مقامات پیشین وزارت خارجه مصر ضمن تمجید از خبر منتشر شده درباره خروج کشورشان از ائتلاف ضد ایران گفتند، قاهره نفعی از خصومت با ایران نمیبیند و ایده ناتوی عربی برای همه منطقه خطرناک است.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، مخالفت مصر با ایده تشکیل ناتو عربی برای مقابله با ایران و حضور نیافتن آن در نخستین نشستی که یکشنبه هفته گذشته در ریاض برگزار شد، سوالهای متعددی را درباره انگیزههای مصر از نپیوستن به این ائتلاف مطرح میکند، بخصوص که مصر از روابط قوی با همه اعضای آن برخوردار است.
ائتلاف راهبردی خاورمیانه یا چیزی که در رسانهها از آن به ناتوی عربی نام میبرند بر اساس ایده تشکیل ائتلافی امنیتی برای مقابله با ایران است و گفته میشود که اعضای آن عربستان، امارات، کویت، بحرین، عمان، قطر، مصر، اردن و آمریکا هستند.
«حسین هریدی»، معاون وزیر خارجه اسبق مصر در این باره به وبگاه خبری المصریون گفت: ایده ناتوی عربی عبارت از ائتلاف برخی کشورها برای مقابله با ایران است و این قضیه با سیاست مصر که از پیش اعلام کرده مبنی بر اینکه مصر هرگز در ائتلافی برای خصومت با طرفی ورود نمیکند، در تناقض است.
هریدی گفت: آنچه که درباره موضع مصر در قبال ناتوی عربی منتشر شده را ارج مینهیم و از آن حمایت میکنیم، مصر با ایده ناتوی عربی از اساس مخالف بود و به طور رسمی هیچ گونه موضوعی درباره این ایده را اعلام نکرده است از همین رو پیش بینی چیزی دشوار است.
معاون وزیر خارجه اسبق مصر با اشاره به اظهارات عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر درباره ورود مصر برای حفاظت از کشورهای عربی در مواقع خطر گفت: اگر هر کشور عربی در معرض خطر یا مشکلی قرار بگیرد، مصر در کنار آن خواهد ایستاد.
این مقام سابق مصر توضیح داد، نخستین کسی که ایده ناتوی عربی را داد، مایک پامپئو، وزیر خارجه آمریکا بود که گفت: آمریکا درصدد تشکیل ائتلاف راهبردی برای خاورمیانه است و برخی آن را ناتوی عربی خواندند.
«عبدالله الاشعل»، معاون وزیر خارجه اسبق مصر نیز گفت: مصر نفعی از خصومت با ایران نمیبیند، از همین رو با این ایده مخالفت کرد و در آن حضور نیافت علاوه بر اینکه این ایده عملی نیست و دستیابی به آن دشوار است.
الاشعل ضمن تمجید موضع مصر در مخالفت با ناتوی عربی گفت: هدف اصلی از این ائتلاف اعمال فشار بر ایران است و تحقق این امر دشوار است، چون تهران میتواند پاسخهای زیادی بدهد علاوه بر اینکه حاضران در این ائتلاف هرگز نمیتوانند علیه ایران جنگی به راه اندازند.
این مقام سابق مصر گفت: امیدواریم که اخبار منتشر شده درباره مخالفت مصر با پیوستن به ناتوی عربی درست باشد و فقط برای آرامش جو و اجتناب از ایجاد خصومت با برخی کشورها نباشد.
اسامه کمال، یک خبرنگار سرشناس مصری هم گفت: عقب نشینی مصر از حضور در ناتوی عربی نشانه استقلال قدرت تصمیم ساز مصر در سالهای اخیر است.
مصر مواضعی شفاف در چارچوب مقابله با توطئههای مخرب در منطقه بگیرد
«محمد سید احمد»، استاد جامعه شناسی سیاسی مصر در گفتگو با خبرگزاری «اسپوتنیک» روسیه درباره انگیزه مصر برای خروج از ناتوی عربی گفت: مصر از همان ابتدا متوجه مقاصد غیرطبیعی ناتوی عربی و گروه کشورهای مرتجع عربی شده بود، این کشورها طی سالهای گذشته در نتیجه همکاری با دشمن آمریکایی و صهیونیستی برای اجرای طرح خاورمیانه بزرگ و جدید مصر را وادار به همکاری با خودشان کردند.
وی افزود: مصر در مقطع گذشته درصدد همراهی و هماهنگی با این کشورها بود؛ اما پس از اینکه این پروژه وارد مرحلهای بسیار خطرناکی شد، دریافت که نمیتواند در جبهه ناتوی عربی باقی بماند و نمیتواند گروگان رژیمهای مرتجع عربی باشد که به امنیت ملی عربی ضربه زده اند.
این کارشناس مصری درباره امکان اینکه نقشه ائتلافهای منطقهای و بین المللی مصر در سایه تهدیدهای اخیر آمریکا به تحریم مصر تغییر کند، گفت: تحریمها حربه دیرینهای است که آمریکا علیه مصر بکار میگیرد و مصر بارها اعلام کرده که مصر گدای کمکهای آمریکا نیست و از این لحظه به بعد میتواند به ائتلافهای جدید که چین و روسیه در آن حضور دارند بپیوندد.
وی افزود: مصر در برهه پیش رو میتواند با گرایش به گروههای حامی مقاومت در منطقه به مقابله با نقشههای امپریالیسم و صهیونیسم و آمریکا برود، نقشهای که میخواهد به همه منطقه دست یابد.
کارشناس مصری درباره امکان تشکیل جبهه منطقهای جدیدی برای مقابله با توطئههای آمریکا و رژیم صهیونیستی گفت: عملا تشکیل این جبهه ممکن است و ملاقاتهای میان مصر، اردن و عراق در مقطع اخیر موید این مطلب است و میتواند مانعی در برابر عملی شدن معامله قرن ادعایی آمریکا باشد.
وی تاکید کرد: مصر به هیچ وجه از وجبی از خاک خود کوتاه نخواهد آمد و اظهارات ترامپ بیمعناست و هیچ گواهی برای آن وجود ندارد، ملت شجاع فلسطین نیز هرگز حاضر به پذیرش وطن جایگزین چه در صحرای سینا و چه در هیچ جایی از سرزمینهای عربی نخواهد شد.
این کارشناس مصری در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به نقش پنهان مصر طی سالهای گذشته در حمایت از سوریه، لیبی، الجزایر، یمن و همه دیگر کشورهای عربی که با مشکلاتی روبرو هستند، گفت: ما امید داریم این نقش مصر علنی شود، چرا که این طرح برای مصر و باقی کشورهای عربی خطرناک است.
وی تاکید کرد: مصر باید مواضعی آشکار در مقابله با پروژه آمریکا و اسرائیل اتخاذ کند و به اعتقاد ما مصر، سوریه و الجزایر با محور مقاومت میتوانند این پروژه را ناکام گذارند.