سخنگوی اسبق وزارت خارجه گفت: امریکا برجام را به عنوان یک مانع و زنجیر به دست و پای ایرانیان تصور میکند و متاسفانه اروپا هم در این تله دچار شده است.
حمیدرضا آصفی سخنگوی اسبق وزارت خارجه و سفیر سابق ایران در فرانسه در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص اظهارات اخیر مکرون رئیس جمهور فرانسه مبنی بر اینکه ایران شریک ما محسوب نمیشود و اینکه توافق هستهای باید با گفتوگو پیرامون مسائل موشکی ایران تکمیل شود، گفت: اروپا میگوید برجام باید حفظ شود و ما هم باید از این ظرفیت اروپا برای حفظ برجام استفاده کنیم.
* اروپا تنها به «حرف» معتقد ادامه برجام است/ غرب برجام را برای زنجیر کردن ایران میخواهد
وی ادامه داد: منتهی دید ما نسبت به حفظ برجام با دید اروپا نسبت به این موضوع زاویه دار است. جمهوری اسلامی بر این باور است که برجام در عمل و در حرف توامان باید حفظ شود، اما این در حالی است که اروپا در مواضع میگوید برجام باید حفظ شود، اما اگر در عمل چندان جلو نرفت به زمان موکول خواهیم کرد و با این شرایط در عمل با این مواجه هستیم که برجام خیلی کند در حال حرکت است.
آصفی با اشاره به اینکه برجام در بسیاری زمینهها گشایش ایجاد کرده، اما در بسیاری از موارد نیز با مانع تراشیهای ایالات متحده همراه است یادآور شد: ما برجام را دنبال کردیم که از مزایای آن استفاده کنیم، اما الان از اظهارات اروپا و امریکا این طور برمی آید که آنها برجام را به خاطر ایجاد محدودیت برای جمهوری اسلامی عملیاتی کرده اند و در حقیقت امریکا برجام را به عنوان یک مانع و زنجیر به دست و پای ایرانیان تصور میکند و متاسفانه اروپا هم در این تله دچار شده است.
*آمریکاییها میخواهند اروپا را برای مذاکرات موشکی همراه کنند/ هیچ کشوری روی توان نظامی مذاکره نمیکند
سخنگوی اسبق وزارت خارجه در ادامه گریزی به اظهارات دو پهلوی موگرینی رئیس اتحادیه خارجی اروپا زد و گفت: موگرینی عنوان کرده اینکه اموضوع برجام محدود به مسئله هستهای شد؛ خوب نیست و بهتر بود موضوعات منطقهای نیز در آن لحاظ میشد البته ۱۴ سال پیش من مذاکره کننده و تصمیم گیر نبودم.
آصفی با تاکید براینکه این خط فکری که نمونه آن در سخنان موگرینی و مکرون نمود داشت؛ نشان میدهد که امریکا در سایر موضوعات در حال همراه کردن اروپاییها با خود است گفت: موضوع موشکی توان دفاعی جمهوری اسلامی است و هیچ کشوری توان دفاعی خود را به حراج نخواهد گذاشت و حاضر نیست بر سر امنیت ملی مذاکره کند.
سخنگوی اسبق وزارت خارجه ادامه داد: اروپا و امریکا یک لیستی دارند که فقط محدود به موضوع موشکی نیست البته با مسئله موشکی شروع میشود، اما به مسائل منطقه ای، حقوق بشر و... میرسد.
*وقتی به وعدههایشان در برجام عمل نکردند، چطور انتظار مذاکره درباره دیگر مسائل دارند؟!
وی تصریح کرد: البته جمهوری اسلامی مشکلی در خصوص صحبت پیرامون همه این مسائل ندارد، اما از موضع طلب کار و مدعی بحث موشکی که یک امکان و توان داخلی است که هیچ کشوری آن را به حراج نمیگذارد به خصوص این که در بحث برجام امریکا و برخی شرکای اروپایی آن به وعدههای خود عمل نکردند پس با این شرایط جمهوری اسلامی چرا باید موضوعات دیگر را به مذاکره بکشاند؟
وی با مخاطب قرار دادن مکرون گفت: به اعتقاد من رئیس جمهور فرانسه شرکای وی و خانم موگرینی بهتر است به جای مطرح کردن این دست مسائل به امریکا فشار بیاورند تا اجازه دهد بانکها با جمهوری اسلامی وارد معامله شوند، سرمایه گذاری انجام شود و هر روز از تهدید و تحریم جدید صحبت نکنند.
*مکرون اگر نگران برجام است، به آمریکا فشار بیاورد/ ایالات متحده منطقه را با قراردادهای کلان به «انبار تسلیحات» بدل کرده
سخنگوی اسبق وزارت خارجه تصریح کرد: این قبیل اقدامات منطقه را با قراردادهای نجومی به انبار تسلیحات تبدیل کرده است به عنوان مثال امریکا همین چند روز پیش قراردادهای چند میلیاردی در بحث تسلیحات با بحرین امضا کرد که این بعد از قراردادهای کلانی است که با سعودی و قطر در این خصوص منعقد کرده است.
آصفی ادامه داد: مکرون اگر نگران برجام است؛ به امریکا فشار بیاورد چون ایالات متحده در حال تبدیل کردن منطقه ما به رقابتهای تسلیحاتی است و به نظر من اگر مکرون قدری واقعیت را ببیند و مواضعی منطبق با واقعیت منطقه در جهت ایجاد صلح و ثبات منطقه اتخاذ کند به نفع طرفین خواهد بود.
*دولت از موضع برابر با فرانسه مذاکره کند/ به حمایت اروپاییها خوشبین نیستم
وی در خصوص این که چرا فرانسه با وجود این که منتفعترین کشور از برجام (به دلیل انعقاد قرارداد توتال، قرارداد با پژو و...) محسوب میشود، اما در این بحث فرافکنی میکند گفت: دولت ما باید با فرانسویها از موضع برابر برخورد کنند و برای آنها شفاف سازی کنیم و از اقدامات زودگذردر قبال فرانسه بپرهیزیم به فرانسه تذکر دهیم که این روش به نفع روابط دو جانبه کشورها نخواهد بود.
سخنگوی اسبق وزارت خارجه در پایان در خصوص این که آیا میتوان به حمایت اروپا از جمهوری اسلامی خوش بین بود گفت: به حمایت اروپا از ایران در قبال امریکا و در مسئله برجام در لفظ میتوان خوش بین بود، اما در عمل چنین چیزی وجود ندارد.