به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، شبکه خبری الجزیره گزارش داده فیسبوک کمکهای مالی فعالان فضای مجازی در آمریکا برای زلزلهزدگان ایران را مسدود کرد.
«توحید نجفی»، از ایرانیان مقیم آمریکا بعد از وقوع زلزله در غرب ایران اقدام به راهاندازی صفحهای در فیسبوک با هدف جمعآوری کمک برای قربانیان زلزله کرمانشاه کرد.
به نوشته شبکه خبری الجزیره او تا روز چهارشنبه موفق به جمعآوری بیش از 200 هزار دلار کمک مالی شده اما او پیامی از فیسبوک دریافت کرده مبنی بر اینکه وجوه جمعآوریشده تا زمان دریافت مجوزهای لازم از وزارت خزانهداری آمریکا تحویل نخواهند شد.
طبق گزارش الجزیره، فیسبوک روز پنجشنبه صفحه او برای جمعآوری کمکهای مالی را به دلیل مغایرت با قوانین تحریمی آمریکا حذف کرد.
«تارا کنگرلو»، یک ایرانی دیگر که مقیم آمریکا است هم نزدیک به 2000 دلار روی سایت Youcaring برای کمک به قربانیان زلزله در ایران جمعاوری کرد.
کنگرلو که قبلاً هم برای پناهندگان سوری پول جمعآوری کرده بود امیدوار بود که با این پول بتواند برای قربانیا زلزله کرمانشان دارو، غذا و پتو بخرد.
اما، این وبسایت هم صفحه کنگرلو را حذف کرد. در پیامی از این وبسایت که در رسانههای اجتماعی بارها بازنشر شده آمده است: «کشور مورد نظر جزو کشورهای تحت تحریم است. وزارت خزانهداری آمریکا به وبسایت ما اجازه نمیدهد تا وجوده را به صورت مستقیم یا با واسطه به یک منطقه تحت تحریم انتقال دهیم.
قوانین مربوط به ممنوعیت مبادلات با ایران، اشخاص آمریکایی را از ارسال مستقیم هر گونه وجه برای سازمانهای خیریه ایرانی، بدون مجوز دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا منع میکنند.
قوانین آمریکا به علاوه به اشخاص این کشور اجازه ارسال مستقیم کمکهایی که برای ایران در نظر گرفته شدهاند به سازمانهای خیریه غیرآمریکایی را هم نمیدهند.
وزارت خزانهداری آمریکا در بیانیهای روز سهشنبه علیرغم بیان اینکه «سازمانهای غیردولتی اجازه دارند خدماتی را در حمایت از فعالیتهای امدادرسانی به ایران ارسال کنند»، تحقق این امر را مستلزم صدور جواز عمومی E دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا دانسته است.
آنطور که وبگاه Think Progress نوشته این دستور العمل به معنی آن است که هدایای آمریکاییها به گروههایی مانند کمیته بینالمللی صلیب سرخ که یک سازمان خیریه غیرآمریکایی است، عملاً ممنوع است.
«تایلر کولیس»، دستیار وکیل در یک شرکت حقوقی که در زمینه تحریمهای اقتصادی آمریکا تخصص دارد به این رسانه گفت: «صورت خوشی ندارد که دفتر کنترل داراییهای خارجی خزانهداری آمریکا برای کسانی که قصد شرکت در فعالیتهای امدادرسانی دارند احضاریههای اجرایی صادر کند.»
اما حتی برای معدود سازمانهای غیردولتی (NGO) آمریکایی که مجوز ارسال کمکهای بشردوستانه به ایران دارند هم ترس از نقض تحریمها، فعالیتهای امدادرسانی را تحتالشعاع قرار میدهد.
کولیس میگوید در صورتی که یک NGO آمریکایی مجوز دفتر کنترل داراییهای خارجی خزانهداری آمریکا را هم داشته باشد، به دلیل ترس از نقض تحریمهای آمریکا بانکهای انگشتشماری تمایل دارند تراکنشهای مالی مربوط به وجوه اهدایی را انجام بدهد.
این امر باعث میشود بسیاری از سازمانهای غیردولتی مجبور شوند وجوه نقد را به صورت دستی به ایران حمل کنند که این فرایند کمکرسانی را کند میکند.