به گزارش خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، در سال های اخیر، شیوع انفلوانزاهای فصلی همواره نگرانی هایی را برای مردم و مسئولین حوزه سلامت ایجاد کرده است. انفلوانزای مرغی و خوکی در سال های اخیر قربانیان خود را داشته اند.
امسال هم بیماری جدید و ناشناخته ی ابولا در سراسر جهان شیوع پیدا کرد و این بیماری ویروسی به ایران هم رسید. هر روز آمار کشته شدن چند نفر در کشورهای مختلف پخش می شد و شایعه ی رسیدن و درگیر شدن هم میهنانمان مردم را نگران می کرد.
شبکه های اجتماعی و موبایلی، در خط مقدم تولید خبر و شایعه در این باره فعالیت می کردند و شایعات مرز واقعیت را درمی نوردیدند.
ابولا که یک بیماری ویروسی است، تب خونریزی دهنده ایجاد می کند که در 50 تا 90 درصد موارد منجر به مرگ خواهد شد.
بیماری ابولا اولین بار در سال ۱۹۷۶ در یکی از استان های سودان و نیز منطقه ای در نزدیکی زئیر جایی که هم اکنون جمهوری دمکراتیک کونگو واقع شده است پیدا شد.بین ژوئن تا نوامبر آن سال ، ۲۸۴ نفر به این بیماری مبتلا شدند که در نهایت ، ۱۵۱ نفر، جان خود را از دست دادند.طی سالهای بعد، این ویروس به دیگر کشورهای آفریقایی هم گسترش یافته و هرچند سال یکبار تعدادی کشته و قربانی برجا می گذارد.البته فقط آفریقا درگیر نشده و بیماری پای خود را از آفریقا نیز بیرون گذاشته است.
از علامت های این بیماری می توان به بروز ناگهانی تب ، ضعف شدید، درد عضلانی ، سردرد و تهوع ، استفراغ ، اسهال ، بثورات پوستی ، اختلال عملکرد کبد و کلیه و حتی در بعضی موارد خونریزی داخلی و خارجی اشاره کرد.
اما خبر ورود ابولا به ایران و شایعه مبتلا و از دنیا رفتن چند بیمار مبتلا به این بیماری، در زمستان سال گذشته منتشر شد. اهواز، تهران و تبریز شهرهایی بودند که ادعا می شد بیمار مبتلا به ابولا در آن ها دیده شده است.
مسئولین سلامت کشور این شایعه را قویا تکذیب کردند و گفتند که هیچ موردی از ابتلا به ابولا در ایران وجود نداشته است.
معاون مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت در این باره می گوید: متأسفانه شایعات در بین مردم و در شبکههای اجتماعی در مورد بیماری ابولا هنوز وجود دارد در حالی که حتی چند ماه پیش هم که موج این بیماری در برخی کشورهای آفریقایی مانند لیبریا، گینه و سیرالئون وجود داشت، موردی از این بیماری در کشور و منطقه ما نبود، چه برسد به الآن که موج این بیماری در آفریقا هم در حال فروکش است.
او خیال مردم را راحت کرد و گفت که خطر بروز بیماری ابولا در ايران بسیار کم است، به خصوص با وجود اینکه ایران در گینه سفارت دارد اما رفت و آمد ایرانیان به این کشورهای آفریقایی بسیار محدود و تحت کنترل است، ضمن اینکه مراقبتهای مرزی برای رفت و آمد به کشورهای آفریقایی نیز به صورت فعال وجود دارد و جای هیچ نوع نگرانی نیست.
اما در این بین شایعه انتقال فردی به بیمارستان شهدای تجریش که مشکوک به ابولا بود، باز هم نگرانی هایی را ایجاد کرد. اما معاون مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت این خبر را هم تکذیب کرد و گفت که یک بیمار بیهوش را به بیمارستان شهدای تجریش آوردند و شایعه کردند که ابولا دارد در حالی که هیچ یک از نشانههای ابولا را نداشت اما چون بیهوش بود به ICU منتقل شد، فردای آن روز که به هوش آمد، معلوم شد که این بیمار سابقه صرع دارد و دچار حمله صرع شده است اما چون حدود 6 ماه حملهای نداشته است، داروهای او را قطع کرده بودند. در حالی که این بیمار حتی مشکوک به ابولا هم نبود و ارزش آزمایش و تست ابولا را هم نداشت اما سایتها شایعهسازی کردند.
شایعه مرگ سه نفر در تبریز بر اثر ابولا هم در کمترین زمان منتشر شد. وزیر بهداشت این شایعه را رد کرد و سایر مسئولین هم گفتند که این سه بیمار بر اثر ابولا از دنیا نرفته اند و بیماری دیگری داشته اند.
در هر حال این شایعه هم مانند صدها شایعه ی دیگر نه منبع آن مشخص شد و نه معلوم شد چقدر از اخبار منتشر شده واقعیت دارد و پرونده ی ترسناک ترین شایعه ی سال 93 هم با تکذیب بالاترین مقام سلامت کشور بسته شد.