به گزارش خبرنگار دولت "خبرگزاری دانشجو"، حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی، صبح امروز در سخنرانی خود در دانشگاه تهران با اشاره به اینکه امسال مراسم آغاز سال تحصیلی با دو واقعه مقارن است یکی یاد مبارک قرآن و عید سعید غدیر که پیش رو دارید و دیگری مقارن شدن با هشتادمین سال تأسیس دانشگاه تهران.
وی ادامه داد: در واقع قانون تاسیس دانشگاه تهران علاوه براهمیت از لحاظ علم و دانش و توسعه یکی از آثار تحول اجتماعی- سیاسی بوده که در انقلاب مشروطه ما رخ داده است.
وی با بیان این مطلب که انقلاب مشروطه به معنای حرکت مردم برای حکومت قانون بود، اضافه کرد: در پی آن تاسیس عدالتخانه و حکومت قانون در سایه فعالیت مجلس شورای ملی، تاسیس بانک ملی ایران به عنوان نهاد مهم اقتصادی و تاسیس دانشگاه تهران در همین مکانی که معروف به باغ جلالیه بود.
وی تصریح کرد: سالیان دراز وقتی در ایران گفته میشد دانشگاه، معنای آن دانشگاه تهران بود و به هر حال دانشگاه های دیگر در رشتههای دیگر و علوم مختلف نیز حضور علمی یافتند. به عنوان اینکه خود دانشآموخته همین دانشگاه هستم و همیشه ورود و عبورم از دانشگاه تهران برایم خاطره انگیز است چرا که دانشگاه تهران حلاوت و عظمت خاص خود را داراست. ضمن اینکه امروز دانشگاههای بزرگ دیگر هم در کشور هستند که هر کدام در زمینه خود سرآمد علم ودانش هستند.
روحانی با تاکید بر اینکه دانشگاه تهران ترکیبی از مراکز علمی بزرگی بود که به دست بزرگان و فرهیختگان تاسیس شده، یادآور شد: از دارالفنون دوران امیرکبیر گرفته تا مدرسه صنایع و هنرهای کمال الملک و مدرسه سیاسی دهخدا و مانند آن و نیز بزرگانی که در رشتههای قدیم و جدید تبحر داشتند، دانشگاه تهران تلفیقی بود از همه مراکز علوم و فنون کهن و جدید.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: شاید دانشگاه حقوق و علوم سیاسی یکی از مظاهر حضور دانشمندان مختلف بود حتی بیش از دانشکده الهیات، چرا که آنجا افرادی چون استاد شهابیها، گرجیها و خدا رحمت کند دکتر کاتوزیانها و نیز اساتید و بزرگانی که هم از دانش جدید بهره بردند و هم از دانش قدیم بهرهمند بودند.
وی اضافه کرد: دانشگاه تهران به عنوان مظهر تلفیق علوم و اولین مرکز مهم برای رشد علم و دانش در این سرزمین بود.
وی با تاکید بر اینکه علم یک سنت جاریه است، ادامه داد: حتی علم بشری می تواند و باید ابطال پذیر باشد، امروزه علم مهم است، مورد احترام قرار میگیرد اما فردا نظریه بالاتری می آید.
روحانی افزود: امروز یک ایده و فرضیه ای توسط گروهی از دانشمندان به اثبات رسیده و نظریه علمی شده و فردا دانشمندان دیگری نکته دیگری را به اثبات می رسانند و تحول علمی در سایه نقد پذیری علم است.
رئیس جمهور یادآور شد: بسیاری به حرکت جوهری معتقد نبودند و می گفتند اساساً حرکت جهان با آن مغایرت دارد و صدرالمتأهلین آن را به اثبات رساند کما اینکه لذت علمی در سایه تحولات علمی است.
روحانی ادامه داد: اسلامی کردن علوم انسانی به آن مفهوم نیست که دانش بشری را در بخش علوم انسانی کنار بگذاریم.
وی با تاکید بر اینکه علم را باید نقد کرد و نباید حذف شود، ادامه داد: علم حذف شدنی نبوده اما نقدشدنی است و هر علمی در تاریخ علم می ماند، چطور عدهای به فکر افتادند که بخشی از علوم را حذف کنند؟ حذف معنی ندارد. اما میتوانیم حرف بهتر و سخنی بهتر را عرضه کنیم، آن نکات قبلی را مورد ابطال قرار دهیم. مجموعه حرکت علمی ما تاکنون حرکت مطلوبی بوده است.
روحانی با اشاره به اینکه دولت وعدههایی که به دانشگاه داده است را فراموش نکرده است، ادامه داد: دولت به بخشی از آن وعدهها جامه عمل پوشانده است.
