نخست وزیر بلغارستان وخیم تر شدن اوضاع اقتصادی اروپا و نگرانی از آینده پول مشترک اروپایی را از دلایل انصراف کشورش برای عضویت در منطقه یورو عنوان کرد.
به گزارش خبرنگار راشا تودی در بروکسل، این جدید ترین ضربه ای بود که به پول مشترک اروپایی وارد شد. بلغارستان مدتها خواهان پیوستن به حوزه یورو بود و این کشور برخلاف اقتصادهای بزرگ اروپایی توانسته کسری بودجه خود را به 2.1 درصد تولید ناخالص ملی کاهش دهد.
کشورهایی مجوز حضور در منطقه یورو را به دست می آورند که کسری بودجه آنها کمتر از سه درصد تولید ناخالص ملی شان باشد. با این شرایط بلغارستان در حالی که مجاز به ورود به چرخه پول مشترک اروپایی است از تصمیم خود صرف نظرکرده است.
این درحالی است که هفته گذشته لیتوانی نیز در اقدامی مشابه از قبول پول مشترک اروپایی امتناع کرده و نخست وزیر این کشور اعلام کرد تنها وقتی که «اروپا آمادگی داشت» به یورو می پیوندد.
لتونی نیز علاقه خود به حضور در یورو را از دست داده است.
آنچه ناظران خارج از یورو شاهد هستند، در یک سو، مجموعه ای از کشورهای است که با مشکلات اقتصادی دست و پنجه نرم می کنند و در طر ف دیگر، کشورهای وام دهنده ای که شرایط خود و طرح های ریاضت اقتصادی را بر شهروندان نا امید کشورهای گرفتار تحمیل می کنند.
به اعتقاد کارشناسان کشورهایی چون اسلوونی و اسلوواکی که در وضعیتی مشابه بلغارستان و لیتوانی پول اروپایی را قبول کردند، با سر به درون مشکلات اقتصادی پرتاب شدند، زیرا مجبور بودند منابع مالی خود را صرف سایر کشورها، برای مثال مستمری بگیران یونان، کنند.
مردم سوئد مخالف پیوستن به یورو هسند
چندی پیش نیز نتایج یک نظرسنجی که در سوئد منتشر شد، نشان می دهد نزدیک به نُه نفر از هر ده سوئدی بیرون ماندن این کشور از منطقه یورو و حفظ کرون به عنوان پول رایج سوئد را خواستار هستند.
در این نظرسنجی، هشتاد و هفت و شش دهم درصد از هزار نفری که مورد پرسش قرار گرفتند، اعلام کردند تمایل دارند کرون همچنان پول رایج سوئد باشد.
این در حالی است که فقط نه و هفت دهم درصد از پرسش شوندگان خواستار پیوستن به منطقه یورو و رایج شدن یورو به عنوان پول رایج در سوئد شدند.
سوئد که نه میلیون نفر جمعیت دارد، از سال هزار و نهصد و نود و پنج تاکنون عضو اتحادیه اروپاست اما از پیوستن به منطقه یورو خودداری کرده است.
لهستان نیز برای پیوستن به یورو شرط گذاشت
روز گذشته نیز رادوسلاو سیکورسکی وزیر امور خارجه لهستان در مصاحبه با یک روزنامه چاپ آلمان اعلام کرد کشورش زمانی به منطقه یورو خواهد پیوست که این منطقه بحران زده مشکلاتش را حل و فصل کند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از برلین، سیکورسکی گفت :« زمانی که شما مشکلات خود را رفع کنید ما آماده ایم که به شما ملحق شویم. در این صورت ما می توانیم به مردم کشورمان بگوییم میتوانیم با امنیت خاطر به این منطقه بپیوندیم.»
وزیر امور خارجه لهستان افزود :«دشوار است که شما ما را به خاطر عدم تمایل به پیوستن به منطقه یورو سرزنش کنید زیرا این منظقه در وضعی اسفبار است».
لهستان که در سال دو هزار و چهار به اتحادیه اروپا ملحق شد، اعلام کرده است که برای ورود به منطقه یورو تا سال دو هزار و پانزده به دستور العمل پیمان ماستریخت عمل خواهد کرد اما این کشور تاریخی را برای کنار گذاشتن واحد پول خود به خاطر بحران بدهی اعلام نکرده است.