کرانه باختری به لحاظ جغرافیایی، جمعیتی و منابع در موقعیتی قرار دارد که میتواند هستی صهیونیستها را ساقط کند، بنابراین آنها از کوچکترین تغییر در آن وحشت دارند.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، سال ۲۰۰۲ رژیم صهیونیستی، دو سال پس از انتفاضه الاقصی تصمیم گرفت از نوار غزه خارج شود هرچند این اقدام در آن سال انجام نشد و صهیونیستها سال ۲۰۰۵ شهرکها و پادگانهای نظامی نوار غزه را خالی کردند، اما این قطعیت در محافل تصمیم گیری رژیم صهیونیستی به وجود آمده بود که حضور در نوار غزه برای آنها هزینه زا است و هزینههای غزه به حضور در آنجا نمیارزد.
برخلاف نوار غزه، نگاه صهیونیستها به کرانه باختری اینگونه نبوده است. آنها همواره اعلام کرده اند که از ذرهای از خاک کرانه باختری نخواهند گذشت. از سوی دیگر صهیونیستها به شدت بر اوضاع کرانه باختری نظارت داشته، کوچکترین تحرکی را در آنجا رصد میکنند. در راستای همین رصد و نظارت دائمی صهیونیستها بر کرانه باختری، آنها به شدت از انفجار اوضاع در این منطقه فلسطینی نشین که حدود ۳ میلیون فلسطینی را در خود جای داده است در هراس و نگرانند. سؤال مهم اینجا است که چرا صهیونیستها از انفجار اوضاع در کرانه باختری میترسند؟
موقعیت جغرافیایی کرانه باختری
کرانه باختری از حیث جغرافیایی تقریبا در نقطه میانی فلسطین قرار گرفته است. سرزمینهای اشغالی سال ۱۹۴۸ که صهیونیستها آن را «اسرائیل» نامیده اند فاقد عمق استراتژیک است و ضعیفترین بخش آن در نقطه مرکزی کرانه باختری در منطقهای به نام «قلقیلیة» قرار گرفته است. فاصله مرز کرانه باختری از منطقه «قلقیلیة» تا ساحل مدیترانه کمتر از ۱۴ کیلومتر است. هرگونه اقدام مقاومتی و نظامی از این ناحیه میتواند به راحتی به ساحل مدیترانه برسد و آنچه صهیونیستها به آن اسرائیل میگویند را از هم جدا کند و این یک خطر استراتژیک برای صهیونیستها است که به شدت از آن در هراسند.
از طرفی دیگر کرانه باختری در شمالیترین نقطه خود با فاصلهای کمتر از ۳۰ کیلومتر به جولان اشغالی میرسد و دسترسی آسانی به جولان دارد.
وجه دیگر جغرافیایی کرانه باختری، نزدیکی مناطق شمال غربی آن به منطقه تل آویو و حیفا است که بیشترین تمرکز صنعتی و پایتخت اداری صهیونیستها در آنجا قرار دارد.
همه این وجوه به اضافه وجود قدس در نقطه جنوب غربی کرانه باختری اهمیت این منطقه را برای صهیونیستها به اوج خود رسانده است.
جمعیت فلسطینی کرانه باختری
در کرانه باختری قریب سه میلیون فلسطینی زندگی میکنند که بیشتر آنها را جوانان فلسطینی تشکیل میدهند این جوانان به دلیل فشارهای مختلفی که از بدو تولد تحمل میکنند پتانسیل بالایی برای مقابله با صهیونیستها دارند. انتفاضه فردی که از سال ۲۰۱۵ و در پی تلاش صهیونیستها برای اجرای طرح تقسیم زمانی مسجدالاقصی آغاز شد و تا کنون نیز ادامه دارد این مسئله را ثابت کرد. این جمعیت که اکثر آنها تحصیل کرده هستند برای صهیونیستها یک خطر بالفعل محسوب میشوند.
داشتن مرز با اردن
رود اردن که از شمال فلسطین و جولان سرچشمه گرفته و به دریای مرده میریزد، مرز کرانه باختری و اردن است. کرانه خاوری آن کشور اردن و کرانه باختری این رود فلسطین است. وجه نامگذاری «کرانه باختری» به همین دلیل است. کرانه باختری با همین مرزها با اردنی در ارتباط است که دو سوم جمعیت آن یعنی دست کم ۴ میلیون فلسطینی را در خود جای داده است. هرگونه هرج و مرج در کرانه باختری میتواند موجب سر ریز شدن این جمعیت به فلسطین شود که اگر این اتفاق بیفتد مساوی از بین رفتن رژیم صهیونیستی است.
