جعفر قنادباشی، کارشناس مسائل خاورمیانه در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص خارج شدن ترکیه از انفعال و حضور نیروهای این کشور درتحولات اخیر حلب گفت: ترکیه اشتباهاتی را در حدود پنج سال قبل در مورد سوریه آغاز کرد که مبتنی بر این بود که نظام سیاسی سوریه باید عوض شود و در این راه به گروه های تکفیری متوسل شد.
وی افزود: این راه در طول پنج سال به سرانجام نرسید به ویژه از مهر اخیر تاکنون که عملیات ارتش سوریه و نیروهای حزب الله لبنان و حضور روسیه در این کشور شرایطی را ایجاد کرد که ترکیه مجبور شد نیروهای خود را خارج از سوریه نگاه دارد.
این کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه علت مداخله جدید ترکیه در سوریه به چند مورد برمی گردد، ادامه داد: از جمله این موارد می توان به حضور بیش از یک میلیون مهاجر سوری در ترکیه و افزایش مهاجرت به ترکیه اشاره کرد که لطمات زیادی را به ترکیه وارد کرده است و سبب شکل گیری مشکلاتی در اقتصاد ترکیه شد.
قنادباشی تصریح کرد: از این جهت حکومت اردوغان به جایی رسید که معمار دخالت ترکیه در سوریه یعنی داوود اوغلو کنار گذاشته شد. کناره گیری وی به معنی به بن بست رسیدن سیاست های ضد بشاراسد است لذا دولت ترکیه ناگزیر است برای سرپوش گذاشتن به این عقب نشینی نیروهای خود را وارد سوریه کند.
وی تصریح کرد: هم زمان با کنار گذاشتن داوود اوغلو مسئله مداخله ترکیه در سوریه افزایش یافت و دولت ترکیه به دنبال آن است که به افکار عمومی این طور القا کند که سیاست های ما در قبال جهان بین الملل ثابت است و تغییری نیافته و کنار گذاشتن اوغلو تاثیری در سیاست خارجی ترکیه نداشته است.
این کارشناس مسائل خاورمیانه دلیل بعدی دخالت ترکیه در سوریه را مواجبی دانست که به این واسطه ترک ها از عربستان و قطر می گیرند و در صورت کناره گیری از مسئله سوریه این مواجب مالی متوقف خواهد شد.
قنادباشی مورد بعدی در این خصوص را جلب رضایت آمریکا و اسرائیل عنوان و خاطرنشان کرد: در مذاکرات وین آتش بس را گروه های تکفیری نپذیرفتند و الان ترکیه کمک می کند که خواست اسرائیل و آمریکا در این خصوص محقق شود.