کاظم اولیایی در گفت و گو با خبرنگار ورزشی «خبرگزاری دانشجو»، در خصوص دیدار اخیر اهالی ورزش با مقام معظم رهبری گفت: من یاد ندارم که رهبر کبیر انقلاب و مقام معظم رهبری در دیدارهای خود با ورزشکاران بر مسائل اخلاقی و معنوی تأکید نکرده باشند.
وی در ادامه افزود: امام خمینی(ره) هم بر مسئله بعد جسمی ورزش تأکید داشتند و هم بعد معنوی و آن را تربیت نفس و وسیلهای برای بالابردن فرهنگ انسانی میدانستند.
مدیرعامل اسبق باشگاه پاس یادآور شد: مقام معظم رهبری بارها به این مسائل اشاره کردند و در دیدار اخیر خود اهالی ورزش بر این مسأله تأکید ویژه داشتند.
وی اجرای فرمایشات مقام معظم رهبری در ورزش را امری بسیار مهم دانست و گفت: اینکه صحبتهای ایشان چگونه باید در ورزش اشاره شود، نکتهای اساسی است که متأسفانه ساختار کنونی ورزش پاسخگوی آن نیست، ساختار ورزش ما شعاری است و متخصصین ورزش در آن نقشی ندارند و همچنین جایگاه مسائل فرهنگی نیز مشخص نیست.
مدیرعامل اسبق باشگاه استقلال یادآور شد: ما باید برای اجراء به فرامین و دستورات مقام معظم رهبری، زیرساختهای خود را تغییر دهیم؛ ایشان نکات مهم را اشاره کردند ولی مجری و کسی که در تبدیل شعار به شعور موفق باشد، وجود ندارد.
اولیایی دولت را موظف به عملیکردن این فرمایشات دانست و گفت: دولت باید در این زمینه تلاش کند البته وظیفه مستقیم این کار برعهده وزارتخانهای است که به صورت مستقیم ورزش کشور را زیر نظر دارد یعنی وزارت ورزش و جوانان.
وی تأکید کرد: متأسفانه ساختار وزارت ورزش و جوانان برای عملیکردن تأکیدات مقام معظم رهبری مناسب نیست و ابزار اجرایی در درست وزارتخانهای است که تکلیف آن مشخص نیست.
مدیرعامل اسبق باشگاه پاس تصریح کرد: ساختار ورزش ما مربوط به 60 سال قبل است و در حالی که جایگاه اخلاق و جایگاه ورزش قهرمانی در سند چشمانداز ورزش مشخص است ولی در عمل از آن عقب هستیم.
در وزارت ورزش دغدغه های فرهنگی وجود ندارد
وی وزارت ورزش و جوانان را ناتوان در اجرایی فرامین رهبری دانست و گفت: از آنجا که افراد غیرمتخصص جذب وزارت ورزش شدهاند دغدغه مسائل فرهنگی وجود ندارد و این در حالی است که وزارت ورزش در اداره امور روزمره خود نیز لنگ است.
اولیایی به تبدیل سازمان تربیت بدنی به وزارت ورزش و جوانان اشاره کرد و گفت: زمانی که پس از سالها مجلس تلاش کرد سازمان تربیت بدنی به وزارت ورزش تبدیل شود تا وزیر به نمایندگان مردم پاسخگو باشند، رئیس فراکسیون ورزش خودش به عنوان کارمند وزیر و به عنوان رئیس هیئت مدیره یک باشگاه فعالیت میکند، آیا در این شرایط میتوان انتظار سوالهای اساسی و اخطارهای جدی به وزیر ورزش را داشت.
وی یادآور شد: متأسفانه میبینیم وزارت ورزش و جوانان در حالی که قرار بود ظرف شش ماه ساختار خود را ارائه دهد هنوز این امر محقق نشده است.
