عملکرد دولت نهم و دهم در حوزه ورزش یکی از موارد مهمی است که باید مورد بررسی قرار گیرد؛ در این مورد باید گفت ...
گروه ورزشی «خبرگزاری دانشجو»؛ عملکرد دولت نهم و دهم در حوزه ورزش یکی از موارد مهمی است که باید مورد بررسی قرار گیرد؛ دولت احمدی نژاد در حوزه ورزش کارنامه خوبی را از خود به جای گذاشته است، اما به دلیل برخی از منافع طلبی های شخصی، سنگ اندازی هایی در این حوزه صورت گرفت که با اندکی برنامه ریزی قابل حل بود.
خصوصی سازی
از سال 84 که مجوز واگذاری باشگاه های ورزشی به تصویب هیئت وزیران در دولت خاتمی رسید و حتی کارشناسان تعیین قیمت آن مشخص شد، بحث خصوصی سازی در فوتبال ایران باب شد.
نمایندگان مجلس 24 اردیبهشت 92 طرح واگذاری 51 درصد از سهام باشگاههای استقلال و پرسپولیس به بخش خصوصی و 49 درصد به هواداران را تصویب کردند؛ بر اساس این طرح 51 درصد از سهام استقلال و پرسپولیس میتواند به بخش خصوصی مورد تایید وزارت ورزش واگذار شود که متاسفانه با وجود وعده های متعدد وزارت ورزش و تعیین زمان ها این امر محقق هنوز محقق نشده است.
اجرای نامناسب و نامتوازن خصوصی سازی در ورزش (ورزش حرفه ای دولتی، ورزش غیرحرفه ای خصوصی) سبب شد تا در دولت نهم و دهم در این عرصه کارنامه چندان موفقی نداشته باشیم.
ورزش همگانی
وزارتخانههای کشور از جمله آموزش و پرورش، کار و امور اجتماعی، فرهنگ و ارشاد اسلامی، علوم، تحقیقات و فناوری، سازمان تبلیغات اسلامی، نیروهای مسلح و شهرداریها در کنار وزارت ورزش در گسترش ورزش همگانی سهیم هستند.
فدراسیون ورزش همگانی با برگزاری کلاس های آموزشی و مسابقات کشوری از سال 71 کار خود را آغاز کرد و در هشت سال گذشته به قدرت رسید.
در هشت سال دولت خاتمی میزان تخصیص بودجه برای ورزش همگانی 16میلیارد تومان بود که این مقدار تنها در دولت نهم به بالای 100میلیارد تومان رسید.
زیرساخت ها
تعداد ساخت و سازها در دولت نهم به بیش از دو هزار مکان ورزشی افزایش یافته و سازمان تربیت بدنی بیش از هزار مکان ورزشی را بازسازی و نوسازی کرده است، به این ترتیب در دولت نهم به اندازه 30 سال گذشته انقلاب، ساخت و ساز اماکن ورزشی صورت گرفته است.
میتوان به جرات گفت که مهمترین اقدام دولت که تاثیر بسیار فراوانی بر عملکرد ورزشکاران در سال های بعد داشت، همین ساخت و سازهای ورزشی بود.
سازمان تربیت بدنی در دولت نهم تمام تلاشش را به تجهیز شهرهای کوچک و بزرگ کشور معطوف کرد، به طوری که بنا به گزارش رئیس جمهور، از ابتدای انقلاب تا سال 84 در مجموع 4023 مجتمع ورزشی ساخته شده بود.
در هفت سال دولت های نهم و دهم، 4595 مجتمع ورزشی احداث شده و همین ساخت و سازها بدون شک مهمترین کارکرد دولت در این سال ها در عرصه ورزش بوده است.
علم در ورزش
در دوره دولت نهم بیش از 600 جوان با مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد در ورزش به کار گرفته شدند؛ همچنین در جهت توسعه توانمندی های افراد در فدراسیون ها، کلاس های متعددی برگزار شد و تمام فدراسیون ها دارای برنامه پنج ساله شدند.
