به گزارش گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، محمدحسن ابوترابیفرد امروز سهشنبه 22 اردیبهشت در سومین همایش دفاتر پیشخوان دولت ضمن کارآمد خواندن خدمات دولت الکترونیک در پیشرفت و توسعه کشور گفت: برای دستیابی به اهداف کلان نظام جمهوری اسلامی تنها راهی که پیشرو داریم، افزایش کارایی، کارآمدی و ارتقای کارایی دستگاههای متولی خدمت به مردم است.
نایبرئیس مجلس شورای اسلامی گفت: در سایه افزایش کارایی و کارآمدی، اولا شاهد ارتقای سطح رضایتمندی مردم خواهیم بود، ثانیاً راه برای دستیابی به تمام اهداف ون آرمانهای تعریفشده در قانون اساسی، برنامه چشمانداز توسعه کشور و سیاستهای کلی ابلاغی برنامه هموار خواهد شد؛ بزرگترین دستاورد ارزشمند این کار همدلی و همزبانی دولت و ملت میباشد.
وی در ادامه گفت: ما در بسیاری از حوزهها با اهداف تعریفشده در قانون اساسی، چشمانداز توسعه و برنامههای تدوین شده فاصله معنیداری داریم و این فاصله باید هر چه سریعتر کاهش یابد. برای کاهش این فاصله بایستی ارتقای کارایی دستگاههای اجرایی و نهادهای نظام را در دستور کار قرار دهیم.
هزینههای امور جاری کشور؛بیماری مزمن دستگاههای اجرایی
ابوترابیفرد گفت: امروز دستگاههای اجرایی ایران از بیماریهای مزمن رنج میبرند. یکی از مهمترین بیماریها این است که هزینههای امور جاری کشور تمام منابع را به خود اختصاص داده و برای پاسخگویی به برنامههای توسعه، اعتباری باقی نگذاشته است. معمولاً بیش از 90 درصد از بودجه سالانه کشور به هزینههای جاری دستگاههای اجرایی اختصاص پیدا میکند؛ همچنانکه وزیر محترم آموزش و پرورش قطعاً از همین موضوع به شدت رنج میبرند زیرا منابع لازم را برای قدم برداشتن به سوی اهداف توسعه آموزش و پرورش را به دلیل کمبود منابع در اختیار ندارند.
وی گفت: بدون تردید یکی از مهمترین عوامل مشکلات فراروی دولت آن است که دستگاههای اجرایی کشور فراتر از وظایف حاکمیتی خود مسئولیتهایی را عهدهدار شده است. باید در کوتاهترین زمان ممکن برای افزایش کارایی نظام و افزایش رضایتمندی مردم، تمام وظایف فراتر از مسئولیتهای حاکمیتی دستگاههای دولتی به مردم واگذار شود؛ ارائه خدمات و تصدیگری دستگاههای اجرایی را از انجام وظایف خطیر خود بازداشته است.
کشور گران اداره میشود
نایبرئیس مجلس نهم گفت: دستگاههای اجرایی و متولیان مدیریتی کشور میتوانند با ارائه نقشه راه و نظارت درست بر حُسن اجرای این نقشه مردم را به خدمت و حضور در این عرصه دعوت نمایند. همچنین هزینههای خود را به حداقل ممکن کاهش دهند. این در حالی است که امروز دانش و تکنولوژی به کمک ما شتافته است. ما میتوانیم با استفاده از علم، دانش و تکنولوژی نقش نیروی انسانی را به حداقل ممکن کاهش دهیم، با این کار علاوه بر کاهش هزینه به انضباط و سلامت دستگاههای اجرایی کمک کردهایم و ارائه خدمت به مردم با سرعت بیشتری انجام میگیرد.
