکمه بر آمریکا مشخص شود.
قاسمی در خصوص انتخاب مسجدی به عنوان سفیر ایران در عراق و انتقاد کشورها مبنی بر اینکه وی سابقه جنگ و جهاد دارد و برای این پست مناسب نیست، گفت: در مورد اسمی که شما نام بردید نمی توانم تاییدی داشته باشم و تصور می کنم این مطالب هنوز گمانه زنی های رسانه ای و پیش داوری در مورد فردی است که جمهوری اسلامی مطرح خواهد کرد.
نتانیاهو به جای کمک به فاجعه پلاسکو کمی از شدت آدم کشی در فلسطین بکاهد
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص سخنان نتانیاهو مبنی بر اختلاف بین مردم و دولت ایران و اینکه برخی از نهادهای رژیم صهیونیستی عنوان کردند حاضر به تبادل تجربیات خود در حادثه پلاسکو با ایران هستند گفت: خیلی تمایل ندارم در خصوص سخنان فردی که دستش آلوده به خون عده ای زیاد است پاسخی بدهم تصور می کنم اگر وی بخواهد به فکر مردم ایران و کمک به فاجعه پلاسکو باشد بهتر است کمی از شدت آدم کشی در فلسطین جلوگیری کند و از جنایات خود بکاهد لذا بهتر است نه در مورد پلاسکو و نه در مورد مردم ایران و نه در مورد ملت ایران سخنی مطرح نکند چون ما نیز تمایل نداریم به این فرد پاسخی بدهیم.
وی در خصوص حضور ترکیه در نشست آستانه قزاقستان و تاثیر آن در روند این نشست گفت: حضور ترکیه به عنوان یکی از سه کشوری که محور بحث آستانه است مهم است و می تواند در نهایت در چارچوب همکاری های مشترک حضور این کشور مفید واقع شود و امیدواریم در ادامه مذاکرات آستانه بتوانیم شاهد جلو رفتن این روند باشیم ما به عنوان همسایگان سوریه علاقه مند به ثبات در این کشور هستیم و باید سعی کنیم به جای اقدامات نظامی سوریه بتواند مسائل خود را از راه سیاسی حل کند.
وزیر امور خارجه فرانسه هفته آینده به تهران سفر خواهد کرد
قاسمی در خصوص سفر وزیر خارجه فرانسه به ایران نیز گفت: ما به زودی یعنی ظرف هفته آینده وزیر امور خارجه فرانسه به ایران خواهد آمد وی مسئول کمیته اقتصادی مشترک دو کشور نیز است و در این سفر هیئتی اقتصادی او را همراهی خواهد کرد و امیدواریم در این سفر به تفاهمات اقتصادی و فنی دست یابیم و رایزنی های لازم با توجه به برخی نگاه های مشترک به جهان و منطقه مطرح شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص روابط ایران و کانادا نیز گفت: روابط ایران و کانادا تا رسیدن به یک نقطه مشخص نیاز به گام هایی دارد روابط دو کشور ابتدا توسط طرف کانادایی قطع شد و بر این اساس برای برقراری مجدد روابط به ویژه پس از انتخابات در کانادا و وعده هایی که حزب لیبرال برای برقراری روابط با ایران به ایرانی های مقیم کانادا دادند و مذاکرات برای از سرگیری روابط قوت گرفت اما پس از استقرار مذاکرات بین دو کشور در کشور ثالث وزرای خارجه دو کشور دیدارهایی در خصوص از سرگیری روابط داشتند اما این مسیر روند خوبی طی نکرد.
وی ابراز امیدواری کرد مسائل باقیمانده بین ایران و کانادا هر چه زودتر حل وفصل شود و تفاهمات لازم ایجاد شود تا بتوانیم شاهد افتتاح دفاتر کنسولی در هر دو کشور باشیم و از این منظر مشکلات اتباع هر دو کشور کاهش یابد.
قاسمی در خصوص وضعیت صیادان ایرانی ربوده شده توسط دزدان دریایی نیز گفت: پرداختن رسانه ها به این موضوع کار را دشوارتر می کند ما به عنوان وزارت خارجه پیگیری های لازم را انجام می دهیم اما از آنجا که طرف مقابل ما دزدان دریایی هستند و هیچ حاکمیتی وجود ندارد و با دولتی واحد روبرو نیستیم از این رو حل این مسئله کار ساده ای نیست و آرزوی ما این است که راه حلی پیدا شود و این افراد گرفتار به زودی به کشور بازگردند.
برخی مسائل تبلیغاتی سعی می کند ایران و ترکیه را عامدانه در مقابل یکدیگر قرار دهد
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص اینکه آیا ممکن است روسیه با ترکیه در مسئله سوریه همکاری کند و نقش ایران در این مسیر کم رنگ شود گفت: نقش ایران در سوریه بی بدیل و غیرقابل انکار است و هیچ کس نمی تواند بدون ایران سرنوشت سوریه را رقم بزند.
