عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی گفت: چند نرخی بودن ارز سم مهلکی برای اقتصاد است، استدلال هایی هم وجود دارد که به طبقات محروم فشار می آورد.
محمود اسلامیان در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو» در غرفه این خبرگزاری در نوزدهمین نمایشگاه بین المللی مطبوعات و خبرگزاریها، گفت: ما هر قدر عقل گرا باشیم و از عقل خود تبعیت کنیم به همان میزان موفق خواهیم بود، اما متاسفانه در حال حاضر شاهد یک سری اتفاقاتی هستیم که همه خلاف عقل صورت می گیرد و این امکان ندارد ما در هر موضوعی خلاف عقل عمل کنیم و نتیجه بگیریم؛ بنابراین قطعا آسیب می بینیم.
وی گفت: در مورد نرخ ارز که به مسئله روز تبدیل شده است، طبق قانون برنامه چهارم و پنجم به صراحت آمده است که نرخ ارز باید متناسب با نرخ تورم منحنی آن هماهنگ باشد و این موضوع به آن اندازه مهم بوده که در بودجه نیامده و در قالب برنامه ارائه شده است.
عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی ایران افزود: وقتی این کار انجام نشود دو اتفاق خواهد افتاد؛ یک اینکه هنگامی که بعنوان مثال نرخ تورم 20 درصد است و ارز ثابت نگه داشته می شود، قیمت تمام شده کالای داخلی 20 درصد گرانتر شده، ولی وارد کننده با قیمت قبلی به واردات می پردازد و نتیجه اینکه واردات به تولید داخل ترجیح داده می شود و این درست اتفاقی می باشد که طی هفت هشت سال گذشته روی داده است.
اسلامیان ادامه داد: مورد دوم اینکه هنگامی که با یک شوک روبرو می شویم، آن شوک تبدیل به یک بحران می شود و هر کسی در ارتباط با آن نظریه ای ارائه می دهد و این بدان معنا است که هنگامی که سیستم مدیریت نشود و به یک شوک وارد شود، حرف های گوناگونی از اشخاص مختلف به میان می آید و یا اینکه حتی از رسانه ها بعنوان مقصران اصلی نوسانات یاد می شود.
وی تصریح کرد: در چند سال گذشته هر ساله ارزش پول را دستوری نگه می داریم و یا اینکه نقدینگی را بشدت افزایش می دهیم، در نتیجه تورم بوجود می آید و هنگامی که تورم بوجود آمد بین بد و بدتر ما باید بد را انتخاب کنیم و حالا که تورم ایجاد شده بین نرخ ارز ثابت و نرخ ارز هماهنگ با تورم باید دومی انتخاب می شد و در این حالت هم تولید حفظ می شود و هم به این بحران و شوک وارد نمی شویم.
عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی ایران گفت: اگر محاسبه شود، مشخص می شود که اگر طی 10 سال گذشته بین نرخ تورم و نرخ ارز هماهنگی بوجود می آمد، در حال حاضر به همین دلار 3000 تومانی می رسیدم، اما به طور ملایم نه به صورت یک دفعه و ناگهانی.
اسلامیان خاطرنشان کرد: پیشنهاد ما این است که از نظرات و پیشنهادات مفید کارشناسان استفاده شود.
وی افزود: چند نرخی بودن ارز سم مهلکی برای اقتصاد کشور است، استدلال هایی هم وجود دارد که به طبقات محروم فشار وارد می کند، اما در این چند ماهی که ارز چند نرخی بوده، 35 میلیارد دلار ارز 1226 تومانی توزیع شده که حداقل اختلاف آن با بازار آزاد بیش از 1000 تومان است و نزدیک به 40 هزار میلیارد دلار رانت بوجود آمده.
عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی ایران ادامه داد: آیا این مسئله واقعا بر روی مردم تاثیرگذار بوده است، اگر در همان روز اول به جای توزیع دلارهای 1226 تومانی برای واردات کالاهای لوکسی همچون بنز و پورشه و ... دلار آزاد محاسبه می شد، هم تحریم ها بی اثر بود و هم ارز برای بازار تامین می شد.
اسلامیان گفت: خواهش ما از مسئولین و دولت این است که نرخ ارز را به سمت شناور شدن سوق دهند و این رانت را از بین ببرند؛ چرا که این درست نیست کسی ادعا کند که رانت را ایجاد می کند، ولی آن را مدیریت می کند؛ این استدلال نا ممکن است و امکان ندارد که رانت 40 هزار میلیارد تومانی ایجاد شده به خزانه دولت باز گردد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: ما به دنبال محکوم کردن کسی نیستیم و این ملتی که استقلال خود را با خون شهدا به دست آورده اند، حقشان این است که مسئولین آنان دقیق تر عمل کنند و هر حرفی را به زبان نیاورند و هر روز مصاحبه نکنند؛ چرا که در دو هفته گذشته که التهابات سیاسی کمتر بوده، بازار نیز تا حدودی آرام شده است.