به گزارش خبرنگار ورزشی «خبرگزاری دانشجو»، با توجه به حضور تیم ملی در جام جهانی و جام ملت های آسیا در سال ۹۳، باید بگوییم که فوتبال ایران سال شلوغی را سپری کرد و البته توفیق چندانی نیز کسب نکرد.
در زیر نگاهی به اتفاقات فوتبال ایران در سال ۱۳۹۳ می اندازیم:
* تدارکات نامطلوب برای جام جهانی و کسب نتایج همیشگی
تیم ملی پس از غیب در جام جهانی ۲۰۱۰، بالاخره در توانست مجوز حضور در جام جهانی ۲۰۱۴ را کسب کند. با توجه به حضور ۳۲ تیم برتر جهان در این تورنمنت، انتظار می رفت تیم ملی ایران نیز با بهترین تدارکات راهی برزیل شود، اما این اتفاق خیلی رخ نداد.
تیم ملی نخستین اردوی خود را در شهر ژوهانسبورگ آفریقای جنوبی و در کنار دو کارخانه آلاینده بر پا کرد و فقط مقابل چهار تیم باشگاهی از این کشور به میدان رفت.
شاگردان کی روش سپس به اتریش رفتند و حاصل بازی دوستانه با مونته نگرو، بلاروس و آنگولا سه تساوی بود.
شاید برگزاری دو اردو در خارج از کشور خیلی هم بد نباشد، اما این مساله در مقایسه با تدارکات سایر تیم ها برای حضور پرقدرت این بزرگترین تورنمنت فوتبال جهان بسیار ضعیف بود. به هر حال تیم ملی راهی برزیل شد و پیش از آغاز جام جهانی از سد ترینیداد توباگو گذشت تا با روحیه بالا خود را آماده جدال با نیجریه کند.
ایران مقابل نیجریه حرف زیادی برای گفتن نداشت، اما به هر صورت توانست حریف آفریقایی اش را متوقف کند. بازی دوم برابر آرژانتین بود؛ آرژانتینی که تا فینال پیش رفت و فقط مقابل آلمان کم آورد. تیم ملی ایران در این بازی و به خصوص بین دقایق ۴۵ تا ۷۰ عملکرد فوق العاده ای داشت و چندین فرصت مسلم گلزنی را نیز توسط قوچان نژاد، دژاگه و البته اشتباه عجیب داور در اعلام نکردن پنالتی از دست داد تا در نهایت با ضربه غیر قابل مهار مسی در دقیقه ۹۳ شکست بخورد.
پس از این بازی نوعی دوگانگی به میان آمد. برخی تاکتیک دفاعی تیم ملی را تحسین کردند و برخی نیز آن را ناشی از ضعف تیم کی روش دانستند.
بوسنی سومین حریف ایران در جام جهانی بود. تیم ملی که هنوز کورسوی امیدی برای صعود داشت، مجبور به جلوکشیدن و خروج از لاک دفاعی شد و همین مساله باعث شد تا ۳-۱ ببازد و با دو شکست و یک تساوی به کارش پایان بدهد.
رضا قوچان نژاد زننده تنها گل ایران در جام جهانی ۲۰۱۴ بود؛ تورنمنتی که تیم ملی به لحاظ نتیجه گیری نسبت به دوره های گذشته حضورش عملکرد بهترین نداشت و مثل همیشه بود.
* رویای بی پایان قهرمانی در آسیا
تیم ملی با توجه به عملکردش در جام جهانی، یکی از امیدهای قهرمانی در جام ملت های آسیا بود؛ اما با برنامه ریزی بد فدراسیون و عدم برگزاری دیدارهای تدارکاتی نتوانست آمادگی مطلوبی داشته باشد.
کره جنوبی و عراق تنها حریفان تدارکاتی ایران پیش از آغاز تورنمنت بودند و نکته جالب اینکه هیچ تیمی حاضر به بازی دوستانه با ایران نشد.
در چنین شرایطی ایران مرحله گروهی را آغاز کرد و سه برد پیاپی مقابل بحرین، قطر و امارات بدست آورد تا با بخت و اقبال و البته پیروزی مقابل حریفان شکست خورده همیشگی راهی دور بعدی شود.
ایران در این سه بازی نسبت به عملکرد تیم هایی نظیر ژاپن، کره جنوبی و استرالیا عملکرد پایین تری داشت و همین مساله باعث شد تا در احتمال قهرمانی شک و شبهه ایجاد شود.
عراق، همان تیمی که پیش از آغاز تورنمنت در دیدار تدارکاتی شکستشان داده بود، در مرحله یک چهارم نهایی بدجوری با همکاری داور استرالیایی یقه ایران را گرفت و پس از تساوی ۳-۳ در ضربات پنالتی پیروز شد تا ایران بار دیگر در حسرت قهرمانی و حتی صعود به نیمه نهایی بماند.
