به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، روزنامه «نیزاویسیمایا گازیتا» در تحلیلی می نویسد: دولت آمریکا از اعزام هیئت نمایندگی به مذاکرات بین سوریها که قرار است امروز در آستانه (پایتخت قزاقستان) آغاز شود، خودداری کرده است. این کشور که رهبری ائتلاف به اصطلاح «ضدداعش» را برعهده دارد تنها در سطح سفیر و بعنوان ناظر در این مذاکرات حضور خواهد داشت. ایران که یکی از کشورهای ضامن صلح در سوریه است، قاطعانه با مشارکت داشتن آمریکا در مذاکرات آستانه مخالفت کرده است.
وزارت امور خارجه آمریکا در بیانیهای رسمی اعلام کرد که با توجه به گذشت یکی دو روز از مراسم تحلیف رئیس جمهوری جدید ایالات متحده، هیئتی از طرف واشنگتن به آستانه اعزام نخواهد شد. "محمد جواد ظریف" وزیر امور خارجه ایران پیش از این تاکید کرده بود که جمهوری اسلامی از آمریکا دعوت نکرده و با حضور این کشور موافق نیست.
واضح است که مقامات روسیه نیز در این رابطه مواضع تهران را مورد توجه قرار دادهاند. "دمیتری پسکوف" سخنگوی کاخ کرملین در این رابطه گفته است: «ایران بعنوان یکی از بازیگران مهم در عرصه سوریه با حضور آمریکا در مذاکرات آستانه مخالف است و این مسئله وضعیت را بسیار پیچیده کرده و باید با این مسئله محتاطانه برخورد کرد.» "ماریا زاخاروا" سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه نیز در واکنش به موضع گیری ایران اعلام کرد که در شرایط کنونی اصلا معلوم نیست که طرف آمریکایی در این مذاکرات شرکت داشته باشد. در مجموع همه طرفهای شرکت کننده در مذاکرات آستانه مواضعی سازنده داشته و بین آنها درک کلی از اوضاع وجود دارد.
این روزنامه می افزاید، دیدگاه کارشناسان آمریکایی حاکی از آن است که سیاست دولت جدید ترامپ در قبال سوریه هنوز مشخص نشده است. "الگا اولیکر" مشاور عالی مرکز تحقیقات راهبردی و بین المللی واشنگتن (CSIS) می گوید: «ما هنوز بطور دقیق نمی دانیم که موضع گیری دولت جدید در قبال بحران سوریه به چه صورت خواهد بود. همه طرفین این مناقشه معتقدند که در حال مبارزه با تروریسم هستند، ولی هیچکس واقعا این کار را انجام نداده و اهداف خاص خود را دنبال می کنند و آمریکا نیز از این لحاظ مستثنی نیست.»
انتظارات از نتیجه مذاکرات آستانه زیاد نیست
روزنامه «کامرسانت» چاپ مسکو نیز نوشته است: مذاکرات آستانه برای حل و فصل اوضاع در سوریه در جوی که گویای اختلاف نظر است، آغاز می شود. این مذاکرات که هدف اصلی شرکت کنندگان آن تقویت رژیم آتش بس در سوریه است، در شرایطی امروز ( دوشنبه) آغاز می شود که شکاف در میان گروههای مخالف سوری و همچنین اختلاف نظر در بین مبتکران اصلی این مذاکرات، یعنی روسیه، ایران و ترکیه، می تواند مانع از رسیدن به راه حلی اساسی برای رفع مشکلات در این کشور باشد.
این روزنامه می افزاید: مذاکرات آستانه که برای دو روز در نظر گرفته شده است، برغم اظهارات خوش بینانه طرفین، به سمت موفقیت حرکت نمی کند. سازمان دهندگان آن از ابتدا هدف بررسی مسائل دشواری مانند آینده سیاسی سوریه و سرنوشت "بشار اسد" که در رابطه با آنها اختلاف نظرات زیادی بین طرفین وجود دارد را مورد توجه قرار نداده و تمرکز خود را به روی مسئله مهم تقویت آتش بس قرار دادهاند که هر سه طرف (روسیه، ایران و ترکیه) در اواخر سال گذشته در مورد آن به توافق رسیدند.
به گفته منابع دیپلماتیک نزدیک به مذاکرات آستانه، در پایان این مذاکرات دو روزه قرار است سندی به امضاء برسد که در رایزنیهای اواسط ماه ژانویه در آنکارا در خصوص متن آن توافق حاصل شده است. به گفته "سرگئی لاوروف" وزیر امور خارجه روسیه، این سند مخالفان سوری را موظف به ادامه مذاکرات بین سوریها برای حل و فصل اختلافات دو طرف نموده است و اگر رایزنیها در آستانه موفقیت آمیز باشد، این مذاکرات سریعا از سر گرفته خواهند شد.
کامرسانت افزوده است: البته اختلاف واضح بین اظهارات مثبت در مورد «تاریخی بودن مذاکرات آستانه» و انتظارات نسبتا پایین از آن تصادفی نیست. مبتکران اصلی روند صلح در سوریه به خوبی این واقعیت را درک می کنند که مانع اصلی در حل و فصل سیاسی مناقشه در سوریه، از یک سو شکاف در بین گروههای مسلح مخالف دولت سوریه و عدم موضع گیری واحدی بین آنها و از سوی دیگر اختلاف نظر خود بین روسیه، ایران و ترکیه، بعنوان کشورهای ضامن اجرای صلح در روسیه است که در آستانه برگزاری این مذاکرات برای نخستین بار بطور واضح برای همگان آشکار گردید.
واضح است که مقامات مسکو، تهران و آنکارا در مورد هدف این مذاکرات، آینده دولت بشار اسد و حتی نقش بازیگران اصلی در عرصه سوریه با یکدیگر اختلاف نظر دارند که یکی از آشکارترین این اختلافات بر سر نقش آمریکا در این زمینه است که به عقیده مقامات مسکو، وضعیت را پیچیده کرده است.