به گزارش گروه بين الملل «خبرگزاري دانشجو»، پایگاه خبری عربی 21 در مطلبی با این عنوان نوشت: امارات در پی تشکیل این ائتلاف به مصر و اردن روی آورده و تا در کنار این دو کشور به راه حلی مسالمت آمیز برای حل این بحران برسد و دعوت شیخ محمد بن زاید و ملک عبدالله شاه اردن و عبدالفتاح سیسی به مسکو و دیدارهای جداگانه با پوتین را نیز در همین راستا صورت داده است.
تنها یک روز پس از این دیدارها، عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان طی سخنانی به بیان مواضع کشورش در زمینه مهمترین مسایل منطقه ای به ویژه بحران سوریه و سرنوشت بشار اسد پرداخت و گفت که از نظر عربستان بشار اسد در آینده سوریه هیچ جایگاهی ندارد و این موضوع برای عربستان غیرقابل مذاکره است.
اظهارات جبیر نشان داد که دیدار رهبران سه کشور در مسکو برای بررسی راه حل بحران سوریه با گزینه بقای اسد بوده و جبیر با این اظهارات می خواهد تمام درها را بر روی تلاش های این کشورها ببندد تا بتواند از این طریق باب طرح پرسش های بسیاری را درباره مسایل پشت پرده و روابط غیرعلنی مصر، امارات و اردن و دیدارهای رهبران این سه کشور با پوتین بگشاید.
عربستان پس از سالها غیبت در عرصه روابط با روسیه، در کنار هم پیمانان خود به ویژه امارات که نقش فعالی دربحران یمن بازی می کند، در مسکو حاضر شد .
از آنجا که سه کشور امارات، مصر و اردن پیش از این همراهی خود را با عربستان در اقدام نظامی علیه یمن اعلام کرده بودند، وزیر امور خارجه عربستان به اعلام موضع قاطعانه کشور متبوعش در قبال سوریه اکتفا نکرد، بلکه بر لزوم حل بحران یمن بر اساس قطعنامه 2216 اعلام کرد تا بدین ترتیب راه را بر روی تلاشهای هم پیمانانش برای حل بحران یمن نیز ببندد.
حضور محمد بن زاید ولیعهد ابوظبی در مذاکرات روسیه در پی سفر وی به مغرب به همراه محمد بن راشد و دیدار با سلمان شاه عربستان در طنجه صورت گرفت.
ناظران براین باور هستند که سفر ولیعهد ابوظبی، محمد بن زاید با شاه عربستان با هدف جلب موافقت ریاض برای دیدار رهبران مصر و اردن و امارات در روسیه صورت گرفته است، چه این سه کشور درخصوص بحران سوریه و مسائل منطقه ای از جمله بحران سوریه دیدگاه مشترکی دارند و درتلاشند برای حل بحران سوریه با محوریت بقای اسد به نتیجه برسند.
یک کارشناس مسایل حوزه خلیج فارس به پایگاه خبری عربی 21 گفت: امارات عربی متحد که در بحران یمن نقش فعالی ایفا کرده، تلاش می کند ائتلافی سه جانبه با حضور مصر و اردن و امارات تشکیل دهد تا از طریق آن برای راه حل سیاسی بحران سوریه با محوریت اسد و بازنگری در مسایل جاری منطقه ای فعالیت کند. حضور فعال این کشور با مشارکت ایران و روسیه را نیز می توان در همین راستا مورد ارزیابی قرار داد.
این کارشناس که خواست نامش فاش نشود، افزود: ریاض این رویکرد امارات را اعمال فشار از سوی هم پیمانان خود به ویژه مسکو ارزیابی می کند و دلیل واکنش قاطعانه عادل الجبیر درقبال بقای اسد نیز همین مساله بود تا موضع عربستان را درخصوص اخبار منتشر شده درباره مذاکرات با دربار ریاض دراین باره را رد کرده و باب هرگونه تلاش دراین رابطه را ببندد.
ناظران می گویند، بعید نیست مذاکراتی که بدون مشارکت عربستان و برخی دیگر از کشورهای حوزه خلیج فارس صورت می گیرد، زیر نظر روسیه و با هدف طرح برنامه های سیاسی جدید در منطقه صورت گرفته باشد و مذاکره کنندگان در پی تحمیل این برنامه های جدید بر عربستان به عنوان یکی از بازیگران اصلی منطقه و هم پیمانان این کشور، دست به این اقدام زده باشند.
همزمان با سفر رهبران مصر و امارات و اردن به روسیه، بشار اسد نیز طی سخنانی از عمق روابط کشورش با این سه کشور سخن راند و گفت که روابط بین سوریه و مصر موجب ایجاد توازن منطقه ای در بین جامعه عرب می شود .
وی ادامه داد: مصر در سرتاسر منطقه کشوری مهم به شمار می آید و دشمنان منطقه ای درپی اعمال فشار به این کشور بزرگ هستند تا قاهره نتواند نقش خاص خود را ایفا کند، نظر ما این است که مصر پایگاه هجمه به سوریه یا هرکشور عربی دیگری نباشد.
رییس جمهور سوریه در گفت وگو با المنار افزود: برخی در داخل مصر مخالف قطع روابط این کشور با سوریه بودند و به همین علت همچنان به روابطشان با ما ادامه دادند، اکنون نیز سوریه خود را با ارتش وملت مصر درمقابله با تروریسم در یک جبهه می داند.
این سخنان اسد با اظهارات سیسی هماهنگ بود که بارها بر لزوم حل سیاسی بحران سوریه تاکید کرده است.
تمام شواهد موجود در عرصه تحولات منطقه موید ترس و نگرانی کشورهای منطقه و در راس همه عربستان از طرح جدید برای منطقه و تلاشها برای فعال کردن نقش ایران و بقای اسد در قدرت در سوریه حکایت دارد که برای دیدن نتیجه، باید به انتظار نشست و شاهد تحولات آینده نزدیک در منطقه بود.