به گزارش خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، هدف این پایان نامه این است که با استفاده از این پایان نامه شناسایی بیماران راحت تر و زودتر صورت می گیرد. باید یک غربالگری انجام شود چون تمام بیماران را نمی توانیم با استفاده از این دستگاه، آزمایش کنیم ولی این امکان وجود دارد که افراد مشکوک را با استفاده از ام آر آی شناسایی کرد.
امیر اکبریان اقدم در پایان نامه ای که به بررسی ارتباط عملکردی در مغز بیماران مبتلا به اختلال اوتیسم با استفاده از داده ی تصویر برداری تشدید مغناطیسی عملکردی در حال استراحت پرداخت.
هدف از انجام این پژوهش امکان تفکیک بین بیماران اوتیسمی و افراد سالم است به لحاظ تغییر در اتصالات عملکردی مغز بیماران است.
نتایج پژوهش حاضر نشان داده است که روش تصویربرداری تشدید مغناطیسی عملکردی روشی است که به دلیل ویژگی هایی همچون رزولوشن مکانی مناسب، رزولوشن زمانی متوسط، غیرتهاجمی بودن و قیمت نسبتاً پایین به ابزاری مناسب برای تحلیل فعالیت عصبی مغز تبدیل شده است. این روش به اندازه گیری میزان تغییرات سطح اکسیژن خون که بر اثر تغییرات فعالیت عصبی به وجود آمده است می پردازد. با وجود آن که این روش به طور مستقیم فعالیت عصبی را نشان نمی دهد ولی می توان میزان تغییرات فعالیت عصبی نواحی مختلف مغز را به طور غیرمستقیم اندازه گیری کرد.
در این پایان نامه آمده است که نواحی مغز به طور مستقل از هم کار نمی کنند بلکه نواحی مختلف مغز با هم مرتبط بوده و فعالیت یک منطقه ممکن است با فعالیت ناحیه ای دیگر که حتی از نظر آناتومیکی دور است همزمان باشد و یا فعالیت یک ناحیه باعث فعالیت بعدی در یک ناحیه ای دیگر شود.
همچنین در این پایان نامه آمده است که برای تحلیل تصاویر تشدید مغناطیسی عملکردی و به دست آوردن نقاط فعال و ارتباط میان نواحی مختلف روشهای مختلفی به کار رفته است. این روشهایا مبتنی بر تحلیل یک ناحیه خاص بودهاند و یا به شکل شبکه کل مغر پرداختهاند. روش تحلیل اجزای مستقل گروهی روشی بوده است که برای تحلیل این تصاویر به کار رفته است. در این روش با فرض استقلال فعالیت نواحی از همدیگر نقشه ارتباط عملکردی به دست آمده است. در رویکردی دیگر برای به دست آوردن نقشه ارتباط عملکردی برای دو گروه از روشهای خوشهبندی استفاده شده است. روش خوشهبندی فازی و روش خوشهبندی طیفی برای انجام خوشهبندی مورد استفاده قرار گرفتهاند.
عماد الدین فاطمی زاده ، استاد راهنمای این پایان نامه است که در باره اهمیت تحقیق در این زمینه می گوید: بیماری اوتیسم در گذشته کمتر شناخته می شد و به اشتباه با عقب ماندگی یکسان گرفته می شد و روال درمانی مناسبی برای این افراد به خصوص بچه ها که عمدتاً درگیر می شوند در نظر گرفته نمی شد. در صورتی که اختلال در خودماندگی، اوتیسم، یکی از اختلالاتی است که با علائمی همچون اختلال در شناخت اجتماعی، ارتباطات، علاقه مندی های محدود و رفتارهای تکرار شونده شناخته می شود. این بیماری از جمله بیماری هایی است که از جمله اختلالات رشد دسته بندی می شود علل پدید آمدن این اختلال را به برخی از نارسایی ها در فعالیت نقاط مختلف مغز مربوط دانسته اند. شیوع نسبتاً بالای این بیماری و واضح نبودن علل این بیماری انجام مطالعات بیشتر را ضروری می سازد.
وی در ادامه افزود: امروزه آمارهای مبتلایان به بیماری اوتیسم به این علت افزایش است که این بیماران زودتر شناخته می شوند و در گذشته افراد مبتلا به اوتیسم شناخته نمی شدند.
استاد دانشگاه صنعتی شریف گفت: در این پایان نامه با استفاده از تصاویر ام آر ای عملکردی این افراد را در مقابل افراد گروه سالم مورد بررسی قرار داده ایم و به نتایجی دست یافته ایم که تفاوت نسبتاً معنی داری بین اتصال نواحی مغزی با گروه کنترل وجود دارد. البته پایگاه داده ای، یک پایگاه داده ای بین المللی است و هنوز پایگاه داده ای بومی نداریم. در گام بعدی با وسعت بخشیدن به این پایگاه داده های بومی، درصدد هستیم تا مشکل بیماران را تحلیل کنیم.
وی تصریح کرد: بیمارانی که در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفتند افرادی بودند که مرتبه ظهور بیماری شدیدی داشتند. این کار جزو اولین پروژه ها و پایان نامه ها در این زمینه است که به نتایجی نیز رسیده ایم که امیدواریم نتایج در آینده بهتر شود.FMRI با داروهای آرام بخش بیمار را برای چند ساعتی آرام می کنیم و در درون دستگاه قرار می دهیم.
فاطمی زاده در پایان گفت: این پایان نامه به همراه دو پروژه دیگر، به نتایج قطعی تری خواهیم رسید که بعد از این اقدامات به همکاری جامعه پزشکی نیاز داریم که با همکاری با هم به پروتکل تشخیص خوبی دست یابیم. حدود یک سال دیگر به نتیجه جمعی و کاربردی در کلینیک می رسیم. نتایج به دست آمده از روشهای بالا شباهت بالایی میان نقشه ارتباط عملکردی میان گروه اوتیسمی و افراد گروه کنترل رانشان میدهند. با این وجود تفاوتهایی میان ارتباط برخی از نواحی مغزی بین دو گروه دیده میشود. این اختلافات در شبکه پیش فرض مغز، همچنین در نواحی مربوط به کورتکس موتور دائمی و ... دیده میشود.