گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ بازار نشر در هفته ای که گذشت با خبرهای متنوعی همراه بود؛ از واکنش صالحی به اظهارات کمیسیون فرهنگی تا ورود ده نمکی به حوزه شعر. خبر اول اینکه:
سید عباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر ارشاد در خصوص کتاب «ایران در گذر روزگاران» گفت: وقتی که خبر شما به دست بنده رسید، این مسئله را پیگیری کردم اما نکته اینجاست که در ماه 3 یا 4 هزار کتاب برای ما می اید مطمئنا همه کتاب ها را من نمی بینم؛ این مسئله را به مدیر اداره کتاب آقای شجاعی صائین منتقل کردم و از ایشان خواستم اطلاعات کتاب را به بنده بدهند.
وی افزود: نکته اول این است که این کتاب 23 آذر 92 به برای بحث مجوز به اداره کتاب آمده است و جزء کتاب های ممنوعه نبوده، پنج سال قبل فیپا را ناشر گرفته است اما به دلایلی آن را ارائه نداده، پس این بحث که کتاب ممنوعه ا ی به کتاب مجاز تبدیل شده باشد عملا رد می شودد، در مورد کتاب هم ممکن است گفته شود که بررس بی ملاحظه ای این کتاب را بررسی کرده و همین طوری مجوز داده است و یا اینکه ساختار، ساختار غیر قابل اعتمادی است.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد ادامه داد: بررس 25 مورد اشکال را به ناشر اعلام کرده است، گاهی اوقات تصور این است که اداره کتاب در این دولت راحت به کتاب ها مجوز می دهد اما در واقع این طور نیست، همین کتاب 25 مورد اصلاحات داشته است که ناشر هم اعمال کرده است.
صالحی تاکید کرد: وقتی از بیرون خبرها خوانده می شود تعبیر این است که کتابی 5 سال ممنوعه بوده و اینها مجوز داده اند آن وقت برداشت ها این می شود که بررس چه انسان عجیب و غریبی بوده است و چه اداره کتابی است، در 200 یا 300 صفحه بررس 25 مورد اصلاحیه پیدا کرده است.
وی در ادامه با اشاره به پیگیری این موضوع در جلسه کمیته تخصصی هیات نظارت بر ضوابط نشر نیز گفت: در این جلسه که 7 نفر از اعضای اصلی هیات حضور دارند، که این موضوع آنجا هم پیگیری شد. تلقی یکی از اعضا این بود که کل کتاب از آقای عباس میلانی است. پس تلقی ها از بیرون در مورد این کتاب این طور است.
صالحی در ادامه بیان داشت: کمیسیون فرهنگی مجلس و دیگران یک خبر را لخت میبینند و براساس آن هم قضاوت می کنند، مثلا در مورد اینکه در کتاب آمده است "رضا خان قهرمان مشروطه است" در کل در خصوص مشروطه دو تلقی وجود دارد، یک تلقی این است که مشروطه کلا بر باد است و یک جنبش اجتماعی درست نبوده است و باطنا انگلیسی بوده و یک نگاه هم این است که مشروطه یک جنبش اجتماعی بوده است و مجموعهای از نکات مثبت و منفی است و با این حال معدل این جریان به سمت پهلوی سوق پیدا کرده و از دل آن این موضوع بیرون آمده است. در صحبتی که با بررس هم داشتم عنوان داشت که دیدگاه دوم را داشته که از درون مشروطه هم همین مولفه ها بیرون می اید با این تفسیر قهرمان بحث ارزشی پیدا نمی کند، با یک نگاه مبنایی، این تعبیر اشکال نداشته است، این را هم در نظر بگیرید که وقتی کتاب چاپ می شود این جمله بزرگ می شود اما در زمان خواندن حروف چینی نشده است .
وی در پاسخ به این سوال که این کتاب صراحتا قصد تطهیر رژیم پهلوی را دارد گفت: من کتاب را به تفصل نخوانده ام اما قسمت هایی که در خبرتان ارجاع داده بودید را نگاه کردم، با نگاهی که الان می گویید اگر درست باشد، قضیه متفاوت است اما اینکه اینگونه القا شود که ما به فرآیندها بی توجهیم و یا کتاب را به یک ادم بی اطلاع داده ایم و با تغییر دولت، کتابها بدون بررسی منتشر میشوند درست نیست. من از فرایند دفاع می کنم اما چون محتوا را کاملا بررسی نکردم نمی توانم الان نظری بدهم و باید بعد از بررسی نظرم را اعلام کنم.
وی در پایان گفت: قرار است اداره کتاب در این خصوص گزارش کاملی به بنده ارائه کند تا در این مورد تصمیم بگیریم.
ترجمهای جدید از «خصائصالزینبیه» در راه است
کتاب «خصائصالزینبیه» اثری از زندهیاد سید نورالدین جزایری است که به زبان عربی نوشته شده است و درباره زندگی و ویژگیهای اخلاقی و شخصیتی حضرت زینب(س) است.