با تشکیل وزارت ورزش در دولت دهم نیز به راحتی می توان به این مسئله دست یافت که رویکرد علمی در تشکیلات سازمانی وزارت ورزش و جذب نیروی انسانی تخصصی طی سال های اخیر رشد چشمگیری داشته است.
زنان
ورزش زنان ایران در دولت های نهم و دهم در تمامی بخش های همگانی، قهرمانی و حرفه ای رشدی غیرقابل انکار داشته و امید به آینده را بیشتر کرده است.
به گفته بسیاری از کارشناسان کمترین دستاورد دولت دهم در حوزه ورزش زنان تخصیص 40 درصد اعتبارات ورزشی فدراسیون ها به حوزه ورزش زنان بوده؛ همین حمایت مالی و توجه بیشتر به حوزه زنان در هشت سال اخیر موجب شد برای نخستین بار در تاریخ ورزش کشورمان 17 ورزشکار زن در 9 رشته و ماده ورزشی به بازی های المپیک و پارالمپیک لندن اعزام شوند.
کسب مجوز حضور در 11 رشته ورزشی در بازی های آسیایی و تصاحب 14 مدال طلا، نقره و برنز، شرکت در دو رشته پارآسیایی و کسب 14مدال طلا، نقره و برنز در بخش انفرادی و تیمی از دیگر موفقیت های ورزشی زنان در هشت سال گذشته بود.
در کنار کسب مقام های مختلف بین المللی، باید به رایزنی فعال و تعامل مسئولان ورزش ایران با مجامع بین المللی و ورزشی برای تصویب پوشش اسلامی در رشته های مختلف و نیز طراحی پوشش زنان ورزشکار در 43 رشته اشاره کرد که مهمترین نتیجه این تعامل ها تصویب پوشش زنان فوتبالیست و کاراته کار است.
جانبازان و معلولان
در دولت نهم و دهم توجه ویژهای به معلولان شده است، به طوری که در حال حاضر در تمامی استانها مجموعههای مناسب ویژه معلولان راهاندازی شده است.
کاروان ورزشکاران پارالمپیکی ایران در بازی های 2008 پکن موفق به کسب 14مدال شامل پنج طلا، شش نقره و سه برنز شد که هشت مدال کمتر از بازی های 2004 آتن بود.
پارالمپیک 2012 لندن نیز با کسب 10مدال طلا و رتبه یازدهم همراه بود که رشد 100 درصدی ایران را در این بخش نشان می داد.
مدال آوری در المپیک
ایران در بازیهای المپیک تابستانی 2008 با کاروان ورزشی متشکل از 55 ورزشکار در 13 رشته ورزشی شرکت کرد، این تیم در نهایت با یک مدال طلا توسط هادی ساعی در تکواندو و یک مدال برنز توسط مراد محمدی در کشتی به کار خود خاتمه داد و در جدول مدالها در رده پنجاه و یکم ایستاد.
ایران در بازیهای المپیک تابستانی 2012 با کاروان ورزشی متشکل از 53 ورزشکار در 14 رشته ورزشی، در شهر لندن انگلستان شرکت کرد.
ایران در این المپیک با کسب 12 مدال شامل چهار طلا، پنج نقره و سه برنز نشان بهترین نتیجه خود را از لحاظ تعداد نشان کسب کرد و در رده هفدهم جهان قرار گرفت.
بازیهای آسیایی
در سیزدهمین حضور، ایران در بازیهای آسیایی در سال 2010 در گوانگجو با 362 ورزشکارشرکت کرد که در پایان رقابت ها با کسب 20 مدال طلا، 12 نقره و 25 برنز به مقام چهارمی مسابقات دست یافت.
این نتیجه بهترین نتیجهای بود که کاروان اعزامی ایران به این قبیل بازیها از زمان انقلاب 1357 کسب کرده بود.
