گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، «آتش بس در یمن که به ابتکار سازمان ملل متحد طراحی شده از ساعت 01:30 بامداد دوشنبه به وقت تهران اجرایی شد.» رسانهها دیشب این خبر را منتشر کردند. یک سال پیش بود که حاکمان سعودی با اهداف دور و درازی همه نوچهها را به خط کردند تا به قول خودشان با طوفان قاطعیت درس خوبی به جریان انقلابی یمن بدهند. آمریکا و اسرائیل هم هرکاری از دستشان بر میآمد برای شاه آلزایمری سعودی کردند تا به نیابت از آنها خاک یمن را به خون مبارزانی که هدف نهاییشان را نابودی استکبار قرار دادهاند، رنگین کند. اما این روزها خیلی چیزها عوض شده است. سعودیهای سفاک طرفدار مذاکره شدهاند و اعلام کردهاند در همه جبههها آتش بس برقرار میکنند. یمنیها هم هرچند اعتماد چندانی به دشمن سعودی ندارند اما از طرح آتش بس استقبال کردهاند. چرا مطرح شدن موضوع توافق صلح از سوی عربستان به معنی شکست طرح اولیه آنها است؟ این آتش بس تا چه زمانی پایدار خواهد ماند؟ راه آبرومندانهای برای خروج عربستان از یمن وجود دارد؟
اولین هدف سعودی ها از این تجاوز، ممانعت از قدرت گرفتن جریان فکری متحد با جمهوری اسلامی ایران در یمن بود؛ دومین هدف گرفتن چشم زهر از شیعیان داخل شبه جزیره برای ساکت کردن آن ها با نشان دادن مشت آهنی در یمن بود؛ سومین هدف اثرگذاری بر مذاکرات هسته ای و ممانعت از به نتیجه رسیدن آن بود؛ چهارمین هدف تثبیت جایگاه محمد بن سلمان و ارتقا مقام وی در جهت تلاش برای رسیدن به پادشاهی عربستان بود.
حوثی ها که تحت عنوان انصار الله شناخته می شوند، گروهی از مردمان شیعه زیدی یمن هستند که شغل اکثر آن ها کشاورزی و یا ماهیگیری است، این جریان در اعتراض به سوء مدیریت رییس جمهور سابق و تلاش برای حذف یارانه انرژی که تاثیر مستقیم بر زندگی آن ها داشت، وارد خیابان های صنعا شدند، عبدربه منصور هادی با توجه به تقویت جایگاه اعضای انصارالله در بین قبایل یمنی و اتحاد قبایل با این جریان، مجبور به ترک صنعا و سپس فرار به ریاض شد. به قدرت رسیدن عبدربه منصور هادی در اثر انقلاب اول مردم یمن و کنار گذاشته شدن علی عبدالله صالح بود، منصور هادی گزینه شیوخ خلیج فارس و تحمیلی بر مردم این کشور بود.
طبق گزارش ها از یمن در اثر بمباران جنگنده های سعودی، بسیاری از کشته شده ها زن و کودک بودند، زیر ساخت های اقتصادی کشور فقیر یمن تخریب شد، اما در اثر این درگیری گروه تروریستی القاعده در یمن از نظر میزان دارایی ثروتمندتر شده و توانسته است میزان بیشتری سرزمین را در جنوب یمن اشغال کند. عربستان سعودی که با داعیه ی مبارزه با تروریسم وارد جنگ یمن شد، باعث تقویت یکی از خطرناکترین گروه های تروریستی جهان شده است، گروهی که حملات سال گذشته به نشریه شارلی ابدو را مدیریت کرده بود.
