احمد شاکری در گفتگو با خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، در پاسخ به اینکه عمکلرد وزارت ارشاد را از آغاز روی کار آمدن دولت یازدهم تا کنون چگونه ارزیابی می کنید؟ گفت: در تحلیل عملکرد دولت فعلی در حوزه فرهنگ به خصوص وزارت ارشاد به عقیده من باید این مساله را درنظرگرفت که این دولت با چه شعاری وارد میدان شد؟ تا به حال چه مقدار از این شعارها محقق شده است؟ این شعارها چگونه تفسیر و در نهایت تبدیل به برنامه شد؟
وی با اشاره به اینکه شعار دولت یازدهم اعتدال است و در حوزه فرهنگ تعابیر متنوع و متعددی از این واژه یافت می شود، ادامه داد: یکی از مهم ترین کلید واژه هایی که بر پایه این اصطلاح در حوزه فرهنگ به خصوص ادبیات داستانی مطرح شد از جمله بحث باز شدن فضای چاپ و انتشار و به صورت خاص بحث تغییر در برخی مفاد ممیزی، لغو ممیزی پیش از چاپ، تغییر و بازنگری در نحوه و شیوه اعمال ممیزی و درنهایت کوتاه کردن ممیزی بود.
نویسنده کشورمان با بیان اینکه ممیزی به عنوان یک امر اصیل، مبنایی و ضروری در حوزه ادبیات کشور مورد توجه نیست اظهار داشت: فکر میکنم درحوزه ممیزی دولت یازدهم به دام جریان شبه روشنفکری افتاده است. درواقع همانطور که جریان شبه روشنفکری تلاش دارد خلاف فانون حرکت کند تلاش اولیه و ورود وزارت ارشاد به بحث ممیزی و برجسته کردن آن موجبات تفسیر غلط و راهبرد غلط را در صحنه اعتدال فراهم آورده و بیش از آنکه فضا را برای ادبیات متعهد سالم سازی کند راه را برای جریان شبه روشنفکری باز کرده است.
وی در بخش دیگری از سخنانش عنوان کرد: مهم ترین چالش ها و بنیادی ترین مسئله در حوزه کتاب و کتاب خوانی ممیزی نیست. ادبیات ما سفارشی نیست. البته این اصطلاح بیشتر توسط جریان شبه روشنفکری مطرح شده است. این جریان با مطرح کردن این مسائل سعی بر نفی ابیات ایثار و حماسه دارد. درواقع جریان شبه روشنفکری با جعل اصطلاحاتی چون ادبیات سفارشی و ادبیات دولتی می خواهد جریانی را که همسو با نظام در حال حرکت است تضعیف کند.
این نویسنده در ادامه سخنانش با بیان این مطلب که متولیان فرهنگی با مطرح کردن این مسائل نشان می دهند که یا از پیشینه این اصطلاح آگاهی ندارند و یا در صورت اطلاع آن را مطرح می کنند که در هر دو صورت مقصر هستند گفت: به طور کلی ممیزی پس از چاپ در درجه اول امری خلاف قانون است. البته به فرض اینکه ممیزی پس از چاپ عملی شود نقض غرض است. به عبارتی دیگر اگر هدف از ممیزی عدم اشاعه خلاف قانون باشد پس انتشار اثری که خلاف قانون است درواقع همان اشاعه فرهنگ غلط است.
شاکری افزود: البته تجربه در حوزه کتاب نشان داده اثری که چاپ و توزیع می شود جمع آوری آن از بازار معنایی ندارد و البته در این صورت بیشتر برای آن کتاب تبلیغ می شود.
وی در بخش دیگری از سخنانش به تعامل دولت یازدهم با مجموعه های مستقل و انقلابی اشاره کرد و در این باره تصریح کرد: مدیریت جدید معاونت فرهنگی از ابتدای روی کار آمدن تا کنون نشان داده نتوانسته است تعامل سازنده ای با مجموعه و نهادهای انقلابی برقرار کند.به عنوان نمونه مجموعه انجمن قلم مجموعه ای متعهد از نویسندگان شعرا و هنرمندان انقلابی است که معاونت فرهنگی تاکنون هیچگونه تعاملی با این مجموعه نداشته است.
شاکری در همین زمینه افزود: همچنان که بنیاد ادبیات داستانی با توقف یک ساله همراه شد و دولت جدید پس از گذشته این همه مدت سرانجام ماه گذشته یود که به فکر مدیریت جدید برای این نهاد افتاد در حالیکه در یک سال گذشته بنیاد با کم ترین ظرفیت موجود به کار خود ادامه می داد.
نویسنده « عریان در برابر باد» در ادامه با اشاره به اینکه همه این مسائل به مبانی فکری دولت بر می گردد ادامه داد: اینکه در دولت جدید به ناشرین و نویسندگان خاص میدان داده شود باید اندیشید که این امر چه قدر در راستای تقویت ادبیات انقلاب اسلامی است؟ این مسئله که دغدغه دولتی انتشار و یا چگونگی انتشار اثر کسانی چون محمود دولت آبادی باشد خبر خوبی برای ادبیات ما نیست و البته این امر به آن معناست که ما نسبت به جریان اصیل انقلاب و جریان ادبیات متعهد و تقویت این دو بعد توجهی نداریم و به نظر می رسد دراین زمینه کوتاهی شده است.
شاکری در پایان به وضعیت بازارنشر از زمان روی کار آمدن دولت جدید اشاره و دراین باره خاطرنشان کرد: من تاکنون تغییر محسوسی را دراین زمینه ندیدم البته مخاطبان کتاب در تلاش هستند به آثار مورد نظرشان دست پیدا کنند. به عنوان مثال نمایشگاه کتاب که مشتریان و مخاطبان خاص خود را دارد. اما به طور کلی من تا این لحظه نه در حوزه تسهیل چاپ کتاب و نه درمقوله قیمت کتاب تفاوت مشهودی را ندیده ام اگرچه در فرصت هایی که دولت پیشرو دارد باید برنامه دقیقی داشته و افق چند ساله ای را در جهت اصلاح وضعیت کتاب درنظر بگیرد.