رئیس جمهور افزود: اینکه بیان سخنان تشکلهای دانشجویی در برنامه امروز گنجانده نشده بود، مایه تاسف است. آمدن من به دانشگاه بیشتر برای شنیدن است تا حرف زدن.
وی ادامه داد: سال گذشته دقایقی که دانشجویان صحبت کردند بسیار لذت بخش و آموزنده بود چرا که نقد دانشجویی زیبایی دیگری دارد. فارغ از غل و غش است و آنچه در دل دارد بیان میکند لذا نشاط دانشگاه به همین است.
وی افزود: ما نباید بترسیم از اینکه اساتید ما در کلاسها سخنان متفاوت بیان کنند، نظرات و سخنان متفاوت غیر از سخنان مغرضانه است، سخت گیریهای بی مورد منجر می شود به عدم تساهل و عدم تساهل منجر می شود به وجود افراد لایقی که بیان آنها صریح است.
رئیس جمهور با بیان اینکه سختگیری موجب بالا آمدن تملقگوها می شود، اضافه کرد: نگذاریم در دانشگاهها فضای تملق باز شود، چرا که دلمان نمیخواهد جمعیت 80 میلیونی ایران تبدیل به 160 میلیون شود همه دو چهره پیدا کنند و اینچنین جمعیت فزونی یابد!
روحانی با بیان این مطلب که حکومت و اداره کشور بدون سعه صدر امکان پذیر نیست، یادآور شد: به خاطر یک اشکال کوچک، آدم های بزرگ را کنار نگذاریم هیچ کس در این جامعه مطلق نیست، بی جهت افراد را زیر علامت سئوال نبرید همه مردم خوب هستند.
وی با بیان این مطلب که هیچ کس معصوم نیست یادآور شد: اساس این است که همه مردم راستگو هستند مگر اینکه عکس آن ثابت شود همه مردم خوب و بی گناه هستند مگر آنکه عکس آن ثابت شود این جزو اصول اصلی دین مبین اسلام است.
وی گفت: اصل "برائت" و صحت عمل است و اینها جزو الفبای امور اسلامی ما است لذا اگر میخواهیم کسی را مورد نقد قرار دهیم با دلایل و مدارک کافی باشد.
روحانی اظهار داشت: متاسفانه در مواردی و در تصمیمگیریهای مهم میگویند فلان آقا برای ریاست دانشگاه مصلحت نیست و میگویند آن آقا این حرفها را گفته است به این راحتی آبروی مردم را معامله میکنیم و اسمش را میگذاریم دقت نظر، دقت نظر این نیست تخریب و از بین بردن آبروی مردم است.
وی با تاکید بر اینکه در طول این مدت تلاش بر این بوده است که در فضای دانشگاه از فضای امنیتی فاصله و فاصله بگیرد ادامه داد: تلاش ما بر این بوده که اگر فردی با دلایل ضعیف کنار گذاشته شده به سر کار و کلاس خود بازگردد تلاش ما بر این بود که در دانشگاههای ما فضای آرامش باشد ضمن اینکه همه گروه ها نظرات سیاسی و نقد خود را داشته باشند و همه بدانند اینجا دانشگاه است و باشگاه سیاسی نیست. مرکز فعالیت احزاب نیست.
رئیس جمهور در جمع دانشجویان دانشگاه تهران اظهار داشت: حضور دانشگاه و دانشجو در مسائل سیاسی و اجتماعی فقط به این معنا نیست که راجع به سیاست خارجی و داخلی صرفا اظهارنظر کند. بسیار از مسائل دانشگاهی امروز با مسائل منطقهای و جهان، گاه یکسان و گاه بسیار شباهت دارد.
روحانی اضافه کرد: نحوه کار و تلاش ما با دنیا خیلی تفاوت ندارد ما به دنبال فعالیت صلح آمیز هستهای هستیم برای اینکه سوخت نیروگاه هستهای را تولید کنیم و دیگران هم مشابه ما کار میکنند.
وی با تاکید بر اینکه در بسیاری از امور تنها دولت مسئول نبوده و سایرین نیز مسئول خواهند بود گفت: اگر ما در کشوری زندگی می کنیم که دارای کمبود آب هستیم، کشاورزی ما مکانیزه نیست و آبیاری علمی نداریم دانشگاه هم مسئول است و همه مسئول هستند.
روحانی با اشاره به اینکه دانشگاه برای کسب مدرک نیست یادآور شد: دانشگاه برای این است که انسانهای مسئول و مشارکتجو بسازیم و برای فعالیتها نیز آماده کنیم. تنها چیزی که ما از علم فاصله میگیریم علمی است که با اخلاق فاصله داشته باشد.
