گروه سياسي «شبكه خبر دانشجو»؛ دستيابي به استقلال و حفظ تماميت ارضي ايران آنچنان داراي اهميت است كه هيچ سدي تاب مقاومت در برابر اراده و خواست ملت و دولت ايران را ندارد، كشورهاي غربي كه هربار با بهانه تراشي قصد ضربه زدن بر پيكره نظام و انقلاب را دارند اين بار نيز به قطعنامه هاي تازه اي متوسل شده اند تا اين چنين عليه ايران در شوراي امنيت راي گيري كرده و گماشته هاي خود را در سياستي منفور پرچمدار كنند.
قطعنامه 1803
اما اعضاي دائم شوراي امنيت ملي دست از كارشكني هاي خود عليه ايران برنداشتند و در مارس 2008 به صدور قطعنامه 1803 عليه ايران متوسل شدند.
اين بار قطعنامه تحريم عليه ايران از سوي كشورهاي فرانسه و بريتانيا پيشنهاد شد و نمايندگان 15 دولت عضو شوراي امنيت سازمان ملل متحد آن را به راي گذاشتند.
حمايت سه عضو غيردائم از تحريم ها؛ اگرچه در صدور اين قطعنامه سه عضو غير دائم شورا يعني ليبي، اندونزي و آفريقاي جنوبي نگراني هايي خود را از پيش نويس قطعنامه ابراز کرده بودند، اما قطعنامه جديد تحريم ها عليه ايران را مورد حمايت قرار دادند.
سفير ليبي در شوراي امنيت، در توجيه راي مثبت كشورش به قطعنامه ضدايراني گفته بود: ما براي اجماع و اين كه شورا يك نظر داشته باشد، از قطعنامه حمايت كرديم، البته همانطور كه سفير اندونزي در سازمان ملل متحد اعلام کرده بود،کشورش به قطعنامه جديد شورا عليه ايران راي ممتنع داد.
يارگيري هاي غرب عليه ايران
قرار بود راي گيري درباره اين قطعنامه عليه ايران روز شنبه (يکم مارس) انجام شود، اما انگلستان و فرانسه تصميم گرفتند اين راي گيري را به دوشنبه (3 مارس) موکول کنند تا بتوانند حمايت تعداد بيشتري از اعضاي غيردائم شوراي امنيت را جلب کنند.
وزير خارجه انگلستان در يك مصاحبه مطبوعاتي ادعا كرده بود كه روسيه و چين تأكيد كردند كه اگر ايران فعاليت هاي غني سازي اورانيوم را متوقف نكند از قطعنامه جديد شوراي امنيت سازمان ملل درخصوص تحريم ها عليه ايران حمايت خواهند كرد.
همچنين وي بيان كرده بود: واضح است كه ما در زمينه تحقق هدف خود براي توقف غني سازي اورانيوم در ايران موفق نبوده ايم و به همين دليل است كه يك قطعنامه تحريماتي ديگر عليه تهران را در نظر داريم.
شوراي حكام و پرونده هسته اي ايران
از طرف ديگر همان روز (سوم مارس)، جلسه شوراي حکام آژانس بين المللي انرژي اتمي در وين نيز برگزار شد که موضوع اصلي آن پرونده هسته اي ايران بود.
در آن جلسه محمد البرادعي، مديرکل آژانس، در سخنراني هاي خود گفته بود: ايران به بسياري از سوالات درباره برنامه هاي گذشته خود پاسخ داده، اما اين موضوع جدي هنوز باقي است كه ايران در خصوص ادعاهايش درباره فعاليت هاي مطالعاتي خود در ارتباط با توليد سلاح هسته اي بايد توضيح دهد.
تا آن زمان قعطنامه هاي شوراي امنيت عليه ايران خواستار لغو غني سازي اورانيوم از سوي ايران بود و در پيش نويس اين قطعنامه كه با 14 راي موافق به تصويب رسيد نيز اين درخواست تکرار شد كه با توجه به عدم اعتناي ايران به اين درخواست تحريم هاي جديدي با مواضع سخت تري عليه ايران در نظر گرفته شد.
محدوديت هاي ايران پس از قطعنامه
از جمله اين تصميم ها محدوديت مسافرت به خارج از ايران براي تعدادي از مقامات ايراني درگير در برنامه اتمي ايران و مسدود کردن بعضي از دارايي هاي ايران در خارج از اين کشور بود و توقيف دارايي هاي افرادي که با برنامه هسته اي ايران ارتباط نزديک داشتند نيز در نظر گرفته شده بود.
