به گزارش گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، معصومه ابتکار امروز در نشست خبری گفت: ما موضوع حفاظت از خاک و مدیریت صحیح پسماند را دنبال میکنیم که برای زندگی سالم بشر روی کره زمین از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی افزود: در اواخر سال ۹۲ و ۹۳ فعالیتها و همکاریهای بسیار خوبی در زمینه مدیریت پسماند با وزارت کشور داشتیم که البته وظیفه مدیریت پسماند خانگی به عهده شهرداریها بود و از شورای شهر خواستیم که برنامه خودشان را در زمینه مدیریت پسماند با اهداف کمی و بودجهای ارائه دهد که خوشبختانه اقبال خوبی صورت گرفت.
ابتکار با بیان اینکه قرار بود معضل پسماندهای استانهای گیلان و مازندران در برنامه پنجم حل شود که متأسفانه نشد، گفت: برای طرحهای زیستمحیطی در قانون بودجه پیش بینی شده است از صندوق تسعه ملی استفاده شود که یکی از این طرحها دریافت انرژی از زباله است که در منطقه کهریزک از ۶ ماه پیش اجرایی شده است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه علاوه بر این فعالیتها یک جریان و جنبش اجتماعی مد نظر است که به چرخه پسماند مرتبط میشود، گفت: چرخه پسماند از تولید شروع میشود و شهروندان باید کالاهایی را انتخاب کنند که پسماند کمتری داشته باشند همچنین شهرداریها و گروههای صنفی باید در این جریانسازی کمک کنند زیرا تولید پسماند ما نسبت به دنیا بیشتر است.
ابتکار با اشاره به اینکه بعد از مدیریت تولید کمتر پسماند باید جمعاوری پسماندها را مدیریت کرد، اظهار داشت: بسیاری از شهرهای بزرگ دنیا مانند توکیو سیستمی برای مدیریت و جمعآوری پسماند ندارند، همچنین امروز در زمینه بازیافت کاغذ و شیشه فعالیتهای خوبی توسط سازمان حفاظت از محیط زیست صورت گرفته است.
ابتکار اذعان کرد: یکی از محورهای مهم قانون برنامه پنجم توسعه، مدیریت کاغذ است که در سال گذشته کارنامه دستگاهها در این زمینه را دادیم و همچنین در ضوابط بودجه ۹۴ دستگاهها میتوانند یک درصد از بودجه خود را صرف مدیریت کاغذ کنند، واردات چوب و کاغذ در کشور ما بسیار بالا است و بازیافت خیلی ضعیف است.
وی با اشاره به اینکه پسماندهای الکترونیک و پسماندهای ویژه از مباحث بسیار مهم سازمان حفاظت محیط زیست است، گفت: مدیریت پسماندهای بیمارستانی نیز یکی دیگر از اولویتهای این سازمان است که در این زمینه تفاهمنامهای با وزارت بهداشت امضاء شده است و از سویی بحث مهم نخالهها که باید مد نظر ویژه شهرداریها قرار بگیرد.
* رونمایی از برند صنعت سبز در آستانه روز زمین پاک
وی با اشاره به برنامههای روز زمین پاک گفت: قرار است در آستانه این روز بحث صنعت سبز مطرح شود که در دولت هفتم و هشتم رقابت صنعت سبز را پایهگذاری کردیم که به هر دلیل با دشواریهایی در یک دوره روبرو شد و در یک و نیم سال گذشته آن را بازنگری کردیم و امسال رقابت صنعت سبز را به عنوان یک برند مطرح میکنیم اما باید تلاش شود که بهرهبرداریهای شخصی و سوء استفاده از این طرح نشود.
وی افزود: از امسال سالانه رقابت صنعت سبز را برگزار میکنیم و صنایعی که در این زمینه حضور دارند را معرفی میکنیم، یک روز قبل از روز زمین پاک قرار است ۵۰ صنعت سبز معرفی شود.
* اعلام دو مصوبه هیات وزیران در روز زمین پاک
ابتکار با بیان اینکه دو لایحه آماده تصویب هیات وزیران است، گفت: یکی از آن برنامه مدیریت پسماند است که در کمیسیون کلانشهرها کار شده و وظایفت تمام سازمانها و اعتبارات مورد نیاز برای آن پیش بینی شده است و در لایحه بعدی لایحه خاک است که تمام مراحل آن تکمیل شده است و آماده تصویب است.
