سرویس اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»؛ در این روزهای پایانی، اسامی چهره های سرشناس سیاسی و فرهنگی و ورزشی را در لیست های مختلف با شعارهای خاص می بینیم. اما در این میان، هستند کاندیداهای جوان و گمنامی که با هدف خدمت و به امید پیروزی در این انتخابات وارد عرصه شده اند و اتفاقا برنامه های جالبی هم دارند.
یکی از این جوانان، مهدیه صفایی است. این بانوی جوان، تحصیلاتش را در مقطع کارشناسی فقه و حقوق به اتمام رسانده و در حال حاضر وکیل دادگستری و مشاور حقوقی است.
از سوابق این جوان جویای نام می توان به هشت سال مسئولیت سیاسی در بسیج، فرماندهی بسیج طلاب پایگاه حضرت خدیجه، نمایندگی شورای نگهبان در انتخابات مجلس هفتم، نمایندگی وزارت کشور در انتخابات ریاست جمهوری نهم، همکاری با نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه پیام نور استان تهران و همکاری با بنیاد حفظ آثار و ارزش های دفاع مقدس اشاره کرد.
این کاندیدای جوان به طور مستقل در انتخابات شرکت کرده و در لیست خاصی قرار ندارد.
وظیفه و کارکرد شورا و نظارت شوراها بر شهرداری
از او درباره ی و وظیفه و کارکرد شورای شهر می پرسم. وی معتقد است: آنچه در آیین نامه داخلی و وظایف شوراها آمده ، مسائل کلی راجع به مستلزمات و مستحدثات زندگی مدرن و امروزی را در نظر گرفته است که حرکت در آن چارچوب باید هر دو مورد را تحت الشعاع قرار دهد. به بیان دیگر شوراها باید همزمان با تصویب و اجرای طرح های زود بازده ، مسائل زیربنایی را هم مدنظر قرار دهند. و پرداختن به یکی مستلزم نادیده گرفتن دیگری نیست.
صفایی نظر قطعی و دقیقی در مورد نظارت فعلی شوراها بر شهرداری ندارد. می گوید: حقیقتاً در مورد نظارت کلی نمی توان به طور دقیق و روشن پاسخی صحیح داد ، چرا که وسعت کار شهرداری ها بسیار زیاد است و گزارش عملکرد آنها نیز به طور جزئی در اختیار عموم قرار نمی گیرد که بتوان نحوه نظارت را از بیرون شورا بررسی کرد و اظهار نظر صحیحی داد. اما آنچه مسلم است چون حجم وسیعی از وظایف شورا در ارتباط مستقیم با شهرداری ها و پیگیری طرحهای ارائه شده و نیز عملکرد آنها می باشد و با توجه به اخبار و مطالعات قبلی درباره مصوبات شورا، نظارت وجود داشته اما می تواند دقیق تر و پیگیرتر باشد.
حضور چهره های سیاسی
این وکیل جوان با حضور چهره های سیاسی زیاد موافق نیست. معتقد است: ساختار شوراها به گونه ای ترسیم شده که از اقشار مختلف مردم می توانند در آن حاضر شود و در سطوح مختلف به پیشبرد روند وظایف شورا کمک کنند. اما آنچه مسلم است بهتر است چهره های سیاسی در مقام خود به خدمت به ملت و کشور عزیزمان بپردازند ، چرا که به دست آوردن علم و تجربه سیاست نیرو و توان خاصی را می طلبد که بهتر است در حیطه خود مورد استفاده قرار گیرد.
صفایی در مورد حضور اصلاح طلبان در انتخابات می گوید: حقیقت این است که مردم بخاطر فشارهای اقتصادی و مشکلات معیشتی موجود ، از بازی احزاب خسته هستند و متاسفانه این مسائل را از بازیهای سیاسی احزاب می بینند، لکن نباید فراموش کرد که تحریم ها بی تاثیر در ایجاد و تشدید این مشکلات نبوده اند.
این کاندیدای شورای شهر در ادامه به اختلافات بین شهرداری و دولت اشاره می کند و می گوید: شهردار یا رییس جمهور ، فرقی نمی کند ، همه باید گوش به فرمان قانون باشند و قصد و نیتشان بطور خالص خدمت به مردم و کشور باشد. اگر چنین شد و ملاحظات فردی و لابی گرایی کنار گذاشته شود ، تبعاً اختلافی هم پیش نخواهد آمد.اما امان از روزی که نیتها شخصی شود!
صفایی در مورد ترکیب شورا به لحاظ تخصص های گوناگون هم می گوید: به نظر می رسد باید حضور گروههایی از قبیل مهندسی عمران و شهر سازی ، جامعه شناسان ، مدیران فرهنگی ، حقوقدانان ، روانشناسان و نیروهای اجرایی به لحاظ وظایفی که بر عهده شورا قرار داده شده ، و به تناسب تجربیات ایشان ، بسیار مورد توجه قرار گیرد . البته این به معنای آن نیست که حضور افرادی غیر از این گروه ها نمی تواند مفید فایده باشد.
