گروه بین الملل «خبرگزاری دانشجو»؛ بسیاری از تحلیلگران معتقدند که تحویل موشک های «اس 300» روسیه به دولت بشار اسد به حاشیه امن سوریه در برابر دخالت خارجی تبدیل شده است.
سامانه ای که سوریه خریداری کرده بسیار جدید و از نوع اس 300 - بی ام یو 2 (s-300 PMU-2 Favorite) است. سیستم SA-20B در سال 1997 طراحی شد که مدل پیشرفته اس-300 بی ام یو 1 (S-300PMU-1) به شمار می آید و در عین حال با داشتن موشک جدید 48 ان 6 ای 2 (N6E2 48) برد آن 195 کیلومتر افزایش پیدا کرده است.
این سامانه نه تنها قادر به پدافند موشک های بالستیک کوتاه برد است، بلکه می تواند موشک های تاکتیکی میان برد را هم هدف قرار دهد.
موشکهای اس300 یکی از پیشرفتهترین موشکهای ضدهوایی در جهان است که علاوه بر هواپیماها، میتواند موشکهای بالستیک را هم مورد اصابت قرار دهد. این سامانه کم و بیش با سیستم موشکی پاتریوت آمریکا قابل مقایسه است که ناتو در ترکیه نصب کرده و از این کشور محافظت میکند.
این در حالی است که پیش از این رسانه های غربی به نقل از روزنامه انگلیسی ساندی تایمز اعلام کرده بودند که ولادیمیر پوتین در مذاکراتی با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی در برابر حمله نکردن این رژیم به سوریه پذیرفته که این موشک ها را به دمشق تحویل ندهد.
در حالی که کشورهای غربی و بویژه آمریکا طی ماه های اخیر بشدت با تحویل این سامانه های موشکی از سوی روسیه به سوریه مخالفت می کردند، این اقدام عملاً از دو سال پیش به صورت غیرعلنی در جریان بوده و اینک هر چهار سامانه ای که در قرارداد سال 2010 دو کشور به آن اشاره شده بود، در سوریه مستقر شده اند.
اگر موضوع ارسال موشک های اس – 300 روسیه به سوریه را بخواهیم از سوی دو طرف یعنی روسیه و غرب مورد بررسی قرار دهیم با دو موضع مشخص مواجه خواهیم بود؛ در این چارچوب از منظر روسیه، سوریه تبدیل به ثقل راهبردی این کشور در برابر غرب شده و مقامات روسیه ارسال سلاح و بویژه تسلیحات موشکی را عامل ثبات دهنده و مانع شونده از مداخله خارجی می دانند.
در این زمینه، سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه سه شنبه گذشته اعلام کرد که قرارداد فروش این سلاحها چند سال پیش میان کشورش و دولت سوریه امضا شده و باید عملی شود.
ریابکوف در عین حال تاکید کرده است که ارسال این سیستم موشکی پیشرفته عامل ثباتدهندهای در بحران سوریه است و مانع از مداخله خارجی در این کشور میشود؛ چنین نگرشی به خوبی نشان می دهد که مسکو در عمل و در هدف کوتاه مدت به دنبال حفظ تعادل نظامی و در بلندمدت به دنبال ایجاد عمق راهبردی در برابر غرب است.
روسیه قصد دارد ضمن حفظ تعهد خود به تعامل با جامعه بین المللی برای حل بحران سوریه، نشان دهد که همچنان در حفظ منافع خود در سوریه پایبند است و با وجود همراهی با آمریکا در برگزاری کنفرانس سوریه و موارد دیگری از این دست، اجازه نخواهد داد این گونه همراهی ها به عنوان نرمش و ضعف مسکو تعبیر شود.
برخی ویژگی های فنی و تاکتیکی سامانه اس - 300 بی ام یو- 2 (S-300PMU-2 Favorite):
- برد انهدام هدف: بین 5 تا 195 کیلومتر.
- ارتفاع انهدام هدف: بین 10 متر تا 27 کیلومتر.
- احتمال انهدام هواپیماها: 90 درصد
- سرعت اهداف مورد هدف: 2800 کیلومتر در ساعت
- ذخیره مهمات بین 96 تا 288 راکت.
- سرعت پرتاب راکت: یک راکت در هر 3 ثانیه
این سامانه فقط پنج دقیقه زمان نیاز دارد که آماده شلیک شود؛ همچنین موشک هایش به تدابیر خاصی برای نگهداری نیاز ندارند.