ابتکار ضمن بیان ضرورت پرداختن به مدیریت مصرف آب، گفت: با سازمان آموزش و پرورش همکاری خوبی کردیم که یک رویکرد خوبی در زمینه محیط زیست داشته باشیم و همچنین با صدا و سیما برای فرهنگسازی در جهت اصلاح شیوه زندگی سالم بخصوص در زمینه آب همکاری میکنیم و امیدواریم که بتوانیم یک گزارش خوبی از همکاری با سازمانها در این زمینه ارائه دهیم.
* توسعه مدارس زیستمحیطی در سال ۹۴
رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست با بیان اینکه مدارس زیست محیطی در تهران و شهرهای دیگر وجود دارد، گفت: امسال قرار است این مدارس توسعه پیدا کند و بعضی از آنها حتی با شبکههای بینالمللی مدارس زیست محیطی نیز ارتباط پیدا میکنند.
وی اظهارداشت: طبق قوانین بینالمللی، کشورها باید ۱۷ درصد از عرصه سرزمینی و ۶ درصد از سواحل خود را حفاظت کنند و برای اینکه با روند انقراض گونههای جانوری مقابله کنیم باید به گونهای نظارت داشته باشیم که هیچگونه آثار مخربی در محیط زیستمان وجود نداشته باشد.
رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست با بیان اینکه در دولت کنونی مدیریت علمی و مبتنی بر مطالعات برای حفاظت از محیط زیست صورت گرفته است، گفت: برای هر منطقه محیط زیستی یک طرح مدیریت جامع تشکیل شده است که البته برخی از این طرحها برای ۱۰ سال پیش است که بازنگری آنها نیز صورت گرفته است و گردشگری طبیعی یکی از ثمرههای این طرحها است.
وی اظهارداشت: برای سال ۹۴ مشخصاً ۷ یا ۱۰ نقطه کشور برای انجام پایلوت طرح مدیریت جامع انتخاب شده است همچنین برای اولین بار در قانون بودجه ردیف بودجهای به اسم حفاظت از محیط زیست تعیین شده است.
* حفاظت از باغشهرها به عهده شهرداریها است
رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست در مورد دخل و تصرف و یا تغییر کاربری در باغشهرها گفت: بعضی سیاستها در داخل شهر اتفاق میافتد که مستقیماً جزء وظایف شهرداریها و شورای عالی شهرسازی است که سازمان حفاظت از محیط زیست عضو این شورا است و بارها و بارها قوّیاً از حفظ فضای سبز و جلوگیری از دخل و تصرف در این فضاها دفاع کردهایم. هماکنون هم در این زمینه هشدارهای جدی دادهایم و شورای عالی مصوبات خوبی را درباره تغییر کاربریها و جلوگیری از ساخت طبقات زیاد داشته است اما وظیفه اصلی در این زمینه به عهده شورای شهر و شهرداری است.
وی با بیان اینکه مناطق یک، دو، پنج و بیست و دو تهران بحرانیترین مناطق از نظر فضای سبز و محیط زیست هستند، گفت: هماکنون پروانه ساختمانی یکی از منابع درآمد برای شهرداریها است در صورتیکه در دنیا چنین ارتباطی وجود ندارد و صدور پروانه ساخت رایگان است.
ابتکار با اشاره به اینکه فضای سبز فقط به درخت اطلاق میشود، گفت: کاشت چمن در کنار زیبایی که دارد اما بسیار منابع آبی را مصرف میکند و در کشورهایی که کمآبی وجود دارد کاشت چمن را ممنوع کردهاند همچنین توزیع، کیفیت و منابع آب برای ایجاد محیط زیست بسیار مهم است.
* وضعیت دریاچه ارومیه نسبت به سال گذشته بهتر است
رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست با بیان اینکه وضعیت دریاچه ارومیه نسبت به سالهای گذشته بهتر است، گفت: به دلیل بارندگیهای اخیر و لایروبی سدها و آموزش کشاورزان وضعیت دریاچه ارومیه بهتر شده است.
وی افزود: ۷۵ روستا در آذبایجان غربی و شرقی که در محدوده دریاچه ارومیه بودهاند تحت آموزش کشاورزی پایدار و اصلاح الگوی کشت در جهت کاهش مصرف آب، بهرهبرداری بهتر از آب و برگشت آب به دریاچه ارومیه قرار گرفتند.
ابتکار با بیان اینکه ستاد احیای دریاچه ارومیه به فعالیت خود ادامه میدهد، گفت: ممنوعیت سدسازی، بازنگری در ساخت جاده میانگذر، مطالعات برای مقابله با کانونهای احتمالی گرد و غبار در اطراف دریاچه ارومیه و ایجا مرکز مطالعات، هماهنگی و آینده پژوهی از دیگر فعالیتهایی است که در جهت احیای دریاچه ارومیه انجام شده است.