در بازیهای آسیایی 2006 دوحه، ایران موفق شد 11 طلا، 15 نقره و 22 برنز و در مجموع 48 مدال کسب کند و در رده ششم آسیا قرار بگیرد.
مدال آوری در پارالمپیک
کاروان جانبازان و معلولان کشورمان در پارالمپیک 2008 پکن با ترکیب 74 ورزشکار در سیزدهمین دوره از رقابتهای پارالمپیک شرکت کرد و با کسب پنج مدال طلا، شش مدال نقره و سه برنز و در مجموع 14 مدال، با کسب جایگاه بیست و دوم در این رقابتها، به کار خود پایان داد و توانست در این دوره از مسابقات حتی بالاتر از کشورهایی چون ایتالیا، اتریش و دانمارک قرار گیرد.
کاروان ورزش جانبازان و معلولان ایران در پارالمپیک 2012 لندن با 79 ورزشکار جانباز و معلول در 13 رشته ورزشى با نام کاروان دلوار به یاد دلاوریهای رئیسعلی دلواری و با شعار «توکل، تلاش، میثاق با شهدا» شرکت کرد.
کاروان ورزشی جانبازان و معلولان ایران در این دوره از بازیهای پارالمپیک با کسب 24 مدال (10 طلا، هفت نقره و هفت برنز) در میان 163 کشور، مقام یازدهم را بدست آورد که این بهترین نتیجه ورزشکاران ایران در بازیهای پارالمپیک بوده است.
ورزشهای بومی
توجه جدی به ورزش روستایی هم از طریق دستگاه ورزش و هم فدراسیون ورزش های روستایی و عشایری و سنتی و بومی محلی، خصوصاً در دولت نهم از نکات مثبت دولت احمدی نژاد بود.
هدیه به جانبازان
یکسان سازی جوایز قهرمانان مدال آور ورزش ایران یکی از مهمترین خواسته های ورزشکاران جانباز و معلول ایران بود که با تدوین دستورالعمل جدیدی از سوی سازمان تربیت بدنی وقت، این موضوع به تایید دولت احمدی نژاد رسید و برای بازی های آسیایی و پارآسیایی 2010 گوانگجو اجرا شد.
ایجاد تناسب در جوایز مدال آوران معلول و افراد سالم کشور یکی از کارهای مهم دولت دهم است که ریشه آن در حضور ریاست جمهوری در جمع ورزشکارن پارالمپیکی بازی های 2008 پکن و گفت وگو با ورزشکاران و آشنایی با مشکلات آنان است.
بودجه یک در صد
تخصیص یک در صد از بودجه بخش ها و سازمان های مختلف به امر ورزش قانونی است که مدت هاست مورد تصویب مجلس قرار گرفته، اما در هشت سال ریاست احمدی نژاد عملی نشد، در حالی که این طرح می توانست در بعد کلان، بودجه عظیمی را در اختیار ورزش کشور قرار دهد.
حضور ورزش در مداس
ورود ورزش های پایه به مدارس از جمله طرح هایی است که نقش مهمی در استعدادیابی دارد که در دولت نهم و دهم حضور رشته هایی مانند شنا و ژیمناستیک در مدارس، از جمله گام های مثبتی بود که برداشته شد.
رشته هایی مانند تیراندازی با کمان و ورزش پهلوانی نیز آماده حضور در مدارس هستند.
در حال حاضر این طرح در برخی از مدارس کشور اجرا می شود، اما هنوز هم هستند مدارسی که در این امر کوتاهی کرده اند.
فوتبال
ناکامی تیم ملی در مسابقات جام ملت های آسیا در سالهای 2007 و 2011، ناکامی در صعود به جام جهانی 2010، ناکامی تیم های امید ایران در رسیدن به المپیکهای 2008 و 2012 و شکست تیم های پایه در مسابقات جهانی و آسیایی و در مقابل، قهرمانی تیم نوجوانان در آسیا، انتخاب به عنوان فدراسیون برتر سال آسیا و قهرمانی تیم ملی فوتسال در آسیا کفه ترازو را به نفع شکستها سنگین میکند.
