گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ چندی پیش فیلمی معروف در ژانر وحشت از شبکه نمایش پخش شد. فیلم «دیگران» از مشهورترین فیلم های جهان در این ژانر است که به دلیل داستان متفاوت، به شهرت خاصی رسیده است.
موضوع فیلم به خانواده ای برمی گردد که متشکل از مادر، دختر حدوداً 10 ساله و پسری حدود 7 سال است. پدر این خانواده در طی جنگ جهانی دوم به جنگ رفته و 1 سال و نیم است خانواده از سرنوشت وی خبر ندارد. در انتهای فیلم نیز متوجه می شویم پدر این خانواده در جنگ کشته شده است. در این فیلم که سال 1945 را نشان می دهد، سرگشتگی این خانواده و انواع بیماری های اعضای آن محور قرار گرفته است. مادر، که نیکول کیدمن نقش او را بازی می کند، دچار میگرن و فرزندان دچار نوعی بیماری هستند که با نوری بیش از نور چراغ های کم سو به خفگی می افتند. در میانه فیلم گمان می کنیم در خانۀ بزرگی که آن ها ساکن هستند، روح هایی وجود دارند که فرزندان را آزار می دهند. اما در انتهای فیلم متوجه می شویم این مادر و فرزندان کشته شده اند و در اصل خود آن ها روح هستند متوجه مرگ خود نشدند و فکر می کردند زنده هستند. کسانی نیز که گمان می کردند روح هستند، افراد زنده ای هستند که پس از مرگ آن ها به این خانه نقل مکان کرده اند. از همه مهمتر دلیل مرگ اعضای خانواده است. مادر این خانواده در اثر فشارهای روحی فراوان ناشی از جنگ و عدم حضور شوهر، فرزندان خود را خفته کرده و در نهایت با اسلحه خود را می کشد.
از این دست فیلم ها در تاریخ هالیوود کم نیستند. فیلم های فراوانی دوره جنگ جهانی دوم و سالهای پس از آن را نشان می دهد که محور همگی آن ها سرگشتگی خانواده های بی شوهر است. اگر فیلمی واقع گرا باشد خانواده ای را نشان می دهد که در نهایت به افسردگی و گاهی خود کشی ختم می شوند. اگر نیز قدری بُعد تخیلی آن قوی تر باشد، تنها در پناهگاه عالمی دیگر است که مأوا می گیرند و تنها در آن عالم تخیلی است افرادی به خانواده سرگشته یاری می رسانند. وگرنه در این عالم که مأمن و پناهگاهی ندارند. در برخی از فیلم ها نیز برخی افراد تخیلی از عالمی تخیلی خارج می شوند و به این افراد کمک می کنند.
این تصویر را در خاطرات و کتب جنگ جهانی نیز خواهید دید. پیشنهاد می کنم به کتاب جنگ و خاطره مراجعه کنید تصویری کلی از فضای خاطرات جنگ جهانی دوم کشور فرانسه خواهید یافت.
حال این تصویر را بگذارید کنار تصویر بانوان و خانواده های ایرانی در زمان جنگ تحمیلی 20 سال قبل خودمان که چه رشادت هایی را به انجام می رساندند. زنان کشورمان نه بلکه در بحران بی همسری، سرگشته نشدند، بلکه خود، همسرانشان را به سلحشوری و رشادت بیشتر فرا می خواندند.
بهترین نمونه آن کتاب نامه های فهیمه است. در این کتاب نامه هایی از «فهیمه بابائیان پور»است به همسرش، شهید غلامرضا صادق زاده است که وی را ترغیب به شهامت و شهادت می کند و به نوعی او را در این یادداشت ها و نامه ها تربیت می کند. پس از آنکه غلامرضا به شهادت می رسد، با برادرش علی رضا ازدواج می کند. او که داغ شهادت همسر را چشیده، شوهر دوم خود را بدون هراس از سرگشتگی به شهادت فرا می خواند.
از این دست اتفاقات در دفاع 8 ساله بسیار بوده است. به خاطرات بانوان جنگ تحمیلی و به خصوص کتاب های نیمه پنهان ماه مراجعه کنید خواهید دید این بانوان چگونه با اقتدار کامل با مشکلات خود روبرو شدند. برخی بانوان بودند که خود می خواستند با رزمندگانی ازدواج کنند که می دانستند به شهادت می رسند. وقتی همان رزمنده از آرمان شهادت خود خبر می داد، آن خانم می گفت من می خواهم با فردی ازدواج کنم که پس از شهادتش، نام آن شهید روی من بماند. برخی زنان کشورمان با اصرار به همسری جانبازی در می آمدند که می دانستند زندگی سختی با او خواهند داشت.
البته نه آنکه تنها دلیل باشد، اما یکی از دلایل عمده ای که بانوان در زمان جنگ آموزش نظامی می دیدند این بود که به شوهرانشان بگویند «شما بروید و از مملکت دفاع کنید، مشکلی نیست، اگر شهید شوید نیز، ما می توانیم از خود دفاع کنیم.»
شما این تصاویر مقتدرانه را در کنار تصاویر ذلیلانه غرب از خانواده های جنگ زده شان بگذارید و ببینید جایگاه ما کجاست و جایگاه آن مردمان دور افتاده از دین کجاست. همچنین ببینید زنان مغرب زمین از مرتبه ای بالاتر برخوردارند یا زنان کشورمان، ایران؟
حال شما در نظر بگیرید برخی نویسندگان و کارگردانان کشورمان فیلم هایی می سازند که برای نشان دادن مظلومیت کشورمان، اقتدار خانواده ها و بانوان دوران جنگ را زیر سوال می برند. خانواده های ایرانی را سرگشته و زنانش را مذبذب و درمانده نشان می دهند. البته طبیعی است و اطمینان داریم چنین افرادی یک کتاب از خاطرات این بانوان را نخوانده اند تا مظلومیت در عین اقتدار را تشخیص دهند. پیشنهاد می کنیم حداقل یک کتاب خاطرات همسر «شهید مدق» را مطالعه کنند تا زندگی عاشقانه، مقتدرانه و مظلومانه این همسر الهی و تمام همسران دوران جنگ را بشناسند. این سه گانه در تمام زندگی های جنگ حضور داشت. اما متأسفانه موارد دیگرگون از زندگی خانوادگی و اجتماعی رزمندگان دفاع 8 ساله ای که در سینما و تلویزیون تصویر می شود، نشان داده می شود.
واقعه تفسير درستي بود.