عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی گفت: در دانشگاهها سالهاست درس حقوق نفت و حقوق محیط زیست را کلید زدهایم؛ اما حقوق خانواده نداریم یعنی ...
به گزارش خبرنگار دین و اندیشه «خبرگزاری دانشجو»، نشست تخصصی «خانواده» عصر امروز به همت انجمن علمی فقه و حقوق خانواده و حوزه معاونت پژوهشی و فناوری دانشگاه امام صادق (ع) پردیس خواهران، در این دانشگاه برگزار شد.
در این جلسه که با حضور دکتر خزعلی، ریاست شورای فرهنگی زنان؛ حجت الاسلام رازینی، معاون حقوقی رئیس قوه قضائیه و جمعی از فرهیختگان و پژوهشگران حوزه حقوق و زنان و دانشجویان اعضای هئیت علمی دانشگاهها برگزار شد، به بررسی و تبیین جایگاه زن و مسئله حقوق و ارزش خانواده پرداختند.
این جلسه با سخنرانی دکتر روشن، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی آغاز شد.
وی با اشاره به آیه 49 سوره ذاریات گفت: کائنات به صورت زوج آفریده شده، اما همه براساس اراده تکوینی به زوجیت میرسند و تنها موجودی که زوجیت از نوع تشریعی دارد، انسان است.
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی در جهت تبیین این مسئله که آیا زوجیت یک قاعده است یا صرفا یک امر مطلوب، گفت: قدما انسان را دارای نوعی خامی میدانستند که با ازدواج به پختگی میرسد.
روشن در ادامه افزود: چیزی که در شرع مقدس آمده، اگر رعایت شود نتیجه آن خانوادهای محکم با دوام و با ثبات خواهد بود.
وی در ادامه با اشاره به اینکه ذات حق تعالی واحد است، افزود: انسان بعد از ازدواج باید من را تبدیل به ما کند و آن ما، خانواده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی در ادامه افزود: هرچه دو عضو تشکیل دهنده خانواده بیشتر با هم هماهنگ باشند، در مقابل حوادث ضربهپذیری بیشتری خواهند داشت و بقا و دوام بیشتری خواهند یافت.
روشن در ادامه گفت: اگر زوجیت یک قاعده جهانی است، پس باید حق بر تشکیل خانواده برای افراد جامعه قائل شویم و حکومت تضمین کننده و تأمین کننده این حق باشد.
وی در پایان گفت: در دانشگاهها سالیان دراز است که درس حقوق نفت و حقوق محیط زیست را کلید زدهایم؛ اما حقوق خانواده نداریم یعنی نفت و محیط زیست مهمتر است نه خانواده.
پس از آن دکتر پوران ولویون، تنها زن قاضی در دادگستری کشور به تبیین مسائلی پیرامون حقوق زن و خانواده پرداخت.
وی با اشاره به آیاتی از سوره حجرات، قصص، بقره و آل عمران به تبیین این مسئله پرداخت که در اصل خلقت و آفرینش و در مسئله ارتباط انسان با خدا زن و مرد یکساناند.
تنها زن قاضی در دادگستری کشور به تعدادی از مشکلات بانوان در عرصه حقوق و مدیریت حقوقی اشاره کرد و گفت: لزوم آموزش بانوان در عرصه مدیریت، لزوم دستیابی زنان به اطلاعات و معلومات دست اول آماری کشور، نظارت بر قوانین مرتبت با حضور زنان و نیز مشکل عدم امکان و سخت بودن احراز پست مدیریتی برای زنان در کنار مردان از مشکلات حضور زنان در عرصههای مدیریت و حقوقی است.
در ادامه دکتر معصومه مظاهری، استادیار دانشگاه شهید مطهری به بررسی اخلاق و ازدواج در رساله حقوق امام سجاد (ع) پرداخت.
وی با بیان اینکه در رساله حقوق امام سجاد (ع) به مسئله حقوق از حقالله، حق اعضای بدن، حق اعمال و صاحبان حقوق پرداخته شده است، گفت: در این رساله، حق صاحبان حقوق به سه شاخه حق امام و سرپرستان حکومت اسلامی، حق افرادی که تحت تسلط و سرپرستی انساناند و حق خویشاوندان بیان شده است.
استادیار دانشگاه شهید مطهری در ادامه افزود: حق همسر در قسمت بحث صاحبان حقوق و در بخش افرادی که تحت سرپرستی و تسلط انسان قرار دارند، قرار گرفته است.
مظاهری افزود: امام سجاد (ع) حق همسر را تحت شش عنوان مطرح کرده است: 1. مایه آرامش و انس شماست 2. نعمت است 3. او را گرامی بدار 4. با او مهربانی کن 5. حقوق مادی را رعایت کن 6. عمل غیر عمدی او را ببخش.
وی در ادامه به همپوشانی توصیه های امام پیرامون مسئله حقوق همسر و همنشین اشاره کرد.
حجت الاسلام رازینی، معاون حقوقی رئیس قوه قضائیه نیز گفت: حقوق مهمان ناخوانده خانواده است.
وی در ادامه افزود: خانواده اشرف از حقوق است؛ چرا که طبق بیان اهل بیت هیچ نهادی برتر از تزویج ساخته نشده است.
معاون حقوقی رئیس قوه قضائیه گفت: دین، اخلاق، روان شناسی و جامعه شناسی باید مشکلات خانواده را حل کند.
رازینی در توصیه به دانشجویان و خانوادهها گفت: در مسئله ازدواج مهمترین امر انتخاب درست است.
وی در ادامه افزود: ازدواج برای رفع شهوت، سروسامان دادن زندگی مرد، پشتوانه مالی برای زن یا توالد نیست.
معاون قوه قضائیه با بیان اینکه زن و مرد به تنهایی نمیتوانند به زندگی خود ادامه دهند، افزود: ازدواج صرفا انس است.
رازینی با اشاره به برخی آیات قرآن کریم مبنی بر اینکه زن و مرد لباس یکدیگرند، تاکید کرد: ملبوس حجم کمتر و لاوه حجم بیشتری دارد؛ مرد و زن هر کدام نقایصی دارند که با ازداج باید پوشیده شود.
وی در ادامه در تبیین واژه زوج گفت: زوج دو چیزی است که اگرچه از جهاتی مشترکاتی دارند، اما از جهتی اختلاف دارند؛ مانند دو لنگه کفش که اگر یکی سفید و دیگری سیاه باشد، یکی چرم و دیگری کتانی باشد، یکی پاشنه دار و دیگری بدون پاشنه باشد، هرگز با وجود این تفاوتها یک جفت کفش نمیشود؛ اما اگر هردو جفت مناسب پای راست و یا صرفا مناسب پای چپ باشد، باز هم قابل استفاده نیست.
معاون حقوقی رئیس قوه قضائیه در پایان تأکید کرد: زن و مرد در هر صورت و برای رفع مشکل تنهایی به یکدیگر نیازمنداند.