این کاندیدای جوان تفاوتی هم برای ترکیب شورای شهر در شهرهای بزرگ و کوچک قائل است: نظر به وسعت و جمعیت ، اداره و برنامه ریزی کردن برای شهرها ، متفاوت است و توان و نیروی متناسب با اوضاع و احوال هر شهر را می طلبد ، فلذا تقسیم بندی موجود ، در قانون شورا ها به نظر دور از منطق و صلاح نیست.
با مشکلات و روزمرگی های مردم آشنایی دارم
صفایی دانش آموخته ی حقوق است. در مورد حوزه ی تخصصی که می تواند در آن فعالیت کند می گوید: نظر به شغلی که در آن به خدمت کردن به هموطنان و همشهریان عزیزم مشغول هستم ، که تعاملات و مراودات بسیاری با عموم جامعه و اقشار وسیعی از مردم را موجب ، و باعث می شود که با مشکلات و روزمرگی های مردم و نیازهای اجتماعی و فرهنگی ایشان و به طور کلی آنچه از دولت و حکومت انتظار دارند ، آشنایی زیادی پیدا شود. که این می تواند در تصویب طرح های مفیدتر و واجب تر و مثمر ثمرتر برای همشهریان صبورم ، بسیار مفید فایده باشد. ضمن اینکه آشنا بودن به مسائل حقوقی و نظارتی می تواند در بخش نظارت بر سازمانهای زیربط و ... نیز خود بخش دیگر و مهمتری ازحوزه فعالیت هایی است که به حول و قوه الهی ، و در صورت ورود به شورا ، افتخار خدمت در آن را خواهم داشت.
از او درباره شوراهای قبل می پرسم و این که نقاط ضعف و قوت آن ها را در چه می داند. می گوید: ارزیابی شورای شهر ، حقیقتاً امری است که باید از سوی افرادی صورت پذیرد که مطالعات وسیع و پیگیرانه ای در ارتباط با عملکرد و مصوبات شورا داشته اند. لکن به طور کلی می توان گفت که با توجه به حجم وسیع فعالیت های انجام شده در سطح شهر ، افتتاح پروژه های عظیمی چون بزرگراه امام علی (ع) ، تونل توحید ،مصوبات راجع به بازسازی بافت های فرسوده، افتتاح خطوط جدید مترو و بسیاری از صوبات دیگر که تاحد قابل توجهی شهر تهران را با چند سال پیش خود متفاوت کرده است ، بی تردید از نقاط قوت شورای سوم بوده است. اما متقابلاً به اذعان اعضای محترم شورا ضعف هایی نیز بوده از قبیل عدم نظارت قوی بر برخی بخشهای شهرداری که متاسفانه موجب از بین رفتن قسمتهایی از فضای سبز شهرمان شد.یا طولانی شدن بعضی از طرح های تصویب شده ، که فقدان کارشناسی دقیق و عدم مطالعه در خصوص طرح های ارائه شده و تصویب بهترین و کوتاه ترین راه حل و انجام طرح ها ، را می توان یکی از علل آن بیان کرد.
وی معتقد است: طولانی شدن انجام بعضی پروژه ها ، از بین رفتن برخی فضای سبز موجود درشهر با ارائه مجوز ساخت و ساز و.. از نقاط ضعف شوراهای قبلی شهر محسوب می شود.
این حقوقدان جوان، یکی از نقاط ضعف و خلاهای موجود در شوراهای گذشته را عدم وجود مرکزی مثل مرکز پژوهش های مجلس می داند. می گوید وجود هسته های پژوهشی و مطالعاتی می تواند در هزینه های ریالی و زمانی بسیار صرفه جویی به همراه داشته باشد. و از شیوه آزمون و خطا جلوگیری به عمل آورد.
صفایی تعریفی هم از یک شهر اسلامی ارائه می دهد. می گوید: از نظر من، شهر اسلامی همان مدینه فاضله است که در شریعت اسلام بیان شده است. شهری که ساکنان آن در نهایت احترام و اعتماد و رضایت در کنار یکدیگر زندگی کنند و از هیچ کمکی در حل مشکلات و مصائب دیگران ، دریغ نکنند.
در ادامه ی این اظهارنظر، به معماری شهرها خصوصا شهر تهران اشاره می کند و می افزاید: متاسفانه امروزه در شهر شاهد سازه هایی هستیم که نه تنها نشانی از معماری اسلامی در آنها وجود ندارد ، بلکه از علائم و نشان های فرقه های ضاله چون شیطان پرستان ،الگو برداری شده است که این خود یکی از ضعفهایی نظارتی شوراهای قبلی بوده است.
گلایه از ریخت و پاش ها در شهرداری
صفایی یکی از مهمترین مباحثی که باید به آن توجه شود را بحث نظارت بر ریخت و پاش های شهرداری می داند. معتقد است: مهمترین مبحث درخصوص شهرداری ها نظارت بر نحوه مصرف بودجه ای است که در اختیار آنها قرار می گیرد. اگر نظارت و بررسی صورت جامع درآمدها و هزینه های شهرداری ها به صورت جدی و بدون اغماض انجام پذیرد، و از موارد بیهوده سوال شود، به تحقیق تا حد زیادی میتوان از این اصراف و دور ریز منابع بیت المال جلوگیری به عمل آورد.
