به گزارش گروه بین الملل «خبرگزاری دانشجو» ؛ و به نقل از پایگاه اینترنتی «بالتیمور سان»، این پایگاه آمریکایی در گزارشی نوشت : آمریکا توافق با ایران را که امکان دسترسی کامل بازرسان به همه مکان ها را فراهم نمی کند نباید بپذیرد.
این پایگاه اینترنتی در سرمقاله خود نوشت : در حالی که کمتر از یک ماه تا زمانی باقی است که مذاکره کنندگان آمریکایی و شرکای آن قرار است به توافقی برسند که برنامه هسته ای ایران را محدود می کند ،به نظر می رسد مذاکرات به سبب مقاومت تهران برای اینکه به بازرسان اجازه بازدید از پایگاه های نظامی و سایت های دیگر خود را بدهد متوقف شده باشد. هدف از این بازدیدها ، راستی آزمایی تبعیت ایران از هر توافقی است.
رژیم قوی بازرسی به منظور حصول اطمینان از اینکه ایران مخفیانه سعی در ساخت سلاح هسته ای ندارد ، از همان ابتدا در مذاکرات مهم بوده است. اگر تهران اکنون شروع به فاصله گرفتن از این اصل مهم کند ، ماهها مذاکرات دشوار ممکن است از بین برود و به احتمال زیاد هر فرصتی برای دستیابی به توافق از دست خواهد رفت.
اینکه چرا مذاکره کنندگان ایران در حال حاضر تصمیم به قرار دادن این موانع بر سر راه مذاکرات گرفته اند ، مسئله ای مرموز است. یک احتمال این است که این صرفا شگردی برای بدست آوردن امتیازات بیشتر در مراحل نهایی مذاکرات از کشورهای گروه ۱+۵ عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد به اضافه آلمان - است که در مذاکرات شرکت دارند. با این حال، معلوم نیست ایرانیان ممکن است در حال حاضر خواستار بدست آوردن چه نوع امتیازاتی باشند با توجه به اینکه چارچوب توافقی که ماه مارس اعلام شد قرار بود یک نقشه راه را به منظور رسیدن به توافق نهایی برای طرف ها تدوین کند. بازرسی های سرزده و دسترسی نامحدود به سایت های مشکوک هسته ای ایران بخشی از آن فرمول بود.
از سوی دیگر، سخت تر شدن موضع ایران می تواند از شکاف بین اصلاح طلبان در دولت و روحانیون تندرو و فرماندهان نظامی ناشی شده باشد . اصلاح طلبان در دولت می خواهند انزوای دیپلماتیک بین المللی ایران و تحریم هایی که اقتصاد کشور را فلج کرده است پایان یابد.
روحانیون تندرو و فرماندهان نظامی با ایجاد روابط حسنه با غرب مخالفند . اگر گروه دوم تصور کند اصلاح طلبان در دولت در حال پیروزی هستند ، آنها ممکن است در مورد از بین بردن عمدی مذاکرات و فشار بر ایران برای رویارویی نظامی با آمریکا و متحدان آن تردیدی به خود راه ندهند.
روحانیون تندرو و فرماندهان نظامی در هفته های اخیر ظاهرا از اظهارات آیت الله علی خامنه ای رهبر معظم ایران دلگرم شده اند که گفته است او هرگز به خارجی ها اجازه ورود به پایگاه های نظامی ایران را نمی دهد.
با این حال ، مقامات ایران قطعا باید بدانند اگر واشنگتن متقاعد شود تهران به تعهدات خود پایبند نخواهد بود ،هرگز با توافق برای لغو تحریم های اقتصادی در ازای معامله هسته ای که مانع ساختن بمب هسته ای از جانب تهران شود موافقت نمی کند . آمریکا خواستار رژیم بازرسی ها و راستی آزمایی است که اجازه می دهد ناظران بین المللی به بازدید سرزده از هر مکانی در کشور که در آن فعالیت های هسته ای در حال انجام است بپردازند. دیپلمات های آمریکایی و غربی برای یافتن راهی آبرومندانه تلاش زیادی کرده اند. این دیپلمات ها به دنبال راهی هستند که این بازرسی ها و راستی آزمایی ها به شکلی انجام شود که این تصور بوجود نیاید تهران کاملا تسلیم مداخله خارجی نیروهای متخاصم شده است.
اما در نهایت همواره مشخص شده است این خواست ایالات متحده که ایران به طور کامل در مورد فعالیت های هسته ای خود شفاف باشد غیر قابل مذاکره بوده است.
اگر حتی باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا به دلایلی تمایل داشته است موضع ایران را در مورد بازرسی ها بپذیرد که البته هیچ نشانه ای در این باره وجود ندارد ، کنگره هرگز چنین موضعی را نمی پذیرد.
قانونگذاران آمریکا لغو تحریمهای تصویب شده توسط کنگره را که رئیس جمهور نمی تواند در مقام خود به آنها پایان دهد نمی پذیرند. اکثریت قانونگذاران هر دو حزب و مردم آمریکا تقریبا به طور قطع از این تحریم ها حمایت می کنند. ما نمی توانیم تصور کنیم آقای اوباما به اندازه ای برای پذیرش توافقی بد اشتیاق دارد که مایل است کمتر از 18 ماه پیش از انتخابات ریاست جمهوری سال دو هزار و شانزده ، خطر خودکشی سیاسی برای حزب خود بر سر این موضوع را بپذیرد.
خلاصه اینکه ، ایران نمی تواند در هر صورتی برنده باشد. ایران نمی تواند انتظار داشته باشد از مزایای پایان یافتن تحریمها برخوردار باشد و در عین حال همچنان در تلاشهای بین المللی برای جلوگیری از ساخت بمب هسته ای سنگ اندازی کند. این به نفع هیچ کسی بجز تندروها در تهران نیست. اگر آنها نمی توانند در این باره متقاعد شوند، ایالات متحده و شرکای آن ممکن است هیچ انتخاب دیگری بجزء خروج از مذاکرات و رفتن به دنبال شیوهای دیگر برای محدود کردن برنامه هسته ای ایران نداشته باشند. اوباما گفته است که تمام گزینه ها از جمله نیروی نظامی روی میز باقی می ماند. اگر وضع به آنجا برسد یک فاجعه خواهد بود ؛ اما باید دید آیا مقامات ایران قبل از اینکه خیلی دیر شود متوجه خواهند شد که وارد چه بازی خطرناکی شده اند.