سید نورالدین جزایری مولف این کتاب، از محققان سرشناس و بزرگان حوزه علمیه نجف اشرف است که در سال 1313 هجری در شوشتر متولد شد و در سال 1384 درگذشت. وی در محضر عالمانی چون آیتالله سید ابوالحسن اصفهانی آموزش دیده و آثار مختلفی از خود به جا گذاشته که «خصائصالزینبیه» یکی از مشهورترین آنهاست.
کتاب برای اولین بار در سال 1341 هجری شمسی در شهر نجف به چاپ رسید و ظرف مدت کمی به زبانهای مختلف ترجمه شد. این کتاب به فارسی نیز ترجمه شده و در حال حاضر ترجمه دیگری از آن برای چاپ توسط انتشارات آرامدل، در حال انجام است. این ترجمه این روزها در حال انجام است و هنوز به پایان نرسیده است. این ناشر تلاش دارد این کتاب را برای ماه محرم سال جاری آماده و منتشر کند.
مطالب این کتاب، بعد از مقدمه و بخش کوتاهی از زندگانی مولف، از مقطع ولادت حضرت زهرا(س) آغاز میشود و مطالبی را درباره خلقت حضرت فاطمه(س) و فرزندانش شامل میشود. کتاب سپس به ولادت حضرت زینب(س)، اسامی و کنیههای وی و شرح و تفسیر القاب آن حضرت میپردازد. عصمت حضرت زینب(س)، لقب ولیالله و امنیةالله از دیگر مطالبی هستند که در این کتاب دربارهشان توضیح داده شده است.
کتاب دیگری که انتشارات آرامدل در تدارک چاپ آن است، نسخههای چاپ دوم مجموعه شعر «باران نور» سروده سید رضا مؤید از شاعران آیینی است. این کتاب، مجموعهای از اشعار این شاعر در قالبهای مختلف درباره 14 معصوم را شامل میشود. نسخههای چاپ اول این کتاب به پایان رسیده و ناشر در تدارک آمادهسازی چاپ دوم آن برای عرضه به بازار نشر است.
گربه یک مهندس است!
تاب «اسمت چیه تربچه» داستان طنز بلندی است از عزتالله الوندی که نخستین مجلد از مجموعه طنز «داداشیها» به شمار میرود.
این کتاب داستان نوجوانی به نام پوریا را روایت میکند که با دو موجود خیالی آشنا میشود. او پس از مدتی متوجه میشود اعضاء خانوادهاش نیز با آن دو موجود خیالی آشنایی دارند. این دو موجود خیالی پوریا را به سرزمینی خیال انگیر میبرند اما این سفر برای پوریا مسائلی را به همراه دارد.
این داستان که الوندی نگارش دومین مجلد از آن را در دست دارد با حضور پررنگ عنصر تخیل و استفاده از افسانههای کهن فارسی از سوی سوره مهر در 82 صفحه و قیمت 5500 تومان منتشر شده است.
مجموعه شعر نوجوانانه «گربه یک مهندس است» نیز مجموعهای از تازهترین سرودههای کمال شفیعی است که با تصویرگری ایلگار رحیمی منتشر شده است.
این مجموعه که به گفته شاعر، سعی شده در تدوین آن تا حد امکان از کلیشههای رایج دوری شود، روایتی شاعرانه از وظایف مخلوقات خداوند روی زمین است و سعی شده به زبان شعر بیان شود تا مخاطب به کمک آن دیدگاه تازهای در مورد محیط اطراف زندگیاش پیدا کند.
این کتاب هم که هشتمین اثر منظوم منتشر شده از شفیعی به شمار میرود از سوی سوره مهر با قیمت 4900 تومان منتشر شده است.
مسعود دهنمکی به شعر ورود میکند!؟
اکبر اکسیر شاعر طنزپرداز با بیان این که طنز فعالیت حرامی نیست، اظهار کرد: طنز وسیلهای است برای اصلاح جامعه و تاثیر آن می تواند خیلی بیشتر از حرکت های جدی باشد.
این شاعر با اشاره به این که سینماگرانی همچون کمال تبریزی و مسعود ده نمکی طنز ظریفی را در زمینه دفاع مقدس ارائه دادند، گفت: از این نوع آثار بسیار استقبال شد و در آن هم مفاهیم عمیق انسانی و هم بیان طنازانه وجود داشت.
وی ادامه داد: هر جا که پایههای طنز کشیده شود در آن جا پلیدی و بداخلاقی های فرهنگی دیده میشود. اگر ستون طنز قوی در روزنامههای کشور داشته باشیم شاهد اختلاسهای چندمیلیاردی نخواهیم بود. برای رونق پیدا کردن طنز در کشور اتاق فکری لازم است تا طنز حرکت کند و به مشکلی فرهنگی و هنری تبدیل نشود.
اکسیر با تاکید بر این که هر کسی نمیتواند وارد حرفه طنزپردازی شود، گفت: شاعر و نویسندهای که میخواهد وارد عرصه طنز شود باید پیش از ورودش اعتمادسازی کند و بعد از آن با استفاده از طنز سعی در رفع مشکلات و معایب کند.
