به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، بزرگداشت علیرضا قزوه شب گذشته در حوزه هنری برگزار شد.
در ابتدای این مراسم حسین اسرافیلی، نویسنده گفت: آنچه که از آقای قزوه دیدهام جز صداقت و پاکی و حق در حوزه کاری و تلاش ایشان نبوده است خیلی ها شعر میگویند کتاب چاپ میکنند اما دلسوزی که علیرضا قزوه دارد کمتر در دیگران دیده شده.
این شاعر کشور گفت: تعهد و دلسوزی ایشان در کشورهای هند و تاجیکستان را شاهد بودیم و از جمله شاعران تأثیرگذار هستند بهگونهای که بسیاری از شاعران بزرگتر و مسنتر و شاعران کوچکتر از ایشان از وی تأثیر گرفتند.
اسرافیلی خاطرنشان کرد: ایشان را بهعنوان استاد خودم قبول دارم و خیلی چیزها از او یاد گرفتم فتوت، دلسوزی و تعهد ایشان به ادبیات زبانزده خاص و عام است و از جمله کسانی که با تعهد در حوزه ادبیات کار کرده است.
وی با بیان خاطرهای از حضورش با علیرضا قزوه گفت: در اوایل انقلاب بود که من بهعنوان مسئول فرهنگی مجله پیام انقلاب بودم که در آن زمان بسیاری از عزیزان مطالب میفرستادند تا در این مجله چاپ شود و علیرضا قزوه نیز از جمله آنان بود بعد از مدتی قزوه بهعنوان مسئول فرهنگی مجله پیام انقلاب انتخاب شد و دائم به من میگفت شعرت را بده که در مجله چاپ کنم من وقتی از او پرسیدم چرا اینقدر اصرار داری شعر من را در مجله چاپ کنی گفت میخواهم شعرت را بگیرم و زیرش را بنویسم برو درست را بخوان بچه در واقع میخواست جمله من را به خودم برگرداند.
اسرافیلی در پایان گفت: اعتراضهای که قزوه در مسائل مختلف دارد از سر دلسوزی و کمرنگ شدن ارزشهاست.
عبدالملکیان: قزوه محور و مفصل پیوند شاعران با فرهنگ جبهه بود
همچنین عبدالملکیان، شاعر گفت: قزوه به دلیل خلاقیت و متفاوت بودن و اثرگذاری یکی از شاعران برجسته ایران در چند دهه اخیر است و اگر قرار باشد به چهار شاعر متفاوت را اسم ببریم قطعا یکی از آنها قزوه است که قلم روانی دارد.
وی اضافه کرد: بسیاری از شاعران و جماعت اهل قلم در بعضی از لحظات زندگی شاعر هستند اما قزوه در خیلی از لحظات زندگی شاعر است و آثارش را با کمترین ویرایش مینویسد.
مدیر دفتر شعر جوان حوزه هنری گفت: آثار نثر علیرضا قزوه جایگاه ویژهای دارد و دیگر ویژگی او شخصیت فرهنگیاش است و فعالترین شاعر در بخش فرهنگی است.
عبدالملکیان اضافه کرد: قزوه محور و مفصل پیوند جماعت دانشگاهی شاعران و نویسندگان با جبهه و فرهنگ جبهه بود و کنگرهها و شب شعرهای زیادی با تلاش او در مناطق جنگی برگزار میشد.
وی با اشاره به مجموعه شعرهای تکا اثر قزوه گفت: این مجموعه شعری حدود 150 مجموعه از او منتشر شده و شاید حدود 40 الی 50 مجموعه دیگر ایشان نیز منتظر نشر است.
عبدالملکیان با اشاره به فعالیتهای بینالمللی قزوه گفت: علیرضا قزوه در هنر با شاعران فارسیزبان زمینه آشنای آنها را فراهم کرد و این کارنامه مثبتی از علیرضا قزوه که از صفحات بشنو از نی روزنامه اطلاعات نشئت گرفته است.
مومنی شریف: علیرضا قزوه نمونه خوبی از هنرمند انقلابی است
محسن مومنی شریف گفت: مراسم بزرگداشت قزوه به دلیل بازگشت ایشان به کشور بعد از پنج سال و فعالیتهای خوب ایشان در کشورهای هند و تاجیکستان است.
رئیس حوزه هنری ادامه داد: هر چند ایشان در هند هم نسبت به مسائل داخل فعالتر از ما بودند اما جای خالی او برای شعر و ادب انقلاب مشهود بود.
