به گزارش خبرنگار حوزه بین الملل «خبرگزاری دانشجو» به نقل از پایگاه خبری پرس تی وی، علی اصغر سلطانیه روز گذشته در نشستی با «جنبش عدم تعهد» به سوالات مختلف پاسخ داد و اطلاعاتی در مورد فعالیت های هسته ای ایران بیان داشت.
1- آيا آژانس پس از 4000 نفر-ساعت بازرسي شديد و بي سابقه در تاريخ آژانس، حتي يك گرم اورانيوم كه براي مصارف نظامي تبديل شده باشد، پيدا كرده است؟
جواب: خير. لطفا تمامي گزارش هاي ارائه شده توسط بازرسان كنوني و گذشته آژانس را مطالعه كنيد.
2- با توجه به تمامي فعاليت ها و موضوعاتي كه ادعا مي شود تا سال 2003 اعلام نشده اند، آيا آژانس مدركي دال بر اينكه آنها به سمت فعاليت هاي نظامي منحرف شده اند، پيدا كرده است؟
جواب: خير. تمامي اين فعاليت ها و موضوعات به آژانس ارائه شده بودند. لطفا تمامي گزارش هاي آژانس به شوراي حكام بين سال هاي 2003 و 2004 را مطالعه كنيد.
3- آيا ايران اخلاقا ملزم بود كه امكانات غني سازي نطنز را پيش از سال 2003 اعلام (علني) كند؟
جواب: خير. حتي با فرض اينكه فعاليت هاي هسته اي ايران تا سال 2003 اعلام نشده باشد، ايران تحت هيچ الزامي كه فعاليت هايش را اعلام كند، قرار نداشته است. مخصوصا اينكه ايران كدهاي اصلاح شده 3و1 از ترتيبات فرعي را امضا نكرده بود. همان گونه كه معاهدات حفاظت جامع الحاقي (csa) و معاهدات «ان. پي. تي» را نيز امضا نكرده بود.
4- آيا ايران قانونا ملزم بود كه تحقيقات آبسنگين در اراك را پيش از سال 2003 اعلام كند؟
جواب: خير. ايران تحت هيچ الزامي كه او را مجبور كند كه اين تحقيقات را علني كند، قرار نداشته است؛ زيرا هيچ ماده هسته اي تا سال 2003 به آن وارد نشده بود، مخصوصا به اين خاطر كه ايران كدهاي اصلاح شده 3.1 از ترتيبات فرعي را تا سال 2003 امضا نكرده بود.
5- آيا ايران تحت هيچ گونه الزامي بر مبناي معاهده حفاظت جامع الحاقي كه او را مجبور كند برنامه تاسيسات آب سنگين اراك را به آژانس بين المللي انرژي اتمي اعلام كند، قرار داشته است؟
جواب: خير. زيرا آب سنگين و محصولات آن تحت پوشش معاهده حفاظت جامع الحاقي نيستند. ايران پياده سازي پروتكل الحاقي را از سال 2003 آغاز كرده است.
6- آيا ايران تا سال 2003 تحت هيچ گونه الزامي كه بر مبناي آن ucf را علني كند، قرار داشته است؟
جواب: خير. از آنجا كه هيچ فعاليت هسته اي تا سال 2003 ممكن نبوده است، ايران تحت هيچ الزامي براي علني سازي آن قرار نداشته است، مخصوصا به اين خاطر كه ايران كدهاي اصلاح شده 3.1 از ترتيبات فرعي را تا سال 2003 امضا نكرده بود.
7- آيا ايران تحت هيچ الزام قانوني براي علني سازي معادن اورانيوم خود كه شامل معادن قاچين و سقند هم بوده، قرار داشته است؟
جواب: خير. زيرا ايران پروتكل الحاقي را سال 2003 امضا و اجرايي نكرده بود.
8- آيا آژانس بين المللي انرژي اتمي هيچ گونه فعاليت يا ماده اتمي را شناسايي كرده است؛ اين همچنين شامل غني سازي در لويزان و پارچين نيز مي شود، فعاليت هايي كه ادعا شده است بخشي از برنامه سلاح هاي اتمي ايران بوده است، پس از آن كه آژانس سخت ترين تحقيقات را كه شامل تحليل و نمونه برداري بوده است، انجام داد؟
جواب: خير. گزارش مديركل آژانس از ايران در 6 مارس 2006 مي گويد «با شفافيت كامل، من در گزارشم دسترسي كامل به مراكز نظامي را ذكر كردم، تا كنون به ما اجازه دسترسي كامل به بسياري مراكز نظامي ايران از جمله به پارچين، لويزان و شيان، دسترسي به تجهيزات دوكاربرده و همچنين دسترسي به مصاحبه با مردم داده شده است. اينها فراتر از پروتكل الحاقي هستند، اما براي ما كه مي خواهيم تاريخ اين برنامه را بازسازي كنيم ضروري مي باشد.»
