حجتالاسلام پناهیان در نشست تبیین گفتمان انقلاب اسلامی گفت: هنرمندی که سیر و سلوک با قلب نداشته باشد، دیندارانه به هنر نخواهد پرداخت.
به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، حجت الاسلام پناهیان در نشست تبیین گفتمان انقلاب اسلامی که امروز در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران برگزار شد گفت: وقتی بخواهیم به هنری در حدو اندازه انقلاب اسلامی برسیم پیش از هنرمند،باید از هنر صحبت کنیم. هنر محصول اندیشه هنرمند و آگاهی و تجربه عملی و علمی اوست بنابراین هنر یکی از داشته های وجودی هنر مند است.
وی افزود: برای رسیدن به هنر انقلاب، به هنرمندانی در حد انقلاب نیازمندیم . هنرمندانی که اسلام با اندیشه هایشان عجین شده باشد. هنرمند طبیعتا با دستور نمی تواند کار هنری زیبا تولید کند. هیچ کس به شهید آوینی دستور تولید برنامه دفاع مقدس نداده بود بلکه این جوشش درونی خود آوینی بود.
این استاد حوزه و دانشگاه گفت: هنرمندان با زیبایی سروکار دارند و لطافت روحی آنها بیش از دیگران است و گاهی اوقات از حیث صحت و سلامت یک مسئله کاری ندارند و بیشتر از لحاظ زیبایی به آن نگاه می کنند، باید هنر انقلاب نیز این گونه به آنها شناسانده شود. زیبایی بخش برجسته حیات بشر است این عیب نیست بلکه حسن است و هر فردی می تواند از این وادی به وادی های دیگر راه پیدا کند بنابراین هنرمند چون با زیبایی سروکار دارد و روح او با لطافت سروکار دارد، باید با همین هنر به وادی های دیگر راه پیدا کند.
پناهیان اضافه کرد: این زیبایی که نتیجه روح هنرمند است، درجاتی دارد. نباید گفت کنار لطافت، معرفت هم باید باشد، کنار لطافت، حقوق دیگران را باید رعایت کند، نیاز نیست که به هنرمند گفت از سیاست باید سر دربیاورد، نیاز نیست آنها را از لطافت خارج کنیم بلکه باید از ناحیه زیبایی شناسی و لطافت روح، ابعاد دیگر هنرمند را تامین کنیم. اگر هنرمند بخواهد دین و انقلاب را بشناسد، از ناحیه همین لطافت باید وارد شویم. این موارد تبلیغ نیست، راه عالمانه تری است تا همه کسانی که حرف درست دارند بتوانند این روش را بپذیرند، اگر کسی خواست هنرمند را به دین دعوت کند بگوید دین زیبایی انسان را افزایش می دهد.
وی اظهار داشت: آوینی کتاب خوانده بود اما به عنوان اوقات فراغت و سیر و سلوکش را با قلبش گرفته بود، من اینجا می گویم هنرمندی که سیر و سلوک با قلب نداشته باشد دیندارانه به هنر نخواهد پرداخت. هنرمند درکی که دیگران با کتاب پیدا می کنند، با قلبش باید پیدا کند. اگر انقلاب اسلامی زیبا است باید بفهمد بنابراین هنرمندی که به موضوعات لطیفی مثل شهدا و دفاع مقدس نمی پردازد از لطفات روحی برخوردار نیست، نگویید از اهل دانش و مطالعه نیست. همه حرف هایی که شهید آوینی می دانست الان به دل هنرمندان ما نمی نشیند اما آوینی همه این حرف ها به دلش می نشست.
پناهیان گفت: هنرمندان باید لطیف ترین افراد جامعه باشند. زیبایی دین را ببینند و آن را به تصویر بکشند. اگر تاکنون زیبایی نماز و حجاب به خوبی درک نشده دلیلش این است که هنرمندان خوب به آن نپرداخته اند.
وی در پایان با بیان داستان اولین انحراف ابن ملجم مرادی گفت: اولین نقطه انحراف ابن ملجم لطافت روحی بود، او وقتی داشت از کوچه ای گذر می کرد با شنیدن صدای ضجه بازماندگان خوارج، لطافت روحی او دچار آسیب شد و از همان جا انحرافش آغاز شد. بنابراین هنرمند باید لطافت روحی را درک کند و اگر نتواند آن را درک کند، سرنوشتش می شود مثل ابن ملجم مرادی.