وی در خصوص برگزاری مراسم نکوداشت گفت: ایشان معتقدند تا زمانی که هنوز بزرگان و پیشکسوتان نسلهای قبل از ایشان تقدیر نشدهاند نباید مراسم نکوداشت گرفته شود که این هم یکی از صفات پسندیده آقای قزوه است که احترام خالصانهای نسبت به بزرگان دارند و در هر مجلس و محفلی شأن و منزلت آنها را حفظ میکند.
مومنی خاطرنشان کرد: به یاد ندارم که قزوه حتی در خلوت در حق هیچ کدام از بزرگان بیاحترامی کرده باشد و اصولا اهل بدگویی از کسی نیست این جوانمردیهاست که به انسان عزت میدهد و سخن او را مقبول طبع عام و خاص میکند.
رئیس حوزه هنری با اشاره به فعالیتهای علیرضا قزوه در حوزه شعر گفت: من سراغ ندارم که آقای قزوه برای شهرت دست و پا زده باشند مثلا اینطور که این روزها رایج شده نقش اپوزوسیون بازی کند اما با این وجود بیشتر مردم و علاقهمندان ادبیات معاصر ایشان را میشناسند و به جایگاه ممتاز او اذعان دارد بنابراین آقای قزوه نمونهای خوب از هنرمند انقلابی است.
وی افزود: راجعبه آنکه مربوط به انقلاب است مسامحه نمیکند و آنجا که لازم باشد سخن میگوید و اگر در مسیر انقلاب شاهد انحرافات و کجی باشد انتقاد میکند فریاد میزند اما مرزها را همواره نگه میدارد.
میرشکاک: امیدوارم قزوه دلمشغولی پیدا نکند که از شعر گفتن بایستد
یوسفعلی میرشکاک گفت: قزوه هنگامی طلوع کرد که ظهور شاعران در کشور کاری دشوار بود و اندک اندک به جای رسید که وی را در ردیف شاعران نسل اول انقلاب قرار میدهند.
وی ادامه داد: اگر صد مراسم دیگر برای بزرگداشت علیرضا قزوه بگیرند باز هم اثری که قزوه خلق میکند همانند اثر اولش میماند.
میرشکاک افزود: قزوه شعر را دایره اصلی فعالیت خود قرار داده و همیشه رو به جلو حرکت کرده است.
وی گفت: دینی و آیینی بودن از وجوه شعری قزوه است و این شاعر کشورمان همیشه رو به بالا میرود و امیدوارم پیر شدن قزوه را نگاه کرده باشید.
میرشکاک در پایان گفت: امیدوارم صعود قزوه هیچگاه متوقف نشود و دلمشغولی پیدا نکند که از شعر سرودن بایستد.
اسفندقه: دو بیتی از قزوه که باعث باریدن باران شد
مرتضی امیری اسفندقه گفت: قزوه کسی است که اگر هر جای دنیا بخواهیم نامی از شاعر انقلاب بیاوریم به یاد وی خواهیم افتاد.
وی ادامه داد: آنچه که از قزوه آموختم این است که میتوان در مرتبه عالی و پیشکسوت شاعری قرار داشت ولی همچنان به مانند یک شاگرد عمل کرد.
اسفندقه با ذکر خاطرهای عنوان کرد: روزی در زاهدان مراسمی برای شهدا برگزار کرده بودیم که دختر شهیدی از ما خواست برای آمدن باران دعا کنیم و در آنجا من دو بیتی از قزوه که در خصوص باران سروده بود را خواندم. در آن مراسم 12 مرتبه دو بیتی قزوه خوانده شد و بعدازظهر آن روز چنان بارانی در زاهدان بارید که زاهدان را به مازندران تبدیل کرده بود و اصلا باور نمیکردیم که آنجا همان زاهدانی باشد که پنج سال است در آن باران نباریده است.
رحماندوست: قزوه در هندوستان حضوری موفق داشته است
رحماندوست، نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: تمایل اساتید هندی به شعر فارسی نشان دهنده این است که حضور قزوه در هندوستان موثر بوده است.
وی ادامه داد: خواص ما یا عملگرای شتابزدهاند و یا عالم از نوع تنبلش ولی قزوه روحیه خستگیناپذیر و امیدوار کننده دارد.
این نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: روحیه سریع کار کردن در خیلی از افراد وجود ندارد ولی قزوه هم خودش انسانی پرحرکت است و هم دیگران را به حرکت وادار میکند.