مدیرعامل سابق باشگاه پاس به جایگاه ورزش همگانی اشاره کرد و گفت: ورزش همگانی در دنیای امروز در شهرداریها، مدارس و نهادهای عمومی تعریف شده است اما از آنجا که در کشور ما تمام اعتبارات ورزش در اختیار وزارت ورزش و جوانان است، سایر بخشها از این امر محروم هستند.
وی افزود: البته شهرداری تهران در این زمینه فعالیتهای بسیاری کرده اما تهران، تمام ایران نیست و در شرایطی که بسیاری از قهرمانان ما از مناطق محروم شناسایی میشوند باید توجه بیشتری به ورزش همگانی در تمام سطح ایران داشته باشیم.
وقتی تمام هزینه های ورزش در باشگاه ها خرج می شود، نمی توان انتظار رشد ورزش همگانی را داشت
اولیایی یادآور شد: زمانی که در شهرداریهای خارج از مرکز اعتباری وجود ندارد و در مقابل وزارت ورزش تمام اعتبارات خود را صرف ورزش حرفهای و هزینههای میلیاردی برای باشگاهها میکند، نمیتوان شاهد رشد ورزش همگانی بود.
وی در خصوص وجود بیاخلاقی در میان مدیران ورزشی کشور گفت: زمانی که مدیران ما زیر بار قانون نمیروند بیاخلاقیها بیشتر نمود پیدا میکند و ایکاش این بیاخلاقیها تنها به داخل از کشور محدود میشد اما وقتی شاهد بروز برخی از مشکلات در کمیته ملی المپیک به عنوان محل اتصال ورزش ایران و جهان هستیم این مسائل توسط دنیا رصد میشود.
مدیرعامل اسبق باشگاه پاس تصریح کرد: متأسفانه میبینیم که وزیر ورزش و رئیس کمیته ملی المپیک که هر دو از یک دولت و از یک خط و مشی سیاسی هستند برای مدیریت فردی خود ورزش را در سطح دنیا به چالش میکشند.
وی افزود: زمانی که قبل از المپیک چند رئیس فدراسیون از کار خود برکنار میشوند، دنیا متوجه میشود که برخی در ورزش به دنبال قدرت هستند نه اخلاق؛ اخلاق باید اولیتر از همه چیز باشد ولی در کنار قانون پذیری.
قانون پذیری مقدمه ای بر اخلاق در ورزش است
اولیایی یادآور شد: در فرمایشات مقام معظم رهبری دیدیم که ایشان عملکردن خلاف قانون را، خلاف شرع دانستند و این امر نشان میدهد که قانون مقدمهای برای رعایت اخلاق است.
وی تصریح کرد: وقتی دنبال ریاست یک سازمان بینالمللی هستیم این به یک مسأله سیاسی و اجتماعی تبدیل میشود چرا که در شرایط کنونی که تحریمها افزایش یافته و مردم با تمام قدرت بر سر خواستههای حق خود ایستادهاند ورزش دریچهای است که قدرت ایران را به جهانیان نشان داده شود اما برخی با پیروی از خواستههای خود این دریچه را تنگتر می کنند و فرصتهای که برای ابراز پستهای مدیریتی بالادستی در دنیا برای ورزش ایجاد میشود را از دست میدهند.
اولیایی به نقش اخلاق در میان مدیران اشاره کرد و گفت: نمیتوان انتظار داشت، زمانی که در بخشهای بالادستی بیاخلاقی وجود دارد در بخشهای پایینتر شاهد اخلاق باشیم، این درست مانند زمانی است که پدر خانواده بیاخلاق باشد و توقع تربیت فرزندانی اخلاق مدار از آن داشته باشیم.
صداوسیما به دنبال جذب مخاطب است حتی به قیمت نمایش زشتی های فوتبال
وی در خصوص نقش رسانهها در ترویج اخلاق در ورزش گفت: امروزه رسانههای مجازی و دیداری به خصوص صدا و سیما نقش مهمی در انعکاس اخبار دارند اما متأسفانه صدا و سیما به خاطر اینکه حوزه خود را رشد دهد تنها به دنبال جذب مخاطب است و روی زشتیهای ورزش به خصوص فوتبال پافشاری می کند که مقام معظم رهبری هوشمندانه این نکته را متذکر شدند و امیدوارم صدا و سیما با دقت بیشتری نسبت به این مسائل برخورد کند.
