"مجتهد" وبلاگنویس معروف سعودی در افشاگری جدید خود به تغییرات ریشهای سیاست داخلی و خارجی عربستان اشاره کرده و از تسلط ولیعهد امارات بر سیاست سعودی خبر داد.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو به نقل از پایگاه خبری، "مرآة الجزیره" وبلاگ نویس مشهور سعودی معروف به "مجتهد" در مجموعه افشاگریهای جدید به تغییرات ریشهای در سیاست داخلی و خارجی عربستان اشاره و تاکید کرد تصمیمگیری سعودی در گرو خواست محمد بن زاید ولیعهد امارات است.
عادل الجبیر زبان القحطانی به گفته او، "سعود القحطانی" مشاور "محمد بن سلمان" ولیعهد سعودی ماموریت سیاستهای خارجی را برعهده دارد و آنچه را که "عادل الجبیر" وزیر خارجه باید بگوید، به او میآموزد.
تغییرات عمیق سیاست خارجی سعودی از زمان ولیعهدی بن سلمان مجتهد که بیش از دو میلیون نفر نوشتههای او را در صفحه توییتر دنبال میکنند، توییت خود را با تغییراتی که پس از قدرت گرفتن محمد بن سلمان در عربستان رخ داده است، آغاز کرد و گفت: این تغییرات بدنه مدیریتی و مشی تصمیم گیریهای سعودی و نیز اهداف راهبردی این کشور را در برگرفته است و بر اساس ماهیت روابط با سایر کشورها به ویژه آمریکا تعیین میشود.
تلاش پادشاهان سابق سعودی برای ترسیم وجهه خوب از خاندان حاکم مجتهد در مورد تغییر اهداف عربستان پس از قدرت گرفتن بن سلمان گفت: سیاست خارجه عربستان قبلا مبتنی بر تثبیت قدرت آل سعود و ادامه امتیازات مطلق آنان بود و پادشاهان سابق جنبشها و جریانهای فرهنگی و مذهبی موجود در کشور را حفظ کرده و تحت کنترل داشتند و تلاش میکردند خود را در بیرون از کشور به عنوان یک خاندان منسجم معرفی کنند که قادر هستند توازن حساس مذهبی و اجتماعی را حفظ کنند و از خود چهره رهبری کشوری را به تصویر بکشند که به زعم آنان فرهنگی متمایز دارد.
تلاش بن سلمان برای ترسیم وجهه خوب از شخص ولیعهد نه خاندان حاکم اما اکنون هدف سیاست خارجی عربستان فقط تثبیت قدرت بن سلمان و بهبود وجهه او بدون درنظر گرفتن سایر افراد خاندان حاکم و حتی کاهش اهمیت آنان به عنوان یک موجودیت حاکم است.
مجتهد در ادامه فاش کرد: اکنون هدف سیاست خارجی سعودی برائت از مسائل اجتماعی و مذهبی است که تا پیش از این جزء جدایی ناپذیر کشور بود.
به گفته او علاوه بر این سیاست جدید نه تنها مبتنی بر انکار تمایز فرهنگی سعودی بلکه ترویج تفکر ذوب شدن در فرهنگ غربی است.
مجتهد در خصوص اهداف سیاست خارجه سعودی ادامه داد: سیاست خارجه قبلا به چند پرونده تقسیم شده بود که هر پرونده در اختیار یک شاهزاده بود و هیچ تصمیمی در مورد هیچ کشوی بدون هماهنگی با شاهزاده گرفته نمیشود.
وی در توضیح این مطلب افزود: به عنوان مثال پرونده یمن در اختیار شاهزاده سلطان بود و پرونده خلیج فارس وعراق به دست نایف و سلمان نیز پرونده پاکستان، افغانستان و ایران را در اختیار داشت و پادشاه مسئول پرونده مصر، اروپا و آمریکا بود و شاید ترکی الفیصل و بندر بن سلطان در برخی جزییات شرکت داشتند.
بن زاید تعیین کننده سیاست خارجی سعودی و عادل الجبیر هیچ کاره است اکنون بر عکس قبل، ترسیم سیاست خارجی با هماهنگی مستقیم با بن زاید صورت میگیرد در حالی که سعود القحطانی از تمام جزییات سیاستهای سعودی باخبر است و عادل الجبیر نیز به هیچ وجه در مورد هیچ تصمیم و یا گفت: وگویی اختیاراتی ندارد بلکه القحطانی همه چیز حتی اینکه چه بگوید و چگونه و با چه زمانی را به او دیکته میکند.
