به گزارش گروه بين الملل «خبرگزاري دانشجو»، جان کری وزیر خارجه آمریکا در مصاحبه با نشریه «آتلانتیک» گفت در صورتی که کنگره این کشور توافق هستهای با ایران را رد کند، ائتلاف شکلگرفته علیه ایران از هم میپاشد.
جان کری در پاسخ به سوال خبرنگار آتلانتیک مبنی بر اینکه آیا اظهاراتش در خصوص اینکه در صورت عدم تصویب توافق ایران در کنگره، اسرائیل منزوی میشود، گفت: «من به چالشهایی که اسرائیل با آن مواجه است بسیار حساس هستم. اسرائیل سالهاست که از نظر قانونی محصور است. من با برخی از گزینههایی که رهبران آن اتخاذ کردهاند و دلیل محصور بودن آن است، مخالف هستم.»
وی در این باره ادامه داد: «فکر میکنم که چیزهایی وجود دارد که اسرائیل میتواند برای کاهش این محصور بودن خود انجام دهد اما آنها چنین نکردهاند. اما اسرائیل دوست ما است. اسرائیل همپیمان ما است. ما ارتباطی با اسرائیل داریم که حساس بودن ما نسبت به آنها را حتی مهمتر میکند.»
وی همچنین گفت که تاکنون رژیم صهیونیستی را تهدید نکرده بلکه به آنها درباره درباره تبعات عدم اجرای توافق هستهای ایران هشدار داده است.
کری سپس به بازی «گلف» اشاره کرد و گفت: «شما کسی را تهدید نمیکنید بلکه به آنها هشدار میدهید که مراقب باشید که توپ به شما برخورد نکند. تشابه زیادی در این زمینه وجود دارد... من میگویم که نمیخواهم به طور قطع اسرائیل منزوی شود. من نمیخواهم شاهد تنشها و مشکلات بیشتر اسرائیل باشم... من در واقع میگویم که انتخابهای هر شخص، پیامدهایی در پی دارد. من نگرانیهای اسرائیل را درک میکنم. اسرائیل احساس میکند که در تلاش است که از خو محافظت کند. من به این مسئله حساس هستم.»
وزیر خارجه آمریکا در خصوص مخالفت بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل، با توافق هستهای ایران گفت: «فکر میکنم سالهاست، بیبی نتانیاهو در آرایش سیاسی خود و بینش خود از ایران و چالشهایی که اسرائیل با آن مواجه است، اعتقاداتی دارد. او درباره ایران به این نتیجه رسیده است که آنها از هر ابزاری استفاده میکنند و هرکار لازم را برای پیشبرد تهدیدات خود به کار میگیرد.»
کری تصریح کرد: «ما معتقدیم که اختلاف ما با نتانیاهو این نیست که ایران بد است یا خیر یا اینکه اقدامات بدی مرتکب میشود یا اینکه اسرائیل را تهدید میکند بلکه بر سر این است که آیا این توافق و این گام واقعاً به نفع اسرائیل است و اسرائیل را در جایگاه بهتری برای دفاع از خود قرار میدهد یا نه.»
وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد که با نتانیاهو در خصوص اینکه اجرای توافق هستهای ایران به نفع اسرائیل است، صحبت کرده است و گفت: «من فکر میکنم که نتانیاهو به این قضیه نگاه اشتباهی دارد.»
وی در پاسخ به سوال خبرنگار آتلانتیک درباره ایدئولوژی ایران برای از بین بردن رژیم صهیونیستی گفت: «من فکر میکنم که آنها در این برهه خاص یک تقابل اساسی ایدئولوژیکی با اسرائیل دارند. اینکه بخواهند این عبارت "محو کردن" را عملی کنند، پاسخی برای آن ندارم. ولی چیزی ندیدم که بگوید آنها میخواهند چنین کنند.»
کری در توضیح اینکه شواهدی ندیده که نشان دهد ایران میخواهد چنین چیزی را عملی کند، گفت: «آنها (ایران) 80 هزار موشک در دست حزبالله دارند که به سوی اسرائیل نشانه گرفته شدهاند و هر گزینهای ممکن است اتخاذ شود. ایران وقتی مواد کافی برای 10 تا 12 سال داشت، بمب نساخت. آنها معاهدهای را امضا کردهاند که میگویند هرگز برای ساخت بمب تلاش نمیکنند و بمب نمیسازند. ما مکانیسمی داریم میتوانیم آن را اثبات کنیم. بنابراین میخواهم در این بحث خود را محصور کنم. فکر میکنم اتلاف وقت است که در اینباره بحث کنم.»
وزیر خارجه آمریکا در خصوص اینکه در قبال ایران بر اساس اعتماد عمل نمیکند، گفت: «من بر فرض اینکه ایران یک خطر بنیادین است و در فعالیتهای منفی در سراسر منطقه مشارکت دارد و مکانهایی را بیثبات میکند و اسرائیل را یک دشمن اساسی در این برهه از زمان میداند، عمل میکنم. ما از هیچ چیز چشمپوشی نکردیم و هیچ یک از این موارد را نادیده نگرفتیم.»
وی اینگونه ادامه داد: «ما در حال ساخت یک سنگر و یک پادزهر هستیم. اگر آنچه که نتانیاهو میگوید، حقیقت داشته باشد و ایران واقعاً توطئه تخریب را در سر بپروراند، بنابراین مکانیسم رهایی از تسلیحات هستهای در واقع خلاص شدن از شر بدیهی است و بنابراین اگر ایران برنامه ساخت سلاح هستهای را داشته باشد، از این طریق بهتر میتوان آن را از بین برد.»
کری درباره بازه زمانی اجرای توافق و بعد از آن گفت: «ما یک نگرش 20 ساله درباره تولید سانتریفیوژ آنها داریم. به بیان دیگر ما تولید سانتریفیوژ آنها را از طریق یک تلویزیون به صورت زنده تحت نظارت داریم و به مدت 20 سال در تمامی لحظات بر آن نظارت داریم... مهمتر از آن به مدت 25 سال بر تمامی فعالیتها نظارت داریم و آن را دنبال میکنیم. جامعه اطلاعاتی به شما میگویند که آنها نمیتوانند یک چرخه سوخت جداگانه، کامل و مخفیانه داشته باشند. بنابراین ما نه 15 سال، بلکه 25 سال در اختیار داریم و حتی میتوانم بگویم که زمانی که (برای نظارت و کنترل) در اختیار داریم حتی 25 سال نیست.»
وی به پروتکل الحاقی اشاره کرد و گفت: «توافق پادمانی ایران را ملزم میکند که حساب دقیقی از تمامی مواد هستهای خود تحت پادمانها ارائه دهد و تمام عملیاتی را که در تمام تأسیسات این کشور انجام میشود به طور دقیق اعلام کند. در حال حاضر، در یک برنامه غیرنظامی هستهای، تمامی تأسیسات اعلام شده است و تمامی تأسیسات قابل بازرسی است. بنابراین هم تأسیسات در تمامی ساعات هفتهها قابل مشاهده است. توافق جامع پادمانها، طیفی از بازرسیهای آژانس از جمله تأیید مکان، هویت، کمیت و ترکیب تمامی مواد هستهای تحت پادمانها و همچنین طراحی تأسیسات را ارائه میدهد. همچنین شروطی درباره تحقیقات هستهای که شامل مواد هستهای نیست وجود دارد. شروطی درباره تأسیسات اعلام نشده وجود دارد، شروطی درباره بازرسیها وجود دارد.»