آنچه درباره جوانان حائز اهمیت است، این است که جوانان نخبه امروز کشور ما در پرداخت سهم خود به آبادانی کشور به اعتماد و باور مسئولان همچنین بخش خصوصی و به آماده سازی شرایط قانونی و حمایتی نیاز دارند تا کارساز و آینده ساز شوند.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، روز گذشته ۸ اردیبهشت ماه به مناسبت روز ولادت حضرت علی اکبر (ع) که روز جوان نیز نام گرفته است، موضوع سهم جوانان در رشد و توسعه کشور، البته جوانان صاحب ایده و فکر که اختراعات آنان به ثبت رسمی نیز رسیده است را به عنوان سوژه این گزارش خود در روز جوان انتخاب کردیم.
در این گزارش میخواهیم به لایههای مختلفی از پرداخت «سهم نخبگی در عنوان جوانی به آبادانی میهن» بپردازیم.
آنچه درباره جوانان حائز اهمیت است، این است که جوانان نخبه امروز کشور ما در پرداخت سهم خود به آبادانی کشور به اعتماد و باور مسئولان همچنین بخش خصوصی و به آماده سازی شرایط قانونی و حمایتی نیاز دارند تا کارساز و آینده ساز شوند.
در همین باره، به مناسبت روز جوان پای درد دل عدهای از جوانان نخبه خراسان شمالی نشستیم که دغدغههای آنها را در این گزارش میخوانید.
مسئولین هیچ اهمیتی به نخبگان نمیدهند آقای یزدان پرست که به تازگی در رشته مهندسی پزشکی در مقطع کارشناسی ارشد فارغ التحصیل شده است و در آزمون دکتری همین رشته نیز قبول شده با بیان اینکه هر نخبهای میتواند یک کارآفرین باشد، گفت: یک فرد نخبه میتواند با کارآفرینی خود، دهها فرصت شغلی را فراهم کند و موتور محرک اقتصاد کشور باشد.
یزدان پرست عنوان کرد: بنده که عضو یک تیم تحقیقاتی هستم، اولین اختراع من و هم تیمی هایم اختراع عینک سنجش بود که به ثبت ملی و بین المللی رسید.
دانشجوی رشته مهندسی پزشکی افزودد: علاوه بر آن اختراع، من و سایر همی تیمیها چند اختراع دیگر در زمینه مهندسی پزشکی نیز آماده کردیم و به ثبت رساندیم، اما متاسفانه برای عملیاتی کردن هر یک از آنها که به خط تولید برسند، با سنگ اندازیهای زیادی مواجه شدیم.
وی تصریح کرد: وقتی به سراغ ادارات ذی ربط میرفتیم، عدهای از آنان اصلا به طرحهای ما نگاه هم نمیانداختند و عدهای هم هیچ سر رشتهای از مهندسی پزشکی نداشتند که متوجه اهمیت طرح هایمان شوند و ما فقط در یک فرآیند پیچیده اداری پاس کاری میشدیم.
یزدان پرست ادامه داد: علاوه بر اینکه از حمایت معنوی برخوردار نشدیم، متاسفانه با مسیرهای پیچیده دریافت تسهیلات مواجه و متوجه شدیم که به هر شخصی تسهیلات داده نمیشود و اگر هم داده شود دوره بازپرداخت آن کوتاه مدت است.
دانشجوی رشته مهندسی پزشکی اظهار داشت: این در حالی است که نخبه با یک فرد عادی فرق میکند، نخبه صاحب ایده و طرح است و به عقیده من، مسئولانی که به این قشر و طرحهای آنان اهمیتی نمیدهند، یعنی عملکرد خود را زیر سوال بردهاند و متاسفانه عدهای از مسئولان هنوز به این ظرفیت کارآفرین و ثروت ساز پی نبردهاند.
