به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو همه شواهد حکایت از این دارد که نبرد آزادسازی مناطق شرقی حلب نگرانی را برای گروه تروریستی «جبهة فتح الشام» (جبهه النصره سابق) به همراه داشته است؛ خاصه اینکه اعلام قطع ارتباط این گروه با گروه تروریستی القاعده نیز اهداف مورد نظر خود را محقق نکرد.
پس از اینکه شهر «ادلب» به مرکز تجمع تروریستهای خارجی بدل شد که از همه شهرها و کشورهای مختلف در آن حضور پیدا کردند فتح الشام بیم آن دارد که که این شهر هدف بعدی عملیات ارتش سوریه باشد؛ شهری که کاملا در اشغال این گروه است.
به گزارش پایگاه خبری «النشره»، زمانی که جبهة فتح الشام (جفش) تصمیم به جدایی از القاعده گرفت، امید داشت که اسمش از لیست گروههای تروریستی حذف شود و از این طریق بتواند با سایر گروههای معارض ادغام شود. روسیه نیز در آن بحبوحه در پی دستیابی به توافقی با آمریکا بود تا در راستای مبارزه با تروریسم این گروه را هدف قرار دهد، ولی عملا هیچ اتفاقی رخ نداد و بر عکس، همه پیشنهادهای مربوط به آتشبس در حلب بر خروج عناصر این گروه از از این شهر متمرکز شد.
در همین راستا، این روزها در ترکیه مذاکراتی میان روسیه و برخی از گروههای مسلح در جریان است که مسئله خروج عناصر فتح الشام در مقابل اعلام آتش بس و وارد کردن کمکهای بشردوستانه به حلب در حال بررسی است.
همزمان با این مسئله، «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه نیز اعلام کرد که واشنکتن خواسته است که آغاز رایزنی میان دو کشور بر سر آتشبس به تعویق بیفتد؛ این آتش بس زمانی اجرایی خواهد شد که بر سر مسیر و زمان خروج تروریستها توافق حاصل شود. لاوروف همچنین تصریح کرد که همتای آمریکایی وی «جان کری» درباره حل و فصل بحران آن پیشنهادهایی مطرح کرد که با مواضع مسکو همخوانی دارد.
مسئله بعدی این که، عناصری از فتح الشام به مراکز «جیش الإسلام و فیلق الشام» در شرق حلب حمله و سلاح و تجهیزات این دو گروه را مصادره کردند. در واقع فتح الشام بیم آن دارد که آتش بس در حلب به ضررش باشد؛ خاصه اینکه روسیه نیز اصرار دارد که این گروه از این شهر خارج شود.
همچنین فتح الشام بر این باور است که در میان گروههای معارض، گروههایی وجود دارند که ممکن است علیه این گروه دست به شورش بزنند؛ گروههای معارض نزدیک به ترکیه میتوانند گزینه خوبی برای این مسئله باشند.
با توجه به اینکه آنکارا مایل است که مشکلات خود با مسکو را حل کند و به حل و فصلی برسد که در مقابل دست کشیدن از حلب یا بیرون راندن فتح الشام از این شهر بتواند وارد شهر الباب شود. در هر دو صورت فتح الشام طرفی است که بیشترین ضرر را متحمل میشود.
برخی از منابع آگاه اعلام کردند با وجود اینکه برخی از گروههای تروریستی مانند جبهة فتح الشام نمیپذیرند که از حلب خارج شوند، ولی برخی از این گروهها پس از اینکه مطمئن شدند این جنگ بی فایده است و ارتش سوریه نیز پیشرویهای سریعی داشته است اکنون تصمیم به سازش گرفته اند. برخی از این گروهها که به ترکیه وابسته هستند و آنکارا نیز تمرکز خود را بر الباب کرده است و قصد ندارد با روسیه درگیر شود؛ چرا که میداند این مسئله برایش گران تمام خواهد شد
به گفته این منابع، مسکو خواستار آن است که نبرد حلب تا پیش از سال جاری میلادی یعنی قبل از اینکه «دونالد ترامپ» زمام امور را در کاخ سفید به دست گیرد، به پایان برسد تا در سر میز مذاکره معادله جدیدی را تحمیل کند.
روسیه برای تحقق این مهم، سیاست «چماق و هویج» را در پیش گرفته است. از یک سو عملیات نظامی را گسترش میدهد و از سوی دیگر طرحهای صلح را به برخی از گروههای مسلح ارائه میدهد و امید دارد که این فشار به یک راهکار بدل شود.
روسیه بر این باور است که این مسئله سبب خواهد شد که عملیات نظامی به ادلب منتقل شود؛ شهری که مهمترین مرکز تجمع جبهة فتح الشام (النصره) است و عناصر این گروه چارهای جز تسلیم شدن یا مرگ نخواهند داشت. حل و فصل و مصالحه در سایر مناطق سوریه نیز در مقابل انتقال به این استان محقق خواهد شد.
در پایان باید گفت که نبرد حلب نه تنها فقط در سطح بحران سوریه بلکه در خصوص فتح الشام نیز سرنوشتساز خواهد بود؛ گروهی که قصد دارد به دور از درگیری باشد.