داشگاه زنجان در سال ۱۳۵۳ با عنوان مدرسه عالی کشاورزی و دامپروری تاسیس شد که سرانجام در سال ۱۳۷۰ عنوان دانشگاه زنجان را از سوی وزارت فرهنگ و آموزش عالی وقت کسب کرد.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، کیانوش رضایی؛ داوطلبان کنکوری که اکنون در فکر انتخاب شهر و رشته برای تحصیل در مقطعی جدیدتر از زندگی خود هستند، نباید و نمیتوانند خود را از تحصیل در شهرهای دیگر محروم کنند؛ اما حتما برای جلوگیری از آسیبهای احتمالی زندگی در شهری جدید، باید دقت بیشتری در انتخاب داشته باشند. دانش آموزان دیروز و دانشجویان فردا برای کاهش این آسیبها، نیازمند شناختی ولو اجمالی از دانشگاههای شهرهای مختلف کشورمان هستند.
خبرگزاری دانشجو در سلسله گزارشهای کدام شهر، کدام دانشگاه بدنبال معرفی دانشگاههای مهم و برجسته کشورمان است.
دانشگاه زنجان
شورای گسترش آموزش عالی در جلسه شماره ۹۷ مورخ۱۵ مرداد ۱۳۵۳ تأسیس مدرسه عالی کشاورزی و دامپروری را در رشتههای مدیریت کشاورزی و دامپروری (مقطع کارشناسی) در شهر زنجان تصویب کرد. به دنبال آن در ۱۴ اسفندماه سال ۱۳۵۳ اولین جلسه هیأت امنای مدرسه عالی زنجان تشکیل و مقرر شد که از اول مهرماه سال ۱۳۵۴ فعالیت آموزشی خود را با پذیرش ۷۲ دانشجو از طریق آزمون سراسری در دو رشته مدیریت کشاورزی و مدیریت دامپروری آغاز کند.
بدین ترتیب کار آموزشی دانشگاه زنجان (مدرسه عالی کشاورزی و دامپروری) رسماً از سال ۱۳۵۴ آغاز شد و در آذرماه همان سال با تصویب هیأت دولت، زمینی به مساحت ۴۰۰ هکتار برای انجام فعالیتهای آموزشی و کارهای عمرانی از طریق سرجنگلداری وقت استان در اختیار دانشگاه قرار گرفت.
مدرسه عالی کشاورزی و دامپروری زنجان در مورخ ۲ اسفند ۱۳۵۵ از سوی شورای گسترش آموزش عالی به دانشکده کشاورزی زنجان با دو رشته کشاورزی و دامپروری در مقطع کارشناسی، تغییر نام پیدا کرد. بنا به مصوبه ستاد انقلاب فرهنگی در مورخه۲۵ مرداد ۱۳۶۱ در چارچوب تغییر نظام آموزش عالی کشاورزی، دانشکده کشاورزی زنجان به آموزشکده کشاورزی زنجان تبدیل شد؛ اما براثر تلاش عدهای از مسئولین استان و دانشگاهیان و با توجه به وجود امکانات خوب در استان، موضوع تغییر نام آن مجدداً در جلسه مورخ ۱۱ خردداد ۱۳۶۴ شورای بازگشایی وزارت فرهنگ و آموزش عالی سابق مطرح و به دانشکده کشاورزی زنجان تغییر نام پیدا کرد.
باتوجه به موافقت مورخ ۵ اردیبهشت ۱۳۶۶ شورای گسترش آموزش عالی، مبنی بر پذیرش دانشجو در آموزشکده فنی زنجان، شورای مذکور با تبدیل دانشکده کشاورزی زنجان به مجتمع آموزش عالی زنجان (شامل آموزشکده فنی و دانشکده کشاورزی) در تاریخ ۱۹ اردیبهشت ۱۳۶۶ نیز موافقت نمود.
همچنین با تأسیس دانشکده علوم در سال ۱۳۶۹ و دانشکده ادبیات و علوم انسانی در سال ۱۳۷۰، سرانجام در تاریخ۱۵ اسفند ۱۳۷۰ با تغییر نام مجتمع آموزش عالی زنجان به دانشگاه زنجان از سوی وزارت فرهنگ و آموزش عالی وقت موافقت بعمل آمد. دانشگاه زنجان هم اکنون با ۴ دانشکده و یک پردیس دانشگاهی مشغول به فعالیتهای علمی و پژوهشی خود است.