تاکتیک تدافعی، اشتباه داور، ناشی گری مهرداد پولادی در صحنه اخطار، دفاع مطلق در نیمه دوم باعث شد تا عراقی که همواره یک شکست خورده مقابل فوتبال ایران بود، برنده شود.
* تمدید قرارداد عجیب کی روش
پس از جام جهانی و جام ملت های آسیا فضای عجیبی در فوتبال ایران بر سر تمدید قرارداد کی روش به وجود آمد.
پس از بازگشت تیم از برزیل و در حالی که به نظر نمی رسید قرارداد کی روش تمدید شود، به یکباره فضای عجیبی در حمایتی از این مربی پرتغالی ایجاد شد که البته تعجب برانگیز شد. وزیر ورزش در نشست خبری ۶ ماه قبل خود درباره این فضا در فوتبال ایران گفت: آن زمان این خواسته (درخواست اعضای تیم ملی برای تمدید قرارداد کی روش) هارمونی ویژهای داشت که نشان میداد همه چیز هماهنگشده است و این هماهنگی با درایت انجام شده است. در همان زمان به صورت مکتوب و شفاهی جریان ماندن این مربی به راه افتاده بود و حتی ما از شکست خوب در بازیهای خود به خیابان ریختیم و دست به آسمان بردیم، که خدا را شکر خوب بازنده شدیم. اینکه شاکر باشیم که چقدر خوب باختیم، اتفاق خوبی نیست و دور از دیدگاه فنی، کارشناسی و ملی است. نتایج تیم ملی ما با دورههای گذشته که در جام جهانی حضور داشته فرقی نکرده بنابراین دیگر باخت شرافتمندانه معنایی ندارد.
به هر حال و به رغم مخالفت های وزارت ورزش، قرارداد کی روش تا جام جهانی ۲۰۱۸ تمدید شد و البته امکان فسخ قرارداد نیز در آن وجود داشت. این فسخ قرارداد می توانست پس از جام ملت ها شکل بگیرد، اما فدراسیون زیر بار این موضوع نرفت و حالا کار به جایی رسیده که اگر قرار بر برکناری کی روش باشد، باید پول این مربی به طور کامل پرداخت گردد.
* عملکرد ناامیدکننده تیم های پایه
تیم های نوجوانان، جوانان و امیدهای ایران در سال ۹۳ یک شکست واقعی را تجربه کردند و به هیچ موفقیتی دست نیافتند.
تیم امید در بازی های آسیا با عملکردی افتضاح موفق به صعود از گروهی که قرقیزستان و ویتنام در آن بودند، نشد تا وینگادا برکنار شود.
تیم جوانان در رقابت های قهرمانی آسیا حذف شد تا علی دوستی مهر جایش را به امیرحسین پیروانی بدهد.
همچنین تیم نوجوانان نیز از صعود به نیمه نهایی مسابقات قهرمانی آسیا باز ماند تا بدین ترتیب مصطفی قنبرپور برکنار شود و جایش را به حمید علی دوستی بدهد.
* از دست رفتن میزبانی جام ملت ها
فدراسیون فوتبال امیدوار بود سال بد خود را با کسب میزبانی جام ملت های آسیا ۲۰۱۹ جبران کند، اما این اتفاق رخ نداد. در واقع مشخص بود که ایران به لحاظ امکانات توان رقابت با امارات را ندارد و نوعی جو رسانه ای توسط فدراسیون کشورمان به راه افتاد از طرفداری AFC از امارات صحبت شود.
* پایان کار نبی، آیت اللهی و شجاعی در فدراسیون
علی کفاشیان که خیلی به حرف های مسئولان بالادستی گوش نمی کند، این بار و زیر فشارهای وارد مجبور به ایجاد برخی تغییرات در فدراسیون شد. او مهدی محمدنبی دبیر فدراسیون، هادی آیت اللهی نایب رئیس اول و فریده شجاعی نایب رئیس بانوان را کنار گذاشت تا مشخص شود که خیلی هم قادر به تحمل فشارهای وارد شده نیست.
* پایان کار کی روش در تیم ملی
آخرین اتفاق فوتبال در سال ۹۳ مربوط به ماجرای برکنار کارلوس کی روش بود. در روزهای پایانی سال و در حالی که همه خود را برای دو دیدار دوستانه برابر شیلی و سوئد آماده می کردند، بحث حضور آزمون و جهانبخش در تیم امید یا تیم بزرگسالان بالا گرفت و البته با پیوستن این دو بازیکن به تیم امید خاتمه یافت.
در این ماجرا که البته در خلال آن نیز دیدار کی روش با دبیر فدراسوین صورت گرفت، در نهایت سرمربی پرتغالی و همچنین علی کفاشیان رسماً بحث جدایی را مطرح کردند. البته با توجه به اینکه در فوتبال ایران همه چیز روی نظم و قانون نیست، بنابراین شاید خیلی نمی توان به این صحبت ها اطمینان کرد؛ چرا که هر لحظه ممکن است دو طرف از موضع خود کوتاه بیایند و کی روش در تیم ملی ماندگار شود