رئیس گروه پارلمانی ایران به اجلاس «آی. پی. یو» گفت: حضور ما در این اجلاس به نفع کشور بنگلادش تمام شد؛ این کشور قصد داشت به عضویت یکی از ...
به گزارش خبرنگار سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، ایرج ندیمی، رئیس گروه پارلمانی اعزامی از مجلس به صد و بیست و هفتمین مجمع بین المجالس جهانی در کبک کانادا در نشست خبری خود امروز در مجلس به تشریح جزئیات این سفر پرداخت.
نماینده مردم لاهیجان و سیاهکل در مجلس با اشاره به برگزاری سالانه این اجلاس افزود: هر سال دو اجلاس بهاره و پاییزه برگزار میشود که یک جلسه ثابت آن در ژنو است.
وی با بیان اینکه 129 پارلمان در این اجلاس حضور داشتند، گفت: در مجموع 598 نماینده از کل دنیا در این جلسه حضور داشتند؛ همچنین 42 رئیس مجلس، 35 نایب رئیس و 167 خانم در این جلسه شرکت کردند، البته باید گفت همراه بودن یک خانم با پارلمانها جبری است.
رئیس گروه پارلمانی اعزامی به کانادا با اشاره به اعضای شرکت کننده از طرف ایران در این اجلاس گفت: من بهعنوان رئیس؛ رحمتالله نوروزی، نماینده علی آباد کتول؛ حجت الاسلام پژمانفر، نماینده مشهد؛ یوناتان بت کلیا، نماینده آشوریان؛ شهلا میرگلوبیات، نماینده مردم ساوه و کاظم جلالی که عضو اصلی کمیته حقوق بشر است، از اعضای این هیئت پارلمانی بودند.
نماینده مردم لاهیجان با اشاره به برنامههای گروه ایرانی در این اجلاس گفت: هیئت رئیسه یک سخنرانی داشت و همچنین دو جوابیه: یکی به امارات و دیگری به کانادا؛ گزارشی نیز مربوط به ریاست ایران بر مجالس آسیا پاسیفیک مطرح شد و همچنین اعضا در چهار کمیته سخنرانیهای چند دقیقهای درباره مسائل مختلف تجاری، انسانی و اقتصادی ایراد کردند.
وی افزود: همچنین 11 نشست با کشورهای روسیه، چین، هند، تایلند، ژاپن، فیلیپین، بنگلادش و عراق برگزار شد.
رئیس گروه پارلمانی اعزامی از مجلس به کانادابا اشاره به مشکلات حضور ایران در این اجلاس گفت: ایران از نظر شرکت در این اجلاس سابقه 50 ساله دارد، اما به خاطر قطع ارتباط با کانادا دچار مشکلاتی شد.
ندیمی تاکید کرد: بعضی رسانهها مطرح کرده بودند که ما به کانادا رفتیم، اما باید گفت به اجلاس «آی. پی. یو» سفر کردیم و محل اقامتمان نیز طوری بود که مدام در حال سفر بودیم، بنابراین نمیتوان گفت به کانادا رفتیم، بلکه کشور میزبان این اجلاس آنجا بود.
ندیمی در ادامه با اشاره به منافع حضور ایران در این اجلاس گفت: حضور ایران در این اجلاس باعث شد که برای جلسات بعدی، دعوت نکردن از ایران روال نشود.
وی افزود: از دیگر مسائل مطرح شده، پاسخگویی به بسیاری از مسائل طرح شده توسط وزیر خارجه کانادا درباره ایران بود؛ وی نسبت به ایران در مورد نحوه برخورد ایران با بهائیت و قانون مجازات اسلامی مطالبی را عنوان کرده بود که ما نیز پاسخ خود را مطرح کردیم.
نماینده مردم لاهیجان در ادامه با اشاره به نظر مطرح شده توسط ایران در مورد اسرائیل گفت: ما در این اجلاس اعلام کردیم که اسرائیل را یک کشور نمیدانیم، بلکه از نظر ما اسرائیل یک رژیم اشغالگر است؛ همچنین در مورد امارات که طبق رسم سنواتی ادعای مالکیت سه جزیره ایران را دارد، عنوان کردیم که قبل از به وجود آمدن شما این سه جزیره وجود داشت و حتی پرچم ایران نیز در آن برافراشته بود، بنابراین شما بهتر است به مسائل خود همچون مسائل منطقهای و کلاهکهای هستهای بپردازید.