رحماندوست گفت: قزوه آدم صادقی است و این را زمانی که در وزارت ارشاد بودم از نزدیک دیدم؛ شاعری که پروندهای در کمیته ارزشیابی هنرمندان وجود داشت قزوه با نگاه دلسوزانه به آن نگاه میکرد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: فضاهای کاری که قزوه ایجاد کرد کار بسیار دشواری بود ولی قزوه توانست آن را به خوبی انجام دهد.
نجفی: انتشار 50 اثر فاخر در مدت چهار سال کاری دشوار است
همچنین نجفی، رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات در این مراسم گفت: در دهلی نو بیش از چهار سال در کنار علیرضا قزوه به فعالیتهای فرهنگی علمی و ادبی پرداختم و در این دقایق کوتاه مشکل است که از خصوصیات علمی و فکری قزوه بگویم.
وی ادامه داد: علیرضا قزوه کسی است که تمام وقت خودش را برای معرفی ادبیات انقلاب اسلامی صرف کرد و تمام وجود خودش را برای معرفی انقلاب اسلامی به جهانیان هزینه کرد.
رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات ادامه داد: قزوه زمانی که در دهلی بود صد شاعر ارزشمند انقلاب اسلامی را به هند آورد و ادبیات انقلاب اسلامی حضور این شاعران و به هدایت علیرضا قزوه در هند معرفی شد.
وی ادامه داد: انتشار 50 اثر فاخر آن هم در مدت چهار سال کار بسیار دشواری است که قزوه چنین کاری را انجام داد.
وی افزود: برگزاری مراسماتی چون بزرگداشت برای شاعران معرفی ادبیات ایران به ادیبان هندی، چاپ دیوان بیدل دهلوی و... از کارهای است که قزوه در طول مدت حضورش در دهلی انجام داد.
انتقاد وزیر ارشاد از مخالفت با برگزاری بزرگداشتها
همچنین محمد حسینی، وزیر ارشاد گفت: نفس برگزاری این جلسات برای جامعه لازم است و نباید وقتی میخواهیم از فرد تأثیرگذار تجلیل کنیم تردید داشته باشیم این رفتار اشتباهی است که وقتی میخواهند از یک فرد تجلیل کند حتی در مورد گذشتگان همیشه تردید دارند و نکتهای میآوردند که نباید این جلسات را برگزار کرد.
وی ادامه داد: این نگاه، نگاه درستی نیست و کسانی که خدمت کردند در حوزههای مختلف باید مورد توجه قرار گیرند و نباید به خاطر احتمالاتی که برخی افراد میدهند این برنامهها لغو شود این حرفها صحیح نیست و باید این مجالس برگزار شود.
حسینی ادامه داد: اینها نه فقط برای تقدیر این افراد بلکه برای تشویق جوانانی که در این مسیر گام میگذارند بیتأثیر نیست وقتی جوانان ببینند که زحمات افرادی که در این مسیرها زحمت میکشند دیده میشود بیشتر تلاش میکنند.
وی در خصوص فعالیت علیرضا قزوه در حوزه شعر و ادب گفت: فعالیت ایشان فراتر از مرزهاست و برگزاری این جلسه نشان دهنده روحیه قدرشناسی است که بین مردم وجود دارد و باید این روحیه بین مسئولان هم ایجاد شود و از کسانی که بعد از انقلاب و جنگ وارد گود شدهاند و برای اهداف و آرمانهای بلند انقلاب در صحنه هستند تشکر کرد.
وزیر ارشاد خاطرنشان کرد: افرادی که برای انقلاب زحمت میکشند باید با کسانی که هیچ تلاشی نمیکنند متفاوت باشند این افراد اهانتها را به خود میخرند بنابراین باید مورد توجه قرار بگیرند مانند مرحوم قیصر امینپور که بسیاری از افراد را با حوزه شعر آشنا کرد.
وی با بیان اینکه تعداد افرادی که در جامعه شاگردپرور هستند بسیار اندکاند گفت: افراد نخبه در جامعه ما بسیار هستند اما تعداد کسانی که شاگردپرور هستند به خصوص در حوزه شعر و ادب اندک هستند و به همین دلیل است که باید این افراد مورد توجه قرار بگیرند.
وی در پایان گفت: علیرضا قزوه از جمله کسانی است که زحمات چند ساله خود را در غالب اشعار، سفرنامه، تحقیقات و ... جمعآوری و به صورت مکتوب در اختیار مردم قرار داده است.
