به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، محمدرضا رضا زاده روز دوشنبه در این مراسم با اشاره به فرایند احداث این سد و نیروگاه گفت: طی سه سال گذشته عملیات اجرایی آبگیری سدهای بالا و پایین دست سد و نیروگاه تلمبه دخیره سیاه بیشه شتاب گرفته و امروز شاهد به ثمر رسیدن بخش هایی از آن هستیم.
مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران با بیان این که نیروگاه های تلمبه ذخیره ای 3 درصد از برق دنیا را تامین می کنند ، اظهارکرد: این نیروگاه ها برای انتقال برق تولیدی در ساعات اوج مصرف و ایجاد تعادل در شبکه احداث می شود.
رضا زاده ادامه داد: در کنار نیروگاه های حرارتی و اتمی نیروگاه های تلمبه ذخیره ای هم باید وجود داشته باشند چراکه خارج و وارد مدار شدن این نیروگاه ها هزینه زیادی دارد ولی نیروگاه تلمبه ذخیره ای ظرف مدت چند دقیقه وارد مدار و یا از آن خارج می شود.
مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران با اشاره به ظرافت ها و سختی های اجرای این پروژه تصریح کرد: قرار گرفتن این پروژه در کنار جاده پرتردد چالوس دشواری هایی از بابت حمل تجهیزات به همراه داشت و از همین رو بخشی از تجهیزات سنگین در همین محل ساخته شد.
وی همچنین عملیات ساخت شفت فولادی به طول 500 متر و با پوشش فلزی را از بخش های دشوار این پروژه ذکر کرد و ادامه داد: بخش عمده ای از این پروژه در زیرزمین اجرا می شود به طوری که چندین کیلومتر تونل برای انتقال آب از سدها به یکدیگر و احداث مغارهای استقرار نیروگاه در زیرزمین اجرا شد.
رضا زاده با اشاره به تفاوت این سد با سدهای دیگر اظهارکرد: در سدهای دیگر معمولا حجم آب در طول یک سال تغییر می یابد اما در این سد و نیروگاه آب سدها هر 24 ساعت باید منتقل شود که برای جلوگیری از آسیب سازه ها نیاز به اجرای روش های خاصی دارد.
مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیرو میزان سرمایه گذاری در این پروژه را یک هزارو 100 میلیارد تومان ذکر کرد و گفت: ظرفیت واحدهای نیروگاهی این سد و نیروگاه یکهزار و 40 مگاوات است که تقریبا برابر با ظرفیت سد و نیروگاه کارون چهار است.
به گفته رضا زاده، در این نیروگاه ها مخزن پایین دست همان مخزن سد خواهد بود و مخزن دیگر در ارتفاع و بالادست سد ایجاد می شود.
حضور متخصصان کشور در پروژه های برق، آبی 21 کشور جهان
سرپرست آب و آبفای (آب و فاضلاب) وزارت نیرو نیز در این مراسم با بیان اینکه پروژه سد و نیروگاه سیاه بیشه از جمله کارهای بزرگ انجام شده بدست متخصصان داخلی است، ،اظهار داشت: در بخش آب 260 طرح شامل تصفیه خانه های آب و فاضلاب ،سدها و شبکه های آبیاری و زه کشی و نیروهای برق- آبی در دست اجرا است.
علیرضا دائمی با بیان اینکه سد و نیروگاه سیاه بیشه از بزرگترین طرح های مهر ماندگار است بر استفاده از نیروهای محلی و فراهم کردن زمینه اشتغال در منطقه تاکید کرد.
وی افزود: در حالی که هنوز نتوانسته ایم از نظر مالی شرایطی را فراهم کنیم که طرح با تسهیلات بهتر اجرا شود، اما سرعت عمل در اجرای این پروژه بالا بوده است.
دائمی همچنین از مقامات استانی تقاضا کرد تا کمک کنند تا این طرح در موعد مقرر به پایان رسد.
سرپرست آب و آبفای وزارت نیرو گفت: ایران در رتبه سوم کشورهای سد ساز دنیا قرار دارد و متخصصان کشور در پروژه های برق-آبی 21 کشور جهان حضور دارند.
دائمی با بیان این که این پروژه چه از نظر ایستگاه تلمبه و چه از نظر تولید انرژی از بزرگترین و قوی ترین تاسیسات آبی در کشور به شمار می آید، افزود: این دستاورد در شرایطی محقق شده است که دشمنان با تحریم ها در پی متوقف کردن توسعه کشور هستند.
تاکنون برای این پروژه که از پروژه های مهر ماندگار به شمار می رود یک هزار و 100 میلیارد تومان هزینه شده است.
این سد و نیروگاه در 135 کیلومتری شمال تهران قرار دارد و نیروگاه آن به صورت زیر زمینی بوده و شامل چهار واجد 260 مگاواتی است.
این سدها از نوع سنگریزه ای با رویه ای بتونی است که در فاصله 500 متری از یکدیگر قرار دارد.
ارتفاع از پی سد بالا 82،5 متر ،حجم کل مخزن آن 4،3 میلیون متر مکعب ،طول تاج 438 و عرض آن 12 متر است همچنین ارتفاع از پی سد پائین 102 متر،حجم کل مخزن6،9 میلیون متر مکعب،طول تاج 332 و عرض آن 12 متر است.