معرفی دانشکدهها
دانشکده کشاورزی
این دانشکده در سالتحصیلی ۵۵-۱۳۵۴ در دو رشته تحصیلی مدیریت کشاورزی و مدیریت دامپروری در سطح کارشناسی با ۶۳ دانشجو و ۶ عضو هیأت علمی تمام وقت فعالیت آموزشی خود را شروع کرد. متعاقب آن رشتههای ترویج و آموزش کشاورزی، باغبانی، گیاهپزشکی، خاکشناسی و پرورش زنبور عسل دایر گردیدند.
در حال حاضر و با توسعه این دانشکده ۸ گروه آموزشی در مقطع آموزشی به نامهای زراعت و اصلاح نباتات، علوم دامی، ترویج و آموزش کشاورزی، علوم باغبانی، گیاهپزشکی، خاکشناسی، آب و صنایع غذایی به تعلیم و تربیت دانشجو مشغول هستند.
این دانشکده در مقطع کارشناسی ارشد با ۲۵ گرایش و در مقطع دکتری با ۱۶ گرایش به امر آموزش دانشجویان مشغول میباشد. دو رشته کاردانی زنبور عسل با ۱۳۰ فارغالتحصیل و کارشناسی ناپیوسته صنایع غذایی با ۲۰ فارغالتحصیل قبلاٌ در مجموعه دانشکده حضور داشتند که در حال حاضر این رشتهها وجود ندارند.
دانشکده مهندسی
این دانشکده در سال ۱۳۶۶ فعالیت خود را با تاسیس رشته مهندسی عمران آغاز کرد. متعاقب آن گروههای آموزشی مهندسی برق، مهندسی مکانیک، مهندسی معماری، مهندسی کامپیوتر، مهندسی نقشه برداری، مهندسی معدن، مهندسی شیمی، مهندسی مواد و گروه هنر- نقاشی تأسیس و اقدام به پذیرش دانشجو کردند. هم اکنون دانشکده مهندسی دارای ۱۰ گروه آموزشی است که در ۱۹ گرایش اقدام به جذب دانشجو در مقاطع کارشناسی میکند.
در سالهای اخیر دورههای تحصیلات تکمیلی در دانشکده مهندسی رشد کمی و کیفی چشمگیری داشته که در نتیجه آن این دانشکده در اغلب شاخصهای آموزشی و پژِوهشی جزو برترینهای دانشگاه است. در حال حاضر دانشکده مهندسی در ۱۵ گرایش در مقطع کارشناسی ارشد اقدام به جذب دانشجو میکنند.
گرایشهای میکروالکترونیک، گرایش سیستمهای دیجیتالی، سیستمهای قدرت و فشار قوی، ماشینهای الکتریکی و الکترونیک قدرت و مهندسی برق کنترل در مهندسی برق، گرایشهای طراحی کاربردی، تبدیل انرژی، ساخت و تولید در مهندسی مکانیک، گرایشهای سازه، خاک و پی، سازههای هیدرولیکی و حمل و نقل در رشته مهندسی عمران، مهندسی معماری، گرایش نرم افزار در رشته مهندسی کامپیوتر، گرایش ژئودزی در مهندسی نقشه برداری و گرایش مکانیک سنگ در رشته مهندسی معدن از این جمله میباشند.
در چند سال گذشته با تقویت اعضاء هیات علمی، زیرساختهای فیزیکی و تجهیزات آزمایشگاهی، سخت افزاری و نرم افزاری و با توجه به قابلیتهای پژِوهشی گروههای آموزشی، با اخذ مجوز دوره دکتری از وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری، دورههای دکتری در گرایشهای الکترونیک، قدرت و کنترل در رشته مهندسی برق، گرایشهای سازه، خاک و پی، سازههای هیدرولیکی و حمل و نقل در رشته مهندسی عمران، دکترای هوش مصنوعی در گرایش کامپیوتر و گرایش طراحی کاربردی در رشته مهندسی مکانیک دایر شده است.
درحال حاضر در دانشکده مهندسی ۱۱۴ عضو هیات علمی تمام وقت مشغول فعالیت هستند که تعداد یک نفر استاد، ۱۱ نفر دانشیار، ۸۳ نفر استادیار و ۱۹ نفر مربی است و نیز حدود ۷۰ نفر استاد مدعو در دانشکده بصورت پاره وقت در امور آموزشی مشغول به فعالیت هستند.
