به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، سازمان توسعه تجارت نقش حیاتی در سیاستگذاری تجارت خارجی کشور دارد. حمایت از توسعه صادرات، اشراف سیاستگذاری بر برگزاری نمایشگاههای بینالمللی و داخلی، پیشتازی در عرصه خدمترسانی به صادرکنندگان و تجار و تنوع بخشی صادرات در سطح کالا، بازار و بنگاههای صادراتی بخشی از مهمترین برنامههای سازمان توسعه تجارت ایران است.
در همین راستا صنعت نمایشگاهی کشور میتواند قطب توسعه صادرات کشور باشد، زیرا جایگاهی است که شرکتهای داخلی و خارجی میتوانند در آن حضور یافته و به معرفی محصولات و دستاوردهای خود بپردازند. گفتنی است که این امر مستلزم سیاست گذاری درست و بی طرفانه سازمان توسعه تجارت در راستای رونق بخشی و توسعه تمامی سایتهای نمایشگاهی چه در تهران و چه در سطح استانها است.
بر اساس برخی دستورالعملها و بخشنامههایی که اخیرا توسط این سازمان صادر شده است شاهد آن هستیم که این سازمان به جای حفظ جایگاه خود که همانا سیاستگذاری در عرصه صنعت نمایشگاهی است، اقدام به تنظیم بخشنا مهای نموده که نه تنها کمکی به توسعه و رونق بخشی سایتهای نمایشگاهی کشور و تهران از جمله سایت نمایشگاه شهرآفتاب نمیکند، بلکه با ایجاد محدودیت در اعطای مجوز برای برگزاری نمایشگاه ها، عملا دست سایتهای نمایشگاهی برای برگزاری نمایشگاهها بسته شده است.
این در حالی است که شرکت سهامی نمایشگاه بین المللی جمهوری اسلامی ایران واقع در خیابان سئول که زیر مجموعه مستقیم سازمان توسعه تجارت است به دلیل دخیل بودن در تصمیم گیریها و سیاستگذاریها به صورت مستقیم از این محدودیتها منتفع خواهد شد و تقویم سایتهای نمایشگاهی استانها و تهران پیش مرگ تقویم سایت نمایشگاهی تهران میشود.
اما مساله به همین جا نیز ختم نمیشود بلکه بر اساس بررسی صورت گرفته خبرنگار ما، شرکت سهامی نمایشگاه ج ا ایران خود به بخشنامه سازمان توسعه تجارت پایبند نبوده است و به دلیل نزدیکی به سازمان توسعه تجارت و بدون هیچ گونه ترسی از اعمال نهادهای قانونی بر خلاف بند ۱۸ بخشنامه سازمان توسعه تجارت که برگزاری نمایشگاههای تخصصی ملی خودرو را منوط به سیاستگذاری معاونت صنایع حمل و نقل وزارت صنعت، معدن و تجارت و ابلاغ این سازمان کرده است، اقدام به صدور مجوز برگزاری نمایشگاه تحول صنعت خودرو در تیرماه ۱۴۰۳ در این سایت کرده است این در حالی است که برگزاری نمایشگاه خودرو به مدت چندین سال در سایت نمایشگاه واقع در خیابان سئول ممنوع بوده است و این نمایشگاه در سایت نمایشگاه شهرآفتاب برگزار شده است.
این اقدامات به همین جا ختم نمیشود و پس از مدتها بحث بر سر انتقال نمایشگاههای پر مخاطب به شهرآفتاب، بالاخره سال گذشته چندین نمایشگاه پرمخاطب از جمله نمایشگاه صنعت ساختمان به نمایشگاه شهرآفتاب انتقال یافت. اما برخلاف این تعهد مبنی بر انتقال نمایشگاه ساختمان که سال گذشته با استقبال مشارکت کنندگان در شهرآفتاب برگزار شد، امسال شاهد آن هستیم که زمزمه برگشتن نمایشگاه صنعت ساختمان به خیابان سئول دوباره مطرح شده است آن هم با حمایت اتاق تعاون!
حال سوال این است که نقش سازمان توسعه تجارت به عنوان یک سازمان بالا دستی در زمینه صنعت نمایشگاهی کشور چیست؟ آیا با صدور بخشنامههای این چنینی تلاش دارد تا دست سایتهای نمایشگاهی را به نفع یک سایت نمایشگاهی خاص ببند یا با حمایت از تمامی سایتهای نمایشگاهی امکان رشد و توسعه صنعت نمایشگاهی کشور را فراهم کند.
بهرحال آن چه مشخص است، تاوان این سیاستگذاریها و تصمیمها را مردم در ترافیک و آلودیگیهای زیست محیطی به دلیل برگزاری نمایشگاههای پرمخاطب در سطح شهر خواهند داد و وقتی سازمان توسعه تجارت به عنوان متولی امر صنعت نمایشگاهی کشور به سایتهای نمایشگاهی از جمله شهرآفتاب بی توجه است نمیتوان انتظار داشت تا وزارت خانهای مانند وزارت فرهنگ و ارشاد نسبت به این امر توجه نشان داده و نمایشگاه کتاب را در شهرآفتاب برگزار کند.