وی با تاکید بر این نکته که در زمینه حمایت از ظرفیت نخبگان و طرحهای آنان در خراسان شمالی کم کاری اجرایی صورت گرفته است، گفت: برای اینکه نخبگان استان سهم خود را به رشد و توسعه استان همچنین کشور خود بپردازند باید زمینههای عملیاتی شدن طرحهای پذیرفته شده نخبگان در استان، آماده سازی شوند تا به خط تولید برسند.
یزدان پرست در پایان سخنانش افزود: در خراسان شمالی برپایی کارگروههای تخصصی برای بررسی تخصصی، طرحها و ایدههای نخبگان بسیار ضروری است که متاسفانه هنوز در سطح استان چنین کارگروههایی فعال نشده است.
مسئولین ترجیح میدهند از تولیدات تکراری حمایت کنند تا از یک کار جدید خانم چمن آرا دانشجوی ترم آخر مقطع کارشناسی ارشد در رشته مهندسی پزشکی و پذیرفته شده در آزمون دکتری نیز اظهار کرد: من عضو یک تیم تحقیقاتی هستم که گروه ما سه ثبت اختراع داشته است، هرگاه برای عملیاتی کردن و به خط تولید رساندن این اختراعات خود، اقدام میکردیم ابتدا با به به و چه چه مسئولان دو استان خراسان شمالی و رضوی مواجه میشدیم اما هنگام حمایت فقط عقب نشینی آنان را دیدیم.
این دانشجوی رشته مهندسی پزشکی با بیان اینکه صاحبان ایده و طرح در برابر مسیر پیچیده فرآیندهای اداری نمیتوانند برای آینده سازی کشور سهمی بپردازند، اظهار داشت: آنچه که من دیدم، این بود که مسئولان ترجیح میدهند بیشتر از تولیدات تکراری حمایت کنند تا از یک کار جدید، نوین و خلاقانه.
پیشرفت کشور به تولید ایده و طرح نخبگان احتیاج دارد آقای مرادی دیگر جوان نخبه استان خراسان شمالی که پژوهشگر رشته نانو است و هم اکنون دانشجوی ترم آخر مقطع کارشناسی در رشته مهندسی عمران نیز هست، بیان کرد: با توجه به اینکه نانو، یک رشته میان رشتهای است، بنابراین در دو حوزه نانو و عمران، اختراعاتی از جمله تولید نانو چسب بتن داشتهام و در مسابقات سراسری نانوی کشوری نیز مقام کسب کردهام.
مرادی تصریح کرد: من برای عملیاتی شدن و به خط تولید رسیدن این اختراعاتم اقدام ئکردم، اما با مسئولانی مواجه شدم که ابتدا به سن من توجه میکردند و با توجه به سن کمی که داشتم که هنوز به ۲۵ سالگی نرسیدم به طرح هایم اعتمادی نمیکردند.
دانشجوی کارشناسی عمران اظهار داشت: به یاد دارم که در جشنواره سراسری خوارزمی با طرحی با نام بدنه نانو کامپوزیت هواپیما شرکت کردم که داور این جشنواره درباره طرحم گفت: مگر بچه شهرستانی هم میتواند بدنه نانو کامپوزیت هواپیما بسازد.
وی ادامه داد: طرح نانو چسب بتن خود را به پارک علم و فناوری ارائه دادم، داور طرح من یک فوق لیسانس رشته کشاورزی بود که باید آن را داوری میکرد.
مرادی در پایان سخنانش افزود: پیشرفت کشور به تولید ایده و طرح نخبگان احتیاج دارد، بنابراین مسئولان استانی و کشوری باید از طرحهای نخبگان حمایت کنند تا این صاحبان ایده و طرح بتوانند سهم خود را به پیشرفت کشور بپردازند، اگر حمایتی نشود، ایدههای ما به دیگر نقاط مهاجرت خواهند کرد و سود آن را دیگر میزبانان خواهند برد.