همچنين بررسي عملکرد بانک هاي ايراني بخصوص بانک ملي و بانک صادرات مورد توجه قرار گرفت و مقرر شد تا محموله هاي مشکوکي که از ايران خارج و يا به ايران وارد مي شوند مورد بازرسي قرار بگيرند و از دادن هرگونه اعتبار براي صادرات مواردي که بتواند به روند برنامه هسته اي ايران کمک کند، خودداري شود.
بر اساس قطعنامه 1083 فروش كالاهاي حساسي كه مصرف دوگانه نظامي و غير نظامي داشت به ايران ممنوع شد.
اين قطعنامه همچنين از كشورهاي جهان خواسته بود در تعاملات خود با بانك هاي ايراني به ويژه بانكه اي ملي و صادرات هوشيار باشند.
گزارش 16 آژانس اطلاعاتي آمريكا
اما از آنجا كه پس از صدور اين قطعنامه 16 آژانس اطلاعاني آمريکا گزارش دادند که ايران برنامه توليد سلاح هاي هسته اي را از سال 2003 متوقف کرده است، ديپلمات هاي اروپايي اذعان داشتند که ديدگاه اعمال تحريم هاي سخت تر عليه ايران با گزارش آژانس هاي اطلاعاتي آمريکا رنگ باخته است.
سناريوهاي آمريكايي
اما نبايد فراموش كرد كه غرب هرگز از مواضع خصمانه خود نسبت به ايران فروگذار نكرده است.
آنها در ابتدا گفتند كه ما با قاچاق و از طريق شبكه پنهان به فنآوري هسته اي دست پيدا كردهايم و ايران را متهم به پنهان كاري كردند، اما پس از جواب نگرفتن در اين مورد به سراغ سناريوي «برچيدن» رفتند.
برداشت اول سناريوي آنها اين بود كه حكومت به دست خود دستاوردش را برچيند و اين براي آنها مطلوب بود، اما برداشت دوم سناريو اين بود كه به دست حريف يعني با اقدام نظامي اين دستاوردها برچيده شود.
دكترين برچيدن به آنها كمك ميكرد تا در صورت موفقيت آن هم در بعد مطلوبش به اين ديدگاه برسند كه با فتح يك سنگر در مسئله هستهاي ميتوانند در ساير سنگرها ايران را به عقب باز گردانند.
اما همچنان ايران با تاكيد بر صلح آميز بودن فعاليت هاي هسته اي از هرگونه تعليق خودداري كرد.
قطعنامه 1835
اين مورد باعث شد به دنبال توافق آمريکا و روسيه و ديگر متحدان واشنگتن عليه تهران، شوراي امنيت سازمان ملل به اتفاق آرا قطعنامه تازه تحريم ها عليه ايران را در سال 2008 تصويب كند، البته اين قطعنامه(1835)، حاوي نکته تحريمي تازه اي نبود و تنها تاکيدي بر ضرورت اجراي سه قطعنامه پيشين 1737، 1747 و 1803 اين شورا داشت که در آنها برتعليق غني سازي در ايران تاکيد شده بود.
فرصت دوساله به ايران
همچنين اين قطعنامه ها طي دو سال براي توقف فعاليت هاي صلح آميز هسته اي ايران صادر شده است.
قطعنامه 1835 همچنين از ايران مي خواست که به درخواست هاي شوراي حکام آژانس بين المللي انرژي اتمي توجه و آنها را اجرا کند، البته آمريكا و متحدانش تا قبل از تصويب اين قطعنامه تلاش زيادي كردند تا قطعنامه جديد و با لحن شديدتري در تحريم عليه ايران به تصويب برسانند، اما عدم همراهي تعدادي از اعضاي شورا با هر گونه تحريم جديد باعث شد تا در نهايت قطعنامه اي کوتاه در چند بند كه فاقد هر گونه تحريم جديدي بود به راي گذاشته شود، اما ايران همچنان تحريم ها را فاقد اعتبار دانسته و غني سازي را ادامه داد.
دستاوردهاي ايران در زمان اعمال تحريم
ايران در حالي سال 87 را پشت سر گذاشت كه عليرغم تمامي مشكلات، كمبودها و محدوديتها، موفقيتها و دستاوردهاي ارزشمندي در عرصههاي گوناگون علمي و پژوهشي به دست آورد.
صدور دو قطعنامه در سال 2008 و اعمال تحريم هاي بين المللي عليه ايران نتوانست عاملي بر سر راه رشد كمي و كيفي توليدات علمي كشور و به موازات آن دستاوردها و موفقيتهاي با ارزش و بيسابقه دانشگران و پژوهشگران ايراني شود.