مجتهد ادامه داد: روابط با آمریکا نیز از جمله مسائلی است که در دوره جدید سعودی تغییر کرده است به این معنی که قبلا مبتنی بر دنباله روی نهادهای سعودی از نهادهای آمریکایی و وابستگی به آن بود به گونهای که دیوان پادشاهی وابسته به کاخ سفید و وزارت دفاع نیز وابسته به پنتاگون و وزارت کشور وابسته به اف. بی. آی و وزارت اطلاعات وابسته به آژانس اطلاعات آمریکا و یا سیا بود و عربستان با تمام توانمندیها به عنوان یک کشور خدمتگزار با آمریکا برخورد میکرد.
حس خود برتر بینی عربستان وی در خصوص نقش منطقهای عربستان یادآور شد که نظام حاکم سعودی – بر خلاف تمایل آمریکا- خود را قدرتمندترین طرف سیاسی در منطقه به ویژه بین کشورهای خلیج فارس میدید و تصمیمات خود را بر اساس احساس برتر بینی اتخاذ میکرد و بر این باور بود که کشورهای حاشیه خلیج فارس، مصر، اردن، تونس، مغرب و چه بسا عراق وابسته به آن هستند و به طورکامل و یا تا حدودی در جبهه او قرار دارند.
امارات سیاست خارجه سعودی را سمت و سو میدهد به گفته مجتهد نظام سعودی در زمان حاضر به طور کامل در صف امارات قرار گرفته و در آن ذوب شده است و مشی بن زاید بر سیاست خارجه سعودی و ترسیم روابط آن با سایر کشورها و گروههای سیاسی و احزاب و جریانها سایه انداخته است و حتی امارات با استفاده از شرکتهای روابط عمومی در جزییات تبلیغ سفر بن سلمان به اروپا و آمریکا ورود کرد.
افتخار سیاستمدارن سعودی به لفاظیهای کودکانه این وبلاگ نویس مشهور سعودی در ادامه میافزاید: سیاست خارجه سعودی پر است از نمونههای دخالت در سایر کشورها و توطئه چینی علیه عربها و مسلمانان، اما این اقدامات با زیرکی و پرهیز از جنگهای علنی و یا اظهارات آشکار و به دور از لحن کودکانه صورت میگرفت و همین عقل ظاهری در پنهان کردن واقعیتها موفق بود، اما در دوره کنونی این دخالت و توطئهچینی نه تنها علنی و آشکار شده است بلکه سخنگویان سیاسی سعودی به آن افتخار میکنند.
عربستان سعودی در مسیر همراهی با رژیم صهیونیستی به این ترتیب نظام حاکم سعودی وارد جنگی شده که تصمیم آن یک روزه بدون فکر به عواقب آن گرفته شد و به شکل علنی و با هماهنگی آشکار در محور صهیونیستی به حرکت در آمد و لحن کودکانه جایگزین لحن پخته و به ظاهر منطقی قبل شد.
تلاش سعود الفیصل برای پایبندی به لحن دیپلماتیک مجتهد یادآور شد، سعود الفیصل مسئول اجرایی سیاست خارجه سعودی بود و پروندههایی که در بالا به آن اشاره شد در اختیار شاهزادگان بزرگ قرار داشت و هیچ کس در لحنی که سعود الفیصل به کار میگرفت، دخالت نداشت و کسی به او یاد نمیداد چگونه صحبت کند و او نیز سخت تلاش داشت بهترین زبان دیپلماتیک و به ظاهر متمدن را استفاده کند تا بر هرگونه شکست سعودی سرپوش بگذارد.
اما اکنون سعود القحطانی مسئول واقعی وزارت خارجه و نیز وزارت اطلاع رسانی و بخشی از عملکرد امنیتی است و به ناظر بر اعمال عادل الجبیر تبدیل شده است و به او میآموزد چه بگوید و چه نگوید و از این فراتر الجبیر را به استفاده از عبارتهای مشخص مجبور میکند و این وضعیت موجب شده الجبیر ماننددر بسیار موارد مانند یک کودک به نظر برسد.
مجتهد در ادامه یادآور شد، باراک اوباما رئیس جمهور سابق آمریکا مانع از این شد که بن سلمان، بن نایف را کنار بگذارد و علاوه بر این از حمله به قطر و برخی موارد دیگر جلوگیری کرد، همانطور که با تصمیم گیریها بر اساس روابط شخصی مخالف بود و بر روابط نهادینه تاکید داشت از همین رو دیده شد که بن سلمان جرأت داشت در روزنامههای آمریکایی با زبان تند و کینه جویانه از اوباما انتقاد کند.
وی در پایان توییت خود قول داد توییتهای بعدی را در مورد تغییرات سیاست امنیتی سعودی در دوران کنونی منتشر کند.