مسئولان وظیفه روان سازی مسیر پیش روی نخبگان را بر عهده دارند خانم امانیان دانشجوی رشته اقتصاد در مقطع کارشناسی ارشد با بیان اینکه در رشته تحصیلی خودم بر روی توسعه بنگاههای اقتصادی و رفع موانع اقتصادی مطالعه و پژوهش داشتهام و آن را به بنیاد نخبگان ارائه کردم، گفت: از بنیاد نخبگان استان درخواست حمایت کردم تا بتوانم کارآفرینی کنیم و آنان قول حمایت دادند.
امانیان با اشاره به اینکه اگر حمایت شوم، میتوانم سهم خود را برای پیشرفت کشورم بپردازم، تصریح کرد: عقیده دارم که جوانان سرزمینم با مطالعه و دانش خود میتوانند سهم خود را به آینده کشور خود بپردازند که البته مسئولان هم وظیفه روان سازی مسیر پیش روی نخبگان را بر عهده دارند.
قوه مجریه تسهیلات حمایتی از نخبگان را تسهیل کند علی اصغر پیله ور، رئیس پارک علم و فناوری خراسان شمالی اظهار داشت: با توجه به اینکه به تمامی صاحبان فکر و ایده توصیه میکنم که ثابت قدم و تلاش گر باشند و از مشکلات پیش روی خود ناامید نشوند، در عین حال، از مسئولان اجرایی و مدیران بخش خصوصی نیز میخواهم که به ایدهها و طرحهای نخبگان جوان که ظرفیتهای بالقوه تولیدات فناورانه هستند نیز اعتماد کنند تا زمینههای رشد و توسعه کشور فراهم شود.
پیله ور تصریح کرد: با توجه به اینکه طی دو دهه اخیر، دولتهای مجری گامهای مثبتی برای حمایت از نخبگان به ویژه در زمینه قانون گذاریها را انجام دادهاند، با این وجود، از قوه مجریه میخواهیم که وضعیت حمایتهای تسهیلات برای حمایت از نخبگان را سهلتر کند.
رئیس پارک علم و فناوری خراسان شمالی در پایان به بخش خصوصی توصیه کرد: به شناسایی ایدهها و طرحهای نخبگان ورود کنید تا برای رونق خطوط تولیدی از طرحهای آنها بهره برداری کنید.
نخبه با ایده و طرحش کارآفرینی نوین را ایجاد میکند مهدی قاسمی فرد، رئیس بنیاد نخبگان خراسان شمالی نیز بیان داشت: در حال حاضر از خراسان شمالی ۱۶۰ نخبه استان در مقاطع دانش آموزی، دانشجویی و آزاد در بنیاد نخبگان کشور ثبت شدهاند که هر یک از آنان صاحبان ایده در زمینههای مختلفی هستند.
قاسمی فرد با بیان اینکه هر چند بنیاد نخبگان استان وظیفه پرورش ایدهها و طرحهای آنها را بر عهده دارد که با تلاشهای خود زمینه حمایتی را از ایدهها و طرحهای آنها آماده سازی میکند، گفت:، با این وجود، شاهد بودهام که نخبگان استان برای عملیاتی کردن طرحهای خود، گرفتار بروکراسیهای اداری شده و در همین زمینه نیز بسیار اذیت شدهاند.
رئیس بنیاد نخبگان خراسان شمالی اظهار داشت: به عقیده من مسئولان استان باید به این باور برسند که با تکیه بر طرحهای نخبگان میتوانند زمینه رشد و توسعه استان را فراهم کنند، زیرا نخبه با ایده و طرحش کارآفرینی نوین را ایجاد میکند.
وی در پایان تصریح کرد: در صورتیکه کشور، خلاءهای خود را با تکیه بر بهره برداری از ایده و طرحهای نخبگان توانست پایه ریزی کند، زودتر به نتیجه میرسد، در غیر این صورت باید مسیر توسعه خود را با آزمون و خطا به پیش ببرد.