آن چه امروز پس از یکسال درگیری اتفاق افتاده، صرف شدن هزینه گزاف در این راه، کشته شدن بسیاری زن و کودک است این نتایج با آن چه عربستان در ذهن داشت بسیار متفاوت و بعضاً عکس آن چیزی است که سعودی ها در نظر داشتند: اولاً عربستان سعودی طی توافق آتش بس مهمترین پیش شرطش را برای آتش بس در نظر نگرفته و عبد ربه منصور هادی به عنوان رییس جمهور به یمن باز نگشته است؛ ثانیاً گروه انصارالله که از منظر سعودی ها به عنوان یک گروه شورشی و تروریست شناخته می شد، به عنوان نماینده ملت یمن در مذاکرات آتش بس حضور خواهد داشت و عربستان سعودی مجبور به پذیرش واقعیتی به نام انصارالله در یمن و سهم این گروه در قدرت شده است، چیزی که به عنوان خط قرمز سعودی ها مطرح بود، ثالثاً شیعیان شبه جزیره نشان دادن با این اتفاقات دست از اعتراض به آل سعود نخواهند کشید، بعد از اعدام شیخ النمر فوران دیگ جوشان خشم مردم این قضیه را به سعودی ها نشان داد، رابعاً محمد بن سلمان به عنوان مسئول این تحقیر و شکست در بین خاندان سعودی مطرح و به جای تقویت جایگاه اکنون با تزلزل در آینده سیاسی رو به رو شده است، خامساً برجام به نتیجه رسید و ایران و شش قدرت جهانی تواستند به یک توافق برسند، گزینه عربستان یعنی بر هم خوردن شرایط توافق شکست خورد، سادساً عربستان علی رقم هزینه کرد پول گزاف، در بین اعراب و مردم جهان چهره اش به شدت آسیب دیده و در اثر فشار افکار عمومی طی چند روز گذشته، جان کری وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد درباره ی نحوه ی استفاده بمب های آمریکایی در جنگ یمن تحقیق خواهد کرد، در بسیاری از کشورها تقاضا برای جلوگیری از صادرات سلاح به سعودی ها قوت گرفته است.
سرپرست حزب بعث سوری یمن دیروز در تهران با بیان اینکه یک سال از تجاوز این رژیم گذشته و هیچ کدام از اهداف آنها محقق نشده و ایستادگی انصارالله افزایش یافته یادآور شد: ما صعودیها را مجبور کردیم تا راهحلهای دیگری را پیدا کنند و اکنون بیش از 2 هزار و 300 نفر از نظامیان متجاوز کشته شدند که 100 نفر از آنها افسر بودند.
عربستان در جنگ یمن سعی کرد با استفاده تجربه رژیم صهیونیستی در جنگ غزه به نتیجه برسد، اما نتیجه ای که عربستان در برابر گروه اسلامی انصارالله گرفت همان نتیجه ای بود که رژیم صهیونیستی در جنگ غزه گرفته بود. محاصره یمن و ممانعت از ورود غذا و دارو به این کشور، بمباران گسترده و دل بستن به گروه های تروریستی در خاک یمن سوریه نتوانست نتیجه ای برای سعودی ها داشته باشد.
طبق برآوردها عربستان سعودی تا کنون بیش از صد میلیارد دلار در شرایط بد اقتصادی این کشور در جنگ یمن هزینه کرده است و تلاشش اکنون خروج از باتلاق یمن است. پذیرش آتش بس در حالی که هیچ یک از شروطش در شروع جنگ محقق نشده نشان از تلاش عربستان برای خروج از این باتلاق دارد، با توجه به بیماری سلمان، شکست در جبهه ی سوریه و لبنان، قوت گرفتن حشدالشعبی در عراق برای عربستان باعث تنگ شدن فضای ژئوپولتیک بر این کشور و تلاش عربستان برای خروج از بحران های منطقه ای با توجه به وضعیت بحرانی نفت است. این آتش بس برخلاف دیگر آتش بس ها بر شروطی بنا شده که نشان از بازگشت عقلانیت در سیاست خارجی عربستان است و تا حد زیادی خواست جریان های مقاومت در یمن لحاظ شده است، با این اوصاف باید شاهد پایداری آتش بس و حصول نتیجه از این مذاکرات باشیم.
خود یمنیها هم با وجود اینکه تاکید دارند طرفدار صلح هستند اما نسبت به طرف سعودی اعتماد چندانی ندارند. یاسر الحوری نائب رئیس حزب "حق" یمن دیروز با اشاره به موفقیت طرح مبادله اسرا گفته است: «سعودیها برای کاهش دادن ضررها و آسیبها در مرز تفاهمها را انجام دادند. آنان به دنبال امتیازهای سیاسی هستند و برای اینکه خسارات های میدانی و نظامی را سرپوش بگذارد میگویند به دنبال آتش بس فراگیر هستیم. ما به عربستان اعتمادی نداریم زیرا بارها و بارها آنها تفاهمها را نقض کردهاند. جبهه متحد یمن بدنبال صلح و آرامش است و هدفش هم همین است.»
با تمام اینها مسئله غیر قابل انکار این است که آل سعود دیگر امیدی به پیروزی میدانی در یمن ندارد. آنها فقط میخواهند با تدبیری آبرومندانه از این خودکردهشان بیرون بروند. تحولات روزهای آینده نشان خواهد داد آیا سعودیها به این هدف حداقلی خود میرسند یا نه!؟
الله اکبر
الله اکبر
مقاومت همیشه جواب می دهد
خوبه که بخاطر بسپاریم رفنن بزیر پرچم , , حسین ع وشعار هیهات من الذله پیروزی قطعی را بهمراه خواهد داشت.