حضور ایران در جام جهانی 2006 و نمایش ضعیف تیم ملی ایران انتقادات مردم و مطبوعات را به دنبال داشت؛ استفاده از علی دایی که در آن زمان 36 ساله بود، استفاده نکردن از برخی بازیکنان، ضعف مهاجمان که هیچ گلی به ثمر نرساندند، ضعف جسمانی بازیکنان، فقدان انسجام تیمی و حاشیههای فراوان اطراف تیم ملی برخی از این انتقادات بود.
درآخرین روزهای دولت دهم و صعود ایران به جام جهانی 2014 شرایط در فوتبال تغییر کرد و پس از هشت سال در جا زدن فوتبال، مردم بار دیگر با فوتبال آشتی کردند.
تشکیل وزارت ورزش و جوانان
وزارت ورزش و جوانان در 8 دی ماه 1389 و پس از ادغام سازمان تربیت بدنی و سازمان ملی جوانان در مجلس هشتم تشکیل شد.
حمید سجادی نخستین وزیر پیشنهادی ورزش و جوانان، در اواخر خرداد ماه 1390 به مجلس شورای اسلامی معرفی شد، اما با 137 رأی مخالف نتوانست رأی اعتماد مجلس را کسب کند.
محمد عباسی در پنجم مرداد ماه 1390 به عنوان دومین وزیر پیشنهادی ورزش و جوانان به مجلس معرفی شد که 12 مرداد با 168 رای موافق و 61 مخالف و 15 ممتنع رای اعتماد گرفت.
دولت در برابر تشکیل وزارت ورزش مقاومت زیادی کرد که تاخیر در معرفی وزیر ورزش به مجلس دلیل همین اعتراض بود.
در دو سالی که از آغاز به کار وزارت ورزش می گذرد نگاه دولت به این وزارتخانه از نظر بسیاری از کارشناسان نگاه کارشناسی بود.
حضور زنان در ورزشگاه
معضلات فرهنگی حاکم بر ورزش که بعضاً با اعتراض مراجع معظم تقلید و مردم مواجه بود، در دولت نهم و دهم بارها وجود داشت که موضوع اجازه ورود زنان به اماکن ورزشی و حضور زنان در برخی از مسابقات ورزشی خارجی از جمله این انتقادات است.
تعلیق
علیآبادی، رئیس سازمان تربیتبدنی در دولت نهم و در حالی که ایران به جام جهانی 2006 صعود کرده بود، دادکان را از صحنه اول فوتبال ایران کنار زد و تیم ملی فوتبال ایران قربانی این کش و قوس های سیاسی در جامجهانی 2006 شد.
برکناری دادکان و گزارش نحوه برکناری وی به فیفا، نتیجه ای جز تعلیق فوتبال ایران را در بر نداشت، اما این پایان کار تعلیق ورزش ایران نبود؛ با روی کار آمدن عباسی در وزارت ورزش و برکناری برخی از روسای فدراسیون ها در آستانه المپیک، ورزش ایران با خطر تعلیق روبرو شد و اجازه حضور برخی از رشته ها مانند قایقرانی، تیراندازی با کمان و دوچرخه سواری با رقابت های جهانی داده نشد.
این موضوع در نهایت منجر به تعلیق کمیته ملی المپیک و فشار ioc مبنی بر اصلاح اساسنامه فدراسیون و کمیته ملی المپیک و بازگرداندن روسای برکنار شده شد.
در حال حاضر هم انتخابات کمیته ملی المپیک هشت ماه به تاخیر افتاده که این امر موجب اختلاف شدید بین کمیته ملی المپیک و وزارت ورزش شده است.
برخی کارشکنی ها در داخل و انتقال اخبار به IOC سبب شد تا انتخابات کمیته ملی المپیک به تاخیر بیفتد که این امر ورزش را پس از المپیک با مشکل روبرو کرد.