وی تصریح کرد: ما کشور را به معنای واقعی کلمه گران اداره میکنیم و با همین نگاه در برنامه پنجم توسعه کشور، نظام اداری و مدیریت بخش فناوری اطلاعات، نقش مهمی داشته؛ همچنانکه در ماده 46 اینگونه آمده است که تا پایان برنامه، خدمات کلیه دستگاههای اجرایی باید از طریق الکترونیکی ون شبکه ملی اطلاعات در صورت امکان انجام گیرد، ولی ما با این هدف فاصله فاحشی داریم. یکی از مهمترین راهکارها و موثرترین روشها برای تحقق شعار رهبر معظم انقلاب "همدلی و همزبانی دولت و ملت"، تحقق همین بند از برنامه پنجم توسعه است.
کار مطالعاتی برای تبیین حوزه خدماتی قابل واگذاری انجام نگرفته است
ابوترابیفرد با تاکید بر واگذاری خدمات الکترونیکی به دفاتر خصوصی و تعاونی غیردولتی گفت: امروز در پایان برنامه پنجم توسعه گفته شده است که 10 درصد خدمات به صورت الکترونیک انجام میشود. بنده گمان میکنم کار مطالعاتی هم برای تبیین حوزه خدماتی قابل واگذاری تاکنون انجام نگرفته است. با این شرایط امکان ندارد اقتصاد مقاومتی شکل گیرد و توسعه ایران به ارتقای رفاه عمومی منتهی شود. از سوی دیگر دستگاههایی که وظایف قابل واگذاری خود را به شکل الکترونیک انجام دهند، باید بر حُسن ارائه خدمات توسط دفاتر خدمات الکترونیک باید نظارت داشته باشند که متاسفانه این کار هم انجام نشده است.
وی با بیان اینکه کار اصلی دستگاه اجرایی نظارت بر حوزههای مختلف با تدوین مسیر درست است، گفت: حُسن انجام وظایف دفاتر پیشخوان و نظارت آنلاین اگر محقق شود، ما با یک تحول جدی در مدیریت کشور مواجه میشویم. گاهی دوستان از بحث فساد اداری و فساد مالی اظهار نگرانی میکنند؛ با اینکه همه میدانند نظام جمهوری اسلامی که مسئولان آن در اوج سلامت هستند، کدام نظام را سراغ دارید که سکانداری عادل و صالح بر همه امور نظارت داشته باشد و تذکرات بهموقع را مطرح نماید؟
مجلس و دولت پیگیر اجرای دولت الکترونیک هستند
نایبرئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: نظام جمهوری اسلامی برآمده از رأی مردم و مردمسالاری دینی است که این خود تضمینکننده سلامت کلیت نظام است اما با مشکلاتی مواجه هستیم که آن هم تنها و تنها به دلیل بزرگی دستگاههای اجرایی و عهدهدار شدن مسئولیتهایی است که جزو وظایف حاکمیتی نمیباشد. به دلیل فقدان دولت الکترونیک و افزایش نقش انسانی، احتمال خطای انسانی افزایش یافته است. اگر نظام بانکی ایران یک سیستم مجهز، کارآمد و با ظرفیتهای علمی بود، قطعاً تخلفاتی که مشاهده شده است، رخ نمیداد و اگر رخ میداد بلافاصله با آن برخورد میشد.
وی گفت: ما در مجلس به شدت پیگیر دولت الکترونیک هستیم و دولت یازدهم نیز اراده جدی برای خلق این موضوع دارد. دولت الکترونیک موجب رشد اقتصادی، افزایش سلامت اداری، ارتقای رضایتمندی مردم و کاهش هزینههای جاری با دستیابی به اهداف چشمانداز توسعه به دست میآید.
ابوترابیفرد در انتها گفت: امیدوارم در چهارمین همایش دفاتر پیشخوان دولت شاهد تشریح اقدامات بایسته و اصولی دولت در جهت دولت الکترونیک باشیم؛ با اطمینان قدمهای بلندی را در راستای ارتقای اعتماد مردم ایران به دولت و دستگاههای اجرایی برداشته باشیم.