قطعنامه پیشنهادی ایران درباره خلع سلاح هستهای با رای مثبت ۱۱۲ کشور در کمیته خلع سلاح و امنیت بین المللی سازمان ملل تصویب شد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، قطعنامه پیشنهادی ایران درباره خلع سلاح هستهای در کمیته خلع سلاح و امنیت بین المللی سازمان ملل به تصویب رسید.
این قطعنامه که خواستار اجرای تعهدات کشورهای هستهای درباره خلع سلاح هستهای در چارچوب پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای (ان پی تی) است، با رأی مثبت ۱۱۲ کشور تصویب شد.
عنوان این قطعنامه پیگیری اجرای تعهدات پذیرفته شده در کنفرانسهای بازنگری دولتهای عضو ان پی تی در سالهای ۱۹۹۵، ۲۰۰۰ و ۲۰۱۰ میلادی است که پیش نویس آن توسط هیئت ایران به کمیته خلع سلاح و امنیت بین المللی سازمان ملل ارائه شد.
این قطعنامه با وجود مخالفت آمریکا، رژیم صهیونیستی، کشورهای عضو اتحادیه اروپایی و چند همپیمان عمدتاً غربی آمریکا، با آرای مثبت اکثریت قریب به اتفاق کشورهای عضو جنبش عدم تعهد تصویب شد. همچنین، ۴۴ کشور به این قطعنامه رأی منفی و ۱۵ کشور نیز به آن رأی ممتنع دادند.
این قطعنامه از کشورهای دارای سلاح هستهای میخواهد به اقدامات لازم جهت اجرای تعهداتشان مبنی بر انهدام کامل زرادخانه تسلیحات اتمی خود بر اساس اصول شفافیت، برگشتناپذیری و نظارت بینالمللی سرعت بخشند.
بر اساس پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای، کلیه دولتهای دارای سلاح هستهای متعهد شدهاند تمام تسلیحات اتمی خود را منهدم کنند. بعلاوه، آنها از نظر حقوقی موظفاند نه تنها از هرگونه اقدام برای ساخت سلاح هستهای خودداری کنند، بلکه باید از انتقال اینگونه سلاحها به دیگر کشورها، استقرار آنها در خارج از خاک خویش و همکاری با دیگر دولتها برای ساخت سلاح اتمی نیز بپرهیزند.
دولتهای هستهای پس از دههها عدم پایبندی به این تعهدات حقوقی مصرح خود، در قالب اسناد نهائی کنفرانسهای بازنگری پیمان عدم اشاعه سلاحهای هستهای در سالهای ۱۹۹۵، ۲۰۰۰ و ۲۰۱۰ میلادی مجدداً متعهد شدهاند گامهای عملی مؤثری را برای امحای سلاحهای هستهای بردارند.
در اعتراض به عدم پایبندی کشورهای هستهای به این تعهدات و در واکنش به اظهارات نماینده آمریکا که اعلام کرده بود خلع سلاح هستهای به صبر بیشتری احتیاج دارد، نماینده دائم ایران در سخنرانی خود در نشست امسال کمیته خلع سلاح و امنیت بین المللی اعلام داشت که پس از هفتاد سال درخواست مستمر جهانیان برای امحای کامل سلاحهای هستهای، آمریکا که خود مسابقه تسلیحات هستهای جدید را نیز شروع کرده است، اعلام میکند خلع هستهای به زمان و صبر بیشتری نیاز دارد!
در بخشی از قطعنامه پیشنهادی ایران که در نشست بعدازظهر جمعه کمیته خلع سلاح و امنیت بین المللی تصویب شد، بر اجرای قطعنامه کنفرانس بازنگری ان پی تی در سال ۱۹۹۵ در خصوص ایجاد خاورمیانه عاری از سلاحهای هستهای نیز تأکید شده است. قطعنامه سال ۱۹۹۵ در مورد خاورمیانه خواستار پیوستن رژیم اسرائیل به ان پی تی و قرار دادن تأسیسات هستهای خویش تحت نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی است. آمریکا، فرانسه، انگلیس، رژیم صهیونیستی و کشورهای غربی، از جمله به دلیل وجود این بخش به قطعنامه پیشنهادی ایران رأی منفی دادند.
در قطعنامه پیشنهادی ایران همچنین بر ضرورت ارائه تضمینهای امنیتی به کشورهای ... ستهای مبنی بر عدم به کارگیری و یا تهدید به استفاده از سلاح هستهای علیه آنها تأکید گردیده است.
