گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ اولین جایزه گفتمان انقلاب اسلامی سال 90 همزمان با جشنواره فیلم فجر برگزار شد؛ روح الله رجبی قائم مقام مرکز راهبردی جبهه فکری انقلاب اسلامی در نشستی مطبوعاتی به تشریح چگونگی اهدای نخستین جایزه سینمایی گفتمان انقلاب اسلامی پرداخت.
وی در این نشست با اشاره به شعارهای سی امین جشنواره فیلم فجر، گفت: یکی از مشکلات سینمای ایران جدایی عالم تفکر از سینماست.
رجبی با بیان اینکه سینما و نقد سینمایی بیشتر ژورنالیستی است، افزود: این مسئله اگر هم از سطح به عمق برود روشنفکری می شود.
وی با اشاره به عدم توجه متفکران و نخبگان دانشگاهی به سینما، تاکید کرد: متفکران و نخبگان یا توجهی به سینما ندارند یا اگر به سینما می روند به عنوان تماشاگر در سالن سینما حاضر می شوند.
قائم مقام مرکز راهبردی جبهه فکری انقلاب اسلامی هدف از اعطای نخستین جایزه سینمایی گفتمان انقلاب اسلامی را نزدیک کردن دو فضای فکری انقلاب اسلامی با فضای سینمای کشور عنوان کرد و گفت: از روز نخست جشنواره سی ام تعدادی از اساتید در برج میلاد و تعدادی دیگر از اساتید در سالن های مردمی فیلم ها را دیده و جلسات نقد و بررسی برگزار کرده اند.
وی افزود: اساتیدی که این جایزه را اهدا خواهند کرد طیف وسیعی از اساتید را تشکیل می دهند و در عرصه هایی چون مطالعات زنان، علوم اجتماعی و ارتباطات، علوم حوزوی، اخلاق و... به نقد و بررسی فیلم ها و انتخاب بهترین فیلم خواهند پرداخت.
رجبی با بیان اینکه این جایزه عنوان سازمانی ندارد، تاکید کرد: این جایزه یک نظر واحد سازمانی نیست بلکه نگاه جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی است و نگاه ما در اعطای این جایزه نگاه جشنواره ای نیست.
وی افزود: نگاه ما نگاهی گفتمانی برای کشف ظرفیت های انقلاب و ورود اساتید حوزوی و غیر حوزوی به سینماست.
اساتید زیادی در جایزه گفتمان انقلاب اسلامی نقش داشتند که از آن جمله می توان به سعید مستغاثی، روح الله رجبی، سید مجید امامی، سیدامیر جاوید، ابوالفضل اقبالی، حسن حبیب زاده، شهلا باقری، دکتر الویری، دکتر شالچی، صادق کوشکی، عادل پیغامی، فهمیه فرهمندپور، سید مجبد امامی، سینا کلهر، مجید شاه حسینی، علی جعفری، علی ذوعلم، محمدتقی کرمی، محمدرضا شفاه، یعقوب توکلی، محمدرضا بایرامی، دکتر ساعی، سیدناصر هاشم زاده،سید رئوف موسوی، زهرا سعادتمندی، صبورا امین فر، زهرا قدیانی، مرجان صومی، پیام فضلی نژاد، حبیب رحیم پور، هادی وکیلی، احمدرضا بلیغ، وحید جلیلی، وحید یامین پور،علی پارسانیا، محمدرضا میرزا، محمدعلی الفت پور، محمد لسانی، محمدرضا وحیدزاده، حمید باباوند، میرشمس الدین فلاح هاشمی، حسن شاهنگی و جبار رحمانی اشاره کرد.
دومین جایزه گفتمان انقلاب اسلامی
دومین جشنواره «جایزه گفتمان انقلاب اسلامی» با نام ققنوس امسال همزمان با سی و یکمین جشنواره بین المللی فیلم فجر برگزار شد.
هدف برگزاری این جشنواره سنجش یک سال ماحصل سینمای ایران با معیارهای انقلاب اسلامی است و قصد دارد تا نخبگان و متفکران و هنرمندان جبهه انقلاب اسلامی را جهت ارتقای هنر و سینمای انقلاب اسلامی دورهم گرد آورد، نقد و نظر سینمایی بر مبنای ادبیات گفتمانی انقلاب اسلامی ایجاد کند و آن را در فضای رسانه ای بسط دهد و مخلص کلام اینکه شاخصه های سینمای انقلاب اسلامی را تبیین و ترویج نماید.
این جشنواره برخلاف جشنواره فجر که صرفا با یک چشم به فیلم نگاه می کند و آن هم چشم فرم گراست، سعی دارد تا فرم و محتوای فیلم را با هم ببیند و تابوی فرمالیستی که بر جریان سینمای ایران حاکم است را بشکند و به قول شهید آوینی:«سینمای ایران باید در جهت دستیابی به یک هویت مستقل حرکت کند و خود را در آینه صیقلی وجود مردم ببیند،نه در سراب روشنفکری و روشنفکرنمایی».
جشنواره ققنوس عدالت گرایی و نگاه به اقشار و طبقات مختلف جامعه، سبک زندگی، نگاه متعالی به زن و حجاب، نفی فمنیسم، ارزش خانواده را مدنظر دارد و در کنار بررسی فرم آثار بر روی این موضوعات بصورت کیفی تدقیق می کند. اساتید و اصحاب رسانه جبهه انقلاب اسلامی گرد هم می آیند و بعد از تماشای فیلم ها با برگزاری جلسات ارزیابی و هم اندیشی شاخصه های ذکر شده را بررسی می کنند و نسبت اثر را با آنچه که باید در سینمای جمهوری اسلامی به تصویر کشیده شود بیان می کنند.
در این دوره از جایزه از گفتمان انقلاب اسلامی هیچ فیلمی فیلم برتر نشد. اما دو فیلم جایزه ویژه دریافت کردند. دومین جایزه سینمایی گفتمان انقلاب اسلامی به 2 فیلم «تنهای تنهای تنها» ساخته احسان عبدیپور به دلیل پرداختن به مقوله انرژی هسته ای به عنوان یک مساله اصلی معاصر انقلاب اسلامی و نیز نگاه نقادانه به مناسبات بین المللی و پرداخت دقیق به داستان فیلم و «سر به مهر» ساخته هادی مقدم دوست به پاس تعلق خود به مضامین دینی و ساخت ویژه اهدا شد.
همچنین در این مراسم از فیلم های رسوایی ساخته مسعود ده نمکی، دهلیز ساخته بهروز شعیبی، زیباتر از زندگی ساخته انسیه شاه حسینی، انیمیشن 20/9 در بوشهر ساخته محمدامین همدانی، ترنج ساخته مجتبی راعی، گام های شیدایی ساخته حمید بهمنی ، فرشتگان قصاب ساخته سهیل سلیمی تقدیر بعمل آمد.