در دانشکده مهندسی ۳۷۴۶ نفر دانشجو مشغول به تحصیل هستند که از این تعداد ۱۲۴ نفر دانشجوی دکترا، ۷۱۹ نفر دانشجوی کارشناسی ارشد و ۲۹۰۳ نفر دانشجوی کارشناسی هستند.
دانشکده علوم: این دانشکده با گروه آموزشی ۷ مشغول به فعالیت است.
گروه ریاضی: این گروه در سال ۱۳۷۱ با پذیرش حدود ۳۵ نفر در دورة کارشناسی گرایش ریاضی دبیری تأسیس گردید و این پذیرش، سالانه با همان تعداد تا سال ۱۳۷۷ ادامه یافت و جمعاً حدود ۲۲۰ نفر فارغالتحصیل در این گرایش داشته است.
گرایش ریاضی محض در سال ۱۳۷۲ با پذیرش حدود ۲۵ نفر در دوره شبانه کارشناسی ریاضی محض آغاز به کار کرد. از سال ۱۳۷۵ پذیرش دانشجو در دوره روزانه کارشناسی ریاضی محض نیز آغاز گردید. در سال ۱۳۷۹ با پذیرش حدود ۳۵ نفر دانشجو، دوره روزانه کارشناسی ریاضی کاربردی نیز تأسیس شد. در سال ۱۳۸۲ دوره کارشناسی ناپیوسته آموزش ریاضی با پذیرش ۵۲ نفر دانشجو فعالیت داشته است.
از سال ۱۳۸۹ و در پی تصویب برنامۀ رشته ریاضیات و کاربردها، تمامی گرایشهای سابق در هم ادغام گردید و گروه ریاضی فعالیت خود را با پذیرش سالانه حدود ۷۰ نفر دانشجو در رشته ریاضیات و کاربردها در سطح کارشناسی ادامه داد. این روند در حال حاضر نیز ادامه دارد.
دورههای کارشناسی ارشد ریاضی محض و کاربردی به ترتیب در سالهای ۱۳۷۹ و ۱۳۸۱ با پذیرش سالانه ۹ دانشجو تأسیس شد و در حال حاضر با پذیرش سالانه در حدود ۵۰ نفر دانشجو ادامه دارد. کار پژوهشی در این دوره در دو گرایش محض و کاربردی با زمینههای گوناگون تحقیقاتی شامل آنالیز تابعی، آنالیز هارمونیک، نظریه عملگرها، نظریه نامساویها، جبر جابجایی، جبر ناجابجایی، نظریه گروهها، کنترل بهینه، آنالیز عددی، معادلات دیفرانسیل، تحقیق در عملیات، هندسه ریمانی، هندسه هذلولوی، هندسه جبری، نظریه گراف و الگوریتم، نظریه جبری گراف، ترکیبیات، نظریه کدگذاری، توابع خاص، و نظریه تحلیلی اعداد صورت میگیرد.
دوره دکتری ریاضی از سال ۱۳۸۷ در گروه ریاضی تأسیس شد و در گرایشهای مختلف آنالیز، جبر، هندسه، کنترل بهینه، آنالیز عددی، نظریه کدگذاری، نظریه گراف، و نظریه اعداد ادامه دارد. در حال حاضر از بین فارغالتحصیلان این دوره در برخی از دانشگاههای کشور به عنوان هیات علمی جذب و مشغول به کار شدهاند.
از آنجایی که ریاضیات کلید فهم اغلب دروس تخصصی در گرایشهای علوم پایه، مهندسی و کشاورزی است، به موازات فعالیتهای آموزشی فوقالذکر در حوزۀ تخصصی ریاضی، گروه ریاضی دانشگاه زنجان مسئولیت سرویسدهی به تمامی دروس ریاضی دانشگاه در شاخههای مختلف علمی و در سطوح کارشناسی و کارشناسی ارشد را بر عهده دارد.
گروه فیزیک: این گروه با یک نفر استادیار و چهار نفر مربی و دو نفر کارشناس از نیمسال اول سال تحصیلی ۱۳۷۱-۱۳۷۰ با پذیرش ۳۰ نفر دانشجو در رشته دبیری فیزیک رسماً آغاز به کار کرده است.
در حال حاضر گروه فیزیک در مقطع کارشناسی در دو نوبت مهر (فیزیک محض) و بهمن (فیزیک حالت جامد) در مجموع در حدود ۷۰ دانشجو میپذیرد.