وی در ادامه با اشاره به دلیل دیگر حضور ایران، با بیان اینکه ما رئیس جلسه آسیا پاسیفیک بودیم، اظهار داشت: امسال سال پایانی ریاست ما بر مجالس آسیا پاسیفیک بود و باید این ریاست را تحویل میدادیم.
ندیمی در ادامه با اشاره به اظهارات کشور هند در مورد ایران گفت: رئیس مجلس هند از ایران به نیکویی یاد کرد و در مورد زمینهسازی سفر علیلاریجانی به هند مذاکراتی داشتیم.
وی با اشاره به برخی سخنان رئیس مجلس هند بیان داشت: رئیس مجلس هند مطرح کرد که ما تمدنمان را از ایران گرفتیم و هر جا نگاه میکنیم بویی از فرهنگ ایرانی به مشام ما می رسد، بنابراین بسیاری از مسائل را وامدار ایرانیم.
رئیس گروه پارلمانی اعزامی از ایران به کانادا با بیان اینکه آنان اشتیاق خود را برای سفر علی لاریجانی به هند نشان دادند، گفت: 14 روز دیگر علی لاریجانی به هند سفر خواهد کرد، اما در هر صورت اشتیاق هند برای ما بسیار جالب بود.
وی افزود: شرکت ندادن اعضا، تابع ضوابط داخلی «آی. پی. یو» است؛ مثلاً شرکت ندادن اعضا، عدم حق عضویت یا انحلال مجلس، تابع ضوابط داخلی این اجلاس است.
ندیمی گفت: هیئت ایرانی از جهت کمیت و همراهان از سطح حداقلی برخوردار بود، اما میتوانیم بگوییم از جهت اثرگذاری و برگزاری نشستها و بازدهی، حداکثر تاثیر را داشت.
وی با بیان اینکه سعی کردیم ترتیب هیئت رئیسه، ترکیبی همساز و همگن باشد، افزود: در این هیئت علاوه بر حضور نمایندهای از اقلیتهای دینی ایران، یک روحانی و یک نماینده خانم در مجلس حضور داشت که هر کدام از آنها عضوی از کمیسیونهای تخصصی و خاص به شمار میرفتند.
نماینده مردم لاهیجان و سیاهکل در ادامه با اشاره به حمایت دبیرکل «آی. پی. یو» از ایران گفت: جانسون دبیرکل «آی. پی. یو» بشدت از رفتار کانادا هم در مورد میزبانی و هم در مورد اظهارات این کشور انتقاد کردند؛ زیرا آنها مشکلاتی برای حضور کشورهای افغانستان، سوریه و زیمباوه ایجاد کرده بودند.
ندیمی تاکید کرد: در اعتقادات جمعی و فردی و نشستهای طرفین سعی کردیم حق جمهوری اسلامی ایران ادا شود.
رئیس گروه پارلمانی اعزامی به «آی. پی. یو» با بیان جمع بندی خود از این سفر گفت: به عنوان رئیس شورای اجرایی این گروه میتوانم بگویم که هیئت ایرانی از جهت حضور و اثرگذاری، اثرگذارترین هیئتها بود؛ زیرا با وجود نداشتن کنسولگری، سفارت، رسانه و خبرگزاری و با توجه به اینکه تا روز قبل هنوز ویزا دریافت نکرده بودیم، توانستیم در کشوری که پایگاه بهائیت است خوب عمل کنیم و سعی کردیم فضا را به سمت ایران هدایت کنیم.
نماینده مردم لاهیجان با بیان اینکه یکی از آنلاینهای کشور تیتری خاص در مورد حضور ما در کانادا زده بود، گفت: دو گروه از نظر فکری مخالف حضور ما در کانادا بودند؛ گروه اول، گروهی هستند که بر اساس یک رفتار از پیش تعیین شده سعی دارند ایران را منزوی نشان دهند و گروه دیگری از نظر افراط فکری مخالف حضور ایران در کانادا بودند.
ندیمی در ادامه با اشاره به علت عدم حضور کشور سوریه در این اجلاس گفت: رئیس سنای کانادا نیز برای حضور در آنجا کمک زیادی به ما کرد و از سفر هیئت ایرانی دفاع نمود، اما من از نحوه پیگیری کشور سوریه اطلاعی ندارم.
وی در ادامه با اشاره به علت عدم حضور لاریجانی در این اجلاس گفت: به نظر من رئیس مجلس از نظر خردورزی کار درستی انجام دادند که با توجه به مشکلات و اختلافات بین دو کشور در این اجلاس حضور پیدا نکردند و نیامدنشان نیز آبرومندانه بود؛ وی نیز برای حضور در این اجلاس به ما کمک کرد.