وی تصریح کرد: حضور سه کشور در آستانه بیان گر آن است که این کشورها از نقاطی با یکدیگر نگاه مشترک دارند اما این به این معنی نیست که ما در مسائل سوریه دارای مواضع یکسان هستیم امروز جایگاه ایران در منطقه جایگاهی قوی تر از قبل است و دیگران هم آن قدر تعقل دارند که کشوری که از ابتدا مسیر مشخص و ثابتی را طی کرده است نقش آن هرگز دور از نظر نخواهد ماند و مسائل مطرح شده در قبال نادیده گرفتن نقش ایران یکسری مسائل تبلیغاتی است که عامدانه منعکس می شود که سعی می کنند ایران و ترکیه را در قبال یکدیگر قرار دهند.
قاسمی تصریح کرد: بحث سوریه مسئله ای پیچیده است لذا تصور اینکه با یک حرکت همه مسائل در جای خود قرار گیرد خیلی خوش بینانه است.
حضور آمریکا در نشست آستانه تصمیم دولت میزبان بود
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص حضور آمریکا در نشست آستانه نیز گفت: حضور آمریکا در نشست آستانه به معنی تصمیم گیری این کشور نیست روابط ما در این گونه پرونده ها با روسیه روشن است و مباحثی در خصوص حضور سایر کشورها در آستانه مطرح شد که یکی از این کشورها آمریکا بود.
وی ادامه داد: آنچه به عنوان دعوت از آمریکایی ها مطرح شد توسط دولت میزبان صورت گرفت و آمریکا در سطح سفیر در جلسات آستانه حاضر خواهد شد.
قاسمی گفت: ما مخالف حضور آمریکایی ها هستیم و فکر می کنیم آمریکا نمی تواند در این حوزه با توجه به سابقه خرابی که داشت صادقانه حاضر شود چون آمریکا همواره برای ساقط کردن اسد اقدام می کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص فرمول جمهوری اسلامی برای شرایط سوریه و حفظ اسد گفت: شرایط سوریه طی سالیان اخیر با نوسانات زیادی همراه بود در ابتدا عده ای با نیت اینکه می توانند ظرف دو ماه حاکمیت اسد را مورد خدشه قرار دهند وارد عمل شدند اما شرایط نشان دادکه این موضوع برای چند سال به درازا کشید و دولت اسد هر روز مقتدرتر در عرصه میدان حاضر شد لذا همه به این نتیجه رسیدند که به دلایل مختلف از جمله مسائل میدانی و نظامی قادر به سرنگونی اسد نیستند. بحث دوم در این مسیر تعیین شخصی به عنوان جایگزین اسد در سوریه بود گذشت زمان نشان داد برای وضعیت سوریه جایگزینی به جای اسد پیدا نمی شود لذا بخشی که واقع بین تر بودند به این نتیجه رسیدند که شعارهای تند را آبرومندانه کنار بگذارند و با شرایط فعلی کنار بیایند.
وی تصریح کرد: ما همواره خواهان سوریه ای بودیم که از تمامیت عرضی و حاکمیت ملی برخوردار باشد و از ابتدا معتقد بودیم تعیین سرنوشت سوریه باید به عهده مردم این کشور باشد.
قاسمی در خصوص تعیین سفرای ایران در سوریه و عمان نیز گفت: سفرای این دو کشور مشخص و معرفی شدند و در حال طی کردن پروسه های اداری هستند.
رد و بدل شدن پیام بین ایران و آمریکا را قاطعانه رد می کنم
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص اینکه برخی خبرها حکایت از آن دارد که جمهوری اسلامی در تعیین کابینه ترامپ رایزنی هایی با آمریکا داشته است، گفت: ما هیچ ارتباطی با دولت آمریکا از گذشته تا امروز نداریم و هیچ دورنمایی برای ارتباط با این کشور نخواهیم داشت تنها دورنمای ما مسئله هسته ای بود که ما در کنار سایر کشورها مذاکراتی با آمریکایی ها داشتیم براین اساس هیچ نوع پیامی بین ایران و آمریکا رد و بدل نشده و من قاطعانه این اخبار را رد می کنم.
وی در خصوص ادعاهای ضد ایرانی در کنگره آمریکا از جمله آنکه ایران قطعنامه 2231 را نقض کرده است نیز گفت: هر آنچه در کنگره آمریکا یا هر جای دیگر علیه ایران مطرح شده خواب و خیال است و جمهوری اسلامی غیر از این اتهام زنی ها توقعی دیگر از هیئت حاکمه آمریکا ندارد.
قاسمی تصریح کرد: آمریکا بحث نفوذ ایران در منطقه را مطرح می کند این در حالی است که نفوذ ایران نفوذ ساختگی نیست و ایران با بسیاری از همسایه های خود به دلایل فرهنگی و مذهبی نزدیکی دارد و این نفوذ قابل کتمان نیست.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص سفر مقامات کویتی در روزهای پیش رو به ایران نیز گفت: دولت کویت از ماه ها پیش پیگیری چنین سفری بود اما در مقاطعی این مسئله عملی نشد اینکه در این سفر چه مواضعی مطرح خواهد شد باید منتظر ماند تا این سفر برگزار شود.