گروه فیزیک به صورت متمرکز در ۵ گرایش اقدام به پذیرش دانشجوی کارشناسی ارشد و دکتری مینماید که عبارتند از: فیزیک هستهای، اتمی و مولکولی، فیزیک نجوم شامل گرایشهای نجوم و اختر فیزیک، فیزیک جو و فیزیک زمین، فیزیک حالت جامد و نانو فیزیک.
گروه شیمی: این گروه آموزشی در سال ۱۳۶۹ با پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی شیمی محض فعالیت خود را به عنوان اولین گروه آموزشی دانشکده علوم در یکی از ساختمانهای قدیمی دانشکده کشاورزی آغاز نمود. بعد از فارغ التحصیلی اولین گروه دانشجویان در سال ۱۳۷۳ با پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد شیمی تجزیه، شیمی آلی، شیمی معدنی و شیمی فیزیک با ورود به عرصه جدید فعالیتهای خود را در زمینه آموزشی و پژوهشی گسترش داد.
در سال ۱۳۸۰ در مقطع دکتری در گرایش شیمی معدنی اقدام به پذیرش دانشجو کرد. در سال ۱۳۸۱ در گرایش شیمی کاربردی در مقطع کارشناسی و در سال ۱۳۸۲ در مقطع دکترا در گرایش شیمی آلی اقدام به پذیرش دانشجو کرد در مهر ماه ۱۳۸۶ در مقطع دکتری شیمی تجزیه اقدام به پذیرش دانشجو کرد.
در مهرماه ۱۳۹۰ در مقطع کارشناسی ارشد رشته شیمی کاربردی و شیمی پلیمر اقدام به پذیرش دانشجو کرد که بهمن ماه ۱۳۹۰ با پذیرش دانشجو در مقطع دکتری شیمی فیزیک فعالیت گروه گسترش داده است. در بهمن ماه سال ۱۳۹۳ در مقطع کارشناسی رشته نانو شیمی برای اولین بار اقدام به پذیرش دانشجو کرد.
گروه زمین شناسی: این گروه فعالیت آموزشی خود را در سال ۱۳۷۲ با راهاندازی دوره کارشناسی زمینشناسی آغاز کرد. فعالیتهای آموزشی گروه در دوره شبانه در بهمن ماه سال ۱۳۸۳ راه اندازی گردید. تا پایان سال تحصیلی ۹۲-۹۱ حدود ۵۵۰ نفر در رشته زمین شناسی از دانشگاه زنجان فارغ التحصیل گردیده اند. بسیاری از فارغ التحصیلان زمین شناسی دانشگاه زنجان در مقاطع بالاتر در سایر دانشگاههای کشور پذیرفته شده و ادامه تحصیل میدهند. برای مثال در کنکور کارشناسی ارشد سال ۱۳۹۲ فارغ التحصیلان رشته زمین شناسی دانشگاه زنجان با رتبههای تک رقمی در گرایشهای مختلف در دانشگاههای تراز اول کشور پذیرفته شده و در حال تحصیل هستند. در سال ۱۳۸۵، پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد گرایش پترولوژی در دانشگاه زنجان آغاز شد که تا پایان سال ۱۳۹۲، تعداد ۴۵ نفر از پذیرفته شدگان در این گرایش فارغ التحصیل شده اند. همچنین پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد برای گرایشهای زمین شناسی اقتصادی و چینه نگاری و دیرینه شناسی از سال ۱۳۹۳ در دانشگاه زنجان آغاز شده است.
گروه زمین شناسی دارای آزمایشگاههای ICP، سنگ شناسی آذرین و دگرگونی، کانی شناسی، فتوژئولوژی و زمین شناسی ساختمانی، زمین شناسی اقتصادی، رسوب شناسی و سنگ شناسی رسوبی، دیرینه شناسی و کانی شناسی کاربردی (فرآوری مواد معدنی) میباشد. در ضمن، کارگاههای تهیه مقطع و نمونه کوبی و خردایش گروه جهت برش نمونههای سنگی، تهیه مقاطع نازک، صیقلی و نازک- صیقلی و خردایش و آماده سازی نمونههای سنگی فعال میباشد. گروه زمین شناسی دارای ۱۲ نفر عضو هیأت علمی تمام وقت است که تعداد ۱ نفر از آنها دانشیار و بقیه استادیار هستند. این گروه با برخورداری از نیروهای متخصص و تجهیزات آزمایشگاهی مناسب، آمادگی اجرا و یا همکاری در پروژههای تحقیقاتی و اکتشافی در زمینههای ماگماتیسم، متالوژنی و اکتشافات مواد معدنی را دارد.