اقتصاد و بیکاری، مهمترین مشکلات مردم تهران
از او درباره ی مهمترین مشکلات مردم تهران می پرسم و این که آیا برای این مشکلات راه حل و برنامه ای دارد یا خیر. می گوید: به نظر من مهم ترین مشکل مردم تهران ، مشکل اقتصادی و بیکاری است. البته که این پاسخ را با توجه به مراودات و صحبت هایی که با اقشار مختلف اجتماعی شده ، و نظر اکثریت ایشان دو مورد ذکر شده می باشد، بیان کردم.
از معضلات دیگر،می توان به معضل ترافیک و حمل و نقل اشاره کرد که علی رغم اقدامات زیادی که تاکنون صورت گرفته ، متاسفانه همشهریان ما هنوز با این مشکل دست و پنجه نرم می کنند، که این موضوع ساماندهی بیش از پیش و اساسی سامانه حمل و نقل و نظارت قوی بر تاکسیرانی با درنظر گرفتن حقوق رانندگان زحمتکش تاکسیرانی است. موضوعات بعدی اقداماتی در خصوص مطالبات مردم در زمینه های آموزشی ، تفریحی ، بهداشتی و صد البته زیست محیطی است که شرح و توضیح هر یک مجالی مناسب می طلبد که در این جا نمی گنجد. البته لازم به ذکر است ، افرادی که با نحوه فعالیت بنده آشنایی دارند، می دانند که شعار من در کار و زندگی این است : دست از طلب ندارم تا کام من برآید.... و این اطمینان را می دهم که اگر توفیق خدمت حاصل شود ، به حول و قوه الهی در زمینه خواسته های مردم و رفع نیازهای ایشان در چارچوب اختیارات شورا، تمام توان خود را خواهم گذاشت.
صفایی با حضور هنرمندان و ورزشکاران و چهره های متفرقه در شورای شهر مخالف نیست. می گوید: با حضور افراد با تحصیلات و حرفه های گوناگون مخالف نیستم. قانون در مورد اعضاء محترم شورا ، شرط خاصی را عنوان ننموده است ، لکن آنچه مسلم است اگر افرادی که وارد شورای شهر می شوند از تحصیلات و حرفه های مرتبط با آنچه وظایف شوراهاست و در قانون پیش بینی شده است ، بازدهی بهتر و کم اشکال تری را خواهد داشت.
این وکیل جوان افزایش کرسی های شورای شهر را اتفاقی میمون می داند و می گوید: با توجه به جمعیت کلان شهرهایی چون تهران ، و حجم کار بالا ، یکی از واجبات در شوراها ، افزایش اعضاء بود که امیدوارم بتواند مسبب تقسیم کار بهتر و تصمیم گیری های مفیدتر باشد.
ویژگی های یک شهردار خوب
صفایی معتقد است که یک شهردار خوب باید یک مدیر قوی باشد و تحصیلات او مرتبط با شهرسازی و عمران و البته با تجربه ی بالا در این زمینه باشد.
وی در پاسخ به این سوال که فکر می کنید شهردار آینده باید از بین افراد گمنام باشد یا چهره های شناخته شده، می گوید: داشتن قدرت عملیاتی بالا مهمتر است. البته این قضیه منافاتی با این ندارد که از بین افراد شناخته شده شهردار را انتخاب کنیم. بطور کلی معتقدم کار را باید به کاردان سپرد.
این کاندیدای جوان به نتیجه ی انتخابات امید وار است. می گوید: و من یتوکل علی الله و هو حسبه ... من با توکل به خدا وارد این عرصه شده ام و با توجه به اینکه کاندیدایی مستقل هستم و مانند خیلی از کاندیداها که بازیگر یا ورزشکار یا سیاست مدارند، چهره نیستم ، اما به عنوان یکی از کاندیداهای جوان که معتقد است نظر به خلاقیت های فکری که در جوانان امروز وجود دارد ، به عنوان نماینده تک تک همشهریان عزیز، در جهت ایجاد آسایش و آرامش آنها از هیچ کوششی دریغ نکند، تلاش خود را جهت معرفی خود خواهم کرد و الباقی را به خدا می سپارم و ایمان دارم هیچ برگی از درخت نمی افتد مگر آنکه خدا بخواهد.
باعث افتخار بنده است که يکي از همکاران فعال و جوان بنده در اين عرصه سياسي اجتماعي قدم گذرده خانم وکيل تحصيلکرده اي که همه شايستگي هاي يک بانوي خوب و موفق رو دارند. مهم ابنه که خود ساخته و پخته هستند من به شخصه به ايشون راي ميدم و همه خانم هاي جوان ور و همه دوستان و آقايان رو دعوت به راي به اين وکيل تخصيلکرده مي نمايم.خانم صفايي عزيز موفق و پيروز باشيد.چشم حسود.....