وجود شهرکهای صهیونیست نشین
در کرانه باختری صدها شهرک صهیونیست نشین قرار دارد. این شهرکها از حیث جمعیت براساس آماری متفاوتی که داده میشود بین ۷۰۰ تا ۹۰۰ هزار نفر جمعیت دارند. این جمعیت برای صهیونیستها که به شدت از نداشتن جمعیت در رنج اند بسیار مهم است. از سوی دیگر به دلیل سکونت یهودیان مذهبی و افراطی در این شهرک ها، رشد اصلی جمعیت رژیم صهیونیستی مربوط به این شهرکها است و رشد جمعیت سایر مناطق که یهودیان سکولار در آنجا ساکن هستند کمتر از یک درصد است.
از حیث نظامی نیز ساکنان افراطی شهرکها در بسیاری موارد با تشکیل تیمهای ترور و حفاظت به کمک ارتش رژیم صهیونیستی میآیند و کمکی برای دستگاه امنیتی رژیم صهیونیستی هستند.
از حیث اقتصادی شهرکهای صهیونیست نشین کرانه باختری به دو دسته عمده تقسیم میشوند. برخی از آنها صنعت پایه و برخی دیگر کشاورزی پایه هستند که به آنها «کیبوتس» اطلاق میشود. این دو نوع شهرک بخش قابل توجهی از اقتصاد رژیم صهیونیستی را شکل میدهند که نبود آنها ضربهای به اقتصاد رژیم صهیونیستی خواهد بود.
وجود پایگاه نظامی و تجهیزات نظامی فراوان
صهیونیستها برای حفاظت از شهرکهای صهیونیست نشین و حفظ کرانه باختری برای خودشان پایگاههای نظامی متعددی در این منطقه بنا کرده اند برخی از این پایگاهها به دلیل بزرگی و اهمیت دارای جادههای اختصاصی هستند که هیچ کس اجازه عبور از آنها را ندارند. این پایگاهها اکنون مملو از سلاح و تجهیزات نظامی هستند. هرگونه حرکت اجتماعی و جمعی در کرانه باختری اگر به اشغال این پایگاهها بینجامد موجب خواهد شد مقادیر قابل توجهی سلاح و تجهیزات نظامی در اختیار مردم قرار گیرد و چه بسا کرانه باختری از این طریق مسلح شود.
قدس و مکانهای مذهبی، نقطه عطف کرانه باختری
قدس نقطه عطفی در کرانه باختری است قدس نقطهای است که موجب دسترسی فلسطینیها به قدس به ویژه مجموع الاقصی میشود. از سوی دیگر نقاطی مثل حرم ابراهیمی در الخلیل و بسیاری نقاط مقدس همچون کلیسای المهد و محل تولد حضرت یوسف (ع) و ... همگی در کرانه باختری هستند این نقاط، نقاط درگیری و اختلاف فلسطینیها و یهودیان هستند که هیچ یک نیز حاضر نیستند از آن بگذرند؛ لذا اهمیت کرانه را بیش از پیش بالا برده اند.
منابع آبی و کشاورزی کرانه باختری
کرانه باختری دارای بیشترین منابع آبی زیر زمینی و جاری در فلسطین است. دره اردن از این لحاظ یک نقطه استراتژیک است. خاک مناسب و هوای مدیترانهای بر این مزیت افزوده است. صهیونیستها بدون منابع آبی و کشاورزی کرانه باختری تنها میتوانند بر آب شیرین کنهای ساحل مدیترانه اتکا کنند که به هیچ وجه نیازهای آنها را تأمین نخواهد کرد و بدون این منابع آنها فاقد کشاورزی و حتی آب شرب خواهند بود مسئلهای که میتواند موجب فرار جمعیت شود و این خط قرمزی است که صهیونیستها حاضر به عبور از آن نیستند.
جمع بندی
کرانه باختری رود اردن به لحاظ اشراف به کم عمقترین منطقه جغرافیایی سرزمینهای سال ۱۹۴۸ و امکان رسیدن به ساحل مدیترانه در منطقه قلقیلیة، جمعیت فلسطینی و یهودی، به دلیل وجود شهرکهایی یهودی نشین و بافت یهودیان مذهبی و افراطی، به دلیل وجود پایگاههای نظامی و تجهیزات لجستیک، به دلیل منابع آبی و کشاورزی، به دلیل نزدیکی به اردن و امکان سرازیر شدن آوارگان فلسطینی اردن به داخل فلسطین و به جهت وجود مکان مذهبی و قدس دارای ارزشی بالا برای صهیونیستها است و هرگونه انفجار اوضاع در این منطقه کیان صهیونیستها را به خطر خواهد انداخت به همین دلیل است که همواره بگیر و ببندهای صهیونیستها در این منطقه جاری است و حاضر نیستند کمترین ایجاد حساسیت برای این منطقه را تاب بیاورند.
نکته قابل توجه این است که از این حیث کرانه باختری پل آزادی تمام فلسطین است و تغییر شرایط در آن میتواند به آزادی تمام فلسطین تاریخی ختم شود.