قربان خسروی، رئیس دانشگاه پیام نور گالیکش در گفتگو با خبرنگار "خبرگزاری دانشجو" در گرگان، طی تحلیلی از وضعیت مذاکرات هستهای ایران و 1+5 با بیان اینکه تلاشهای دولت تدبیر و امید و دیپلماسی هستهای با قوت و قدرت در طی ماههای اخیر و حمایت رهبری و ملت ایران و جدیت دولت و تیم مذاکره کننده ستودنی است، گفت: مذاکرات آنچنان حساس است که برای طرفین به مثابه عبور از لبه تیز تیغ است.
وی با اشاره به موارد اختلافی این مذاکره، افزود: کم کردن تعداد سانتریفیوژها، سکون در توسعه و تحقیق و ماندن در نسل قدیم آنها، میزان غنی سازی اورانیوم و از بین بردن اورانیومهای با درصد بالاتر از میزان توافق که آن هم هنوز بدست نیامده است از خطوط قرمز نظام جمهوری اسلامی و امنیت اسرائیل و اعراب که به تازگی از پیله خود سر در آوردهاند، کنترل و بازرسیهای نامحدود، امنیت به اصطلاح خاورمیانه، تکنولوژی موشکی ایران و موارد دیگر از خطوط قرمز طرفهای مقابل است که باید هر دو طرف سعی کنند تا حد ممکن از خواستههای خود کوتاه آمده و به توافق بینابینی برسند.
رئیس دانشگاه پیام نور گالیکش با بیان اینکه دور مذاکرات کنونی تمام شده و ظاهرا تا ژوئن 2015 طرفین فرصت دارند به این توافق دست پیدا کنند، به ارائه تحلیلی از خطوط قرمز طرفین که تا کنون مانع حصول توافق شدهاند پرداخت و بیان داشت: آنچه برای ما مهم است این است که توسعه و تحقیق نمیتواند در نسل قدیم سانتریفیوزها باقی مانده و باید ما نیز همچون سایر کشورهای دارای این فناوری بتوانیم همگام با تحقیقات جدید توسعه پیدا کنیم و این بدیهی است که بدون تحقیق و توسعه هیچ صنعتی پایدار نمیماند.
خسروی تصریح کرد: معنی کم کردن تعداد سانتریفیوژها با این تعدادی که غربیها در نظر دارند برای توسعه و آینده این صنعت تا 20 هزار مگاوات برق هستهای مد نظر ایران منافات داشته و یا ایران باید قید توسعه این صنعت را برای همیشه بزند و تسلیم خواستهها و زیاده خواهیهای آنها شود و یا در این مرحله نیز پایداری کند!
وی بیان داشت: آنچه مسلم است در کم نمودن میزان غنی سازی با توجه به دیدگاه ایران و اسلام درباره اینکه ایران نیاز به سلاح هستهای ندارد مسلماً میتوان میزان حداقل غنی سازی برای امور مورد نیاز از جمله برق، کشاورزی، پزشکی و موارد مورد نیاز دیگر را مدنظر داشت.
رئیس دانشگاه پیامنور گالیکش در ادامه به خطوط قرمز تعریفی غرب اشاره کرد و گفت: در بهانههای ارائه شده از طرف غرب این پرسش مطرح است اسرائیل که خود دارای 200 کلاهک هستهای اعلام شده است چگونه از ایران غیر هستهای وحشت دارد؟!
خسروی تأکید کرد: قطعا غربیها این را بهانهای برای کنترل بیشتر ایران قرار دادهاند و گرنه ایران با بعد مسافت معین در صورت عدم جنگ افروزی صهیونیستها برای آنها خطری را در بر ندارد اگر چه برای تهدید اسرائیل نیازی به سلاح هستهای نبوده و همان سطل آبی که مسلمانان با غیرت خود بر سر آن بریزند غرق خواهد شد و مسلم است اسرائیل پیش از هر چیز از اتحاد و قدرت بسیج کنندگی دنیای اسلام توسط ایران میترسد نه از ایران هستهای.
وی در رابطه با امنیت اعراب نیز تصریح کرد: اعراب خود میدانند ایران هرگز در طی 2500 سال حکومت خود به جایی حمله نکرده است؛ بلکه همواره از مرزهای خود دفاع کرده و همواره حافظ منافع مسلمانان و محرومین بوده است.
رئیس دانشگاه پیامنور گالیکش بیان داشت: اعراب اگر بر دین حقیقی پیامبر اعظم (ص) پا بر جا باشند نباید هیچ هراسی در دل جای دهند و بدانند اگر روزی مورد حمله غیر مسلمانان و یا تکفیریها هم قرار بگیرند ایران به آنها کمک خواهد کرد زیرا "انما المومنین اخوهه".
خسروی تأکید کرد: از طرفی کنترل و بازرسیها همواره تحت نظارت آژانس بوده و باید بر همان منوال باشد که ایران غیر از این موارد را نخواهد پذیرفت.
وی به مسئله موشکی ایران به عنوان دیگر مسئله مورد بحث در مذاکره پرداخت و گفت: تسلیحات و سیستم موشکی و نظامی ایران هیچ ارتباطی با مساله هستهای نداشته و ندارد.
رئیس دانشگاه پیامنور گالیکش در همین رابطه بیان داشت: غربیها با همین استدلالی که خواهان عدم دسترسی ایران به سلاحهای موشکی هستند چگونه فروش تسلیحات بیش از 50 میلیارد دلاری خود به کشورهای منطقه و میلیتاریزه کردن منطقه کوچک خلیج فارس را توجیه میکنند؟!
خسروی ادامه داد: موازنه نظامی جزئی از استراتژیهای هر کشور هوشیاری است که ایران ضمن هوشیاری کامل میتواند توسعه سیستم فضایی و موشکی خود را برای امور غیر نظامی نیز گسترش دهد که خود ارزش علمی دارد.
وی در پایان تأکید کرد: مهمترین مرحله و حساسترین تصمیمی که آمریکاییها باید بگیرند لغو کامل تحریمهاست که چنانچه با وضع موجود صورت نگیرد ایران چیز زیادی بدست نیاورده است؛ زیرا هم برای خود تحریم ایجاد کرده و هم بسیاری از دستاوردهای خود را به بهای کم واگذار کرده است؛ از این رو میطلبد تا تیم مذاکره کننده تا فرصت 10 تیر سال آینده تمامی تلاش خود را برای احقاق حقوق حقه ایران اسلامی و نشان دادن اینکه این حقوق حق مسلم ایران است را به آنها نشان دهند.