به گزارش گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، دکتر علی لاریجانی امروز پنجشنبه در نخستین همایش ملی شبیهپژوهی که به مناسبت فرا رسیدن هفته پژوهش برگزار شد، حضور یافت.
نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه من در اینجا باید از مسئولان برگزاری این همایش تشکر کنم، گفت: حادثه عاشورا آنقدر ابعاد گوناگون دارد که باید در جهت کشف رموز آن بسیار کار کرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: هنر تعزیه برخی از رموز را کشف، از زبان هنر استفاده و بستر را برای حرکت قلوب به سمت متعالی آماده میکند. از طرف دیگر مسئولان باید از اینگونه هنرها صیانت کرده و با استفاده از ابزارها حمایت کنند.
وی با بیان اینکه تمام هنرها از دو جهت مبدأ و هدف مورد بررسی قرار میگیرند، افزود: همه هنرها مانند نقاشی، مجسمهسازی، فیلم، شعر و... در دو موضوع مبدأ و هدف اشتراک دارند، از اینرو هنری را نمیبینیم که بدون هدف و مبدأ باشد.
لاریجانی با تاکید بر اینکه برخی از سبکهای هنری مبدأ طبیعت دارند، یادآور شد: هدف از این سبکها ایجاد آرامش روحی برای مخاطب است، از اینرو میبینیم که در بسیاری از سبکها مانند نقاشی و آثار هنری از این سبک استفاده میکنند.
وی با یادآوری سبک تراژدی در آثار هنری گفت: در سبک تراژدی از مبدأ احساسات استفاده کرده و ایجاد شفقت و آرامش میکند، از طرف دیگر هدف تراژدی ایجاد سرگردانی در بین مخاطب نیست، بلکه استفاده از احساسات و ایجاد شفقت است.
عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس نهم ادامه داد: در ژانرهای هنری مانند کمدی از احساسات استفاده میشود تا در مخاطب ایجاد سرور کنند، اما در هنر قدسی و دینی مبدأ حقیقت است و از ابعاد تخیلی یا احساسات بهره نمیگیرد.
لاریجانی با تاکید بر اینکه فیلمهای تخیلی ایجاد زیبایی میکنند ولی بر پایه حقیقت نیستند، تصریح کرد: به طور حتم هنر دینی باید بر پایه حقیقت باشد و استواری آن بر این است که مبدأ حقیقی دارد، از طرفی دیگر هدف اصلی هنر دینی نوعی آرامش موقتی، سرور موقتی و یا بهره جستن از لذت زیبایی نیست، بلکه این موضوعات در جزئیات قرار دارد.
وی هدف اصلی هنر دینی را تعالیبخشی به روح انسان دانست و گفت: این هنر نوعی بزرگواری روح ایجاد میکند و قصد آن آرامش موقتی در روح نیست بلکه آدمی را یک گام متعالی و ظرفیت نفس انسان را منبسط میکند.
رئیس نهاد قانونگذاری افزود: در شب عاشورا امام حسین (ع) اصحاب خود را جمع کرده و از بین دو انگشت خود سرانجامشان را نشان داد و اصحاب آینده خود را دیدند، حال این سوال پیش میآید که آیا هدف امام حسین (ع) تنها نشان دادن آینده آنها بوده؟ که باید بگویم هدف اصلی از این اقدام یک حرکت هنرمندانه برای افزایش اطمینان قلوب افراد بوده است.
لاریجانی با اعلام اینکه وظیفه اصلی رهبران دینی تعالیبخشی است، گفت: دیدیم که امام حسین (ع) هم اصحاب خود را یک گام به سمت تعالی برد.
نماینده مردم قم در مجلس نهم افزود: در هنر دینی با بهره جستن از ابزار هنری روح انسان را به سمت متعالی سوق میدهند، از طرف دیگر در درون هنر دینی به علت اینکه هنر بر اراده انسان اثرگذار است، از احساسات استفاده میشود.
عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه یکی دیگر از اهداف هنر دینی بیداری در قلوب مومنان است، گفت: هنرهای دیگر ماموریت بیداری ندارند، از اینرو این هنرها ماموریت ایجاد شفقت و سرگرمی دارند، ولی هنر دینی تحمل این را دارد که بیداری ایجاد کند و این موضوع بر تخیل استوار نیست، بلکه بر پایه حقیقت است.
وی با اعلام اینکه صحنه عاشورا قلب تاریخ بشریت است، یادآور شد: ما حادثهای مانند عاشورا نداریم که بتواند حقیقت مستمر در بین مردم ایجاد کند، بنابراین شاهدیم که حادثههای زیادی در تاریخ بوده ولی حادثه عاشورا زندهکننده قلوب مردم است.
عضو فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت ادامه داد: حادثه عاشورا به دلیل اینکه نکات و مولفههای گوناگونی دارد، هر کدام کمالبخش بوده و حرارتی را در قلوب مومنان ایجاد میکند.
لاریجانی اخلاق، جوانمردی، گذشت، معنویت، مجاهدت، صبر و شکر را از ویژگیهای واقعه عاشورا دانست و گفت: براساس روایات تنها صبر و شکر انسان را به کمال میرساند، از اینرو شاهدیم که صبوری در همه ابعاد عاشورا حتی بعد از واقعه تجلی پیدا کرده است، به همین دلیل حادثه عاشورا ظرفیت بزرگی برای بیداری مومنان است.
وی افزود: همه انسانها یک عمر کوتاهی دارند که این عمر در کودکی، جوانی، میانسالی و پیری طی میشود، از اینرو انسان فقط زمان کوتاهی در زندگی با هستی روبرو میشود، از طرف دیگر عاشورا پردهها را از مقابل چشم انسان برمیدارد تا هستی را دیده و منزلت زندگی را به درستی درک کند.
نماینده مردم قم در مجلس نهم ادامه داد: علاوه بر این، حادثه عاشورا ایجاد آرامش و بیداری در قلوب مومنان میکند، از اینرو وقتی در یک مراسم تعزیه شرکت میکنیم، قلوب مومنان محزون و سپس شفقتآفرین است.
رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: عزاداری برای امام حسین (ع) سرور ایجاد میکند که این بهجت، بهجت بادوام بوده و در نهایت مومن احساس آرامش میکند، از اینرو شاهدیم که با وجود تعدد هنر هیچکدام ظرفیت حمل تحولات روحی را ندارد، بنابراین گاهی شما در جلسات تعزیه شرکت کرده و بعد از آن مشکلات و غم شما کاهش پیدا میکند.
عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور مجلس نهم با تاکید بر اینکه حادثه عاشورا غمها را کاهش میهد، گفت: هنر تعزیه یک ظرفیت بسیار بالا و هنری قدسی و دینی است.
لاریجانی با اعلام اینکه هماکنون هنر دینی تعزیه با خصوصیات ایرانی عجین شده است، تصریح کرد: باید با برنامهریزی این هنر را صیانت کرده و با ابزار روز و جلوههای جدید آشنایی بیشتری را با این هنر حاصل کرد.
وی ادامه داد: به طور حتم استفاده از تکنولوژیهای جدید مانند سبکهای نوری، صوتی و صحنهآرایی، ساختار زیبایی تعزیه را افزون میکند، اما باید توجه داشت که این اقدامات نباید هنر تعزیه را از حقیقت دور کند.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: استفاده از تکنولوژیهای جدید در هنرهای دینی نباید هدف تعالیبخش را کمرنگ کند، از اینرو اینگونه اقدامات نباید تنها جهت سرگرمکنندگی باشد که اگر این موضوع صورت گیرد، ما را از اهداف متعالی دور میسازد.
نماینده مردم قم در مجلس نهم ادامه داد: من در اینجا باید از حوزه هنری که وقت خود را به موضوع تعزیه دادهاند، تشکر کنم، از طرف دیگر درخواست میکنم که هنرمندان جوان به سبک تعزیه کشیده و جذب شوند.