قزوه: موفقیتهای من ناشی از حمایتهای اساتیدم بود
همچنین علیرضا قزوه در مراسم بزرگداشت خودش گفت: خیلی از بزرگانی که در جمع هستند همه فرزند رنج و سختی هستند و اکثر آنها برای من معلم بودند من دست تک تک آنها را میبوسم و تشکر میکنم از اینکه برنامه را برای من تدارک دیدهاند.
وی ادامه داد: اینکه قبول کردم مراسم بزرگداشت برگزار شود دوستان گفته بودند این مراسم تقدیر از شعر انقلاب است به همین دلیل قبول کردم.
قزوه اضافه کرد: امروز اگر من میخواستم با معیارهای اساتیدم جلو بروم باید از کمک و حمایت آنها تشکر کنم.
این شاعر انقلابی گفت: شیوههای که قیصر امینپور داشت، رفتارهای که طاهره صفارزاده دارد همینها است که من توانستم از آنها یاد بگیرم وگرنه من کسی نیستم که شما بزرگان بخواهید برای من بزرگداشت بگیرد.
دعایی: قزوه در اعتقاد به ولایت فقیه شهره است
سید محمود دعایی، مدیر مسئول روزنامه اطلاعات در این مراسم گفت: این مراسم فرصت خوبی است برای اینکه از علیرضا قزوه، کسی که به روزنامه اطلاعات ارزش دارد تقدیر کنیم.
وی گفت: ما در روزنامه اطلاعات فرهیختگان را دور هم جمع کردیم و آنها بودند که به این موسسه اعتبار بخشیدند.
مدیر مسئول روزنامه اطلاعات افزود: ستون گل آقا و صفحه بشنو از نی در آن زمان خوش درخشیدند و دیگر کسی نتوانست جای آن را برای روزنامه اطلاعات پر کند.
دعایی با بیان اینکه قروتنی، جامع نگری و مستضعف گرایی از جمله ویژگی های قزوه است، اظهار داشت: قزوه در اعتقاد به ولایت فقیه شهره است و سروده هایش در تاریخ باقی خواهد ماند.
وی ادامه داد: قزوه در مسیر پایبندی به ولایت فقیه علی رغم همه تلاطم هایی که وجود داشت ولی ترس به خود راه نداد و در این راه پایبند بود.
مدیر مسئول روزنامه اطلاعات در پایان خاطر نشان کرد: امیدوارم اگر قزوه در ایران ماند باز هم ستون مانند بشنو از نی را در روزنامه اطلاعات احیا کند.
پرویز: قزوه می تواند الگویی برای شاعران باشد
محسن پرویز در مراسم بزرگداشت قزوه گفت: هم سن بودن با قزوه دلیلی شد که پس از بازگشت از جبهه در کنار وی قرار بگیرم و با هم کارهای مربوط به کنکور و دانشگاه را پیگیری می کردیم.
وی با بیان اینکه پس از گرفتن کارنامه کنکور فکر می کردم شهرستان قبول می شوم، ادامه داد: به همین علت قزوه دفترچه ای که شعرهایش را درون آن می نوشت به عنوان یادگاری به من داد که هنوز هم آن دفترچه را نزد خود نگه داشته ام.
معاون فرهنگی سابق وزارت ارشاد ادامه داد: زمان تصدی ام در وزارت ارشاد یک روز به یکی از استان های کشور رفتم و مشاهده کردم در غرفه ای تنها چند کتاب شعر آن هم از شاعرانی که از فضای انقلاب دور هستند در معرض نمایش قرار گرفته است و وقتی به تهران برگشتم از قزوه و سرشار درخواست کردم که 100 جلد کتاب در حوزه شعر 100 جلد کتاب در حوزه داستان و رمان تهیه کنند و آنها را در استان ها توزیع کردیم.
پرویز اظهار داشت: چون از نزدیک شاهد رشد قزوه بوده ام، می دیدم که گاهی وی مورد بی مهری دوستان قرار می گیرد.
وی افزود: شاهد بودم که چگونه فرزند انقلاب می تواند با خلوص نیت به درجات والا دست می یابند و قزوه یکی از آنهاست که امروز به عنوان شاعر بین المللی شناخته می شود و فکر می کنم همه شاعران ما می توانند به چنین جایگاهی دست یابند.
این فعال فرهنگی اضافه کرد: نباید اجازه دهیم بی مهری هایی که نسبت به قزوه انجام شده در حق دیگر شاعران نیز صورت پذیرد و باید زمینه را برای فعالیت شاعران فراهم کنیم و قزوه می تواند الگویی برای شاعران باشد.