به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، سیدعباس عراقچی روز پنجشنبه در جمع فرهنگیان و فعالان سیاسی خراسان رضوی در مشهد افزود: با برجام، انرژی هسته ای به عنوان حق مسلم ملت ایران تثبیت شد و دنیا هم به آن احترام می گذارد.
وی ادامه داد: بر این اساس جمهوری اسلامی ایران به هدف اصلی خود یعنی برنامه و انرژی هسته ای به عنوان حق تثبیت شده کشور رسیده است.
رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام گفت: نشانه تحقق این امر هم آن است که طی دو سال اخیر دیگر این شعار 'انرژی هسته ای حق مسلم ما است' تکرار نمی شود، آحاد جامعه ایران به این اقناع رسیده اند و دنیا هم به آن احترام گذاشته است.
وی افزود: در مدت 12 سال ملت ایران تهدیدها و فشارهای دشمنان خارجی را تحمل و در برابر کمبودها و مشکلات مقاومت کرد تا حق مسلم خود را در بحث عرصه هسته ای تثبیت کند.
عراقچی بر این نکته که 'برای قضاوت در مورد برجام باید دید چه چیزی محقق شده' تاکید و بیان کرد: حق هسته ای ایران تثبیت شد و نه تنها سیاست غنی سازی صفر آمریکاییها برای ایران اسلامی به نتیجه نرسید بلکه قطعنامه شورای امنیت که بالاترین سند بین المللی است بر این امر تاکید کرد و بر حق غنی سازی و رفع تحریمها صحه گذاشت.
وی ادامه داد: در شش قطعنامه قبلی سازمان ملل بر توقف فوری غنی سازی و جمع آوری آب سنگین اراک تاکید، به همه کشورها تکلیف شده بود حق کمک به برنامه هسته ای ایران را ندارند، هر کشتی و هواپیمایی که به سمت ایران می آمد باید تفتیش می شد و دانشجویان ایرانی را برای تحصیل در این زمینه نمی پذیرفتند اما امروز همه این موارد و محدودیتهای منتفی شده اند.
معاون وزیر امورخارجه گفت: بحث هسته ای ایران از نظر اروپا و آمریکا تا قبل از برجام برنامه ممنوعه بود اما در پایان مذاکرات و اجرای برجام، شرایط بسیار متفاوت شد.
وی افزود: برای یک روز و یک ثانیه هم غنی سازی متوقف نشد و امروز بعد از برجام، آنها حتی اضافه تولید آب سنگین ایران را می خرند.
عراقچی ادامه داد: همچنین شش قطعنامه قبلی سازمان ملل با تصویب قطعنامه جدید لغو شد، برنامه هسته ای، آب سنگین و غنی سازی ایران به روال گذشته ادامه یافته و می یابد.
وی گفت: امروز بر خلاف ممنوعیتهای گذشته در بحث هسته ای، کشورهای دیگر ترغیب به همکاری با جمهوری اسلامی ایران در راستای برنامه صلح آمیز هسته ای می شوند.
رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام برداشته شدن همه تحریمها را خواست دوم ملت ایران عنوان و بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران به اذعان برخی از طرفهای مذاکره تایید شورای امنیت را برای فعالیتهای هسته خود گرفت در عین آنکه تحریمها هم برداشته شد.
وی خصوص میزان تحقق رفع تحریمها افزود: این موضوع خود محل بحث است زیرا آنان تعهد کرده بودند در برجام همه قوانین تحریمی خود را لغو کنند.
عراقچی ادامه داد: برخی می گویند برجام هیچ چیزی نداشته اما به بیان رهبر معظم انقلاب اسلامی، نباید اغراق و غلو کرد بلکه باید برجام را با همه واقعیتها بررسی و ارائه نمود.
وی گفت: آمریکا بطور یکطرفه تحریمهایی علیه جمهوری اسلامی ایران تحمیل کرده بود، شورای امنیت یک سری تحریم و اتحادیه اروپا هم بخشی دیگر از این تحریمها را وضع کرده بودند که در برجام همه متعهد شدند تمامی آنها را لغو کنند.
معاون وزیر امور خارجه افزود: آنان به این تعهد عمل کرده و تمامی قوانین زیرساختی و بنیانهای تحریم را لغو کردند.
وی ادامه داد: تصمیمهای اتحادیه اروپایی، شش قطعنامه شورای امنیت و دستورهای رئیس جمهوری آمریکا و قوانین کنگره آن کشور لغو شد اما آثار رفع تحریمها به خوبی مشهود نیست البته بخشی از آن نمود یافته اما بخش زیادی هنوز خود را نشان نداده است.
عراقچی گفت: بعد از برجام در حوزه تحریم گشایشهای بسیار زیادی صورت گرفت که نخستین و مهمترین آن حاکم شدن آرامش بر کشور، رفع بی ثباتیهای گذشته و تغییرات شدید قیمتی ارز بود.
وی افزود: محدودیتها در معاملات، در رفت و آمد کشتیهای جمهوری اسلامی ایران و در فروش نفت نیز برطرف شده اند.
رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام افزود: امروز در حالی برای فروش نفت مشکل نداریم که در آن زمان حجم فروش نفت ایران از 2،5 میلیون به یک میلیون بشکه نزول کرده بود و خریداران نفت ایران به خواست آمریکا برای جلوگیری از وارد شدن شوک به بازار میزان خرید نفت از ایران را کاهش می دادند اما با توافق اولیه ژنو این میزان بر روی یک میلیون بشکه متوقف شد.
وی ادامه داد: بعد از حصول برجام فروش نفت ایران آزاد شد و وزارت نفت جمهوری اسلامی از طریق بازیابی مشتریان قدیمی و پیدا کردن مشتریان جدید موضوع را پیگیری کرد.
عراقچی گفت: وزارت نفت ظرف شش ماه فروش نفت را از یک میلیون به دو میلیون بشکه رساند و در واقع 70 درصد بازار نفتی ایران احیا شد که قابل توجه است.
وی افزود: امروز پولهای نفت به کشور بر می گردد، 13 حساب بانکی وزارت نفت در سطح دنیا کار می کند و با آن خریدها و نقل و انتقال مورد نیاز کشور انجام می شود، پولهای بلوکه شده آزاد گردیده و همه در اختیار بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران است که از آن استفاده می کند.
رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام از کسانی که مدعی هستند پولها به کشور برنگشته است پرسید: اگر این پولی آزاد نشده و پول نفت به ایران وارد نمی شود پس هم اینک کشور چگونه اداره می شود؟
منبع: ایرنا