گروه زیست شناسی: گروه زیست شناسی دانشگاه زنجان در سال ۱۳۸۱ با پذیرش ۲۵ دانشجو در مقطع کارشناسی و گرایش عمومی، کار خود را آغاز کرد. از نظر تعداد اعضاء هیأت علمی ثابت در سالهای اخیر، توسعه زیادی در این گروه صورت گرفته بطوریکه در حال حاضر ۱۲ عضو هیأت علمی ثابت در این گروه مشغول به کار هستند.
از سال ۱۳۹۰ جذب دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد با تأسیس رشته کارشناسی ارشد فیزیولوژی گیاهی آغاز گردید و سپس با جذب دانشجوی کارشناسی ارشد در رشتههای بیوشیمی و بیوسیستماتیک جانوری بخش تحصیلات تکمیلی گروه نیز توسعه پیدا کرد. همچنین درخواست تأسیس در رشته دیگر در مقطع کارشناسی ارشد ژنتیک وبیوفیزیک در برنامه کاری گروه قرار دارد.
گروه آمار: رشته آمار در سال ۱۳۸۷ با پذیرش ۲۵ دانشجو در مقطع کارشناسی در گروه ریاضی دانشکده علوم دانشگاه زنجان تاسیس گردید. سپس در سال ۱۳۸۹ گروه آمار دانشگاه با ۴ عضو هیات علمی ایجاد شد. این گروه بطور متوسط در هر سال ۲۸ دانشجو را در مقطع کارشناسی میپذیرد و در حال حاضر ۸۵ دانشجو در این مقطع مشغول به تحصیل هستند.
گروه آمار با توجه به تواناییهای آموزشی و پژوهشی خود و نیاز روز افزون جامعه به علم آمار در مقاطع بالاتر، دوره کارشناسی ارشد آمار را نیز از سال ۱۳۹۰ دایر کرده است. در حال حاضر ۸ دانشجوی کارشناسی ارشد در گرایش آمارریاضی در گروه مشغول به تحصیل هستند.
گروه علوم محیط زیست: نخستین گروه ایجاد شده با این نام در ایران میباشد. این گروه فعالیت خود را با پذیرش ۵ دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد از مهر ماه سال ۱۳۸۷ آغاز نمود و در حال حاضر سالانه پذیرای ۱۸ تا ۲۴ دانشجو است. رشته علوم محیط زیست یک دانش بین رشتهای است و با بسیاری از گروههای علمی دانشگاه از جمله گروههای شیمی، زمین شناسی، زیست شناسی، فیزیک، خاکشناسی و معدن همکاری نزدیک دارد.
دانشکده علوم انسانی
این دانشکده با ۹ گروه آموزشی «زبان و ادبیات فارسی، تاریخ تمدن ملل اسلامی، فلسفه و حکمت اسلامی، معارف اسلامی، زبان انگلیسی، روانشناسی، تربیت بدنی و علوم ورزشی، مدیریت و حسابداری و جغرافیا» و ۷۵ عضو هیات علمی در مقاطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری مشغول به فعالیت است.
پردیس سهروردی
در راستای پیشبرد برنامه استراتژیک دانشگاه زنجان در زمینه گسترش آموزش عالی و با هدف ارتقای آموزش عالی کشور، پاسخگویی به تقاضای داوطلبان تحصیلات تکمیلی، تربیت نیروی انسانی متخصص و دانش آموختگانی با توانمندی لازم برای ادامه تحصیل و کار در عرصههای ملی و بین المللی، توسعه تحقیقات و مشارکت در تولید علم و فناوری، تبدیل ایده به پدیده و تجاری سازی رقابت پذیر نتایج تحقیقات و یافتههای علمی با کیفیت، با اخذ موافقت قطعی از دفتر گسترش آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری در ۱۰/۰۴/۱۳۹۲ پردیس سهروردی دانشگاه زنجان تأسیس شد. متعاقب آن بر اساس مجوز مورخه ۱۶/۰۹/۱۳۹۲ دفتر گسترش آموزش عالی، مطابق ضوابط پذیرش سازمان سنجش آموزش کشور، از نیمسال دوم سال تحصیلی ۹۲-۹۳ پردیس سهروردی به جذب دانشجوی کارشناسی ارشد در رشتههای برق – قدرت، عمران – سازه و مکانیک - طراحی کاربردی اقدام نمود.