در 15 نوامبر 2004، مديركل آژانس گزارش داد كه براي آژانس هنگامي كه مشغول نمونه برداري بوده است امكان دسترسي به مركز نظامي لويزان- شيان داده شده است. در پايان، پاراگراف 102 مديركل (GOV/2004/83) مي گويد: «نمونه هاي جمع آوري شده از پوشش گياهي و خاك مركز لويزان-شيان تحليل و بررسي شد و هيچ نشانه اي بر مواد اتمي از خودشان نشان ندادند.» اطلاعات تكميلي در اين باره در مدارك 18 نوامبر 2005 (GOV/2005/87) و 27 فوريه 2006 (GOV/2006/15) موجود است.
9 - آيا آژانس بين المللي انرژي اتمي در نقشه موافقتي خودش اذعان نكرد كه هيچ مسئله قابل اضافه اي به آنچه كه در سال 2007 ليست شده است، وجود ندارد؟
جواب: بله. پاراگراف 4 سند اذعان دارد كه اين موضوعات تمامي جوانب باقي مانده را در بر مي گيرد و هيچ شاهدي مبني بر برنامه اتمي پيشين ايران وجود نخواهد داشت.
10- آيا آژانس قصد داشت بر پايه مطالعات انجام شده اسناد مرتبط با ايران را تاييد كند؟
جواب: بله. پاراگراف 3 مي گويد «اگر چه آژانس اسناد جمهوري اسلامي ايران را تاييد مي كند، با توجه به پروژه نمك سبز، مطالعات بر مواد منفجره و حمل موشك، ايران مي تواند آنها را براي خودش نگه دارد.»
11 - آیا آژانس اتمی به تعهدات خود در قبال ایران عمل کرده است؟
جواب: خیر، اگر به بررسی گزارش دبیر سابق آژانس بپردازید می بینید که او به انتقاد از یکی از کشورهای عضو می پردازد که اطلاعات خاصی را برای محکوم کردن ایران در اختیار آژانس قرار داده است.
12- آیا آژانس اتمی محتوای بررسی های انجام شده را تایید کرده است؟
جواب: خیر. اگر به بررسی دقیق آنها بپردازید به روشنی متوجه خواهید شد که ایرادات زیادی به تحقیقات وارد است و در بسیاری از موارد با موضوع مرتبط نمی باشد.
13- تعهدات ایران نسبت به سند INFOSIRC/ 711 چه بوده است؟
جواب: در بند 3 قرارداد که مورد توافق آژانس و ایران قرار گرفت و به تصویب شورای حکام نیز رسید و می توان از آن به عنوان نشانه ای از همکاری بین ایران و آژانس نام برد، ایران مدارک را از آژانس دریافت كرد كه پس از بررسی، نتیجه را اعلام خواهد کرد.
14- آیا ایران طبق طرح اعلام شده برنامه ای برای برگزاری جلسات یا انجام مصاحبه دارد؟
جواب: خیر، همان طور که در جواب سوال 12 گفتم ایران پس از بررسی مدارک نتیجه را به اطلاع آژانس خواهد رساند. آژانس طرح 117 صفحه ای را تحویل داده است، اما آژانس به تعهد خود مبنی بر پایان دادن به اقامه طرح عمل نمی کند.
15- آیا ایران پروتکل الحاقی را اجرا کرده است؟
جواب: بله. شما می توانید گزارش دبیرکل سابق را در سال 2006 مطالعه كنيد.
16- آیا ایران بند 3-1 از قرارداد را اجرا کرده است ؟
جواب: بله. می توانید گزارش دبیرکل سابق را در سال 2006 مطالعه كنيد.
17- از چه زمانی ایران اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کرده است و چرا؟
جواب: از سال 2006 و به خاطر تصمیم ناعادلانه سازمان انرژی اتمی، مجلس شورای اسلامی ایران تصمیم به متوقف کردن پروتکل الحاقی گرفت.
18- آیا تمام فعالیت هسته ای ایران مورد ارزیابی و بررسی سازمان قرار گرفته است؟
جواب: بله. می توانید گزارش سالیانه (SIR) را مطالعه كنيد.
19- آیا ایران امکان بازدید غیر منتظره را برای آژانس فراهم کرده است؟
جواب: بله. سازمان انرژی اتمی بیش از 100 بازدید غیرمنتظره داشته که خیلی از آنها نزدیک به دو ساعت قبل از بازرسی اعلام شده است.
20- چرا ایران قطعنامه های سازمان انرژی اتمی را غیرقانونی می داند؟
جواب: مطابق بند C ماده 12 قرارداد، درصورتی که بازرسان متوجه عدم رعایت مفاد قرارداد شوند، باید آنها را به دبیرکل و پس از آن به شورای حکام اطلاع دهند، ولی هیچ یک از این موارد در مورد ایران به اجرا درنیامد.