به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، محمدرضا پورابراهیمی نماینده مردم کرمان و رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی امروز یکشنبه (11 مهر ماه 95) در سوال خود از ظریف در صحن علنی مجلس، اظهار داشت: امروز سوال بسیار مهمی در خصوص مباحث اقتصادی در حوزه دیپلماسی سیاسی کشور مطرح است.
وی افزود: نخستین بند سوال من مربوط به ماههای اول مجلس نهم و دولت قبل است؛ یعنی همان سوالی است که عین آن از صالحی در آن زمان مطرح شد. اما به دلایلی به تاخیر زمانی خورد و امکان پاسخگویی ایشان در صحن علنی امکان پذیر نشد و سپس تغییرات دولت صورت گرفت.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی همچنین تصریح کرد: در تغییرات دولت هم ما باز سوال را مطرح کردیم که به دلایل مختلف امکان طرح آن در صحن نیامد و تا مجلس تمام شد و ماههای اول مجلس در کمیسیون قرار گرفت.
وی ادامه داد: آقای ظریف! امروز ساختار وزارت امور خارجه نه اینکه متعلق به این دولت که از سالهای بعد از انقلاب رویکرد رویکردی مبتنی بر امنیت و حوزه سیاسی است یعنی عملکرد وزارت امور خارجه با رویکرد حوزه های امنیتی و سیاسی توامان شده است.
پورابراهیمی بر همین اساس اضافه کرد: آنچه امروز در عرصه اقتصادی به شدت نیازمندیم این است که حوزه دیپلماسی مربوط به وزارت امور خارجه در خارج از کشور -که باید خاکریز مقدم تصمیمات ما باشد- امروز دارد چه کار میکند؟ چه اتفاقی در حال افتادن است؟ من با چند تن از سفرا درباره جلسات مختلف در داخل و یا خارج از کشور جلسه داشتم و ما از آنها سوال کردیم که میزان واردات و صادرات کشور را در این منطقه توضیح دهند اما آنها اطلاعی ندارند. امروز سفرا که باید حرکت اصلی شان کمک به کشور باشد و اقتصاد مقاومتی را احیا کنند امروز در خارج از کشور همه چیز بلد هستند به جز اقتصاد. این جای تاسف است.
پورابراهمی در ادامه سوال خود خاطرنشان کرد: ما سه سال است که روی این پروژه سفرا کار میکنیم و این جای تاسف است که سفرای ما در حوزه اقتصادی چیزی نمیدانند. مرکز پژوهشهای مجلس هم ورود پیدا کرده و کار تخصصی انجام داده است.
وی در همین رابطه یادآور شد: در پژوهشی که ما در عملکرد سفرای جهان طی سه سال اخیر داشتیم میبینیم که امروز اهمیت دیپلماسی اقتصادی در سه بخش سیاستهای قانون برنامه توسعه، سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی و سیاست های ابلاغی برنامه ششم توسعه اهمیت دارد. در ماده 210 ، وزارت امور خارجه موظف است با بهره گیری از نظرات کارشناسان کلیه سازمانها و نهادهای مسئول به منظور اعتلای شان و موقعیت و اقتدار و نقش جمهوری اسلامی در استفاده از فرصتهای اقتصادی در منطقه و نظام و روابط بین الملل سیاستهای مناسب را اجرایی کند و تلاش داشته باشد که این سطح روابط و مناسبات اقتصادی در راستای تقویت مناسبات اقتصادی به کار گرفته شود.
وی تلاش برای حضور فعال و موثر و الهام بخش در مناسبات دو جانبه و سازمانهای منطقهای، تدوین نظام تقویت حضور ایران در سازمانهای منطقهای، ارزیابی کارآمد و اثربخش ماموران شاغل در داخل و خارج از کشور با هدف و رویکرد راهبردهای اقتصادی را از جمله بخشهای مهمی عنوان کرد که در برنامه پنجم توسعه آمده و در سیاست های مرتبط با برنامه پنجم توسعه نیز به آن اشاره شده است.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود یادآور شد: سیاستهای اقتصاد مقاومتی هم که اخیراً توسط رهبر معظم انقلاب مطرح شده حاکی از این است که حمایت همه جانبه و هدفمند از صادرات کالا و خدمات به تناسب ارزش افزوده از طریق تسهیل مقررات و مشوقهای لازم برای گسترش خدمات تجاری و ترانزیت، استفاده از ظرفیت های سازمان های بینالمللی و منطقهای، افزایش قدرت مقاومت و کاهش آسیب پذیری اقتصاد از طریق استفاده از دیپلماسی در جهت حمایت از هدف های اقتصادی توسعه پیوندهای راهبردی و گسترش همکاری و مشارکت با کشورهای جهانی به ویژه همسایگان لازم و ضروری است.
«در سیاستهای ابلاغی برنامه ششم توسعه هم آمده است که ما باید چه اقداماتی انجام دهیم و اولویت در به دیپلماسی اقتصادی در بند 60 سیاستهای ابلاغی برنامه ششم توسعه، اولویت به دیپلماسی اقتصادی با هدف توسعه سرمایه گذاری خارجی، ورود به بازارهای جهانی و دستیابی به فناوری برای تحقق اقتصاد مقاومتی مهمترین موضوع ی است که در این اسناد به آن اشاره شده است.»
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس همچنین عنوان کرد: جناب آقای ظریف! اینهمه ماموریتهای وزارت امور خارجه بود که سالها زمین مانده است؛ مربوط به این دولت هم نیست. به نظر ما امروز وزارت امور خارجه در حوزه اقتصادی به جز همایشهایی که برگزار میکند هیچ اثر دیگری در حوزه اقتصادی ما از آن نمیبینیم.
پورابراهیمی خطاب به وزیر امور خارجه گفت: شما به صحبتهای اخیر مقام معظم رهبری در جلسه هیات دولت عنایت کردید؛ اکنون در کشور ما مجموعه تصمیمات در خارج از کشور در حوزه اقتصادی اتخاذ میشود که سفیر ما اطلاعاتی ندارد این نقصان عملکرد وزارت امور خار است. ما چگونه میخواهیم با این رویکرد نتیجه تصمیمات این وزارت مهم را در عرصه اقتصادی ببینیم؟ ما برای آنچه که در مجموعه وزارت امور خارجه انجام میشود نگران هستیم.
این نماینده در ادامه سوال خود از ظریف افزود: وی بخشی از صحبت های ما ناظر بر این است که سفرا شما میآیند و میگویند ماموریت ما تعریف نشده، این ماموریت را چه کسی باید تعریف کند؟ این چارچوب قوانین و مقررات و سیاستها که آمده است. چرا وزارت امور خارجه در برنامه ششم توسعه حکمی را نمیدهد که آنچه اختیارات و ماموریت میخواهد به ما ارائه کند.