به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، 20 صفر سال 1436هجری قمری در حالی در تقویم ورق خورد که حضور نزدیک به 20میلیون زائر در کربلای معلا از سراسر جهان، اربعین امسال را به یکی از عاشوراییترین اربعینهای حسینی تبدیل کرد. عاشقان امام حسین(ع) که از 5 قاره جهان راهی کربلا شده بودند، بزرگترین اجتماع عزاداری حسینی را خلق کردند. این در حالی است که مدتها قبل زائران ایرانی نیز در قالب کاروانهای پیادهروی یا حتی به صورت انفرادی عازم این کشور شدند تا از یک طرف از راهپیمایی عظیم عزاداران اربعین در کربلا جا نمانند و از سوی دیگر نام شیعیان ایرانی را بهعنوان عاشقان سرور و سالار شهیدان به ثبت رسانند. در این میان با توجه به استقبال بینظیر مردم و زائران، نهادها و سازمانهای بسیاری نیز برای خدمترسانی به زائران عتبات عالیات وارد میدان شده و علاوه بر برنامهریزی برای اعزام عزاداران به عراق، سازوکارهای ویژهای را برای عزیمت آنها به کشور در نظر گرفتند. البته امسال با توجه به حجم بالای سفرهای صورت گرفته در ایام اربعین حسینی، دستگاههای بیشتری پای کار آمده و برای خدمترسانی به زائران وارد عمل شدند. شهرداری تهران یکی از سازمانهایی بود که علاوه برگزاری راهپیمایی عاشقان حسینی در پایتخت برای خدمترسانی به زائران نیز تدارک ویژه در نظر گرفته و با اعزام نیروهای خدماتی و برپایی ایستگاههای صلواتی و اسکان در مسیر پیادهروی عزاداران با برپایی موکبهای گوناگون برای مدیریت مراسم اربعین دست به کار شد. این در حالی است که همزمان با پایان مراسم روز اربعین حسینی موج بازگشت زائران به میهن آغاز شده و تمام تمرکز نیروهای نظامی و انتظامی و همچنین دستگاههای امدادی و خدماتی معطوف به مدیریت بازگشت لشکر 5/1 میلیون نفری زائران ایرانی شده است.
آمار 5/1 میلیونی زائران ایرانی
یکی از نکات برجسته اربعین امسال حضور گسترده زائران ایرانی و عاشقانی بود که با هر وسیله ممکن خود را به سرزمین کربلا رسانده و نام خود را در فهرست عزاداران حسینی ثبت کردند. بنابر اعلام سردار حسین ذوالفقاری، معاون امنیتی- انتظامی وزارت کشور براساس آخرین آمارها، 5/1 میلیون ایرانی برای زیارت کربلا در اربعین حسینی به عراق سفر کردهاند.
آمادگی 100هزار نفر برای خدمترسانی
با توجه به آمار بالای زائران ایرانی و آغاز موج بازگشت این تعداد از عزاداران به کشور روز گذشته در وزارت کشور جلسه ستاد هماهنگی زائران اربعین حسینی با حضور مدیران ارشد و نمایندگان وزارت کشور، وزارت راه و شهرسازی، وزارت امور خارجه، سازمان حج و زیارت، نیروی انتظامی، ستاد کل نیروهای مسلح و جمعیت هلالاحمر برگزار شد. ذوالفقاری با تشریح جزئیات این جلسه بیان داشت: 100هزار نفر از نهادهای دولتی اعم از وزارت راه، شهرداریها، وزارت اطلاعات، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، بسیج، سازمان حج و زیارت، هلالاحمر و وزارت بهداشت به زائران خدمات ارائه میکنند و در داخل عراق ۲۰ مرکز درمانی و 2 بیمارستان صحرایی برای ارائه خدمات ایجاد شده است.
احداث 121 ایستگاه صلواتی
از دیگر نکاتی که در راستای خدمترسانی به زائران اعلام شد احداث 121 ایستگاه صلواتی در مرزها برای خدمترسانی و تغذیه زائران است. به گفته معاون امنیتی- انتظامی وزارت کشور 121 ایستگاه صلواتی در مرزهای کشور مستقر شده و روزانه ۱۰۰ هزار زائر ایرانی را تغذیه میکند و غذای مورد نیاز هم به میزان کافی ذخیره شده و امکان اسکان موقت ۹۵ هزار نفر فراهم شده است.
مهلت 10روزه برای بازگشت
با توجه به آمار 5/1 میلیونی زائران ایرانی، ستاد هماهنگی زائران اربعین حسینی مصوب کرد مهلت 10روزهای برای بازگشت زائران به کشور در نظر گرفته شود. معاون امنیتی- انتظامی وزارت کشور دراین باره بیان داشت: به طور رسمی اعلام میکنیم زائران تا ۱۰ روز فرصت دارند به ایران بازگردند و به هیچ عنوان عجله نکنند، تمام زائران بیمه رایگان بوده و افرادی هم که گذرنامه نداشته یا گذرنامهشان مفقود شده است هم نگران بازگشت نباشند.