رئیس جمهور خاطر نشان کرد: ما به دنبال سلاح شیمیایی و میکروبی و هستهای نمی رویم چرا که خلاف اخلاق و موازین دینی است.
رئیس جمهور تاکید کرد: این دولت برای دنبال کردن اخلاق علمی هزینه میدهد البته حق مجلس شورای اسلامی است که اگر خواست به وزیری تحت عنوان استیضاح رای ندهد. این حق قانونی آنها است اما ما هم نمی توانیم تاسف خود را ابراز نکنیم از اینکه یک وزیر عالم دانشمند و انقلابی را از دست دادیم.
روحانی تصریح کرد: وقتی اساتید دانشگاه برای من نامه مینویسند که دکتر فرجی دانا شایستگی عهده دار شدن وزارتخانه را دارد من با فشار این و آن حاضر شوم بگویم استعفا دهد؟ این با اخلاق و چارچوبی که دولت از روز اول به مردم قول داده است انطباق دارد؟
رئیس جمهور بیان داشت: به هر حال در طول یک سال چهار وزیر و سرپرست را تجربه کردیم از نیلی منفرد خواهش کردیم برای عهده داری مسئولیت و از توفیقی خواستیم سرپرستی را عهده دار شود اما از یمین و یسار فشار آمد او را معرفی نکنید ما هم سر فرود آوردیم تا کشور آرام باشد.
روحانی افزود: فرجی دانا را آوردیم اما بورسیه و ما ادراک بورسیه! لذا باید به اخلاق علمی توجه کنیم نمیتوانیم در مسئله ای که صداقت و راستگویی و قانون مورد توجه قرار نگرفته آن را رها کنیم.
روحانی با تاکید بر اینکه از روز سرپرستی نجفی حرف من این بود که مسئله بورسیه را باید دنبال کنید ادامه داد: به هر حال قدمهای مهمی مسئولین، دانشجویان و دانشگاهیان در زمینه تولید علم و فناوری و دانش برداشتند. پارسال هم گفتم من نظرم این است که یک تک حلقه را هر قدر درست کنید زنجیروار نمی شود با مقاله علمی به ثروت و قدرت نمی رسیم. هدف ثروت و قدرت است که این مهم باید به حلقههای بعدی وصل شود.
وی در ادامه اظهارات خود بیان داشت: دانشگاه ما باید با مراکز تحقیقاتی تولیدی صنعتی و کشاورزی وصل شود اگر این اتصال برقرار نشود دانشگاه داریم اما شغل نداریم که این جای تاسف دارد.
رئیس جمهور کشورمان تصریح کرد: در صورتی پیشرفت علمی می کنیم که با دنیا در تعامل باشیم که این در بخش سیاست خارجی نیست اقتصاد هم باید با دنیا تعامل داشته باشد همچنین که علم و فناوری هم باید با دنیا تعامل داشته باشد.
وی اضافه کرد: به فکر ساخت شهرک آی تی با همکاری یکی از کشورهای بزرگ در ایران هستیم.
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه دنیای امروز دنیای رقابت است یادآور شد: اگر عقب افتادیم، عقب افتادیم حتی استقلال و قدرت ملی کشور هم به خطر خواهد افتاد.
وی اضافه کرد: می گویند اگر استادان ما از خارج بیایند و با آنها تماس داشته باشید نکند یک نفر جاسوس دربیاید. دست بردارید از این بهانه جوییها لااقل این رئیس جمهور در امنیت ملی متخصص است اگر در چیز دیگری تخصص نداشته باشد.
وی اضافه کرد: باید مراقبت و احتیاط کنیم بگذاریم اساتید بروند و بیایند ایرانیان بسیار فرهیخته ای داریم که حتی سعی کنید یک ترم دانشجو را به خارج بفرستیم یا لااقل یک دانشگاه درست کنیم که زبان خارجی در کلاس صحبت شود و این گونه جذب دانشجوی خارجی کنیم.
روحانی با بیان اینکه در حال حاضر در بسیاری از دانشگاه ها صندلی خالی داریم ادامه داد: نمی گویم از جایی شروع کنیم که برخی ها می ترسند اما باید از بین همین کشورهای کوچک همسایه شروع کنیم تا از فضای دانشگاه ها بیشتر استفاده کنیم.
رئیس جمهور در پایان خاطر نشان کرد: تدبیر را با تلاش خود نهادینه کنید و امید را با شور خود بیشتر بسازید.
این نشان دهنده تخصص در مورد امنیت ملی است .....!!!!!!!!!!!!!!!