ايران در سال 2008 در عرصه فنآوريهاي نوين از جمله هوافضا، زيست فنآوري و پزشكي، روباتيک، نانوفنآوري و ... چشماندازهاي اميد بخشي را در افق آينده علمي گشود.
نصب 6000 سانتريفيوژ در نطنز
در سال 87 همزمان با برگزاري دومين سالگرد جشن هسته اي ايران مصادف با سالگرد بزرگداشت روز ملي فناوري هسته اي، خبر آغاز «مرحله نصب 6000 سانتريفيوژ جديد در نطنز» اعلام شد.
علي رغم تحريم هاي غرب و كارشكني در فعاليت هاي هسته اي ايران، اين خبر کام مردم را شيرين کرد و خبر خوش هستهاي به دل مردم خوش نشست.
دستاوردهاي نانوفناوري در دوران تحريم
در سال 2008 با گذشت 7 سال از شروع فعاليت ايران در زمينه نانو متخصصين به دستآوردهاي علمي و فناوري بزرگ در زمينههاي توليد چند نوع نانو پودر، نانو لولههاي كربني، استفاده از نانو ذرات در عروق مصنوعي، توليد مكمل روغن، توليد چند نوع نانو كامپوزيت، توليد مواد و سيالات مغناطيسي، لايه نشاني نانو متري، ساخت يك نمونه دستگاه STM و توليد مواد نانو باكتريال دست يافتند.
دستگاه STM با نام تجاري «نما» بعنوان يك ميكروسكوپ تونلي روبشي پيشرفته، نمونه افتخارآميزي از بوميسازي فناوري تجهيزات آزمايشگاهي به شمار مي رفت، همچنين در اين سال ايران براي اولينبار در دنيا با استفاده از فناوري نانو توانست نفت سنگين را به نفت سبك تبديل كند كه دستآورد بسيار بزرگي به شمار مي رفت که اين ميكروسكوپ، توانمندي ارائه تصاوير دو و سه بعدي را در ابعاد نانومتر دارا بود.
پژوهشگران پژوهشكده رويان براي نخستين بار در سطح خاورميانه و بعنوان پنجمين كشور جهان توانستند به فنآوري توليد سلولهاي بنيادي پرتوان القاييIPS از سلول هاي پوست دست يابند.
تحريم و پيشرفت ها در عرصه كشاورزي
همچنين در سال 2008 محققان پژوهشکده گياهان دارويي جهاد دانشگاهي با استخراج بن ياختههاي گياهي از گياه آلوورا و استفاده از آن در تکثير گياه، سرعت تکثير آن را افرايش دادند.
از آنجا كه گياه آلوورا يک گياه دارويي است که در صنايع آرايشي، بهداشتي و غذايي کاربرد فراوان دارد، دستيابي به اين فناوري در سرعت بخشيدن توليد و تکثير اين گياه از اهميت اقتصادي بالايي برخوردار است، همچنين اين فناوري در تکثير گياهان دارويي در حال انقراض انقوزه نيز استفاده شده است.
از سوي ديگر موسسه تحقيقات برنج ايران با همکار سازمان انرژي هستهاي توانست با تکنيک جهشزايي توسط پرتوي هستهاي گاما، ارقام برنج محلي مقاوم به خشکسالي توليد كند.
محققان پژوهشکده بيوتکنولوژي کشاورزي جهاد دانشگاهي موفق به تکثير و توليد پياز گلهاي سوسن از طريق فناوري کشت بافت شدند.
اين امر باعث توليد و تکثير گلهايي با پياز سالم، در زمان کوتاه تر و قيمت کمتر ميشود و علاوه بر جلوگيري از خروج ارز براي وارد کردن پياز گل ها، امکان پرورش زودبازده گلهاي زينتي و بدنبال آن خود کفايي و ارزآوري را فراهم ميسازد.
دستاوردهاي هوا و فضا ايران
خاطرنشان مي شود، کشور ايران در المپياد جهاني نجوم در سال 2008 كه با حضور نزديك به 30 كشور برگزار شد، رتبه سوم المپياد جهاني نجوم را به خود اختصاص داد، در اين سال همچنين اولين ماهواره کشورمان به نام «اميد» با موفقيت به فضا پرتاب شد که ماهواره ملي «اميد» به وسيله ماهواره بر «سفير 2» كه بصورت كاملا بومي در كشور طراحي و ساخته شده بود، در مدار زمين قرار گرفت./انتهاي پيام/