آمریکا و ناتو در حال تبدیل کردن لهستان به خط مقدم جبهه رویارویی نظامی با روسیه هستند و برای این منظور تا جای ممکن تجهیز نظامی خواهد شد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، "ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو هفته گذشته سفری به لهستان داشت که در جریان آن با مقامات بلندپایه این کشور دیدار و گفتگو نموده و در عین حال از محل استقرار نظامیان ناتو در شمال شرق لهستان- منطقهای به نام "اوژیشه" در فاصله ۶۰ کیلومتری از مرز این کشور با منطقه کالینینگراد (غربیترین نقطه از خاک روسیه) دیدن کرد.
استولتنبرگ در این سفر لهستان را «مرکز ثقلی برای اقدامات ناتو در شرق اروپا» نامیده و مقامات این کشور را برای صرف هزینه گزاف دفاعی، بر اساس استانداردهای ناتو (۲ درصد از تولید ناخالص ملی) و همچنین جنگیدن در کنار سایر کشورهای ناتو در افغانستان و عراق، تحسین نمود.
خبرگزاری «نووستی» روسیه در تحلیلی به تشریح چگونگی روند فعال شدن بیش از پیش تجهیز نظامی لهستان و اینکه چرا این کشور به خط مقدم جبهه ناتو علیه روسیه تبدیل شده، پرداخته است:
لهستان نزدیکترین خطوط مرزی ناتو با روسیه است نخستین سربازان آمریکایی در ماه آوریل سال ۲۰۱۷ در منطقه "اوژیشه" حضور یافتند. لهستان بعد از آنکه شبه جزیره کریمه در سال ۲۰۱۴ به ترکیب فدراسیون روسیه پیوست، فعالانه خواستار استقرار نیروهای نظامی ناتو در خاک این کشور شد و بالاخره به خواسته خود رسید. در حال حاضر در این پایگاه بیش از ۹۰۰ نظامی آمریکایی، ۱۵۰ نظامی انگلیسی و ۱۲۰ نظامی رومانیایی، مستقر هستند.
استقرار گسترده نظامیان کشورهای عضو ناتو در لهستان از ژانویه سال ۲۰۱۷ آغاز شد که حدود ۴ هزار نیروی نظامی ناتو به همراه تجهیزات سنگین به لهستان اعزام شدند و بعد از آنجا در سایر کشورهای منطقه شرق اروپا توزیع شدند. این گروه نیروهای آمریکایی مستقر در اروپا بودند که گستردهترین حضور نیروهای آمریکایی در خاک اروپا بعد از پایان جنگ سرد محسوب میشود. این در حالی است که از بهار سال ۲۰۱۳ به این طرف، نیروهای نظامی-هوایی آمریکا و ناتو به اقدامات نظامی مشترک با نیروهای نظامی لهستان مشغول هستند.
در ماه مه سال ۲۰۱۶ لهستان بطور رسمی شروع به ساخت پایگاه دفاع ضدموشکی آمریکا در شمال این کشور نمود. زیرساختار سپر ضدموشکی ناتو در حال تکمیل است تا بتواند اروپا را در برابر تهدیدات موشکهای بالستیک در امان بدارد. در حالی که مقامات مسکو بارها اعلام کرده اند که این سپرضدموشکی تهدیدی برای امنیت ملی روسیه است.
مسئله اینجاست که این اواخر با توجه به تیرگی روابط آمریکا و ترکیه، این پیشنهاد از سوی کارشناسان نظامی آمریکایی شنیده میشود که دهها بمب هستهای آمریکا از ترکیه، نه به خاک آلمان، بلکه دقیقا به خاک لهستان منتقل شوند.
لهستان عرصه اصلی جنگ در اروپا خواهد شد بدون تردید میتوان گفت که پایگاه نیروی هوایی لهستان در نزدیکی روستای "پوویدز" در شمال شرق این کشور امروزه به یک انبار بزرگ تسلیحاتی ناتو تبدیل شده و بزرگترین زیرساختار نظامی ناتو در اروپا محسوب میشود و برای آن بیش از ۲۰۰ میلیون دلار سرمایه گذاری شده است.
در اوایل ماه آگوست سال جاری، مقامات بلندپایه نظامی آمریکایی از این پایگاه دیدن کرده و اعلام نمودند که قرار است طی ۵ الی ۱۰ سال آینده در این پایگاه حدود ۱۰ هزار نیروی نظامی آمریکا مستقر شوند. این در حالی است که تنها کمپ «بوندستیل» در کوزوو در سال ۱۹۹۹ بود که این تعداد نظامی آمریکایی را در خود جای داده بود. نظامیان آمریکایی یادآور شده اند که از این به بعد هر نوع اقدام نظامی در منطقه شرق اروپا از طریق لهستان اجرا خواهد شد.
تلاش لهستان برای مدرنیزه سازی ارتش خود علاوه بر استقرار پایگاههای نظامی ناتو، لهستان خود را برای گستردهترین برنامه مدرنیزه سازی نیروهای مسلح این کشور آماده کرده است. اختصاص هزینهای تا ۵۵ میلیارد دلار به مدت ۱۵ سال و تصویب بودجه دفاعی که ۲، ۵ درصد تولید ناخالص ملی لهستان را شامل میشود (حتی چیزی بیشتر از آنچه ناتو از ورشو انتظار دارد)، در حال بررسی است.
هدف اصلی مقامات ورشو، افزایش تعداد نیروی نظامی لهستان به دو برابر (از ۱۰۰ هزار نفر نیروی کنونی)، صرف نظر کردن از میراث باقی مانده از دوران اتحاد جماهیر شوروی و رساندن ارتش این کشور به سطح استانداردهای ناتو (فعلا ۷۰ درصد تسلیحات نظامی لهستان، مطابق این استاندارد است) و همچنین تغییر زیرساختارهای فرماندهی ارتش مطابق با فرمول بارگرفته شده در کشورهای غربی است.
تحلیلگران غربی معتقدند که در جریان مدرنیزه سازی ارتش لهستان، تمرکز اصلی روی استفاده از تسلیحات نظامی تهاجمی، از جمله موشکهای کروز، هواپیماهای نسل پنجم، هواپیماهای بدون خلبان، موشکهای دوربرد و استفاده از زیردریایی، گذاشته شده است. برای رسیدن به این هدف ناتو، فعالانه به لهستان کمک خواهد کرد و نشست آتی سران ناتو در بروکسل باید در این زمینه تصمیمات لازم را بگیرد.