ورود بدون گذرنامه فقط از مرز چذابه
ذوالفقاری توضیحاتی را درباره کسانی که به خاک عراق رفتهاند، ارائه داد و خاطرنشان کرد: افراد بیگذرنامه و کسانی که گذرنامهشان نیز مفقود شده نگران نباشند، چرا که آنها به مرز انتقال داده میشوند و در آنجا اقدامات مربوط به شناسایی هویتشان صورت خواهد گرفت. وی با تأکید بر اینکه افرادی که نه گذرنامه دارند و نه گذرنامهشان مفقود شده و بدون گذرنامه به کشور عراق رفتهاند، پیشبینی شده که از مرز چذابه به کشور ورود کنند تا اثبات هویت شوند، چرا که کسانی که فاقد گذرنامه هستند باید وارد مرز چذابه شوند و در مرز مهران پذیرش نخواهند شد.
تشکیل نیروهای امنیتی چندلایه
یکی دیگر از موضوعاتی که ذوالفقاری درباره آن نکاتی را اذعان داشت موضوع تامین امنیت زائران بود. معاون امنیتی- انتظامی وزیر کشور در این باره خاطرنشان کرد: وزارت کشور عراق مسؤول تأمین امنیت عزاداران بود. در این مدت حدود 17 تا 20 میلیون زائر به کربلا رفتهاند که نیروهای چندلایه امنیتی را از فواصل دور تا کربلا پیشبینی کردهاند. به گفته وی، لایههای امنیتی دهها کیلومتری ایجاد شده است و در واقع ما با تهدید اثرگذاری روبهرو نبودیم.
بازگشت زائران از مهران، شلمچه و چذابه
این در حالی است که مدیر کل عتبات سازمان حج و زیارت نیز از آمادگی مرزهای مهران، چذابه و شلمچه خبر داده است. محسن نظافتی، مدیرکل عتبات سازمان حج و زیارت تصریح کرد: در حال حاضر مرزهای مهران، چذابه و شلمچه به روی زائران حسینی باز است و از عزیزان زائر میخواهیم برای بازگشت خود برنامهریزی و تنها این سه مبادی را جهت ورود به کشور انتخاب کنند. وی با اشاره به جلسهای که با حضور رئیس سازمان حج و زیارت و نهادهای مرتبط در وزارت کشور برگزار شد، عنوان کرد: شورای امنیت ملی تنها مبادی مجاز ورود زائران را همان 3 مرز چذابه، مهران و شلمچه اعلام کرد.
بازگشایی مرز خسروی پس از 18ماه
با شروع بازگشت تدریجی زوار، مرز خسروی پس از ۱۸ ماه تعطیلی برای بازگشت زائران عتبات به کشور باز شد. فرماندار قصرشیرین با اعلام این خبر بیان داشت: با توجه به شمار زیاد زائران عتبات عالیات این مرز برای بازگشت زوار بازگشایی شد. گفتنی است مرز خسروی از خرداد سال گذشته در پی مسائل امنیتی در عراق به روی زوار عتبات عالیات بسته شده بود.
استقرار یگان ویژه ناجا در پایانههای مرزی
فرمانده یگان ویژه نیروی انتظامی با اشاره به سیل بازگشت زائران اربعین حسینی خاطرنشان کرد: یگانهای ویژه این نیرو به منظور تأمین نظم و امنیت در پایانههای مرزی مستقر شدهاند. سردار حسن کرمی با اشاره به حضور یگان ویژه در مبادی ورودی مرزهای غربی کشورمان اظهار داشت: با توجه به استقبال بیسابقه هموطنانمان برای سفر به کشور عراق و زیارت بارگاه امام حسین(ع) و حضرت ابوالفضلالعباس تصمیم بر آن شد تا ماموران یگانهای ویژه در پایانههای مرزی شلمچه، چذابه و مهران مستقر شده و در تامین امنیت و خدمترسانی بهتر به زائران مشارکت داشته باشند. کرمی توزیع غذا میان زوار و اطلاعرسانی را از دیگر خدمات یگان ویژه برشمرد و افزود: این وظایف علاوه بر وظیفه اصلی که حفظ و تامین امنیت این مناطق و زائران است، انجام میشود.
4هزار اتوبوس به علاوه 4 قطار در خدمت زائران
درباره تمهیدات اندیشیده شده برای حمل و نقل زائران و امکانات درنظر گرفته شده برای جابهجایی آنها نیز سعید اوحدی، رئیس سازمان حج و زیارت توضیحاتی را ارائه کرد و با اشاره به درنظر گرفتن امکان 95 هزار نفر اسکان موقت در خوزستان و ایلام یادآورشد: 4 قطار از خرمشهر برای جابهجایی زائران در نظر گرفته شده و مسؤولیت حملونقل زائران با سازمان حملونقل جادهای است که 4 هزار اتوبوس را به این موضوع اختصاص داده است. وی افزود: 500 دستگاه اتوبوس توسط قرارگاه کربلا برای حمل زائران اجاره شده است و 270 دستگاه اتوبوس نیز از طرف شهرداری به عراق فرستاده شده است و اگر هزار دستگاهی که وزیر کشور در مصاحبه خود وعده آن را داده بودند نیز ارسال شود، با مجموع 1700 دستگاه اتوبوس انتقال زائران براحتی انجام خواهد شد.