از سال ۹۴ با مجوز دفتر گسترش آموزش عالی مطابق پذیرش دانشجویان پردیس سهروردی موفق به جذب دانشجو در رشته علوم دامی و تغذیه شد. امید آن است که با اقدامات صورت گرفته برای اخذ مجوز رشته های جدید، انشاءالله تعداد رشته – گرایشهای کارشناسی ارشد و دکتری افزایش یابد.
موزه تاریخ طبیعی دانشگاه زنجان نیز در سال ۱۳۷۱ به منظور بالا بردن سطح دانش عمومی، حفظ آثار باستانی و تاریخ طبیعی کشور، شناساندن فرهنگ و آداب و رسوم و نمونههای مختلف طبیعی و انسانی کشور، تبادل اطلاعات و فرهنگها و همچنین کمک به آموزش بهتر علوم و جبران کمبود آزمایشگاهها در مراکز آموزشی، در محل دانشکده علوم تاسیس شد و در سال ۱۳۷۴ به محل فعلی انتقال یافت.
نمونههای موجود در موزه تاریخ طبیعی دانشگاه زنجان به همت دکتر قدیمی و کمک و همیاری مسولین دانشگاه از اقصی نقاط کشور جمع آوری شده است. فعالیت موزه تاریخ طبیعی در سه محور آموزشی، پژوهشی و نمایشی انجام میگیرد.
مرکز مشاوره دانشگاه زنجان
مرکز بهداشت روان و مشاوره دانشجویی دانشگاه زنجان وابسته به حوزه معاونت دانشجویی مرتبط با دفتر مرکزی مشاوره در وزارتخانه میباشد و کلیة خدمات این مرکز کاملاً تخصصی و ویژة دانشجویان است. فضای مرکز، شامل بخش اداری، دو اتاق مشاورة فردی، یک اتاق جهت مشاورة گروهی و اتاق سمینار جهت برگزاری کارگاهها میباشد.
فعالیتهای مرکز مشاوره را میتوان به دو بخش الف، مشاوره و درمان ب، بهداشت روان تقسیم کرد. در بخش مشاوره ودرمان، متخصصان و کارشناسان روانشناسی، مشاوره آماده اند تا مراجعان را برای دستیابی به شرایط ذهنی و روانی مناسبتر و بانشاطتر یاری دهند. خدمات مشاوره به صورت مشاوره حضوری انجام میشود.
در بخش بهداشت روان نیز خدماتی از قبیل: تدوین و انتشار بروشور، سی دی، کتاب، کتابچه، برگزاری کارگاهها و سمینارهای آموزشی، انجام میپذیرد.
تشکلهای دانشجویی
بسیج دانشجویی، انجمن اسلامی مستقل، انجمن اسلامی دفتر تحکیم وحدت و جامعه اسلامی دانشجویان از جمله تشکلهای دانشگاه زنجان است. همچنین انجمن فرهنگ و سیاست، جهاد دانشگاهی و کانون اشراق در این دانشگاه فعال بوده و دفتر نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه نیز کانون بصیرت، کانون روشنا و کانون قرآن و عترت را در دست دارد.
انجمن علمی فیزیک، انجمن معدن، انجمن گروه علوم خاک، انجمن زراعت و اطلاح نباتات، انجمن زمین شناسی، انجمن عمران، انجمن تاریخ و تمدن، انجمن حقوق، انجمن مهندسی مواد، انجمن فناوری نانو، انجمن کامپیوتر، انجمن مهندسی آب، انجمن علوم دامی، انجمن صنایع غذایی و انجمن مهندسی شیمی از جمله انجمن های علمی و انجمن کوهنوردی و کانون خیریه مهرانه از جمله انجمن های فعال در دانشگاه زنجان میباشند.
خوابگاههای دانشگاه چگونه است؟
دانشگاه دارای دو مجتمع خوابگاهی برادران و خواهران در داخل دانشگاه میباشد و حدود ۲ بلوک خوابگاه خصوصی (غیر دولتی) نیزدر داخل دانشگاه مجاز به اسکان دانشجویان بوده که به صورت خودگردان اداره میشوند.