نماینده مردم لاهیجان با اشاره به یکی دیگر از مشکلات هیئت پارلمانی در این اجلاس گفت: یکی از مشکلات هیئت ایرانی عدم حضور رئیس سازمان اداره مجلس در این اجلاس بود، برای مثال هیئت عراقی یکی از متقاضیانی بود که علاقهمند به دریافت اطلاعات در خصوص نحوه اداره مجلس بود.
ندیمی در ادامه در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران در مورد خاوری گفت: مواد مطرح شده در این اجلاس کاملاً مشخص است؛ این اجلاس، اجلاس بین المجالس است و به افراد کاری ندارد، بنابراین ما دستور خاصی در مورد کارهای دادستانی نداشتیم و البته محل حضور کبک بود و آنجایی که شما آدرس میدهید، بسیار دورتر است.
نماینده مردم لاهیجان در مجلس در ادامه با اشاره به اهم مباحث مطرح شده در این اجلاس گفت: موضوع هستهای ایران یکی از مباحثی بود که سخنرانان در نطق خود به آن پرداختند و اعلام کردند که این انرژی نباید انحصاری باشد؛ همچنین بسیاری از توانمندیهای ایران نیز در نشستها مطرح شد.
وی تاکید کرد: هیئت پارلمانی در این اجلاس سعی کرد که رویکردش به صورتی باشد که ایران از جهات مختلف به 129 پارلمان حضور یافته در این اجلاس شناسانده شود تا آنها هم به سفیر ایران تبدیل شوند؛ البته باید گفت اجلاس بعدی عید سال آینده در کشور اکوادور است.
ندیمی با اشاره به نحوه عملیاتی کردن اقتصاد مقاومتی در این اجلاس گفت: ما سعی کردیم هزینهها را کاهش دهیم که تجربه امسال باعث میشود که سال آینده به نحوه مطلوبتری عمل کنیم.
نماینده مردم لاهیجان در مجلس افزود: بنابراین از دیدگاه صرفهجویی ارزی و اقتصاد مقاومتی، میتوان به تعداد محدود هیئت همراه، عدم پرداخت هزینههای تبعی مثل رفت و آمدهای غیرضروری بین محل اقامت و محل اجلاس، عدم حضور همراهان وزارت خارجه و نیز نداشتن کارمند محل به عنوان مترجم، عدم اجاره اماکن برای اداره جلسات داخلی روزانه هیئت و همچنین تغذیه هیئت که عموماً با کنسرو و نان ایرانی صورت گرفت، اشاره کرد.
وی با اشاره به مسئولیتهای ایران در این اجلاس گفت: حضور ما در این اجلاس به نفع کشور بنگلادش تمام شد، این کشور قصد داشت به عضویت یکی از کمیتههای زیر نظر «آی. پی. یو» درآید که با وساطت ایران، تایلند این عضویت را پذیرفت، بنابراین میتوان گفت ایران در حال پیدا کردن یک نقش کدخدایی در دنیاست.
ندیمی با اشاره به تمایل برخی کشورها و ارتباط با ایران گفت: برخی کشورها همچون چین و روسیه به حق هستهای ایران اشاره کردند؛ همچنین کشور روسیه تمایل خود را به همکاری صنعتی و نظامی با ایران و کره جنوبی به توسعه روابط تجاری با عراق و همچنین تقویت روابط همهجانبه کشورهای شرکت کننده در این نشست اعلام کردند.
در پایان رحمت الله نوروزی با اشاره به این اجلاس گفت: بین المجالس کانون تجمع نمایندگان سراسر دنیا در کبک بود که حضور جمهوری اسلامی ایران در آنجا بسیار پررنگ و تأثیرگذار واقع شد؛ برای نمونه پاسخهای ایران به وزیر امور خارجه کانادا مورد تشویق همه مجالس دنیا قرار گرفت؛ همچنین آنها در ملاقاتهای خود با افغانستان، عراق و پاکستان و سایر کشورها اذعان داشتند که ایران به خوبی در عرصه بین الملل منطقه تأثیرگذار است.
نماینده مردم علیآباد کتول با اشاره به بحثهای مطرح شده در مورد ایران خاطرنشان کرد: یکی از بحثهای تأثیرگذار، اعتقاد به کارآمدی جمهوری اسلامی ایران در عرصههای پیشرفت علمی و هستهای بود؛ برای مثال مقامات مجلس کره جنوبی با اظهار محبت اعلام کردند که ایران توانسته توفیقات بسیاری را در زمینه بحثهای هستهای و صنعت بدست آورد.