به گزارش گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، شهید آیتالله دکتر محمد مفتح در سال 1307، در خانوادهای روحانی در همدان متولد شد. پس از فراگیری مقدمات، راهی قم شد و در محضر بزرگانی چون امام خمینی، علامه طباطبایی و .. استفاده کرده و خود مدرسی بزرگ در حوزه شد.
وی در حالی که استادی بزرگ در قم بودند، پا به عرصه دانشگاه گذاشته و تا درجه دکترا ادامه تحصیل دادند.
در سالهای 1340 تا 1342، سخنرانیهای او در شهرهای مختلف در روشن ساختن مواضع نهضت اسلامی و افشای چهره رژیم پهلوی بسیار مؤثر بود که با آگاهی ساواک این جلسات تعطیل و ایشان دستگیر و مورد آزار و اذیت ساواک قرار گرفت.
محبوبیت و مقبولیت شهید مفتح در میان طلاب و دانشآموزان موجب شد که او را از آموزش و پرورش اخراج و در سال 1347، به نواحی بدآب و هوای جنوبی ایران تبعید کنند و بعد از سپری شدن مدت تبعید نیز از ورود ایشان به قم جلوگیری به عمل آمد و ایشان با اقامت در تهران به تدریس از دانشکده الهیات مشغول شد.
یاد و خاطره نماز عید فطر سال 1357 که در قیطریه تهران و با استقبال بینظیر مردم تهران به امامت شهید مفتح انجام شد، در تاریخ انقلاب همیشه میدرخشد.
در خطبههای این نماز، شهید مفتح برای اولین بار نام امام خمینی(ره) را آشکارا بر زبان جاری و رهبری امام را مورد تأکید قرار داد و روز پنجشنبه، 16 شهریور را به عنوان تجلیل از شهدای نهضت تعطیل اعلام کرد که زمینهساز راهپیمایی 17 شهریور و وقایع جمعه سیاه شد.
شهید مفتح با تشکیل شورای انقلاب از سوی امام به عضویت این شورا درآمد.
سرانجام این شهید بزرگوار 27 آذر 1358، هنگام ورود به دانشکده الهیات، توسط گروهک فرقان هدف گلوله قرار گرفت و به فیض عظیم شهادت نائل آمد و این روز به مناسبت فعالیت و مجاهدت این شهید بزرگوار در راه تحقق وحدت میان حوزه و دانشگاه، روز وحدت روحانی و دانشجو نامیده شده است.
کتاب «زندگی و مبارزات آیتالله مفتح» توسط رحیم نیکبخت میرکوهی گردآوری شده است و توسط موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شده است.
این کتاب پیروزی انقلاب اسلامی در ایران را بعنوان مهمترین پدیدههای سیاسی دانست که توجه بسیاری از پژوهشگران مسائل سیاسی را به مطالعه عمیق در زمینه چگونگی و علل ظهور آن برانگیخته است.
فرایند شکلگیری تا زمان پیروزی و سپس تداوم انقلاب اسلامی، به یقین متأثر از شخصیتهای برجستهای است که بعنوان یاران امام بزرگترین سهم را در آگاهی بخشیدن به تودهها و سپس بسیج آنها داشتهاند.
در تجزیه و تحلیل همه جانبهی انقلاب اسلامی، یک سطح تحلیل مربوط به همین چهرههاست که در طول جریان نهضت امام خمینی(ره) تا پیروزی آن، درخشش خاصی داشتهاند.
آیتاللَّه شهید دکتر محمد مفتح از چهرههای ماندگاری است که نام او با فرهنگ اصیل اسلامی، مکتب پویای تشیع و انقلاب شکوهمند اسلامی آمیخته است، هر چند که عمر او پس از پیروزی انقلاب بسیار کوتاه بود، اما برکت افکار و اندیشههایش همچنان بر تداوم راه پرفراز و نشیب اسلام سیاسی تاثیرگذار است.
استاد شهید که استراتژی وحدت حوزه و دانشگاه را ارائه داد، خود از افرادی بود که نه تنها به این دو کانون تولید علم و دانش آشنایی کامل داشت، بلکه به هر دوی آن، تعلق داشت.
جامعهی علمی ما پس از گذشت سالها همچنان بر این راهبرد اصرار دارد و بر آن است تا با یافتن راهکارهای نوین در جهت تحقق آن، پرطراوتتر از دورههای قبل گام بردارد.
مرکز اسناد انقلاب اسلامی در راستای اهداف خود، پژوهشی علمی درباره جوانب مختلف زندگی شهید مفتح ارائه داد و به بررسی زندگانی، آرا، مبارزات و اندیشههای ایشان پرداخته است که امیدواریم این اثر برای عموم مردم، فرهیختگان و پژوهشگران جامعهی علمی کشور مفید واقع شود.