تدابیر درمانی وزارت بهداشت
از دیگر دستگاههایی که برای خدمترسانی به زائران آستینها را بالا زده وزارت بهداشت است. محمود نبوی، معاون مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت با تشریح اقدامات انجام شده جهت حفظ بهداشت و سلامت زائران کربلا در ایام اربعین و همچنین رصد بیماریهای احتمالی در زائران هنگام بازگشت به کشور تاکید کرد: البته بیماری خاصی که ما را نگران کند، در عراق مشاهده نمیشود. نبوی درباره تمهیدات وزارت بهداشت در این ایام خاطرنشان کرد: هر سال در ایام اربعین دانشگاههای علوم پزشکی به نقاط مرزی مانند مرز مهران، چذابه و خرمشهر اعزام میشوند و علاوه بر آن چندین دانشگاه معین نیز این دانشگاهها را پشتیبانی میکنند. البته درمانگاههای هلالاحمر نیز حضور داشته و فعالند. وی درباره بیماریهایی که ممکن است زائران اربعین حسینی را تهدید کند، افزود: بیشرین موردی که در این مسافرتها و در این فصل مشاهده میکنیم سرماخوردگی و بیماریهای گوارشی مانند اسهال و استفراغ است بنابراین بروز بیماریهای اسهالی زیاد است اما بیماری خاصی که ما نگران باشیم در عراق دیده نمیشود و همچنین نگرانی درباره کرونا ویروس یا مرس هم وجود ندارد. ابولا هم که در منطقه نبوده است اما بیماریهای فصلی و مسافرتی مانند اسهال و آنفلوآنزا دیده میشود.
خدمترسانی سهشیفته شهرداری
امسال شهرداری تهران همهجانبه در خدمت عزاداران بود و آنطور که معاون خدمات شهری شهرداری تهران گفته است کارگران خدمات شهری در 3 شیفت کاری در شهر کربلا فعالیت میکنند. مجتبی عبداللهی با حضور در شهر کربلا با اشاره به اینکه داوطلبان و کارگران زحمتکش شهرداری تهران به نیت امام حسین(ع) و حضرت عباس(ع) به شهر کربلا آمادهاند که اول خادم باشند، بعد زائر، افزود: این کارگران به نیت زیارت به کربلا آمادهاند و از شنبه گذشته به نظافت شهر کربلا پرداختهاند. وی درباره اینکه با هماهنگی با شهرداری کربلا کارگران خدمات شهری در 3 شیفت کاری فعالیت میکنند، ادامه داد: کارگران اعزامی شهرداری تهران در ساعت 7 صبح، 2 بعدازظهر و 9 شب با همکاری شهرداری کربلا به نظافت شهر میپردازند. معاون خدمات شهری شهرداری تهران با تاکید بر اینکه زائران و مردم کربلا از اقدامات شهرداری تهران رضایت کامل دارند، اظهار کرد: تمام زائران از اقصی نقاط دنیا، کشورهای اسلامی و کشور ایران به کشور عراق و شهر کربلا آمادهاند و از نظافت شهر رضایت کامل دارند.
کنترل گذرنامه در چندثانیه
همچنین سرهنگ ابراهیم رضایینژاد، رئیس پلیس مهاجرت و گذرنامه نیروی انتظامی با بیان اینکه پیشبینی میشود موج بازگشت زائران از کشور عراق از عصر شنبه (دیروز) آغاز شود، اظهار کرد: تمهیدات لازم برای بازگشت زائران از مرز اندیشیده شده و برنامهریزیهای لازم نیز برای بازگشت انجام شده است. رئیس پلیس مهاجرت و گذرنامه نیروی انتظامی با تاکید بر اینکه تنها بر گذرنامههایی که مهر خروج از کشور زده شده، مهر ورود به کشور نیز زده خواهد شد، خاطرنشان کرد: تلاشمان این است که زائران در گذرگاههای ورودی به کشور دچار معطلی نشوند و از این روز مراحل چک گذرنامه و ثبت مهر بین حدود ۲ تا ۳ ثانیه انجام خواهد شد. رضایینژاد درباره اینکه چه تدابیری برای جلوگیری از ورود اتباع غیرمجاز به کشور اندیشیده شده است، گفت: تمام گذرنامهها چک شده و افراد فاقد گذرنامه و افرادغیرمجاز امکان ورود به کشور را نخواهند یافت. وی خاطرنشان کرد: از زائران درخواست داریم برای بازگشت به کشور عجله نکنند و خانوادههای آنها نیز برای مراسم استقبال به مرزها مراجعه نکنند. همچنین موضوع دیگر لزوم همکاری با پلیس و توجه به توصیهها و هشدارهای پلیسی است که انتظار میرود زائران نسبت به انجام آن حساس باشند و آنها را رعایت کنند.
منبع: وطن امروز