اگر انسان در زندگي اش هيچ كتابي نخواند و فقط همين سه كتاب را مطالعه كند به همه چيز ميرسد.
گروه فرهنگي «خبرگزاري دانشجو»؛ براي خواندن كتاب اين هفته لازم نيست هيچ هزينه پرداخت كنيد فقط كافي است به كتابخانه خانه خود مراجعه كنيد و اين كتاب را مطالعه دقيق نماييد.
كتابي سرشار از مطالب نقص باگستره موضوعي بسيار وسيع از مباحثي در باب خلقت گرفته تا صحبت درباره نباتات و جانواران، تبيين نقش و جايگاه پيامبران و امامان تا ياد دادن اصول حكومتداري صحبتهاي در باب تفاوتهاي زن و مرد تا نكوهش كافران و بدكاران و... موضوعات متفاوت ديگر.
همه اين مطالب زماني خواندني و تأمل برانگيز ميشود كه اين سخنان از زبان علم بيكران و قرآن ناطق يعني علي ابن ابيطالب گفته شود. بله اين كتاب نهج البلاغه است كتابي قطعا در كتابخانه همه ما يافت ميشود و احتمالا فقط خاك ميخورد.
«آگاه باشيد كه فردا با حوادثي كه از آن بي خبريد ميآيد حاكمي خواهد آمد متفاوت با ديگر حاكمان كه كارگزاران حكومت را به خاطر اعمال نادرستشان مواخذ ميكند و زمين گنجينههايش را براي او چون پارههاي جگرش بيرون افكند و كليدهاي خود تسليم او كند او به مردم نشان ميدهد كه سيره عادلانه چگونه است و كتاب و سنت را كه در جامعه مرده بود زنده ميسازد.»
وقتي از بسياري از علماي بزرگ درباره سير مطالعاتي سوال ميكنند اين سه كتاب را موكدا تكرار ميكند، قرآن، نهج البلاغه و صحيفه سجاديه و ميفرمايد اگر انسان در زندگي اش هيچ كتابي نخواند و فقط همين سه كتاب را مطالعه كند به همه چيز ميرسد و حال آنكه ما همه كتابها را با دقت ميخوانيم غير اين سه كتاب شريف!
اين كتاب را براي اولين بار سيدرضي (ره) كه خود از فضلا و علماي تاريخ شيعه است گردآوري و تأليف كرد نهجالبلاغه در سه بخش تدوين شده است:
خطبهها شامل 241 خطبه، نامهها شامل 79 نامه و حكمتها يا كلمات قصار كه شامل 260 حكمت است.
«نامهاي از اوست به زيادابن ابي اسراف را رها كن و ميانهرو باش امروز در انديشه فردايت باش از مال به مقدار نيازت نگهدار و زيادي آن را براي روز نيازمندي خود روانه ساز آيا اميد آن داري كه خداوند ثواب فروتنان را به تو بخشد در حالي كه تو نزد او از متكبران هستي آيا در حالي كه غرق در ناز و نعمتي و از كمك به افتادگان و پيرزنان دريغ ميداري طمع در آن بستهاي كه ثواب صدقهدهندگان را به تو دهند آدمي را به آنچه پيشاپيش فرستاده اجر دهند و به آنچه از پيش فرستاده درآيد. والاسلام»
در بخش اول خطبههاي كه آن حضرت به مناسبتهاي مختلف ايراد نمودهاند را ميخوانيم كه در اين خطبهها به نكوهش دنيا و بيان احوال خوبان درگاه خدا ونوع تعامل پيامبران با امت ها و ... پرداختهاند.
شايد بتوان گفت: معرفترين اين خطبهها خطبه همام است كه در آن حضرت به بيان صفات متقيان ميپردازند.
در بخش دوم معمولا نامههاي به سران و زمامداران و خلفاي آن حضرت در مملكت است كه از اين نامهها به سادگي ميتوان وظايف اجتماعي مسلمين را خواه امام يا مأمون تفكيك كرد و در آن دقيق شد.
نهج البلاغه كتاب زندگي است در تمام ابعاد زندگي فردي و اجتماعي كتابي كه با خواندن چندين و چندباره آن به ناگفته هاي از جهان هستي واقف ميشويم كه فقط و فقط از زبان معصوم بيان ميشود.
بهترين ترجمه از نهجالبلاغه به توصيه مقام معظم رهبري ترجمه آقاي دشتي است اين كتاب شريف در انتشارات مختلف و در قطع و قيمتهاي گوناگون به بازار عرضه شد است.