وی با بیان این که در شعر طنز دفاع مقدس، شاعرانی هستند که پاک و صادقانه به این موضوع میپردازند، خاطرنشان کرد: در شعر، احتیاج به کسی مانند ده نمکی داریم تا بتواند اشعار طنز خود را با موضوع دفاع مقدس بیافریند.
شاعر مجموعه شعر «مالاریا» با بیان این که همه شاعران طنزپرداز را نباید به یک چوب راند، عنوان کرد: نهادهایی مانند حوزه هنری و دفتر طنز این نهاد میتوانند با حمایت هر چه بیشتر از طنزپردازان کشور و چاپ آثارشان باعث شکوفایی طنز در زمینه و موضوعات گوناگون شوند.
ارتباط «شخصیتهای مانا» و قیصر امین پور
مجموعه 100 جلدی «شخصیتهای مانا» به همت دفتر ادبیات انقلاب اسلامی حوزه هنری به منظور معرفی شخصیتهای تأثیرگذار در حوزه های مختلف به رشته تحریر درمیآید.
در این مجموعه به زندگینامه شخصیتهایی پرداخته میشود که در یکصد سال اخیر بانی خیر در زمینههای علمی، سیاسی، فرهنگی و... بودند و نام آنها به نیکی در این حوزهها یاد میشود. دفتر ادبیات انقلاب اسلامی در سری جدید این مجموعه به سراغ زندگی قیصر امینپور رفته و به جزئیات زندگی این شاعر انقلاب پرداخته است.
این اثر از چند بخش زندگینامه، خاطرات و فعالیتهای امینپور در حوزههای مرتبط تشکیل یافته است که قرار است در 100 صفحه به رشته تحریر درآید. قالب و ساختار اثر به گونهای طراحی شده است تا علاوه بر جوانان که مخاطب اصلی این آثار هستند، خواندن آنها برای دیگران هم جذاب باشد. این نخستینبار است که زندگینامه کامل و مدونی از شخصیتهای برجسته مانند قیصر امینپور با چنین قالب و ساختاری به نگارش درمیآید.
قرار است تا پایان مرداد ماه سال جاری پنج جلد از این مجموعه با محوریت زندگینامه حجتالاسلام و المسلمین سیداحمدخمینی، طاهره صفارزاده، غلامرضا سعیدی، سیدجعفر شهیدی و محمدعلی داعیالاسلام که به قلم اکبر خوشزاد، جواد کامور بخشایش و چندتن از نویسندگان به رشته تحریر درآمده، منتشر شوند.
استقبال خوب مخاطبان از آثار دکتر شریعتی
رئیس انتشارات سپیده باوران گفت: برای چاپ آثار دکتر شریعتی با خانواده ایشان به توافق رسیده ایم و طبیعتا خارج از توافقی که با آنها انجام شده، هیچ کتابی را چاپ نخواهیم کرد.
وی اظهار داشت: قصد نداریم همه آثار دکتر شریعتی را منتشر کنیم، ولی در حال حاضر چند کتاب از آثار ایشان را در دست ویرایش داریم که در آینده منتشر خواهند شد.
رئیس انتشارات سپیده باوران با بیان اینکه با گذشت 40 سال از حیات دکتر شریعتی همچنان آثار وی مخاطبان زیادی دارد، ادامه داد: متاسفانه آثار وی با غلط های املایی، نگارشی و فنی زیاد منتشر شده است ؛ از این رو نیاز بود که این آثار دوباره و با دقت فراوان بازخوانی شوند و رسم الخط جدیدی برای آن در نظر گرفته شود و باید بگویم که همه این 8 عنوان کتابی توسط این انتشارات به چاپ رسیده با چنین نگاهی منتشر شده است.
قدسی افزود: آثار دکتر شریعتی که قبل از انقلاب و در زمان حیات وی منتشر شده است، ملاک ما برای انتشار این 8 عنوان کتاب قرار گرفته و در آینده نیز قرار خواهد گرفت؛ چرا که از این طریق کتاب های منتشر شده از سوی انتشارات سپیده باوران به نسخه اصلی آنها نزدیک تر است. البته ما حتی کلماتی که به اعتقادمان غلط بوده است را نیز اصلاح نکرده و تنها در پاورقی به این مسئله اشاره کرده ایم؛ از این رو باید گفت که نهایت امانتداری در چاپ آثار دکتر شریعتی از سوی انتشارات ما رعایت شده است.
وی با بیان اینکه سه سال از چاپ هشت عنوان کتاب دکتر شریعتی می گذرد، افزود: خوشبختانه استقبال بسیار خوبی از کتاب ها شده است؛ به گونه ای که در این مدت این آثار به چاپ های پنجم و حتی ششم نیز رسیده اند.
رئیس انتشارات سپیده باوران خاطر نشان کرد: این آثار با همکاری بنیاد حفظ آثار دکتر شریعتی منتشر شده و از این جهت به مخاطبان اطمینان می دهم که هیچگونه دخالتی در متن کتاب ها انجام نگرفته است.