اگرچه بعد از جنگ سرد تعداد سلاحهای هستهای در دنیا به میزان زیادی کاهش یافته و بر اساس آخرین تخمینها به ۱۵ هزار کلاهک رسیده است، ولی با توجه به اینکه قدرت انفجاری سلاحهای هستهای جدید هزاران بار بیشتر از سلاحهای هستهای قدیمی است، بنابراین خطر سلاحهای هستهای موجود برای زندگی بشر و کره زمین اگر از سلاحهای هستهای قدیمی بیشتر نباشد، کمتر نیست.
این در حالی است که بر اساس گزارشات مراکز رسمی آمریکا، میزان بودجه اختصاص داده شده در زمان اوباما برای مدرنسازی سلاحهای اتمی آمریکا و تولید نسل جدید سلاحهای هستهای بسیار بیشتر از زمان بوش بوده و جدیداً نیز ترامپ اعلام کرده است زرادخانه هستهای این کشور را مستمراً توسعه خواهد داد تا تضمین نماید که آمریکا از نظر تعداد سلاحهای هستهای و قدرت انفجاری آنها در صدر کشورهای هستهای قرار دارد.
بعلاوه، گزارشات جدید مراکز مطالعاتی ذیربط در جهان حاکی است که همه کشورهای دارنده سلاحهای هستهای به صورت جدی در حال نوسازی زرادخانه سلاحهای اتمی خود میباشند.
نماینده دائم ایران در نشست امسال کمیته خلع سلاح و امنیت بین المللی سازمان ملل، با اشاره به روند مسابقه جدید تسلیحات هستهای و روند نوسازی این سلاح ها، از آنها به عنوان روندهای هشدار دهنده یاد کرده و خواستار خاتمه دادن به اینگونه اقدامات شد.
اکثر کشورهای جهان، وجود سلاحهای هستهای را اصلیترین تهدید صلح و امنیت جهان میدانند و معتقدند تنها راه رهایی از این خطر امحای کلیه این سلاحها و ایجاد جهان عاری از سلاح هستهای است. در این راستا، جنبش عدم تعهد با برخورداری از ۱۲۰ دولت عضو، امحای تمام سلاحهای اتمی را اولین اولویت خود در زمینه خلع سلاح میداند.
در همین راستا در سال ۱۳۹۲، رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران به نمایندگی از کشورهای عدم تعهد پیشنهاد تدوین کنوانسیون جامع خلع سلاح را به سازمان ملل ارائه داد که متعاقباً به تصویب مجمع عمومی رسید.
در راستای تلاشهای جهانی برای عاری سازی کره زمین از این سلاح ها، معاهده ممنوعیت سلاحهای هستهای با رأی مثبت ۱۲۲ کشور، از جمله ایران، در تابستان امسال در نیویورک تصویب شد.
ایران معتقد است امنیت جهانی با وجود سلاح هستهای یا سایر سلاحهای کشتار جمعی تقویت نمیشود و بنابراین ایجاد جهانی امن مستلزم انهدام کامل این سلاحها و در صدر آنها تسلیحات هستهای است.
در راستای این سیاست، ایران پیشنهاد ایجاد منطقه عاری از سلاحهای هستهای در خاورمیانه را ارائه داده و چند سال پیش نیز دو کنفرانس بینالمللی در زمینه خلع سلاح را با حضور وزرای خارجه و کارشناسان عالیرتبه بیش از ۶۰ کشور و سازمان منطقهای و بینالمللی برگزار کرد.
رهبر معظم انقلاب اسلامی طی پیامی به اولین کنفرانس خلع سلاح که در فروردین ۱۳۸۹ در تهران برگزار شد، فرمودند: «به اعتقاد ما افزون بر سلاح هستهای، دیگر انواع سلاحهای کشتار جمعی، نظیر سلاح شیمیایی و سلاح میکروبی نیز تهدیدی جدی علیه بشریت تلقی میشوند. ملت ایران که خود قربانی کاربرد سلاح شیمیایی است، بیش از دیگر ملتها خطر تولید و انباشت این گونه سلاحها را حس میکند و آماده است همهی امکانات خود را در مسیر مقابله با آن قرار دهد. ما کاربرد این سلاحها را حرام، و تلاش برای مصونیت بخشیدن ابناء بشر از این بلای بزرگ را وظیفهی همگان میدانیم.» لازم به ذکر است که متن این پیام به عنوان سند سازمان ملل متحد به ثبت رسیده است.
قطعنامه پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران در خصوص پیگیری اجرای تعهدات دولتهای هستهای برای خلع سلاح که به تصویب کمیته خلع سلاح و امنیت بین المللی مجمع عمومی سازمان ملل رسید، از این دیدگاه قابل ارزیابی است.
قرار است این قطعنامه حدود یک ماه دیگر به صحن مجمع عمومی سازمان ملل ارائه و در آنجا به صورت نهایی به تصویب برسد.