وی با اشاره به برداشت نمک از دریاچه ارومیه اظهارداشت: کارشناسان عقیده داشتند که در بعضی از نقاط برداشت نمک به احیای دریاچه ارومیه کمک میکند و به همین دلیل سازمان حفاظت از محیط زیست برخی مجوزها را صادر کرد.
* تشویق سازمان حفاظت از محیط زیست به سرمایهگذاری در زمینه پسماندهای الکترونیک
ابتکار با اشاره به پسماندهای الکترونیک گفت: در این زمینه سازمان حفاظت از محیط زیست به طور مشخص آئیننامهها و ضوابطی را تدوین کرده است و سرمایهگذاری در این زمینه را تشویق میکند و فکر میکنیم این مسئله میتواند بسیار ارزشمند باشد که امیدواریم بتوانیم بازیافت آن را با همکاری مردم و شرکتهایی که این پسماند را تولید میکنند، انجام دهیم.
وی در پاسخ به سوالی در رابطه با کشتار گوزنهای اروپایی گفت: این گوزنهایی بومی ایران نبودند و تحت هیچ شرایطی قابلیت رها سازی در طبیعت را نداشتند و به دلیل زاد و ولد زیاد آنها نیز ارزش ژنتیکی هم نداشتند و برای خوراک بقیه حیوانات ذبح شدند و همچنین هیچ درخواستی برای انتقال آنها وجود نداشت.
ابتکار در مورد تالاب هامون اظهارداشت: ارزش هامون برای کشاورزان و مردم منطقه بسیار بالاست که در همین زمینه یک نشست بینالمللی در هامون و در منطقه صفر مرزی صورت گرفت.
وی ادامه داد: در سال گذشته به مدت ۷ ماه در مناطق عمده هامون آب داشتیم که برخی از فعالیتها مانند گاومیشداری و غیره نیز از سر گرفته شد هماکنون هم ورود آب از سوی هیرمند را شاهد هستیم.
ابتکار درباره خاک جزیره هرمز گفت: در آنجا دو مشکل داریم، یکی درباره واحد فرآورده صنعتی است که سازمان حفاظت از محیط زیست اقدامات قانونی در این زمینه انجام داده و بحث دیگر نحوه برداشت از خاک معدن آن است که درباره آن هم فعالیتهایی صورت گرفته است.
* ضرورت تشکیل صندوق منطقهای مبارزه با گرد و غبار
ابتکار درباره وجود گرد و غبار در شهرهای جنوبی و غربی کشور گفت: عمده این گرد و غبارها از عربستان سعودی و نقاط غربی به کشور وارد میشود و علاوه بر ملاقاتهای گذشته ما با مدیرکل محیط زیست سازمان ملل در هفته جاری مکاتبهای را تنظیم کردیم که در آن به ضرورت تشکیل صندوق منطقهای مبارزه با گرد و غبار پرداختیم و چند کشور همسایه با تشکیل این صندوق مخالفت کردند.
رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست گفت: درباره جزیره آشوراده نشستهای مختلفی با کارشناسان داشتیم و بر طرحهای مدیریت مناطق حفاظت شده براساس ضوابط بسیاری تاکید داریم.
وی با اشاره به شبهه جزیره میانکاله اظهارداشت: در کنار جزیره آشوراده باید اقدامات خوبی که در شبهه جزیره میانکاله صورت گرفته بود دیده شود که با همکاری دادگستری استان زمینخواری و تصرف بخشهایی از حیاتوحش این شبهه جزیره رفع شد و میانکاله احیا گردید.
این مقام مسئول با بیان اینکه راهبرد و استراتژی حفاظت از حیات وحش در سال گذشته به تصویب رسیده است، گفت: سازمان حفاظت از محیط زیست تنها در جایی پروانه شکار صادر میکند که براساس نیاز معیشت مردم آن منطقه باشد.
وی اظهار داشت: در جای دیگر اگر سازمانی بخواهد مجوز شکار بگیرد باید در ابتدا طرحهای حفاظتی را انجام دهد و سرمایهگذاری برای افزایش جمعیت را صورت دهد و سپس مجوز شکار به آن داده شود.
وی با اشاره به اینکه در جلسه شورای عالی حفاظت محیط زیست موضوع قرُق اختصاصی که در مناطق آزاد وجود دارد مطرح شد گفت: موضوع قرق اختصاصی باید بر اساس ضوابط باشد.