سی و چهار سال پیش در چنین روزهایی در حالی که تابستان آخرین روزهایش را سپری می کرد و دانش آموزان آماده می شدند تا سال تحصیلی جدید را آغاز کنند رژیم بعثی عراق خود را برای حمله به ایران آماده میکرد.
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، در ۳۱ شهریورماه ۱۳۵۹ صدام حسین دیکتاتور وقت عراق که از مدتها قبل نقشه حمله به ایران را در سر میپروراند، تحولات داخلی ایران و انقلاب نوپای اسلامی را فرصتی برای دست اندازی به خاک ایران دانست و از هوا و زمین به کشور یورش آورد.
صدام حسین که در آن تاریخ از حمایت دولتهای غربی و شرقی برخوردار بود فرمان تجاوز را با پاره کردن پیمان ۱۹۷۵ الجزایر در مقابل دروبینهای تلوزیون صادر کرد و ادعا کرد یک هفته دیگر در تهران خواهد بود. در روزهای نخست تجاوز، ارتش عراق بدون مانع جدی در مرزها تا دروازههای اهواز و خرمشهر پیش آمد، اما به زودی با فرمان تاریخی امام (ره) ارتش و نیروهای مردمی بدون امکانات، تجهیزات و حتی آموزشهای نظامی دست به مقابله زدند و آنان را به عقب راندند.
در کنار نیروهای داوطلب و مردمی که در آن زمان از همه توان خود برای بیرون راندن دشمن خارجی استفاده میکردند عکاسان خبری ایران از نخستین لحظات ببماران خود را به مناطق عملیاتی رساندن و سعی در ثبت مستند مهمترین لحظات تاریخ معاصر ایران کردند.
در آن سالها عکاسان ایرانی که به واسطه عکاسی از حوادث انقلاب در جهان شناخته شده بودند چندان پرشمار نبودند، اما عکاسی در جبهههای جنگ در عین نشان دادن جنگ نابرابر، عکاسان ایرانی را نیز بیشتر به جهان شناساند. گرچه مجموعه مصوری که در این میان از عکاسان حرفهای و آماتور فراهم آمد به لحاظت کمیت و کیفیت قابل توجه بود و در سالهای اخیر نیز به همت سازمانهای مختلف شناسایی و جمع آوری شد، اما بسیاری از این عکسها تنها در آرشیوها بایگانی شد و هنوز راهی به چشمان علاقمندان نیافته است. در این میان مجموعه ۶ جلدی "الحرب المفروضه" که از دو سال پس از انقلاب چاپ آن آغاز شد نمونه با ارزش و البته نادری از این دست به شمار میآید؛ مجموعهای که شامل عکسها سیاه و سفید و رنگی از آغاز جنگ تا روزهای پایانی آن است و در کنار نشان دادن آنچه در جریان تجاوز عراق بر این خاک رفته است ما را با عکاسان ایرانی جنگ نیز آشنا میکند. آنچه در زیر میبینید گزیدهای از عکسهای این مجموعه است که به مناسبت آغاز جنگ تحمیلی به نمایش در میآید.