به گزارش «خبرگزاری دانشجو»به نقل از کُرددانش، اکرم میناوند، استاد دانشگاه های تهران در نشست علمی افزایش جمعیت که با حضور جمع کثیری از دانشجویان دانشگاه های استان در دانشگاه علوم پزشکی کردستان و به همت بسیج دانشجویی استان برگزار شد، گفت: اصولاً فلسفه ازدواج و تشکیل خانواده، بقای نسل بشری است که مطابق فلسفه آفرینش می باشد، افراد از طریق ازدواج و فرزندآوری، موجب پیوند بین نسل ها و تدوام نسل بشر می شوند؛ اما اگر قرار باشد علی رغم تشکیل خانواده، تأکید بر اصل ازدواج باشد و زاد و ولد، نه تنها به عنوان یک اصل مطرح نباشد؛ بلکه سیاست راهبردی جامعه تاکید بر کنترل موالید باشد، در بلندمدت جامعه با امحا و انقطاع نسل بشر مواجه خواهد شد؛ معضلی که امروزه بسیاری از کشورهای غربی با آن موجه می باشند. کشور ما نیز در صورت تداوم سیاست کنترل جمعیت، با این بحران جدی مواجه خواهد شد.
وی افزود: باید به سیاست افزایش جمعیت نه از بعد فردی و شخصی؛ بلکه از بعد ملی و کلان نگاه کنیم.
این استاد دانشگاه با استناد به آمار و ارقام، درباره چالشهاي جمعيتي جامعه گفت: در حال حاضر ۲۳ درصد جمعيت كشور را افراد زير ۱۵ سال تشكيل ميدهند، در حالي كه كشوري كه جمعيت كمتر از ۱۵ سال آن كمتر از ۲۵ درصد باشد ديگر كشور جواني نيست؛ بنابراين هم اكنون ايران رسماً كشوري ميانسال است كه به سمت سالخوردگي حركت ميكند.
میناوند با اشاره به اينكه در حال حاضر ۲۹درصد جمعيت كشور را افراد بالاي ۶۰ سال تشكيل ميدهند، افزود: ميانه سني در كشور ۲۷ سال است كه پيشبيني ميشود تا سال ۱۴۱۵ به ۴۷ سال برسد؛ اما در كشورهاي توسعهيافته ميانه سني جمعيت تا اين سال ۴۴ سال خواهد بود و به اين ترتيب ايران يكي از سالمندترين كشورهاي دنيا خواهد بود.
وی با بیان اینکه ایران از لحاظ جمعیتی رتبه هجدهم در جهان؛ دهم در آسیا و سوم در منطقه دارد، گفت: نرخ رشد جمعیت در ایران حدود ۱.۳ درصد است که این واقعا بحران است.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: بعد از انقلاب تا سال ۶۵ رشد جمعیت ایران سیری صعودی داشت اما بعد از ان بشدت کاهش یافت بطوری که در دنیا این کاهش جمعیت بی سابقه بود تا جایی که امروز کشور ایران به عنوان الگویی برای کاهش جمعیت در جهان معرفی می شود.
میناوند احیای برنامه های کنترل جمعیت را از سال ۶۵ به بعد اعلام کرد و افزود: از سال های ۷۰ شاهد کاهش بی رویه جمعیت و به بیانی شاهد سقوط شدید در زمینه افزایش موالید در کشور هستیم در حالی در همان سال ها کشورهای اروپایی و آمریکایی کاهش چندانی نداشتند.
وی به نقش غرب در سیاست کنترل جمعیت در ایران اشاره کرد و افزود: در تمام سال هایی که ما در تحریم بودیم و محور شرارت نامیده می شدیم و بسیاری از داروها را به ما نمی دادند اما کمک های بین المللی فراوانی در موضوع کنترل جمعیت به ما شد و سازمان ها و نهادهای گوناگونی مانند صندوق بین المللی جمعیت، یونسکو و یونیسف بالاترین داروهای ضدبارداری به قیمت ارزان در این سال ها به کشور ما عرضه کردند و وام های بلاعوض زیادی برای کنترل جمعیت به ما پرداخت می کردند.
این استاد دانشگاه افزود: شدت این فاجعه تا جایی پیش رفت که سازمان های جهانی، متحیر از این رشد بی سابقه درصدد کاهش جمعیت در ایران، کشورمان را به عنوان الگو در زمینه کنترل جمعیت معرفی کرده و به برخی مسئولان دخیل در این امر، حتی تا سه مرتبه جایزه اهدا کردند.
میناوند بحران میزان باروری و تجدید نسل (نسل جدیدی که باید جای نسل قدیم را بگیرد)، کاهش حجم کل جمعیت ملی، بحران کاهش نیروی در سن کار، بحران سالمندی جمعیت و افزایش مهاجرت های بین المللی و تغییرات هویتی و فرهنگی را از مهم ترین مصادیق چالش های جمعیتی عنوان کرد.
وی با اشاره به اینکه کاهش جمعیت در کشور ایران نگران کننده است، افزود: رژیم اشغالگر قدس هموار از پیشتازان فرزندآوری در جهان است و معتقد هستند که جمعیت قدرت ایجاد میکند.
این کارشناس مسائل جمعیت عوامل موثر بر کاهش فرزندآوری را افزایش سن ازدواج و سن فرزندآوری، توسعه اقتصادی اجتماعی، مدرنیزاسیون و شهر نشینی، سیاست های جمعیتی ملی و بین المللی دانست.
میناوند ضعیف شدن پایه اعتقادات در جامعه را یکی از عوامل کاهش میل به ازدواج و در نتیجه فرزندآوری دانست و گفت: یکی از بهانه های مخالفین فرزند آوری ضعف اقتصادی خانواده ها می باشد در حالی تغییر نگرش افراد جامعه از عوامل مهم این تغییر رویه است.
وی تصریح کرد: آنچه امروز در جامعه به تصویر کشیده شده است تصویر یک خانواده جوان و بدون فرزند است که در راحتی به سر می برند در صورتی که این راحتی پایدار نیست و نداشتن فرزند عواقبی دارد که دامنگیر خانواده ها شده و آن ها را با مشکل مواجه می کند.
میناوند تاکید کرد: اگر روند جمعیت همینطور پیش برود در آینده ای نچندان دور با جامعه ای پیر و کهنسال مواجه می شویم.