اولیایی یادآور شد: صدا و سیما اولین وظیفه خود را جذب مخاطب میداند ولی باید پرسید که جذب مخاطب به چه قیمتی باید انجام شود؟ ارزیابی از مسائل فرهنگی بسیار مهم است و باید مخاطب را با مسائل اخلاقی جذب کرد.
کسانی که علم ورزش را می دانند در عرصه مدیریت دیده نمی شوند
وی در خصوص تأکید مقام معظم رهبری استفاده از ظرفیتها و تجربههای داخلی نیز گفت: متأسفانه با وجود اینکه سالانه 300 نفر در رشته تربیت بدنی و در مدارج فوق لیسانس و دکترا فارغ التحصیل میشوند، ما از پتانسیل آنها استفاده نمیکنیم.
مدیرعامل اسبق باشگاه پاس یادآور شد: در حدود ده هزار نفر فارغ التحصیل رشته تربیت بدنی داریم اما چند نفر از آنها را در کارهای اجرایی جذب کردیم و این اشکال در ورزش ما وجود دارد کسانی که ورزش تئوری را میدانند جذب ورزش کشور نمیشوند و کسانی هم که در اجرا حضور دارند عالم به این ورزش نیستند و از تجربیات گذشته خود استفاده میکنند.
وی به استفاده از علم روز دنیا در ورزش اشاره کرد و گفت: باید از کارشناسان خارجی در سطح آموزش افراد باتجربه که به علم روز دسترسی ندارند، استفاده کنیم اما متأسفانه ما از نیروهای خارجی به عنوان مربی استفاده میکنیم نه کارشناس.
اولیایی به حضور مربیان خارجی در فوتبال اشاره کرد و گفت: مربیان خارجی در زمان حضور خود در ایران از دستیاران ایرانی استفاده نمیکنند و این علم به مربیان داخلی منتقل نمیشود لذا لازم است یا از فارغ التحصیلان داخلی استفاده کنیم یا از مدرسان خارجی برای بالابردن مربیان داخلی بهره ببریم.
باید یک ستاد و یا نهاد اجرایی در جهت عملیاتی کردن فرمایشات مقام معظم رهبری تشکیل شود
وی در خصوص حضور بانوان با حجاب اسلامی در میادین ورزشی گفت: مقام معظم رهبری در راستای خلقت انسان بر جایگاه ورزش بانون و تاثیر آن بر سلامت فردی و جامعه اشاره کردند و باید در رشتههایی که متناسب با شأن و جسم زنان است شاهد حضور پرقدرت بانوان باشیم.
اولیایی به خطر تعبیرهای اشتباه از سخنان مقام معظم رهبری در خصوص ورزش بانوان اشاره کرد و گفت: مقام معظم رهبری حضور بانوان در میادین ورزشی را در تمام رشتهها جایز نمیدانند و باید شأن زن در نظر گرفته شود اما نباید از صحبتهای ایشان سوء استفاده کنیم و در رشتههای که مخالف ارزش زنان است، شرکت کنیم.
وی تصریح کرد: ما باید با اختصاص فضاهای ویژه بانوان خواستههای مقام معظم رهبری را عملی سازیم و عوامل اجرایی ورزش باید بدانند که حضور زنان در میادین ورزشی امری لازم و ضروری است و باید با رعایت شأن و زیرساختهای جامعه اسلامی در این زمینه عمل کنیم.
اولیایی در پایان گفت: باید یک ستاد و یا نهاد جهت اجرایی در جهت عملیاتی کردن فرمایشات مقام معظم رهبری تشکیل داد تا در ملاقات بعدی با مقام معظم رهبری یک گزارش از عملکردها ارائه و مشکلات پیشرو بررسی شود.